Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 225 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 31 Sty 2019 10:41 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Sie 2012
Posty: 3382
Ostrzeżenia: 2
srebrny
trocha napisał(a):
Na statkach chyba nie ma obowiązku używania trybu samolotowego?

ale wyobraź sobie ze ten tryb ratuje dupsko i na statku :idea:
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
kontrol lubi ten post.
 
 
#142 PostWysłany: 31 Sty 2019 10:46 

Rejestracja: 15 Sty 2015
Posty: 790
Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
ale wyobraź sobie, że Twój post znowu nic nie wniósł do tematu. Można też nie brać telefonu czy utopić go w morzu. Problem rachunków zniknie, ale nie o to chodziło w pytaniu


Ostatnio edytowany przez trocha, 31 Sty 2019 10:48, edytowano w sumie 1 raz
Góra
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
 
 
#143 PostWysłany: 31 Sty 2019 10:47 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Kwi 2017
Posty: 374
Loty: 22
Kilometry: 58 128
niebieski
xyrxis napisał(a):
@kontrol, wlasnie ta opcja "przeszukaj siec" powinna tak dzialac ze telefon wyswietla Ci liste dostepnych operatorow, Ty sobie wybierasz konkretnego i jesli stracisz jego zasieg to telefon nie bedzie laczyl sie z innym tylko poczeka az wybrany operator znowu sie pojawi.


tak tak, tylko to chyba musiałbym przeszukiwać w trybie samolotowym, a tak się pewnie nie da. Bo sytuacja wygląda tak. Przekraczam granice i telefon od razu łączy mnie z siecią np Malta. w 1s nabija mi rachunek na 50zł, a ja dopiero wtedy mogę przeszukać sieć w poszukiwaniu innej. Bo nikt mnie nie pyta czy chce się połączyć z ta Maltą czy z inną. Telefon po prostu jak ma zasięg to z automatu łapie pierwszą lepszą. A żeby przeszukać sieć w poszukiwaniu innej, muszę mieć zasięg.
Góra
 Relacje PM off  
 
#144 PostWysłany: 31 Sty 2019 10:51 

Rejestracja: 15 Sty 2015
Posty: 790
Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Dwa rozwiązania:
1. Przed wyjazdem wyłącz roaming danych - wtedy nawet jak połączysz się z Maltą, to nie pobierze Ci nic dopóki nie wybierzesz ręcznie i włączysz roaming
2. Przeszukaj ręcznie przed wyjazdem

Żeby przeszukać sieci nie musisz być z żadną połączony, ale musisz mieć wyłączony tryb samolotowy
Góra
 Relacje PM off
olo lubi ten post.
kontrol uważa post za pomocny.
 
 
#145 PostWysłany: 31 Sty 2019 11:26 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 Sty 2013
Posty: 946
złoty
Na statkach podobnie jak w samolotach królują operatorzy satelitarni ze stawkami za roaming w strefie 5.
Jeśli ktoś będzie na pograniczu roamingu UE i satelitarnego trzeba wyłączyć dane w roamingu lub transmisje danych w ogóle, zmienić wybór operatora na ręczny, przeszukać i wybrać operatora unijnego.
Jeśli nie jesteśmy pewni co do wybranego operatora należy wysłać darmowego sms'a (zależnie od operatora) i poczekać na zwrotnego ze stawkami (o ile sam wcześniej nie przyjdzie z automatu).
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.
 
 
#146 PostWysłany: 31 Sty 2019 12:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Paź 2012
Posty: 7141
Loty: 137
Kilometry: 245 006
@kontrol możesz napisać ku przestrodze na jakiej trasie tak cię połączyło?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#147 PostWysłany: 31 Sty 2019 12:25 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sie 2015
Posty: 1531
Loty: 87
Kilometry: 145 152
złoty
Nie wiem jak w innych telefonach ale w iPhone warto wybrać opcje roaming tylko w UE.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#148 PostWysłany: 31 Sty 2019 13:56 

Rejestracja: 25 Sty 2015
Posty: 616
niebieski
kontrol napisał(a):
trocha napisał(a):
Wyłącz automatyczne wybieranie,

No właśnie tu mam kłopot, bo nie potrafię w samsungu wyłączyć tego automatycznego wybierania. Z opcji mam tylko :
- Przeszukaj sieć ( skanuj w poszukiwaniu dostępnych sieci)
- Wybieraj automatycznie

Nie mam opcji wyłączenia szukania sieci. Jedynie jak już z jakąś jestem połączony to po przeszukaniu sieci mogę (chyba) zmienić.

W Samsungach nie da się ustawić na sztywno wyboru konkretnej sieci (miałem kilka modeli i w żadnym nie było takiej opcji). Wybór sieci jest automatyczny, później możesz go zmienić poprzez przeszukanie dostępnych sieci, ale jest tu haczyk, ponieważ po ręcznej zmianie sieci, telefon nagle może znów się przełączyć automatycznie. Mam to dobrze przetestowane na roamingu krajowym. W pokoju jestem w sieci macierzystej, a w kuchni w roamingu, co więcej po powrocie do pokoju telefon niekoniecznie przełącza się automatycznie do sieci macierzystej. Podobnie miałem również w Świnoujściu. Będąc w PL często łączył mi się telefon z niemiecką siecią, a jak byłem w DE to łączył się z polską. Tak więc przemieszczając się najbezpieczniej albo wyłączyć transmisję danych albo skorzystać z modelu telefonu, który umożliwia ręczny wybór sieci i będzie go utrzymywać.
Góra
 Relacje PM off
trocha lubi ten post.
kontrol uważa post za pomocny.
 
 
#149 PostWysłany: 31 Sty 2019 14:17 

Rejestracja: 29 Cze 2015
Posty: 5696
platynowy
Nie wiem, czy wszystkie sieci macierzyste tak mają, ale można systemowo wyłączać roaming poza UE.
_________________
Quam parva sapientia regitur mundus!
Góra
 Relacje PM off  
 
#150 PostWysłany: 31 Sty 2019 14:31 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Kwi 2017
Posty: 374
Loty: 22
Kilometry: 58 128
niebieski
Kashpir napisał(a):
@kontrol możesz napisać ku przestrodze na jakiej trasie tak cię połączyło?

Pewnie. Było to na rejsie Gdańsk - Nynäshamn [MF Nova Star]
Góra
 Relacje PM off  
 
#151 PostWysłany: 31 Sty 2019 16:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 Sty 2013
Posty: 946
złoty
Marco Manno napisał(a):
Nie wiem jak w innych telefonach ale w iPhone warto wybrać opcje roaming tylko w UE.

To chyba zależy od operatora / oferty. Mam dwa jabłka i w żadnym nie ma tej opcji.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#152 PostWysłany: 31 Sty 2019 19:56 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Wrz 2014
Posty: 2464
srebrny
Raczej od wersji iOSa. Było kiedyś, w najnowszym nie ma. Przy czym jak było to wcale nie mam przekonania ze działało poprawnie, i to akutach chyba faktycznie zależy od operatora, niektórzy przez długie lata mieli problem żeby wyświetlić znacznik LTE ... ;-)
Promy z/do Norwegii również mają zapodają operatora przez satelitę i trzeba mocno uważać, żeby się nie zdziwić.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#153 PostWysłany: 31 Sty 2019 20:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Paź 2011
Posty: 295
niebieski
Strona operatora który obsłużył @kontrol, jest spis linii i statków, chyba nie do końca aktualny oraz cennik:
https://www.vodafone.com.mt/usingphoneatsea
_________________
Image

Naprawdę pisze się razem. Naprawdę!
Zresztą zresztą też.
Góra
 Relacje PM off  
 
#154 PostWysłany: 26 Mar 2019 14:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Paź 2012
Posty: 7141
Loty: 137
Kilometry: 245 006
Ja z taką sprawą: mam pre-paida w T-mobile Nielimitowane rozmowy, smsy do wszystkich oraz 10 GB za 25 zł miesięcznie, kiedy go aktywowałem miałem 1,6 GB na internet w UE, od 1 lipca 2018 r. zmniejszyli do 500 MB. W lutym w Grecji zaczęło mi jednak ściągać opłaty za internet od samego początku korzystania (niewiele, więc jakoś później zapomniałem o sprawie). Teraz byłem na Malcie i to samo. W końcu przeprowadziłem krótkie dochodzenie i zorientowałem się, że od 1 stycznia wprowadzili nowy regulamin dla usług pre-paid:
„Od dnia 1 stycznia 2019 r. T-Mobile Polska dokonuje zmiany cen i warunków korzystania z usług roamingu międzynarodowego, świadczonych w Strefie Roamingowej 1A (Unia Europejska, Islandia, Lichtenstein, Norwegia i inne obszary wskazane w cenniku usług roamingowych) dla użytkowników usług przedpłaconych (pre-paid). Z tym dniem rozpoczynamy naliczanie dodatkowych opłat do cen uslug roamingowych wskazanych powyżej. Proponowana zmiana cen wynika z decyzji Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej.
Opłaty dodatkowe do cen usług telekomunikacyjnych dla wszystkich klientów usług przedpłaconych (pre-paid) będą wynosiły:
- 0,03694 zł za minutę połączenia wychodzącego,
- 0,012 zł za minutę połączenia odebranego,
- 0,012 zł za wysłanie SMS-a,
- 0,012 zł za wysłanie MMS-a,
- 14,9076 zł za 1 GB transmisji danych.
Naliczanie dodatkowych opłat nastąpi niezależnie od stosowanej dotychczas Polityki Uczciwego Korzystania.”

W nowym regulaminie mojego pakietu nie ma już słowa o darmowych 500 MB. Co ciekawe nie otrzymałem żadnego sms-a o zmianie regulaminu, a w połowie stycznia 2019 r. we Włoszech dostałem jeszcze sms-a „Pozostało 100 MB do pełnego wykorzystania Pakietu Danych UE (bez opłaty)” – czyli wyglądało na to, że darmowy pakiet był wtedy wciąż aktywny.

W związku z powyższym mam pytania:
- czy jestem w stanie wyegzekwować od t-mobile zwrot poniesionych dodatkowych kosztów od 1 stycznia 2019 r. ze względu na brak przekazania informacji o zmianie regulaminu?
- jako że warunki oferty, z której korzystam znacząco się pogorszyły od momentu kiedy zacząłem z niej korzystać, a cena bez zmian, to czy korzystacie z ofert konkurencji, które mają w cenie jakiś pakiet internetowy na EU? Znalazłem np. SOLO L w Play za 30 zł miesięcznie, które daje 15 GB internetu, w tym 500 MB w roamingu, ale może jest coś lepszego?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Szyn3k uważa post za pomocny.
 
 
#155 PostWysłany: 26 Mar 2019 15:38 

Rejestracja: 29 Cze 2015
Posty: 5696
platynowy
Podałeś operatorowi adres korespondencyjny lub email i zażądałeś na któryś z nich wysyłki informacji o zmianach w regulaminie?
_________________
Quam parva sapientia regitur mundus!
Góra
 Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.
 
 
#156 PostWysłany: 26 Mar 2019 15:39 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 Sie 2011
Posty: 1054
Loty: 197
Kilometry: 265 374
złoty
Dzięki @Kashpir za info. Ostatnio szukałem ofert u konkurencji, ale stwierdziłem że jakoś przeboleję te 500MB zamiast 1.5GB jak było na samym początku. Teraz widzę, że pora uciekać, bo za darmo to już nic nie ma. Abonament chyba lepiej wypada w takich porównaniach ogólnie?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#157 PostWysłany: 26 Mar 2019 15:50 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 Sty 2014
Posty: 352
Loty: 126
Kilometry: 141 751
niebieski
zgadza się, abonament jest lepszy, za 30 zł (normalnie 50 chyba że masz min 2 numery na siebie) mam nolimit w kraju, 120 min na połączenia międzynarodowe do UE, 5,5gb neta w kraju i 4,2gb w roamingu
Góra
 Relacje PM off  
 
#158 PostWysłany: 26 Mar 2019 15:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Paź 2012
Posty: 7141
Loty: 137
Kilometry: 245 006
@boots to jest dobre pytanie, muszę sięgnąć do dokumentów z czasów rejestracji karty SIM.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#159 PostWysłany: 31 Mar 2019 13:33 

Rejestracja: 20 Paź 2018
Posty: 768
złoty
Orientujecie się czy jest możliwość włączenia przesyłu danych tylko w UE a wyłączeniu gdy wyjeżdżam poza UE?

Wiem ,że można to zrobić manualnie ,ale ostatnio mi się przypadkowo włączyło i jakby jakiś mail przyszedł no to już sporo będzie to kosztowało...
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#160 PostWysłany: 31 Mar 2019 13:43 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 Wrz 2015
Posty: 585
Loty: 77
Kilometry: 136 769
srebrny
Tylko manualnie.
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 225 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group