Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Cze 2025 15:33 

Cześć.
Lada dzień wyruszam w swój drugi rejs 8-)
Tym razem będzie to trasa: Kusadasi-Patmos-Pireus (Ateny)-Mykonos-Santorini (raczej wątpliwe ze względu na zakaz)-Rodos-Kusadasi. Armator, to turecki Miray Cruises, a statek MV Gemini.
Pobyty na lądzie chciałbym zorganizować we własnym zakresie wg mniej więcej takiego planu:
W Patmos myślę tylko o spacerze do Groty Apokalipsy, W Mykonos będziemy wieczorem, więc pewnie też się trochę pokręcimy wokół portu. Jeśli chodzi o Pireus, to chciałbym pojechać metrem do Aten i tam trochę poszwędać się wokół Akropolu, po dzielnicy Plaka (okolice Monastiraki, Syntagma). I tu mam prośbę o info (może ktoś wie), do którego terminala dopływa ten statek? Pytam, bo chciałbym do Aten dojechać metrem i ustalić, jak dotrzeć z portu do stacji metra Pireus?
Jeśli chodzi o Rodos, to myślę, że wystarczy mi spacer po starym mieście, a z Kusadasi pewnie pojadę do Efezu, bo grzechem byłoby go nie zwiedzić.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi do mojego planu podróży...
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Weekend na Maderze za 803 PLN😲😍 Idealne godziny lotów i noc w hotelu Weekend na Maderze za 803 PLN😲😍 Idealne godziny lotów i noc w hotelu
Urlop na Mauritiusie za 3972 PLN 👙🏖️ Loty Emirates z Warszawy i apartament blisko plaży 🌊👣 Urlop na Mauritiusie za 3972 PLN 👙🏖️ Loty Emirates z Warszawy i apartament blisko plaży 🌊👣
#2 PostWysłany: 02 Cze 2025 15:46 

złoty
Jaki zakaz na Santorini?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 02 Cze 2025 16:19 

Z powodu ewentualnych trzęsień ziemi. Ale ponoć niektórzy armatorzy wpływają.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Cze 2025 16:20 

złoty
Kolega byl tydzien temu o bylo ok. Oczywiscie tender.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 03 Cze 2025 09:25 

niebieski
mk64 napisał(a):
Cześć.
Lada dzień wyruszam w swój drugi rejs 8-)
Tym razem będzie to trasa: Kusadasi-Patmos-Pireus (Ateny)-Mykonos-Santorini (raczej wątpliwe ze względu na zakaz)-Rodos-Kusadasi. Armator, to turecki Miray Cruises, a statek MV Gemini.

Czy Twój pierwszy rejs też był z tym operatorem? W każdym razie - koniecznie daj znać o swoich wrażeniach ze statku. Co skłoniło Cię do wybrania Miray Cruises i wypłynięcia z Kusadasi? Jak tam dotrzesz?

Tak na pierwszy rzut oka, to przypomina to ofertę Celestyal. Ciekawe, jakie są różnice między experience na statku tureckim i greckim?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Cze 2025 09:51 

A organizatorem rejsu nie jest przypadkiem ITAKA?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Cze 2025 13:47 

-- 03 Cze 2025 12:41 --

brzemia napisał(a):
Kolega byl tydzien temu o bylo ok. Oczywiscie tender.

A dziś znowu Rodos :o

-- 03 Cze 2025 12:46 --

Miguelito napisał(a):
Czy Twój pierwszy rejs też był z tym operatorem? Co skłoniło Cię do wybrania Miray Cruises i wypłynięcia z Kusadasi? Jak tam dotrzesz?

Tak, to będzie pierwszy rejs z MC, a skłoniła mnie dobra cena i miejsca, które mamy odwiedzić. Do Kusadasi dotrę lecąc z Wawy do Izmiru, który to lot mam w pakiecie z rejsem.

-- 03 Cze 2025 12:47 --

WuWa napisał(a):
A organizatorem rejsu nie jest przypadkiem ITAKA?

Nie inaczej.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Cze 2025 14:19 

niebieski
Ciekawa sprawa z tą Itaką. Nigdy nie interesowałem się wyjazdami z biurem podróży, ale takie last minute jest naprawdę interesujące: https://www.itaka.pl/rejsy/turcja/kusad ... %253D%253D

3.5K PLN za osobę za cztery noce na statku, trzy noclegi (nawet jeśli w kiepskim, jak to piszą w opiniach) w hotelu i przelot (w niewygodnych godzinach) to mimo wszystko niezła cena. Ale więcej bym nie zapłacił. To jednak Turcja. Daj znać, czy na miejscu i na statku były hordy kacapów.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Cze 2025 14:24 

Miguelito napisał(a):
Ciekawa sprawa z tą Itaką. 3.5K PLN za osobę za cztery noce na statku, trzy noclegi (nawet jeśli w kiepskim, jak to piszą w opiniach) w hotelu i przelot (w niewygodnych godzinach) to mimo wszystko niezła cena. Ale więcej bym nie zapłacił. To jednak Turcja. Daj znać, czy na miejscu i na statku były hordy kacapów.
Ja zapłaciłem 2,8 kpln, więc jeszcze taniej, tym bardziej, że za kabinę zewnętrzną z oknem/bulajem. Jeśli chodzi o hotel, to wg opinii nie jest zły. Po powrocie napiszę, jak to wygląda w rzeczywistości...
 Profil Relacje PM off
Miguelito lubi ten post.

#10 PostWysłany: 03 Cze 2025 18:35 

niebieski
Miguelito napisał(a):
3.5K PLN za osobę za cztery noce na statku, trzy noclegi (nawet jeśli w kiepskim, jak to piszą w opiniach) w hotelu i przelot (w niewygodnych godzinach) to mimo wszystko niezła cena.

Z KTW masz lepsze godziny :D
Ale ten program rejsu to taki zmuszający do wycieczek ze statku.
16.00 zawinięcie do portu na PATMOS – [..] Ok. godz. 20.00 20.00 wypłynięcie z portu.
Czyli realnie 3 godz. w porcie. Oddalenie się trochę dalej od statku inaczej niż z wycieczką ze statku to takie trochę ryzykowne ...

A ruskich to chyba nie trzeba się spodziewać zbyt licznie, skoro wszystkie porty po drodze są w UE.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Cze 2025 07:20 

niebieski
Niestety, w marcu na MSC Sinfonia orków było sporo. Ale w przeciwieństwie do ich "występów" w Turcji, czy Egipcie, co niestety zachowywali się poprawnie i nie miałem okazji do shamingu. Natomiast zauważyłem, że część załogi była dla nich niezbyt przyjazna. Ubawiłem się setnie i pogratulowałem, kiedy kacapka podeszłą do załogantki pilnującej wejścia do teatru i z miejsca, bezwstydnie, zaczęła do niej gadać po kacapsku. A przemiła załogantka tylko wzruszyła ramionami i w 4 językach poinformowała ją, że nie zna języka w którym do niej mówi. :D

Tymczasem Itaka wrzuciła nowe last minute. Wylot 10 czerwca. Tym razem tylko 3 noce na statku (ale kabina zewnętrzna) i 4 noce w hotelu, z wygodnymi godzinami wylotu z WAW za 2909 PLN: https://www.itaka.pl/rejsy/turcja/kusad ... dults%5D=2
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Cze 2025 11:32 

Miguelito napisał(a):
Tymczasem Itaka wrzuciła nowe last minute. Wylot 10 czerwca. Tym razem tylko 3 noce na statku (ale kabina zewnętrzna) i 4 noce w hotelu
Widzę, że usunęli Rodos. Czyżby ze względu na ostatnie wstrząsy..? Martwiłem się o Santorini, a pewnie to Rodos mnie ominie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Cze 2025 10:57 

niebieski
Nie ma w sieci zbyt wiele relacji z rejsów z Miray. Znalazłem jeden film dokumentujący rejs, autorstwa Turczynki. To, co dzieje się w nim od 22:44 mocno ryje banię i zniechęca mnie do dalszego interesowania się tym operatorem... Zobaczcie sami:

Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Cze 2025 14:29 

Zgodnie z obietnicą, chciałem się podzielić opinią o statku/rejsie.
Statek nie jest najmłodszy co da się odczuć (dosłownie) np. po zapachu wykładziny. Wyposażony raczej średnio: jeden mały basen, 2 jakuzzi, mały teatr - generalnie wszystko małe.
Jedzenie w miarę urozmaicone, smaczne. Obsługa miła i pomocna. Wrażenie ogólne w skali 1-5: 4 z minusem. W porcie trochę mało czasu na zwiedzanie, ale nawet na własną rękę dałem radę zwiedzić Patmos, Rodos i dojechać metrem do Aten, żeby "zaliczyć" centrum i zmianę warty przed parlamentem. Z wycieczek "statkowych" skorzystałem z tej na Santorini.
Jeśli chodzi o Rosjan, to nie było ich chyba w ogóle. Zresztą podejście armatora do nich przejawiało się w braku komunikatów w tym języku, a zespół tancerzy składał się w całości z Ukraińców.
Podsumowując, jestem zadowolony, bo stosunek jakości do ceny jaką zapłaciłem jest ok, ale więcej niż 3 kpln bym nie zapłacił.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości