Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 07 Lut 2015 15:55 
Awatar użytkownika

srebrny
lia napisał(a):
z tego co obczaiłam na Ilha Grande najtańszy prom 14 reali one way), ale kursuje tylko w określonych godzinach, dla tych co oszczędzają czas a nie pieniądze są też droższe łodzie,
też myślę o Ilha Grande w marcu...

Dokładnie, najtańszy prom to 14reali płynie z Mangaritiby, a jak się na niego spóźnisz to taxi boat po długim targowaniu 350 reali ( :D wiem z doświadczenia :cry: ). Z Angry statki są częściej, ale trochę droższe, nie pamiętam dokładnie ale około 30 czy 40 reali i do Angry jest kawałek dalej niż do Mangaritiby, znowu z Angry statkiem jest krótszy dystans na wyspę, więc może i taxi boat byłaby tańsza ;)

Ogólnie jeśli chcesz najtańszą opcję to autobus do Mangaritiby (coś około 20 reali) i osobno wykupujesz prom na wyspę za wspomniane 14reali.
Druga opcja to easy transfer (jest kilka firm), czyli BUS bezpośrednio z RIO do Angry + statek na wyspę, za coś około 50 reali razem..

Ilha Grande polecam z czystym sumieniem - w wielu miejscach w Brazylii nie byłem (bo tylko Sao, Rio, Iguazu i Ilha Grande), ale naprawdę byłem pod wrażeniem wyspy ;) Idealna na wypoczynek po kilkunastodniowym intensywnym zwiedzaniu ;)

Na najlepsze plaże po drugiej stronie wyspy można wybrać się statkiem rano i wrócić po południu za 10-20 reali, albo wybrać na nogach, trasy są ciekawe. Na przykład na jedną z najsłynniejszych plaż Lopez Mendes to około 2h drogi, po drodze przechodzi się przez 3 albo 4 małe klimatyczne plażyczki, a na końcu dociera do dużej Lopez Mendes ;)

Są też różne wycieczki: nurkowanie (tu polecam rezerwować wcześniej, bo z dnia na dzień wszystkie były wykupione), snoorkowanie czy po prostu plażowanie na kilku (5-7) różnych plażach w stylu motorówką od rana i po 2 godziny na każdej plaży ;)

Na nocleg szczerze polecam Hostel Che Lagarto - dobra cena, ładne pokoje, miła obsługa, możliwość kolacji typu all you can eat za około 30zł - tylko uwaga, bo na google mapsach i citymaps2go jest oznaczony w złym miejscu, tak naprawdę jest jakieś 50metrów za plażą ;) Obok jest jeszcze jeden hostel, zapomniałem nazwy, ale to ten sam właściciel, kolacje i obiady odbywają się co 2 dni w jednym i drugim.

Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️ Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️
Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇 Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇
#62 PostWysłany: 07 Lut 2015 16:01 

niebieski
Czy w Parku Lage jest jakieś oznaczenie szlaku na Corcovado?
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 07 Lut 2015 20:36 
Awatar użytkownika

Właśnie, pytajcie o prom na Ilha Grande, bo odpływa nie z centralnej plaży gdzie łodzie, tylko z portu kilkaset metrów od centrum. W 2013 kosztował 4,5 reala a łodzie chyba 40 reali.

Jak macie kilka dni, to można zrobić cudowny trek wokół wyspy. Myśmy byli poza głównym sezonem (listopad) i pogoda była ekstra a prawie wszystkie plaże po drodze mieliśmy tylko dla siebie. Zeszło nam 5 dni spokojnym marszem. Da się szybciej oczywiście. Ten trek, to jedno z najcudowniejszych wspomnień z całej podróży.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 09 Lut 2015 01:53 

brasilka2 napisał(a):
Na Ilha Grande...
Aha, i nie odpuszczaj sobie wyspy, żeby zostać w Angra - nie warto. Samo Angra służe przeważnie po to, żeby stamtąd dostać się na wyspę :)
Ja uwielbiam Paraty i zawsze tam się zatrzymuję, ale to jednak trochę dalej od Rio i warto tam pojechać, jak ma się więcej czasu, bo tak to tylko niedosyt zostaje :)

Dzięki za dokładne informacje :) Nie jesteśmy nastawieni na plażing, i porównując dwa miejsca chyba zdecydujemy się na Paraty, zwłaszcza że planujemy wynająć auto (a propos ktoś korzystał? poleca/odradza?). Z tego co wyczytałem w Paratach jest sporo atrakcji bo i historyczne centrum, i niedaleko plaże, i las atlantycki (?) z wodospadami. Jesteś w stanie powiedzieć coś więcej o tych miejscach, tym miasteczku, coś polecić/odradzić? :)
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 09 Lut 2015 02:40 

lia napisał(a):

Jest.
Były chyba najpierw tabliczki, potem jest budka strażnika, dalej jest już prosto: jedna ścieżka właściwie + malowanie oznakowanie.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 09 Lut 2015 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
zuraw napisał(a):
planujemy wynająć auto (a propos ktoś korzystał? poleca/odradza?).
Z tego co wyczytałem w Paratach jest sporo atrakcji bo i historyczne centrum, i niedaleko plaże, i las atlantycki (?) z wodospadami. Jesteś w stanie powiedzieć coś więcej o tych miejscach, tym miasteczku, coś polecić/odradzić? :)

1. Odnośnie wypożyczenia samochodu - kilka razy wypożyczaliśmy auto w Brazylii, w tym 1x w Rio, żeby pojechać do Paraty. Najwięcej wypożyczalni jest (poza lotniskiem) na Copacabanie przy jednej ulicy. My rezerwowaliśmy przez internet i jechaliśmy następnego dnia odebrać. Wypożyczalnia nazywa się Localiza (tu mapa: https://www.google.pl/maps/place/Locali ... 914d971058). Dokumenty: karta kredytowa i międzynarodowe prawo jazdy. Nawet mieliśmy okazję korzystać z mechanika w Paraty (przez wypożyczalnię), bo podczas burzy coś się stało z akumulatorem, zalało czy coś - i wszystko poszło sprawnie. Dojazd Rio - Paraty bezproblemowy. Na miejscu musisz się liczyc z tym, że nie wjedziesz samochodem do centrum historycznego, więc dolicz opłatę za parking albo szukaj pousady poza centum :) Samochód się przyda do zwiedzenia okolicy, chociaż autobusem też można tam łatwo dotrzeć.

2. O Paraty już napisałam całe wypracowanie na wikitravel, więc polecam lekturę: http://wikitravel.org/pl/Paraty
A także na Portalu o Brazylii tu: http://caipiroska.pl/paraty/
Jakbyś miał jakieś dalsze pytania, to zapraszam :)
zuraw uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 09 Lut 2015 12:29 

Krz napisał(a):
lia napisał(a):

Jest.
Były chyba najpierw tabliczki, potem jest budka strażnika, dalej jest już prosto: jedna ścieżka właściwie + malowanie oznakowanie.

odnoszę Cię do fotorelacji Washingtona, jest tam foto tablicy przed szlakiem oraz inne cenne info :)
oczarowani-brazylia,212,48591?start=40

brasilka2 dzięki za wsparcie! te linki już wcześniej obczytałem, ale jeszcze pewnie będę miał pytania to uprzedzam że się zgłoszę :)

Załączniki:
szlak Corcovado.JPG
szlak Corcovado.JPG [ 104.77 KiB | Obejrzany 1399 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 01 Mar 2015 18:06 
Awatar użytkownika

A dzisiaj Rio de Janeiro obchodzi swoje 450-lecie.
W tej sytuacji chyba nie wypada życzyć następnych 100 lat :)

#69 PostWysłany: 09 Mar 2015 09:55 

Gdyby ktoś wybierał się wyłącznie do Rio de Janeiro to polecam relację z mojego wyjazdu:
cariocas.geoblog.pl
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 17 Mar 2015 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
lia napisał(a):
Dzięki, a Ciudad del Este? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pobytu tam, czy warto się zatrzymać na nocleg i co to za raj zakupowy?

Ostatnio 9.03 wybraliśmy się do Ciudad po zwiedzeniu wodospadów po stronie brazylijskiej. UWAGA! Most Przyjaźni pomiędzy Foz a Ciudad jest w remoncie i obowiązuje ruch wahadłowy. Około 15.00 po obu stronach były kilkukilometrowe korki a czas przełączeń wahadła to około pół godziny. Dojechaliśmy ile się dało i jakiś kilometr przed mostem wysiedliśmy, a przez rzekę i granice przeszliśmy pieszo. Ciekawostka, że granica między Paragwajem a Brazylią jest otwarta, żadnej kontroli ani pieczątek.

Raz na dwie godziny Ciudad del Este łączy z Puerto Iguacu autobus argentyńskiej linii Rio Uruguay za 30 peso, ale przy tych korkach bus powrotny, który wyruszał po 15.20 z dworca w Ciudad, przed 18 stał jeszcze przed mostem. Więc generalnie odradzam obecnie.

#71 PostWysłany: 19 Mar 2015 07:54 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 562 950
niebieski
Pytanko :) będę w Rio 3 dni. 2 pełne i 1 do późnego popołudnia. Czy przy takiej ilości czasu jest sens skoczyć na Ilhe Grande ? No i pytanko o pomnik Chrystusa, który planuję zwiedzić z samego ranka , czy wtedy można spodziewać się dzikich tłumów i długiego oczekiwania na wjazd na górę ? :)

#72 PostWysłany: 19 Mar 2015 09:12 

niebieski
Nie wiem czy już ktoś o tym wspominał, ale moim zdaniem będąc w Rio nie można pominąć szczytu nad fawelą Vidigal - tzw. Alto de Vidigal. Fawela znajduje się za Ipanemą. Dojazd bez problemu autobusem (trzeba pytać o przystanek " Entrada de Vidigal). Później można skorzystać z mototaxi, którzy pomogą dostać się na górę osiedla i stamtąd ok. 40 min marsz pod górę przez busz :) Widoki bezcenne i raczej 0 turystów. Mam lekki problem z dodaniem zdjęć. Postaram się później je dołączyć.

-- 19 Mar 2015 08:31 --

Ok, chyba się udało. Przepraszam za niską jakość, ale zdjęcia robione telefonem :)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Vidigal
4.jpg
4.jpg [ 95.79 KiB | Obejrzany 1149 razy ]
Komentarz do pliku: Ipanema
3.jpg
3.jpg [ 80.9 KiB | Obejrzany 1149 razy ]
Komentarz do pliku: Rocinha
1.jpg
1.jpg [ 127.53 KiB | Obejrzany 1149 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Kozi uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 20 Mar 2015 00:20 
Awatar użytkownika

Fantastyczne widoki! :)

#74 PostWysłany: 20 Mar 2015 07:35 

niebieski
Główne zalety tej miejscówki to oprócz wspaniałych widoków: darmowe wejście i brak ludzi - takie przeciwieństwo Corcovado :). Vidigal jest jedną z tych "spacyfikowanych" faweli także raczej bez większego strachu można tam wchodzić.

Załączniki:
3.jpg
3.jpg [ 131.1 KiB | Obejrzany 1085 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 65.64 KiB | Obejrzany 1085 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 163.25 KiB | Obejrzany 1085 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#75 PostWysłany: 20 Mar 2015 19:25 

Mam pytanie i prosze o jakiekolwiek informacje. Kto z doświadczenia wie jak wyglada sprawa z przekraczaniem granicy na lotnisku w Rio. Ważność paszportu ma byc 6 miesięcy, ja to teraz juz tez wiem ale osoba z którą lecimy w momęcie wyladowania będzie miała ważny paszport dokładnie 4.5 miesiąca. Dodam ze bilety powrotne mamy, zostajemy tylko 4 dni, hotele zarezerwowane na cały pobyt. Proszę o jakieś informacje czy ktoś z Was miał podobną sytuację. Czy sprawdzaja waznosc paszportu i czy trzymaja sie kurczowo tych 6 miesiecy ?

#76 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Ciężko odpowiedzieć na tak zadane pytanie nikt nie da gwarancji, że nie będzie problemów i wpuszczą bo co jak komuś się kiedyś udało to znaczy, że się zawsze uda ?. Jakie są przepisy to wiadomo a na ile to jest przestrzegane to pewnie zależy od każdej zmiany na granicy. Wiem jak to wygląda w PL czasami przymykają oko na tego typu kwestie a jak się znajdzie jakiś formalista to problem gotowy. Ogólnie oczywiste, że najlepiej mieć wszystkie kwity w porządku jednakże czy kogoś zatrzymają bo nie miał tych pełnych 6 miesięcy kto wie nie jest to coś oczywistego typu brak wizy albo nieważny paszport. Data się na pewno pograniczknikowi wyświetli bo skanują paszport ale czy akurat zwrócą na to uwagę. Z doświadczenia w Ameryce Południowej mogę powiedzieć, że na lotniskach są zdecydowanie bardziej szczególaści niż np. na przejściach drogowych - takie Foz i Ciudad de Este można przejść bez kontroli. A Puerto Iguasu i Foz przejechać autobusem. Na lotniskach wydawało mi się bardziej kontrolują ale do amerykanów czy izraela im daleko.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 20 Mar 2015 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 52 322
chester0 napisał(a):
Data się na pewno pograniczknikowi wyświetli bo skanują paszport ale czy akurat zwrócą na to uwagę. Z doświadczenia w Ameryce Południowej mogę powiedzieć, że na lotniskach są zdecydowanie bardziej szczególaści niż np. na przejściach drogowych - takie Foz i Ciudad de Este można przejść bez kontroli. A Puerto Iguasu i Foz przejechać autobusem.

U mnie sprawdzali dokładnie wszystkie strony paszportu oraz wypełnioną deklarację. Na pewno sprawdzają datę ważności dokumentu. O tym przechodzeniu bez kontroli na wewnętrznych granicach Mercosuru było już całkiem sporo. To jest niepotrzebne ryzyko. Spróbujcie się starać o pomoc konsularną albo ubezpieczenie będąc w kraju na czarno.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 21 Mar 2015 12:55 

Dziękuje za wszystkie informacje.

#79 PostWysłany: 24 Mar 2015 09:56 

Prosze o informacje jak wyglada tranzyt na lotnisku w Rio - GIG czy lecac z bagazem podrecznym mozna przejsc na dalsze polaczenie bez koniecznosci kontroli paszportow i opuszczania strefy przylotow czy mozna tez w razie czego przemiescic sie miedzy terminalami w strefie tranzytowej. Czy lecial ktos z Was z Rio do Atlanty. Prosze o jakiekolwiek informacje.

#80 PostWysłany: 25 Mar 2015 17:05 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
Z tego co kojarzę po wylądowaniu musieliśmy przejść prosto do kontroli paszportowej, ale nie trwała ona długo, w drugą stronę jeszcze szybciej, a lotnisko jak na tej wielkości metropolię nazwałbym raczej kompaktowym.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości