Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Gru 2025 18:21 

srebrny
Lotnisko w Qingdao otwarto raptem kilka lat temu i jak wiele tego typu inwestycji znajduje się daleko od miasta.

metro
Najwygodniejszą opcją dojazdu do miasta jest metro. Czas przejazdu to niemal we wszystkich przypadkach co najmniej 1h, w zależności gdzie konkretnie chcemy się dostać, w przypadku nabrzeża będzie to na pewno jeszcze kilkanaście minut dłużej. Cena przejazdu to ok. 8 RMB (4 zł).
Najpierw jedziemy linią nr 8 do końca czyli do dworca północnego, a potem przesiadamy się w linię nr 1 lub 3. Jeśli dobrze pamiętam, to przesiadka jest wygodna i nie ma długich spacerów jakie często spotykamy w chińskim metrze. W przyszłości ta przesiadka może nie będzie potrzebna, bo trwa rozbudowa metra.
Bilet kupimy w automacie gotówką lub za pomocą kodu QR. Możemy też wyrobić sobie kartę transportową w aplikacji Alipay.
Należy zwrócić uwagę na godziny kursowania metra nr 8, gdyż są dość krótkie i pociągi jeżdżą tylko od ok. 6:00 do ok. 22:00. Takt między kursami, również jest dość długi jak na metro.

taxi
Z racji odległości, koszt takiego przejazdu będzie w okolicach 100 RMB (52 zł). Czas przejazdu zależy bardzo mocno od pory dnia i korków, ale znacznie szybciej na pewno nie będzie.

W Qingdao miałem tylko bardzo długą przesiadkę i w takich przypadkach dobrą alternatywą może być też hotel z transportem na lotnisko. Mój kosztował poniżej 50 zł za całkiem porządny pokój z łazienką. Najlepiej szukać w agregatorach lokalnych jak np. trip.com. Większe zagłębie takich hoteli znajduje się jakieś 5 km od lotniska, czas przejazdu 10-15 minut. Do miasta dojedziecie tę samą linią metra nr 8 co z lotniska, są też autobusy za chyba 2 RMB do stacji metra.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 27 Mar 2026 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Ostatnio przesiadałam sie w TAO i po pierwsze, musiałam odebrać bagaż z krajowego lotu i nadać ponownie na międzynarodowy. Druga rzecz, to chyba byla to jedna z gorszych kontroli bagażu podręcznego. Mają bramki elektroniczne, ale w sumie nie wiem po co one są, chyba do ozdoby, bo i tak skanują każdego ręcznie. Do tego, wyjmują prawie całą elektronikę z bagażu, żeby ja ponownie przeskanować. Ja mialam aparat foto na dnie plecaka i de facto musiałam spakować cały plecak od nowa po kontroli.

I jeśli planujecie odzyskać podatek od zakupów, to potrzebna jest pieczątka od Customs/Celników, ktore jest przed kontrolą bezpieczeństwa, a punkt zwrotu podatku jest z kolei po kontroli bezpieczeństwa. Bez pieczątki celników, nie oddadzą podatku.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość