Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



Wikipost
Wypłaty kartą MC Revolut w bankomatach Euronet często obciążane są prowizją nie do ominięcia (sieć bankomatów rozpoznaje kartę jako zagraniczną i nakłada własną prowizję). Visa Revolut na razie nie, ale warto uważać.
Ponadto należy zawsze wybrać opcję obciążenia w lokalnej walucie, by uniknąć przewalutowania po kursie Euronetu.

Zasilanie revoluta kartami kredytowymi Citi Handlowy jest obciążone prowizją 8%, min 10zł!

Uwaga: Zamieszczanie referali jest możliwe wyłącznie w wątkach łańcuszkowych. Możliwość zamieszczania referali mają jedynie osoby posiadające minimum niebieski status i pół roku stażu. regulamin-dzialania-watkow-lancuszkowych,82,44721


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4345 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 218  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: revolut
#21 PostWysłany: 19 Lip 2016 09:57 

Rejestracja: 07 Maj 2015
Posty: 102
Loty: 12
Kilometry: 31 528
Czy orientujecie się co się dzieje jak mam na revolut dwie waluty - np EUR i GBP a płacę np w forintach? Czy revolut obciąży konto EUR czy GBP?

@witekkowal - doszedł przelew w USD?

Poszło z fona
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#22 PostWysłany: 19 Lip 2016 10:03 

Rejestracja: 04 Sty 2013
Posty: 1451
Loty: 200
Kilometry: 296 621
platynowy
@mrmrooz
Cytuj:
Your Revolut account can hold a balance in EUR, GBP and USD. The card selects which balance to use in the following order:

The local currency of the merchant/ATM e.g. if you are in the U.K. it will use GBP. Your base currency (for a UK resident this would be GBP, if you are within the Eurozone this will be EUR and anywhere else will be USD). The final currency.

You need to have sufficient funds in one single balance in order to make a transaction. If you don’t have enough funds in the balance of the local currency, it will default to your next largest balance and so on.

https://revolut.com/faq/gettingstarted. ... rticalTab8

Moim zdaniem skorzysta najpierw z EUR, a potem z GBP.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#23 PostWysłany: 19 Lip 2016 10:34 

Rejestracja: 07 Maj 2015
Posty: 102
Loty: 12
Kilometry: 31 528
Dzięki, wydawało mi się że tak powinno być, ale nie mogłem tego ostatnio odszukać.

Poszło z fona
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#24 PostWysłany: 25 Lip 2016 14:00 

Rejestracja: 25 Lip 2016
Posty: 14
Czy ktos testowal doladowanie Revolut karta kredytowa w PLN? Da sie bez doliczania jakichs prowizji np za przewalutowanie? W Raiffeisenie (Mastercard) stosuja kursy bezposrednio Mastercarda, stad moze sie to oplacac.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#25 PostWysłany: 25 Lip 2016 14:30 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 1707
złoty
Raiffeisen od miesiąca już nie stosuje bezpośrednio kursów Mastercard, obecnie to jedna z najdroższych kart jeśli chodzi o przewalutowania. Przez Aliorkantor zaoszczędzisz ok 5% względem Raiffeisena.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#26 PostWysłany: 25 Lip 2016 15:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Wrz 2012
Posty: 756
niebieski
andres1975 napisał(a):
Czy ktos testowal doladowanie Revolut karta kredytowa w PLN? Da sie bez doliczania jakichs prowizji np za przewalutowanie? W Raiffeisenie (Mastercard) stosuja kursy bezposrednio Mastercarda, stad moze sie to oplacac.

Revolut po numerze karty rozpoznaje czy karta jest kredytowa i debetowa. Stąd nie mogłem dodać karty KK Mastercard Reifeissen.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#27 PostWysłany: 30 Lip 2016 17:12 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Lip 2012
Posty: 6194
HON fly4free
W nowej wersji aplikacji dodano właśnie możliwość doładowania karty prawie dowolną kartą kredytową (oprócz Amex). Do tej pory do doładowania można było użyć tylko kart debetowych.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#28 PostWysłany: 30 Lip 2016 20:13 

Rejestracja: 22 Maj 2013
Posty: 749
Loty: 91
Kilometry: 180 493
Dokładniej to Mastercard i Visa, i jest 1% prowizji.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#29 PostWysłany: 04 Sie 2016 16:24 

Rejestracja: 25 Lip 2016
Posty: 14
Co sadzicie o takim polaczeniu: doladowanie Revoluta karta debetowa MasterCard PLN do Eurokonta Mobilnego z Pekao (czyli przeliczenie byloby po kursie MAstercarda z PLN na EUR). To daloby darmowe wyplaty (korzystajac z karty Revoluta) po kursach Mastercarda na prawie calym swiecie. Dobrze kombinuje?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#30 PostWysłany: 04 Sie 2016 16:40 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Lip 2012
Posty: 6194
HON fly4free
@andres1975 niedługo w Revolucie ma być waluta PLN (tak zapowiadają), co będzie super sprawą, jeśli przelicznik z PLN podczas płatności też będzie po kursie MC.
BTW Dziś kumpel z pracy płacił w necie revolutem za bilet w UAH, przelicznik był 2417 UAH = 88,43€, czyli ok. 380 zł. W porównaniu do kantorów stacjonarnych dało to ok. 30 zł oszczędności.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#31 PostWysłany: 20 Sie 2016 10:39 

Rejestracja: 16 Gru 2012
Posty: 106
niebieski
witekkowal napisał(a):
Robiłem przelew w USD, ale podejrzewam, że przy GBP jest tak samo. Mnie co prawda Alior nie podpowiadał prawidłowego Swiftu, ale sam dałem BARCGB22XXX. Z tego co piszesz powinno dojść;-)
Edit:
Dzisiaj między 9 a 10 zleciłem przelew w USD z Aliora Kantora, i popołudniu Revolut zaksięgował już kaskę. Wniosek z tego taki, że ww. Swift jest poprawny, a przelew Walutowy w wersji Express dochodzi tego samego dnia.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Cześć
Robiłem przelew expressowy z Alior do Revolut w USD. Niestety pobrało mi prowizje w wysokości 19.25USD. Czy Ciebie też obciążyli?
Niestety Alior oraz Revolut umywają ręcę twierdząc, że to nie oni.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#32 PostWysłany: 20 Sie 2016 10:45 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Wrz 2012
Posty: 756
niebieski
Nie, u mnie żadnej prowizji nie było. Czy USD wymieniałeś w Kantorze Aliora czy też gdzie indziej i dopiero potem przelew na Revolut? Chodzi mi o to, czy nie przekroczyłeś licznika darmowych przelewów. I wreszcie jaką opcję kosztową miałeś zaznaczoną podczas robienia przelewu?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off
osiek uważa post za pomocny.
 
      
 Temat postu: Re: revolut
#33 PostWysłany: 20 Sie 2016 11:02 

Rejestracja: 16 Gru 2012
Posty: 106
niebieski
Wszystko obyło się w ramach licznika Aliora.
Wysyłałem SHA Express i dostałem obciążenie.
Po oficjalnej reklamacji Alior odpisał, że nic nie obciążał.
Revolut przyznał, że Barclays obciążył 7.75 za przelew Swift a resztę nie wiedzą kto.

Robiłem też kilka przelewów SHA Pilny i przechodziły za darmo.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#34 PostWysłany: 20 Sie 2016 11:10 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Wrz 2012
Posty: 756
niebieski
Czyżby koszty banków pośredniczących? Szkoda tylko, że nikt nie jest w stanie powiedzieć kto to pobrał i za co. Może kluczem jest kwota przelewu? Ja robiłem na 5 USD.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#35 PostWysłany: 20 Sie 2016 11:38 

Rejestracja: 22 Maj 2013
Posty: 749
Loty: 91
Kilometry: 180 493
Przelewy europejskie SEPA (w EUR) powinny praktycznie zawsze iść za darmo (chyba w ramach licznika w Kantorze Alior). Natomiast USD to przelew międzynarodowy, który może iść przez jakieś banki pośredniczące, które mogą pobrać jakieś opłaty, i nikt nie jest nawet w stanie z góry przewidzieć, jakie to będą banki i jakie pobiorą opłaty.

Jeśli zasilać Revoluta przelewem, to ja bym zasilał w EUR. (Przetestowałem na 10 EUR, doszło w całości :). )
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#36 PostWysłany: 20 Sie 2016 11:50 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Sie 2012
Posty: 3187
złoty
a jak mam subkonta w ing w euro i podepnę kartę po revolut to da rade?
będzie euro na euro bez kosztowo?
_________________
Image

moje najciekawsze wpisy są w koszu - serdecznie zapraszam
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#37 PostWysłany: 20 Sie 2016 11:57 

Rejestracja: 02 Lut 2016
Posty: 312
Loty: 165
Kilometry: 179 752
niebieski
Ja mam taką z Kantoru Aliora i jest ok. Już jakieś 1000€ wypłaciłem, tylko w Monaco był problem z tym.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#38 PostWysłany: 20 Sie 2016 12:28 

Rejestracja: 16 Gru 2012
Posty: 106
niebieski
U mnie kilka przelewów w USD też doszło bez żadnego obciążenia.
Teraz tylko ten raz obciążyli.
Myślicie, że warto z nimi walczyć czy zawsze odpowiedzą, że to koszty przelewu SWIFT w USD?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#39 PostWysłany: 22 Sie 2016 11:32 

Rejestracja: 07 Maj 2015
Posty: 102
Loty: 12
Kilometry: 31 528
@Chan - chyba warto pomęczyć. Ja bym sprawdził czy dokładnie te same dane były podane przy poprzednich przelewach i czy na pewno nie przekroczyłeś licznika. W AK, w opcjach BEN i SHA, w zależności od pilności, opłata powyżej licznika to 30, 45 lub 50 zł. Po odjęciu 7,75 za SWIFT, wychodzi że zapłaciłeś jeszcze ok 43 zł (19,25-7,75=11,5*3,8=43,7)

@becek - co rozumiesz przed podpięcie karty revolut pod konto w ING? Nawet walutowe? Jak w ING masz przelewy SEPA za free i przelejesz Eur z ING na revolut, to nie powinno być żadnych prowizji. Jak masz SEPA płatne, to ewentualnie możesz 'zapłacić' kartą Eur (jeżeli masz do rachunku w ING) i wtedy zasilenie masz gratis (jeżeli to karta debetowa).

Do tej pory zasilałem revolut GBP i EUR - z reguły kartami (GBP z AK i EUR z mBanku lub Raiffesiena) - głównie ze względu na szybkość zasilenia - bo kasa ka koncie revolut jest od razu. Robiłem też przelewy, ale tylko GBP z AK - i zawsze było bez prowizji. Ostatnio zrobiłem też przelewy zwrotne - GBP do AK - też było bez opłat.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: revolut
#40 PostWysłany: 22 Sie 2016 11:51 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 Sty 2015
Posty: 215
andres1975 napisał(a):
Co sadzicie o takim polaczeniu: doladowanie Revoluta karta debetowa MasterCard PLN do Eurokonta Mobilnego z Pekao (czyli przeliczenie byloby po kursie MAstercarda z PLN na EUR). To daloby darmowe wyplaty (korzystajac z karty Revoluta) po kursach Mastercarda na prawie calym swiecie. Dobrze kombinuje?

Dobrze kombinujesz :D
Najczęściej właśnie w takich przypadkach wykorzystuję kartę Revolut.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4345 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 218  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Przeszukaj temat:
  
phpBB® Forum Software © phpBB Group