Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Sty 2021 14:33 

Loty: 139
Kilometry: 183 310
niebieski
Jakiś czas temu przeprowadziłem się do Bułgarii i, podobnie jakby to miało miejsce w innych europejskich krajach, musiałem zarejestrować swój pobyt w odpowiednim urzędzie. W związku z tym, że informacje w internecie są niezbyt precyzyjne, a bułgarskie urzędy są skore do pomocy, ale tylko po bułgarsku, podzielę się swoimi doświadczeniami.

Ten „poradnik” dotyczy sytuacji, w której rejestruje się osoba posiadająca środki na utrzymanie spoza Bułgarii (praca zdalna, oszczędności, cokolwiek innego - nie jest to weryfikowane) i posiada ubezpieczenie zdrowotne. Inne sytuacje to praca w bułgarskiej firmie lub studia na bułgarskiej uczelni. Osoby pobierające emeryturę, które często są ujęte jako osobna kategoria, w Bułgarii będą aplikować na zasadach obowiązujących osoby posiadające środki na utrzymanie.

Rejestracji wjazdu musimy dokonać w ciągu 3 miesięcy od przyjazdu do Bułgarii. Zajmuje się tym Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, a konkretnie Obwodowe Dyrekcje МSW - Departament Migracji. Strona MSW jest przyjazna chyba tylko samej sobie, więc żeby znaleźć odpowiedni adres najlepiej wpisać w Google „миграция” i nazwę obwodu (област), w którym mieszkamy. Urzędy nawet w czasie największych obostrzeń pandemicznych były otwarte, nie było też konieczności umawiania się na spotkanie.

Co potrzebujemy?

1) wniosek, który możemy znaleźć na stronie MSW

we wniosku wypełniamy 1, 2, dół 5 i 6 stronę. Strony 3, 4 oraz górna połowa 5 przydaje się w sytuacji, jeśli chcecie, aby prawo pobytu otrzymały wasze dzieci, wasi rodzice lub małżonek/partner, który nie spełnia warunków. Dla celów rezydencji (i tylko rezydencji) Bułgaria uznaje również związki jednopłciowe. W przypadku chęci zarejestrowania rodziny wymagane są dodatkowe dokumenty - akty urodzenia, małżeństwa lub dowody wskazujące na wspólne zamieszkanie.

2) dowód osobisty lub paszport + ksero

3) dowód posiadania ubezpieczenia zdrowotnego, może to być karta EKUZ (+ ksero) lub ubezpieczenie na kwotę 60000 BGN. Ja korzystałem z tego drugiego rozwiązania i za roczne ubezpieczenie na stronie Euromedins zapłaciłem 160 BGN. Z informacji, które przekazała ta firma, niemal wszystkie urzędy uznają wam sam wydruk ubezpieczenia, który jest wysyłany od razu po złożeniu zamówienia na maila, oprócz urzędu w Burgas, który wymaga opieczętowanego oryginału.

4) potwierdzenie posiadania odpowiednich środków na utrzymanie - prawo mówi, że ma to być kwota w wysokości nie mniejszej niż minimalne wynagrodzenie na każdego członka rodziny na miesiąc (w 2021 roku jest to 660 BGN). W praktyce wystarczy ksero dowolnej karty debetowej/kredytowej (ja dołączyłem ksero karty Curve :roll:)

5) akt własności mieszkania, umowę najmu, przydział mieszkania lub deklarację od właściciela - tutaj uwaga, bo ktoś może mieć mniej szczęścia niż ja - chociaż zarówno w broszurze informacyjnej jak i odpowiedzi od centrali departamentu na nasze pytania była informacja, że wystarczy umowa najmu, to początkowo urząd najpierw powiedział nam, że musi z nami przyjść właściciel mieszkania, które wynajmujemy, później, że jeśli nie może, to możemy przedstawić notarialnie poświadczoną deklarację (można ją znaleźć na stronie ministerstwa, nazywa się декларация за адрес ЧУЖДЕНЕЦ нотариална заверка). Ostatecznie po pokazaniu broszury i maila uznali, że umowa może być. Oczywiście musimy posiadać oryginał do wglądu + ksero.

6) potwierdzenie płatności - opłata wynosi 7 lewa za wydanie certyfikatu (jest to zalaminowany wydruk wielkości karty kredytowej, na którym jest nasze imię, nazwisko, data urodzenia, narodowość, płeć, data wystawienia certyfikatu i data jego ważności). Dodatkowo możemy zawnioskować o plastikową kartę ze zdjęciem i numerem ЛЧН, który jest „bułgarskim PESELem” dla cudzoziemca. Karta kosztuje 18 lewa (i wtedy czekamy na nią 30 dni) lub 36 lewa (wtedy czekamy 3 dni). Powinniśmy zawnioskować o kartę jeśli chcemy podpisać umowę z operatorem telefonu/prądu/wody, odprowadzać podatki w Bułgarii czy wymienić prawo jazdy. Taka karta pewnie też ułatwi otwarcie konta w banku. Ja o kartę nie wnioskowałem, więc nie wiem niestety jak wygląda kwestia zdjęcia - czy robią na miejscu czy trzeba je mieć przygotowane.
W Burgas przed budynkiem były dwa biura, w których można było dokonać opłaty (płaci się ok. 1 lewa prowizji), opłat można też dokonać w banku lub na poczcie.

Certyfikat, który wydawany jest następnego dnia roboczego, jest ważny do 5 lat, ale nie dłużej, niż ważność waszego ubezpieczenia/karty EKUZ/umowy najmu mieszkania itd. Po pięciu latach legalnego pobytu można starać się o prawo pobytu stałego. Ważna rzecz - wyjazdy do 6 miesięcy w każdym roku, nawet dłuższe, jeśli są odpowiednio udokumentowane i dotyczą ważnego celu (np. porodu, nauki, odbycia służby wojskowej) nie powodują przerwania liczenia tego terminu. Po uzyskaniu pobytu stałego może on zostać odebrany przede wszystkim w przypadku wyjazdu z kraju na więcej niż 2 lata.

Na stronie ministerstwa jest kilka broszur po angielsku, w których opisane są inne sytuacje - zatrudnienie, studiowanie czy wnioskowanie o pobyt stały.

Wszystkie zasady dot. przebywania obywateli Unii Europejskiej reguluje ustawa, z którą (po bułgarsku) można zapoznać się na stronie lex.bg
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
Nosacz uważa post za pomocny.

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość