Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 872 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44  Następna
Autor Wiadomość
#841 PostWysłany: 20 Maj 2024 19:40 

Taka ciekawostka:

Cytuj:
Nareszcie wiemy, gdzie Leonardo da Vinci namalował "Mona Lisę" — uważa geolożka i historyczka sztuki Ann Pizzorusso. Badaczka wykorzystała wiedzę ze swoich dwóch specjalizacji do wskazania dokładnego miejsca, z którego widać pejzaż z tła najsłynniejszego obrazu świata. O odkryciu informuje "The Guardian".

Teraz Ann Pizzorusso wskazuje, że w tle "Mona Lisy" znajduje się położone w Lombardii w północnych Włoszech miasteczko Lecco. Badaczka porównała most, kształt gór i jezioro z obrazu mistrza do widoku XIV-wiecznego mostu Azzone Viscontiego w Lecco i obrazu południowo-zachodnich Alp widzianych od strony jeziora Garlate.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/przelomowe-odkrycie-badaczce-udalo-sie-ustalic-co-widac-za-mona-lisa/0r0e7mp
 PM off
Tufli lubi ten post.

Portugalski duet za 738 PLN 🇵🇹 Madera i Porto Santo w jednej podróży 🧳✈️ Portugalski duet za 738 PLN 🇵🇹 Madera i Porto Santo w jednej podróży 🧳✈️
Sztos oferta❗ Loty na Wyspy Kanaryjskie już od 269 PLN (w obie strony)😲🤯 Sztos oferta❗ Loty na Wyspy Kanaryjskie już od 269 PLN (w obie strony)😲🤯
#842 PostWysłany: 21 Maj 2024 14:05 

Przylatujemy w piątek do Bergamo, ok. 22:45. Zgodnie z informacjami na stronie wypożyczalni są one otwarte tylko do 23. Jak zaplanować dojazd do hotelu o tej godzinie? Czy ATB jeździ przez całą dobę? Dodatkowo, jak zaplanować odbiór auta następnego dnia, czy cofnąć się na lotnisko, czy są godne polecenia wypożyczalnie bliżej centrum Bergamo?
 Profil Relacje PM off  

#843 PostWysłany: 21 Maj 2024 14:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A przeszukałaś/przeczytałaś działy dot. dojazdu z/na lotnisko, wypożyczalni etc?
 Profil Relacje PM off  

#844 PostWysłany: 01 Lip 2024 20:14 

Cześć,
Zadam może i banalne pytanie, lecz przeszukałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi.
Chcę kupić 4 bilety io viaggio, dla 4 osób online (przez www bądź apkę).
Moje pytanie brzmi: Czy każdy bilet będzie wystawiony personalnie na mnie XYZ ?
Czy dostanę jeden bilet, w którym będzie informacja, że jest dla 4 os ?

EDIT: Generują się 4 osobne bilety, bez danych. Nie było tematu :)
 Profil Relacje PM off  

#845 PostWysłany: 02 Lip 2024 07:07 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Zakładam, że masz nr telefonu zaczynający się +39xxxxxxx, bo inaczej nie kupisz zdalnie.
 Profil Relacje PM off  

#846 PostWysłany: 08 Lip 2024 07:59 

FUX napisał(a):
Zakładam, że masz nr telefonu zaczynający się +39xxxxxxx, bo inaczej nie kupisz zdalnie.

Skąd to info? W kwietniu kupowałem IO Viaggio normalnie przez stronę Trenord, tak jak opisywałem kilka postów wyżej. Oczywiście numer mam polski. Nie pamiętam nawet, czy była konieczność podawania numeru telefonu.

Bilet był imienny, więc to widocznie zależy od tego, gdzie się kupuje.

Załączniki:
Screenshot 2024-07-08 at 08-17-27 Trenord_08072024083551.pdf.png
Screenshot 2024-07-08 at 08-17-27 Trenord_08072024083551.pdf.png [ 68.51 KiB | Obejrzany 1338 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#847 PostWysłany: 08 Lip 2024 13:10 

niebieski
Ano stąd, że nie chciało przepuścić dalej. Na www i w aplikacji.
Temat chwilowo nieaktualny. Wzięliśmy auto.
 Profil Relacje PM off  

#848 PostWysłany: 11 Lip 2024 15:23 
Awatar użytkownika

-- 11 Lip 2024 14:22 --

Icek2024 napisał(a):
FUX napisał(a):

Skąd to info? W kwietniu kupowałem IO Viaggio normalnie przez stronę Trenord, tak jak opisywałem kilka postów wyżej. Oczywiście numer mam polski. Nie pamiętam nawet, czy była konieczność podawania numeru telefonu.

Hej,

ta karta o której rozmawialiście kupowałeś jak na obrazku który załaczyłem ?

-- 11 Lip 2024 14:23 --

kupowałeś tutaj:
https://www.trenord.it/en/ioviaggio/
 Profil Relacje PM off  

#849 PostWysłany: 11 Lip 2024 15:56 

niebieski
Tak się zaczyna....

Phone number (Optional)
Enter an Italian mobile number preceded by the international prefix +39.

Rozchodziłem. Wziąłem auto.
 Profil Relacje PM off  

#850 PostWysłany: 23 Lip 2024 12:34 

korfu napisał(a):
-- 11 Lip 2024 14:22 --

Icek2024 napisał(a):
FUX napisał(a):

Hej,

ta karta o której rozmawialiście kupowałeś jak na obrazku który załaczyłem ?

-- 11 Lip 2024 14:23 --

kupowałeś tutaj:
https://www.trenord.it/en/ioviaggio/

Tak, tutaj kupowałem.
 Profil Relacje PM off  

#851 PostWysłany: 24 Lip 2024 12:29 

Kupowałem IO Viaggio przez aplikację Trenord normalnie dwa tygodnie temu, nie ma potrzeby podawania numeru telefonu , wszystko poszło sprawnie. Bilet wyświetla się w aplikacji w formie kodu kreskowego plus imię i nazwisko posiadacza oraz okres na jak długo jest ważny. Jedyny kłopot na bramkach w metrze w Mediolanie trzeba trochę pokombinować żeby prawidłowo odczytały kod ale po kilku próbach załapywały.
 Profil Relacje PM off  

#852 PostWysłany: 03 Lis 2024 23:56 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Planuję wyjazd do Lombardii 03/04 2025.
Nocleg w Mediolanie. Mam Mediolan miasto, Genua i 2 dni jezioro Como + Piani d'erna. Szukam jakiegoś typowo górskiego miasteczka na jeden dzień z dojazdem pociągiem. Bez chodzenia po górach bo może być jeszcze śnieg, tylko z atrakcjami i widokami.
Jedyne co na razie mam to Breno z zamkiem i po drodze Brescia ale to jest ok 3h w jedną stronę :/
Może ktoś coś poleci?

#853 PostWysłany: 04 Lis 2024 00:45 

No to może Lecco nad Como? Nie jest typowo górskie, ale są góry. I nie musisz wychodzić, bo jest kolejka. Dojazd pociągiem.
 Profil Relacje PM off  

#854 PostWysłany: 04 Lis 2024 10:40 

No to mam 2 dni nad jeziorami + wjazd Lecco -> Piani d'erna. Ale z tego co widzę to tam u góry poza widokami nic nie ma. A mi właśnie chodzi o pochodzenie sobie po jakimś miasteczku w dolinie :)
Poza tym u góry to może być jeszcze metr śniegu to wtedy nawet nie ma po co tam wjeżdżać :P

#855 PostWysłany: 04 Lis 2024 16:18 

Ja byłem w tym roku w połowie kwietnia, to w krótkim rękawku w dzień chodziłem. Na górze nie było nawet śladu śniegu. Ale ciężko powiedzieć, jak będzie w marcu, chociaż strony pogodowe pokazują, że w marcu jest tam raczej ciepło.
Zakładałem, że chodzi Ci głównie o widoki, stąd ta sugestia wjazdu kolejką. Tam na górze jest sporo tras trekkingowych, no ale Ty nie chcesz chodzić po górach. Chociaż myślę, że są to bardziej trasy spacerowe. Ja nie miałem czasu, bo byłem tam tylko przejazdem w drodze do Varenny. Tak czy siak, jeśli planujesz jeździć koleją, to kup sobie IO Viaggio, który obejmuje też wjazd tą kolejką
 Profil Relacje PM off  

#856 PostWysłany: 04 Lis 2024 19:17 

@Icek2024 W tym roku byłem w marcu z Rzymu na Monte Autore i też jeszcze w dolinach był śnieg :D
Teraz pierwotnie planowałem nawet wejście na Resegone. Ale zobacz sobie na kamerkach w historii
https://pianidibobbio.panomax.com/ceresola
w tym roku był śnieg do połowy kwietnia (tam gdzie dojeżdża kolejka), w poprzednich latach do końca marca. I gdzie czytam to szlaki są formalnie otwierane od maja więc jako że jadę z rodziną to temat wysokich gór odpuściłem.
Sam wjazd uzależniam od pogody jak już będę na miejscu. Jak będzie śnieg to odpuszczam.
Dlatego szukam jakiegoś miasteczka gdzie można by z dołu popatrzeć sobie na wysokie Alpy i po nim trochę pochodzić.

#857 PostWysłany: 05 Lis 2024 11:02 

Ale ja pisałem tylko i wyłącznie o kolejce w Lecco i moim doświadczeniu z połowy kwietnia tego roku. Nigdzie nie było śladu śniegu. Szlaki wychodzące od kolejki były normalnie otwarte. Było zielono i był multum ludzi z małymi dziećmi. Mało tego. Tam jest nawet Vie Ferrata, która dochodzi do tej samej wysokości, gdzie dojeżdża kolejka. I była normalnie otwarta. ludzie wychodzili nią na szczyt, zamiast jechać kolejką. To, że w górach w tym okresie potrafi leżeć śnieg, wiem doskonale. I zdaję sobie sprawę, że może być też tam.

Nie wiem, jak tam było w poprzednich latach, ale czytając Twój post, mam wrażenie, że piszemy o zupełnie innych miejscach. Byłem w kwietniu i info o tym, że miał tam być śnieg, jest po prostu nieprawdziwe. Szlaki, wbrew temu co piszesz, też były otwarte.

Wieczorem albo jutro wrzucę kilka fotek. Zerknę też wtedy, jak to wyglądało na samej górze. patrząc od kolejki, bo pewności nie mam. Ale nie zakładam, że miałbyś zdobywać jakieś wysokie szczyty, więc o tym nawet nie myślałem. ;)
 Profil Relacje PM off  

#858 PostWysłany: 05 Lis 2024 11:58 

Kamera jest z innego ośrodka w tej okolicy, ale nie sądzę żeby warunki mocno się różniły bo to podobna wysokość.
Jest zdjęcie z kamery z 8 kwietnia 2024 z 7:15 i są jeszcze pozostałości śniegu, jak byłeś tydzień później to już mogło go nie być :P
Tam nie ma wysokich szczytów Resegone ma tylko 1875m więc pierwotnie chcieliśmy iść, ale nie w śniegu.

#859 PostWysłany: 13 Lis 2024 10:29 

niebieski
Kiedyś byłem tam na przełomie marca i kwietnia - przy górnej stacji kolejki śnieg tylko miejscami, w cieniu. Na szczycie Rezegone ponad 1,5 m śniegu.
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.
marrak uważa post za pomocny.

#860 PostWysłany: 19 Lis 2024 15:31 

Hej, pytanie o IO Viaggio.
Czy obejmuje przejazd lotnisko - centrum Bergamo? Oraz czy działa 24h od zakupu (np.: 22.11 od 17:00 do 23.11 do 17:00) czy 1 dzień 'kalendarzowy'?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 872 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości