Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 08 Lis 2015 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 222 460
niebieski
wulkan napisał(a):
Tak myślałem, teraz mam dylemat Kyrenia czy Famagusta ;)

w Kyrenii byłem w tym roku - nie licz na za dużo zabytków ; głownie zamek

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
wulkan lubi ten post.

Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
Słoneczne Korfu na wyciągnięcie ręki 🏝️ Loty i hotel blisko plaży za 999 PLN Słoneczne Korfu na wyciągnięcie ręki 🏝️ Loty i hotel blisko plaży za 999 PLN
#22 PostWysłany: 08 Lis 2015 16:06 

niebieski
Dziękuję idalo.
Dziękuję i proszę o jeszcze :) może ktoś coś więcej o Famaguście ?
Plan (Larnaka) :
dzień I - po nocnym locie odpoczynek na plaży,oczywiście jeżeli będzie słonecznie i ciepło, wieczorem promenada,spacer
dzień II - miasto Larnaka,obiekty zabytkowe, krajobrazy Gkreko, słone jezioro i meczet
dzień III - płn.Nikozja,Kyrenia lub Famagusta
dzień IV - ? proszę o podpowiedź co jeszcze warto zobaczyć (pieszo lub autobusem)
dzień V - 11.00 start z Larnaki do Polski
P.S. w Pafos, greckiej Nikozji oraz w górach Trodos już kiedyś byłem
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 08 Lis 2015 18:30 

srebrny
A Lemesos? Nic wielkiego, ale jest deptak, a można podjechać autobusem do ruin Kourion i do zamku Kolossi. Do tego jak jestem w Larnace, to zawsze wieczorem jadę na kolację do tawerny Vlachos.
 Profil Relacje PM off
wulkan uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 09 Lis 2015 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 332
Kilometry: 731 317
niebieski
Czy jest jakieś ograniczenie czasowe co do przebywania w części tureckiej, tzn ile można spędzić tam dni? I czy trzeba mieć wizę tak jak wjazd do Turcji? :o

Image
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 09 Lis 2015 23:28 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
"Wizę" wypisujesz sobie na granicy, a strażnik podbija pieczątkę wjazdową i wyjazdową na niej. Nie jest to taka sama wiza jak do Turcji i nie trzeba za nią płacić.
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 09 Lis 2015 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 332
Kilometry: 731 317
niebieski
I przechodzić na dowód jak pisali przedmówcy czy na paszport bo ja raczej preferuje paszport nawet w uni e. Ale tu ostrzegają przed wbiciem pieczątki w paszport. O co w tym chodzi?☹️

Image
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 10 Lis 2015 00:14 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
W tej chwili nie otrzymuje się już żadnych karteczek i nic nigdzie nie wbijają.
Wszystko mają w systemie.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 10 Lis 2015 07:04 

niebieski
Ja przechodziłem na dowód i nie było żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off
wulkan uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 10 Lis 2015 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Przechodzenie przechodzeniem ale jak ktoś jedzie samochodem to juz trzeba się liczyć z kosztami. min chyba 3 dni coś ok 20 euro ubezpieczenie

#30 PostWysłany: 10 Lis 2015 10:27 

srebrny
mmaratonczyk napisał(a):
I przechodzić na dowód jak pisali przedmówcy czy na paszport bo ja raczej preferuje paszport nawet w uni e. Ale tu ostrzegają przed wbiciem pieczątki w paszport. O co w tym chodzi?☹️

Chodziło o to, że nikt na świecie nie uznaje Republiki Północnego Cypru oprócz Turcji, więc teoretycznie taka pieczątka nieistniejącego kraju w paszporcie sprawia, że byłby on nieważny. W praktyce mało kto zwróciłby na to uwagę, może jedynie w krajach mających napięte relacje z Turcją, jak np. Armenia czy Irak.

To zresztą obecnie i tak już tylko teoretyczne rozważanie, bo granicę jak pisali przedmówcy, spokojnie można przekroczyć na dowód bez żadnych pieczątek, czy karteczek.
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 31 Sty 2016 02:25 
Awatar użytkownika

A czy wiadomo czy wypożyczonym autem można przejechać na stronę turecką?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 31 Sty 2016 02:54 

Loty: 139
Kilometry: 308 046
W 2013 r przekraczałem kilkakrotnie granicę, z tego co pamiętam to kupowałem wizę 3 dniową.
Ogólnie to nie mieliśmy żadnych problemów z przekraczaniem granicy wypożyczonym autem po stronie greckiej ani z samą jazdą po stronie tureckiej.Pamiętać należy tylko o wykupieniu dodatkowego ubezpieczenia na granicy. Mi osobiście o wiele bardziej podobała się turecka część Cypru także polecam opcję pożyczenia auta:)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez Abcn, 31 Sty 2016 09:43, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 31 Sty 2016 02:59 

niebieski
Można, trzeba tylko na granicy wykupić ubezpieczenie OC, które tam będzie działało - ok. 30 euro na 3 dni. Ponadto musisz mieć świadomość, że w przypadku szkody na terenie Cypru Północnego Twoja odpowiedzialność nie ograniczy się do kwoty, którą wypożyczalnia blokuje na karcie kredytowej tylko może być znacznie wyższa - warto więc pomyśleć o jakimś ubezpieczeniu w zewnętrznej firmie, które Cię przed taką ewentualnością zabezpieczy.
Właśnie wróciłem z Izraela i miałem podobny dylemat poruszając się po Autonomii Palestyńskiej - wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie w worldwideinsure.com ale na szczęście nie musiałem sprawdzać jak ono zadziała.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 31 Sty 2016 07:24 

Nie wiem jak w innych wypożyczalniach, ale w Sixt miałem w umowie zapis, że mogę się poruszać tylko po terytorium zarządzanym przez rząd cypryjski.

Wysłane z mojego X5 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 31 Sty 2016 11:59 

niebieski
Ja również jeździłem wypożyczonym autem po tureckiej stronie Cypru. Nawet nie pytałem o to w wypożyczalni (Thriffty) bo domyślam się co by odpowiedzieli. Trzeba wykupić ubezpieczenie w zewnętrznej firmie i mieć na uwadze to, że w razie ewentualnych kłopotów trzeba samemu pokryć ewentualne koszta i dochodzić ich zwrotu u ubezpieczyciela.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 31 Sty 2016 13:45 
Awatar użytkownika

Dzięki za info.
Jeszcze jedno - w kwestii dodatkowego ubezpieczenia - kupię to na granicy czy lepiej załatwić sobie je gdzieś zawczasu (gdzie?).
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 31 Sty 2016 14:09 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Obowiazkowe ubezpieczenie kupisz na granicy, dodatkowe - najlepiej online przed wyjazdem.
Kazda wypozyczalnia ma swoja polityke - jedne dopuszczaja przejazd na strone turecka, a inne nie. Ja korzystalem z Enterprise z lotniska Larnaka i oni nie mieli nic przeciwko.
yarwar uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 31 Sty 2016 18:21 

niebieski
Na granicy kupisz jedynie obowiązkowe ubezpieczenie, coś jak OC. Dodatkowo warto się ubezpieczyć na wypadek kłopotów z autem (czyli coś jak AC).

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 23 Lut 2016 10:00 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
Samochodem pożyczonym z http://www.stevenscarrentals.com/ można przejechać na północną część, ale wymaga to założenia na karcie kredytowej blokady 400 E i zaznaczenia tego na umowie wypożyczenia. Nie przejeżdżaliśmy na część turecką autem, więc trzaba dopytać w wypożyczalni dokładnie o szczegóły ubezpieczenia. Ogólnie Pan powiedział, że po tureckiej stronie "no insurance".
Dla poruszania się po części południowej nie musisz mieć w ogóle kredytówki u nich - możesz zapłacić nawet gotówką.

#40 PostWysłany: 25 Sie 2018 11:35 

witam, czy ktoś ma aktualne informacje nt. przekraczania granicy z Cyprem Pn? czy wystarczy dowód osobisty? w biurze podróży, w którym wykupiłem wycieczkę twierdzą, że potrzebny jest paszport. Choć na ich stronie internetowej raz piszę, że wystarczy dowód, a raz że potrzebny paszport... Proszę odpowiedź kogoś zorientowanego. pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości