Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: przewodnik
#1 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:28 

Jaki przewodnik (książkowy) po Izraelu polecacie?
 Profil Relacje PM off  

Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu
Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN
 Temat postu: Re: przewodnik
#2 PostWysłany: 14 Gru 2014 21:16 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 16 000
Pytanie typu czy polecacie Toyotę czy BMW?

Są przewodniki , które kładą nacisk na dokładność map i opis miejsc.
Inne specjalizują się w informacjach praktycznych. Cenach, miejscach z dobrą kuchnią itd.
Jeszcze inne są dedykowane dla BUDGET TRAVELERS z informacjami jak najtaniej przeżyć w danym miejscu.
Nie lepiej zatem iść samemu do Empik-u i wyszukać przewodnik,
który będzie zawierał informacje, z których będziesz w stanie skorzystać?

Ja mam Pascala:
Praktyczny przewodnik Izrael.
Dostałem w prezencie
Ale, szczerze mówiąc, nie jest to pozycja, którą bym sam kupił.
Informacje praktyczne tylko w BARDZO OGÓLNYM zarysie.
Z ich mapami trafisz wszędzie, ale nie tam gdzie byś chciał.
Grafikę, to mają taką, że moja 10-letnia siostrzenica już robi lepszą,
ale za to są dość obszerne opisy historyczne.
Okładka też fajna, więc u mnie robi za ozdobę na półce.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Gru 2014 23:25 

Podłączę się pod pytanie. Widziałem dziś w Empiku tego Pascala, ale jakoś nie zachwycił. Owszem,sporo kolorowych fotek, dobry (drogi) papier, ale informacji praktycznych, jak na moje oko, niewiele. Może polecicie coś sprawdzonego i aktualnego? Wyjazd samodzielny, wiec kluczowe jest info o komunikacji lokalnej, noclegach, etc.

#4 PostWysłany: 27 Gru 2014 23:36 

Na lotnisku w Telawiwie czy jak tam się pisze w hali przylotów są fajne przewodniki po kraju gratis .Problemem jest to ,że te po angielsku i w innych językach znikają po chwili. Na skrzynce zostają te po hebrajsku
 PM off  

#5 PostWysłany: 28 Gru 2014 00:18 

niebieski
Co do przewodników to bardzo dużo zależy od rodzaju informacji jakich oczekujesz.
Jeśli twoim priorytetem są informacje praktyczne - transport lokalny, lokalne wycieczki etc. to polecam Lonely Planet.
Z drugiej strony te przewodniki mają stosunkowo mało szczegółowych informacji o atrakcjach - tu bardziej sprawdzi się seria "Miasta Marzeń".
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Gru 2014 12:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja lecę do Izraela za 5 dni i kupiłam sobie przewodnik 'last minute' Pascala. Uważam, że jest mały, podręczny i przed wszystkim dobrze napisany. Są tam podstawowe informacje niezbędne na krótki wyjazd objazdowy po Izraelu oraz spora dawka info praktycznych. Przewodnik napisany w 2010 roku. A cena była bardzo ciekawa, bo kupiłam go za 9 zł w księgarni w BUWie.

Załączniki:
DSC_1784.jpg
DSC_1784.jpg [ 48.05 KiB | Obejrzany 3198 razy ]
DSC_1783.jpg
DSC_1783.jpg [ 59.21 KiB | Obejrzany 3198 razy ]
DSC_1782.jpg
DSC_1782.jpg [ 57.83 KiB | Obejrzany 3198 razy ]

#7 PostWysłany: 28 Gru 2014 21:30 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ja z kolei na wyjazd do Izraela po raz pierwszy zakupiłem przewodnik Bradta i jestem pozytywnie zaskoczony. Dużo informacji miejscu (głównie rys historyczny), czytelne mapki, aktualne numery autobusów (ceny już mniej aktualne).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Sty 2018 21:48 

Loty: 5
Kilometry: 5 119
Jaki przewodnik polecacie aktualnie? Zależy mi na praktycznych informacjach, planach / mapach miast (Jerozolimy).

Który przewodnik jest najdokładniejszy? Niestety ale z tego co widzę nie ma szerokiej oferty na rynku, a wczoraj odwiedziłem stacjonarny Empik i nie było żadnych przewodników dostępnych..
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Sty 2018 21:53 

Ja kupiłem 3 w 1 Ziemia Święta i Jordania- sprawdzę we wtorek czy dobry, są szczegółowe mapy i opisy :D http://www.empik.com/ziemia-swieta-i-jo ... ,ksiazka-p - kupiłem w empiku, niestety ostatni. Kosztował ok 70 zł.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość