Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 25 Paź 2019 07:20 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
Jak definiujesz okolice JNB? Jeżeli zalicza się do nich Blyde River Canyon i Kruger to 4 dni to takie minium żeby przjechać kawałek parku i zobaczyć Kanion.
6 dni na CPT i okolice wystarczy

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#142 PostWysłany: 25 Paź 2019 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
@blak We wrześniu zrobiłem taką trasę lądem w 12 dni. 4tys km autem. Było mega intensywnie, ale tak właśnie podróżuję. Startowałem z JNB i kończyłem na CPT nie lubię się cofać więc takie multi było dla mnie idealne.
W parkach narodowych Afryki byłem już wielokrotnie więc celem na ten wyjazd było uzupełnienie "Wielkiej Piątki" o nosorożca. A tego dokonałem pierwszego dnia w Krugerze...baaa zaliczyłem ją całą w tymże dniu, co jest z pewnością niebywałym osiągnięciem. Później odwiedziłem jeszcze w Hlane NP w Suazi i Hluhlawe NP. Więc moim zdaniem nie ma co przeciągać wizyty w Krugerze, w pozostałych parkach przewijały się te same zwierzęta.
Kolejnym moim celem było danie nurka w ciepłych wodach Oceanu Indyjskiego i moja wizyta w rejonie KwaZulu-Natal.
Nurkowanie na Sodwana Bay oraz późniejsze podglądanie hipopotamów i krokodyli na rozlewisku iSimangaliso Wetland Parku nieopodal St Lucii to niewątpliwy bonus całego wyjazdu ( Polecam! )
Dalej aż do Portu Elizabeth ( 1150 km ) niczego nie miałem na liście "must see" więc starałem się pokonać ten odcinek jak najszybciej . Tani i jakikolwiek sensowny przelot nie wchodził w grę.To z perspektywy czasu wydaje się stratą cennego podczas wyjazdu dnia i ewentualnie byłoby do poprawki.
Od PE zaczyna się turystyczny raj i praktycznie co godzinę przymusowy postój ( atrakcje wręcz nakładają się na siebie).
Moim skromnym zdaniem zwykły 26 dniowy urlopowicz nie ma szans na zwiedzenie całego kraju podczas jednego wyjazdu.
Aby zoptymalizować trasę musiałem zrezygnować choćby z Blyde River Canyon i Lesotho.
wrzucam z grubsza pokonaną trasę, może o coś będziesz chciał dopytać.
Załącznik:
afry.PNG
afry.PNG [ 358.56 KiB | Obejrzany 1889 razy ]
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#143 PostWysłany: 04 Gru 2019 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Będę w lutym w RPA służbowo, planuję lecieć kilka dni wcześniej i zobaczyć okolice Cape Town.
Będę miała do dyspozycji 6 dni i nie będę miała towarzystwa.
Planuję wstępnie zobaczyć atrakcje na trasie od Cape Town do Przylądka Igielnego: Table Mountain, Cape of Good Hope, Betty's Bay, Hermanus, Gansbaai.
Po tym co przeczytałam, wydaje mi się że to do zrobienia w tym czasie?
Ale podstawowe pytanie jest trochę inne: rozumiem że bez samochodu się absolutnie nie obejdzie? (nie mam przekonania do ruchu lewostronnego :? )
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 04 Gru 2019 21:14 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Bez samochodu raczej się nie obejdzie. Weź automat,zawsze to jakieś ułatwienie przy lewostronnym ruchu.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
maginiak lubi ten post.
maginiak uważa post za pomocny.

#145 PostWysłany: 05 Gru 2019 10:16 
Awatar użytkownika

niebieski
No nic, będę musiała sobie trochę w głowie poprzestawiać przed tą wyprawą ;)
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 05 Gru 2019 11:45 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Pierwszy dzień jest zawsze trudny ale szybko się człowiek przestawia. Tak jak pisał przedmówca - obowiązkowo wypożycz automat. Ja ostatnio jeździłem manualem i to dodaje 50% do trudności :)

6 dni to absolutnie komfortowy czas. Jak tylko masz pierwszą nadarzającą się okazję to wjeżdżaj na górę stołową. Nie zostawiaj tego na później bo pogoda bywa kapryśna i nieraz przez kilka dni z rzędu kolejka jest zamknięta. Jak kupisz bilet online to możesz jechać dowolnego dnia a jak się nie uda to zwrócą Ci kasę na konto.

Jakby co pisz to pisz na prv. Udanego wyjazdu!

Pozdrawiam
maginiak lubi ten post.

#147 PostWysłany: 05 Gru 2019 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 241
Kilometry: 488 046
niebieski
@maginiak
tez mialem obawy zwiazane z ruchem lewostronnym, ale kiedy dostajesz auto z kierownica po stronie wlasciwej dla obowiazujacego ruchu, to zadziwiajaco szybko mozna sie przyzwyczaic. Jedyna rzecz, z ktora trzeba mocno sie pilnowac, to zeby patrzec w prawa, a nie lewa strone podczas wlaczania sie do ruchu. Z gora stolowa to potwierdzam slowa przedmocy - pogoda moze byc mocno kaprysna. Wjechalem i zjechalem kolejka, ale na szczycie nic nie zobaczylem z powodu bardzo gestych chmur :/
 Profil Relacje PM off
maginiak lubi ten post.

#148 PostWysłany: 05 Gru 2019 18:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki wszystkim. Kwestia wypożyczenia automatu niby wydaje się oczywista, a w sumie nie wiem czy bym na to sama wpadła ;)
Na pewno znacznie mi to ułatwi ogarnięcie sytuacji, tym bardziej że w ostatnich latach więcej czasu spędzam w powietrzu niż za kółkiem :D
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 21 Gru 2019 18:25 

Cześć ! znalazłem na tej stronie dużo ciekawych informacji, które pozwoliły mi napisać sobie draft planu :)
bede wdzięczy jak osoba, która była w tych rejonach zerknie i powie swoje zdanie !

Generalnie lecimy w 4 os. do Cape Town 16.02 i wracamy 26.02 (9/8 dni na miejscu) - ogolnie jestesmy dosc mocno aktywni i nie ma strachu przed czestym przemieszczaniem sie ale z głowa :)

17.02 lot z WAW do Johanesburga nastepnie do Cape Town (przylot ok.18)

18.02 Cape Town - zwiedzanie miasta

19.02 Car: Cape Penisula / Simon's Town and area (powrót do CT na noc)

20.02 Car: Cape Town - Stellenbosch - Hermanus (noc w Hermanus)

21.02 Car: przejazd Garden Route z Hermanus do Knysna noc w okolicach Knysna) - jakies sugestie?

22.02 Car: Garden Route - tutaj potrzebuje pomysłu :P (noc gdzieś w okolicy - Plettenberg Bay?)

23.02 Car: przejazd z ww. do Port Elizabeth (noc Port Elizabeth)

24.02 Port Elizabeth - lot do Cape Town (rano lub po południu)

25.02 Cape Town - cable car/ miasto (noc CT)

26.02 powrót Johanesburg/Paryz

Bede bardzo wdzięczny za Wasze pomysły! dla zainstereowanych moge podzielic z detalicznymi planami z moich podrozy do Tajlandi, Kambodzy, Laosu, Omanu, UEA, Sri Lanki :) ! dajcie znać!
wyjazd jest dla mnie bardzo ważny gdyż zabieram rodziców na ich 50 urodziny i chce aby wszystko było super zaplanowane!

Pzdr
Przemek!

Pozdr.
Przemek
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 27 Gru 2019 15:26 

srebrny
Który z parków wybralibyście: Addo czy Kruger? Ląduję w CPT, wylatuję z JNB. Chcę spędzić 2-3 dni w CPT, następnie przejechać w 3-4 dni z CPT do PLZ, tam zwiedzić miasto, następnie albo stop/bus do Lesotho albo samolot do JNB. Ląduję w CPT, wylatuję z JNB. Mam na to tylko 16 dni, a jeszcze chciałem zahaczyć o eSwatini. :) Chyba Kruger albo coś innego powinno wypaść z planu. Wszelkie uwagi mile widziane.

Rozważam też podróż w odwrotnym kierunku. Lądowanie w JNB. 2 dni w Krugerze, 2 dni w eSwatini, powrót do JNB. Dalej do Lesotho (2 dni) i do PLZ. 4 dni z PLZ do CPT, 2 dni na CPT i wylot.

#151 PostWysłany: 27 Gru 2019 15:52 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Arekkk napisał(a):
następnie albo stop/bus do Lesotho albo samolot do JNB.

Chcesz jeździć stopem po RPA??? :shock:

#152 PostWysłany: 27 Gru 2019 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Lepiej zrób okolice CPT, samolot i wynajmij samochód w JNB. Dystanse są ogromne, choć jeździ się dość szybko bo na zwykłych drogach można 120.
Albo skup się na okolicach JNB z Krugerem. 16 dni w sam raz z Lesotho i Suazi - jest moja relacja chyba w 12 dni, ale ominęliśmy Krugera.
Arekkk uważa post za pomocny.

#153 PostWysłany: 29 Gru 2019 21:03 

Cześć, planuję obecnie trasę po RPA – spędzimy tam 12-14 dni. Zastanawiam się czy lepiej startować z JNB i jechać w stronę CPT czy zacząć od CPT? Poniżej plan szczegółowy, przeczytałem chyba większość relacji na forum i wydaje mi się, że uchwyciłem główne atrakcje. Komentarze mile widziane.
D1 – przylot do JNB ok. 13:00, dojazd do Nelspruit
D2 – Panorama Route, przełom Blyde, podjazd pod park Krugera
D3 – Park Krugera, nocleg na terenie parku
D4 – Park Krugera, nocleg poza parkiem
D5 – Royal National Natal Park: Drakensberg, wodospad Tugela
D6 – Drakensberg, Amfiteatr + trasa na południe w kierunku Port Elizabeth
D7 – Dojazd + Addo NP?
D8 – Garden Route, okolice Port Elizabeth
D9 – Tsitsikama, Knysna, groty Cango
D10 – okolice Mossel Bay + dojazd i zwiedzanie Przylądka Igielnego
D11 – Hermanus, Betty’s Bay, winnice Stellenbosch
D12 – Simonstad + CPT
D13 – Góra Stołowa + ogrody Kirstenbosch
D14 – dzień rezerwowy
Jedziemy najprawdopodobniej w 3 osoby – czy w tym przypadku, biorąc pod uwagę trasę, opłaca się kupować Wild Card? Dziękuję za wszystkie komentarze.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#154 PostWysłany: 29 Gru 2019 21:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Zarys planu wydaje się rozsądny choć nieco intensywny. Wild card w Waszym przypadku raczej będzie nieopłacalny.w Krugerze spotkasz sporo słoni wiec Addo bym odpuścił. Mi się osobiście podobało tez w Cape Recife nieopodal Portu Elizabeth. Nie widzę w Twoim planie Robberg Nature Reserve, a miejsce to prawdziwa petarda.

#155 PostWysłany: 29 Gru 2019 21:51 

Dziękuję za komentarz. Podane miejsca dopisuję do listy. A orientuje się ktoś czy na trasie Drakensberg - Port Elizabeth jest coś wartego uwagi? Lesotho odpuszczamy z uwagi na napięty grafik, bardziej mam na myśli jakąś atrakcję, którą można zobaczyć przy okazji i która posłuży też do rozprostowania nóg po siedzeniu przez pół dnia w samochodzie.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 29 Gru 2019 22:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Niestety nie wiem, ja dygalem 1000km przez jeden dzień z Durbanu do Port Elizabeth aby pospinać plan. Jechałem autem od KwaZulu Natal wiec nie podpowiem.

#157 PostWysłany: 13 Lut 2020 00:44 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Hej,

lecimy do RPA na pełne 15 dni początkiem listopada. Wykupione OJ czyli przylot do JNB, powrót z CPT.
Mamy oczywiście jeszcze mnóstwo czasu ale mimo wszystko zacząłem wstępnie i ogólnie planować wyjazd.

- 1 dzień: przylot do Johannesburga przed południem. Wypożyczenie samochodu, dojazd w okolice parku Krugera.
- 2,3,4 dzień - Kruger.
- 5, 6 dzień - Kanion Rzeki Blyde.
- 7 dzień - Pretoria, powrót do Johannesburga.
- 8 dzień - oddanie samochodu, wylot rano do Port Elizabeth, wypożyczenie samochodu.
- 9, 10 dzień - przejazd do Przylądka.
- 11 dzień - Przylądek.
- 12,13,14,15 dzień - Kapsztad i okolice.
- 16 dzień - wylot w południe.

Szczegóły na późniejszym etapie ale to jest zarys. Czy powyżej będzie rozsądnie i bez większej "spiny"? :)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 26 Sty 2024 02:32 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Pandemia zrewidowała plany i z biletów trzeba było zrezygnować. Lecimy jednak za niecałe 2 miesiące i wstępny powyższy harmonogram jest nadal aktualny. Ktoś pomoże/doradzi?
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 26 Sty 2024 08:25 
Awatar użytkownika

złoty
Mogę o początku, najpierw kanion, najlepiej dojechać w pobliże i następnego dnia rano zacząć zwiedzać, potem nocleg np graskop i do Krugera, tam bym zmniejszył liczbę dni , a ewentualnie po przejechaniu Krugera na południe został w malelane, dalej albo na południe albo powrót do joburga, do Pretorii to bym nie jechał, chyba że coś tam jest o czym nie wiem
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 26 Sty 2024 08:46 

Osobiście wykreśliłbym z planu wycieczki Pretorię a na kanion poświęciłbym jeden dzień.
Natomiast, zdecydowanie więcej czasu poświęciłbym na Garden Route (byłem w tym kraju już trzeci raz a Garden Route nadal mnie oczarowuje).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość