Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: ZEN.com
#721 PostWysłany: 08 Sty 2024 12:00 
Awatar użytkownika

platynowy
@opcio Dane tej karty masz w apce (jesteś pewny, że ich nie widzisz?).
Sa jeszcze teoretycznie conajmniej dwie opcje:
3. Osoba trzecia odblokowała Twoj telefon i w ten sposób z apki pozyskała dane tej karty.
4. Masz jakiegoś wirusa w telefonie, który "pobral/podejrzal" dane karty z apki.

Ostatnio edytowany przez pawfazi, 08 Sty 2024 12:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#722 PostWysłany: 08 Sty 2024 12:27 
Moderator forum

Krajowa instytucja płatnicza to pojęcie prawne. Czyli fintech, bo to licencja, którą musi posiadać każdy fintech by móc legalnie działać w UE. Teoretycznie zabezpiecza to pieniądze klientów. Teoretycznie, bo do banków im daleko (vide case kantoru Fritz Exchange).

Oni mogą sprawdzić czy nie wyciekło od nich lub ich podwykonawców. Jeśli to wykluczą, to pozostanie wiele możliwości, np. zeskanowanie koperty gdy karta szła pocztą, zeskanowanie Twojego portfela oraz nawet… losowe podanie numeru karty bez znajomości innych danych (nie ma pewności czy ta osoba zamierzała dokonać zakupu czy nie robiła w tym sklepie czegoś innego, bo kwota jaką widziałeś o tym nie przesądza).
 Profil Relacje PM off  

#723 PostWysłany: 08 Sty 2024 12:59 

niebieski
-- 08 Sty 2024 11:46 --

@SPLDER napisał wcześniej, że skopiowanie zbliżeniowe danych z karty nie obejmuje wszystkich niezbędnych danych do realizacji transakcji, więc to by odpadało.
Zresztą, w takiej sytuacji na poczcie pracowałaby masa skimmerów :)

Możliwość losowego wygenerowania danych w postaci numeru karty, daty ważności i CVV - no nie, to już fantastyka.

-- 08 Sty 2024 11:59 --

pawfazi napisał(a):
@opcio Dane tej karty masz w apce (jesteś pewny, że ich nie widzisz?).
Sa jeszcze teoretycznie conajmniej dwie opcje:
3. Osoba trzecia odblokowała Twoj telefon i w ten sposób z apki pozyskała dane tej karty.
4. Masz jakiegoś wirusa w telefonie, który "pobral/podejrzal" dane karty z apki.

Danych karty nie da się zobaczyć przed aktywacją. 100%
Zatem wersja 3 i 4 odpada
 Profil Relacje PM off  

#724 PostWysłany: 08 Sty 2024 12:59 
Moderator forum

Szkoda, że nie przeczytałeś dokładnie mojego wcześniejszego posta. Powtórzę więc: Ty wiesz tylko, że numer karty był poprawny. I tylko to wiesz. Żadna z pozostałych danych nie musiała być prawidłowa, więc to mógł być efekt skanowania.

Losowe wygenerowanie numeru karty z podaniem fake’owych pozostałych danych to wcale nie fantastyka. To może mieć miejsce - nie w celu dokonania zakupu lecz np. sprawdzenia zabezpieczeń stosowanych przez sklep, procesora płatności lub wystawcę karty. Może też być efektem dziwnych procedur serwisów internetowych, które np. w celu „weryfikacji tożsamości” chcą podania danych karty (sam podawałem kiedyś w tym celu numery kart wzięte z generatora), a potem okazuje się, że ta weryfikacja wiązała się z próbą autoryzacji na kwotę jakiejś usługi (odkąd się z tym spotkałem, to przestałem podawać fake’owe numery kart tylko podaję taką z małym limitem).
 Profil Relacje PM off  

#725 PostWysłany: 03 Kwi 2024 18:39 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
I mnie dopadło - dzisiaj odkryłem blokadę z Airbnb na mojej platynowej z PKO. Podobno rezerwacja gdzieś w woj. pomorskim, ale w koronach norweskich. A że niedawno robiłem jakieś rezerwacje w Norwegii w związku ze zbliżającym się tam wyjazdem, więc pewnie wyciek nastąpił tam.
A odpowiedź z Airbnb rozwaliła mnie kompletnie:
Cytuj:
Often, apparent unauthorized charges result from another person (usually a close friend or family member) using your credit card unintentionally. Our investigation into this charge led us to conclude that this is what occurred in this instance.
As a result, we will not be able to refund this charge.

Karta zablokowana, transakcja zgłoszona w banku, więc mam nadzieję, że obejdzie się bez większych komplikacji i ci wykażą się większym rozumem od Airbnb.

#726 PostWysłany: 03 Kwi 2024 19:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale poza całym kontekstem - reakcja AirBnb kuriozalna :O
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#727 PostWysłany: 03 Kwi 2024 21:32 

platynowy
Najlepsze jest to, że już 3 razy odpisali mi to samo, niemal słowo w słowo, bo oczywiście nie zgodziłem się z ich interpretacją.

#728 PostWysłany: 03 Kwi 2024 21:34 

srebrny
A cóż innego powinni zrobić w takiej sytuacji?
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 03 Kwi 2024 22:25 

platynowy
@boots Po prostu potraktować temat poważnie, a nie wciskać mi kit, że ktoś z rodziny czy znajomych zrobił lewą rezerwację moją kartą.
Po przecież tak samo, jak niemal każdy, rozdaję kolegom wizytówki z danymi karty, żeby w razie potrzeby coś sobie kupili...
meczko lubi ten post.

#730 PostWysłany: 03 Kwi 2024 22:27 

srebrny
Postaw się na ich miejscu - co byś zrobił?
 Profil Relacje PM off  

#731 PostWysłany: 04 Kwi 2024 00:44 

złoty
Proste - powinni skasować taką rezerwację i zwrócić kasę pobraną w wyniku nieautoryzowanego użycia karty. I tak w końcu będą musieli ją zwrócić po postępowaniu reklamacyjnym przez bank.

Przy czym kompletnie nie rozumiem ich oporu w sytuacji, gdy z noclegu jeszcze nie skorzystano i nie wypłacili kasy gospodarzowi, tylko ją trzymają. Uznając reklamację nic w tym przypadku nie tracą. Chyba że boją się, że klienci będą na szerszą skalę powoływali się na nieautoryzowane transakcje jako na lipny pretekst do skasowania nieodwoływalnych rezerwacji.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#732 PostWysłany: 04 Kwi 2024 01:00 

srebrny
Cytuj:
Proste - powinni skasować taką rezerwację i zwrócić kasę pobraną w wyniku nieautoryzowanego użycia karty

A na podstawie jakich dowodów?
Cytuj:
Chyba że boją się, że klienci będą na szerszą skalę powoływali się na nieautoryzowane transakcje jako na lipny pretekst do skasowania nieodwoływalnych rezerwacji.

No właśnie...
 Profil Relacje PM off  

#733 PostWysłany: 04 Kwi 2024 01:54 

złoty
Takie przypadki dałoby się prosto odsiać wymagając zgłoszenia przestępstwa na policji, jak zresztą robią banki. AirBnB powinien w odpowiedzi na zgłoszenie odpowiedzieć, że blokują transakcję i zwrócą kasę po przesłaniu skanu zgłoszenia na policji.

@Sudoku, niezależnie od reklamacji w AirBnB oraz w banku, jeżeli znasz miejsce i datę noclegu, to może warto również napisać do hostów, że ktoś, kto sobie u nich zarezerwował nocleg w takiej a takiej dacie to oszust posługujący się skradzionymi danymi karty? Chyba że scam jest bardziej piętrowy i host jest wydmuszką, do którego trafi kasa z kilku takich rezerwacji, po czym zniknie z AirBnB. Nie wiem jakie mechanizmy weryfikacji ma AirBnB, ale nie spodziewałbym się specjalnie mocnych. Na bookingu takie oszustwa czasem przechodziły.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#734 PostWysłany: 04 Kwi 2024 10:30 

platynowy
meczko napisał(a):
Takie przypadki dałoby się prosto odsiać wymagając zgłoszenia przestępstwa na policji, jak zresztą robią banki. AirBnB powinien w odpowiedzi na zgłoszenie odpowiedzieć, że blokują transakcję i zwrócą kasę po przesłaniu skanu zgłoszenia na policji.

Dokładnie, zawsze można wprowadzić warunki, które wykluczą/utrudnią komuś odwoływanie rezerwacji powołując się na nieautoryzowane transakcje.
Poza tym mam u nich konto, więc widzą, że mieszkam w Polsce. Rezerwacja też jest w PL ale płatność w NOK. Średnio inteligentna małpa zorientowałaby się, że coś tu chyba nie gra. Ale oni wolą udawać Greka (sorry @Zeus) i obrażać inteligencję klienta, twierdząc, że rozdawał dane swojej karty znajomym. Dojście do tych odkrywczych wniosków po "dokładnym dochodzeniu" zajęło im jakieś pół godziny po zakończeniu zgłoszenia sprawy.
@meczko Niestety nie mam danych rezerwacji poza jej numerem, który pojawił się w opisie transakcji i tego, że jest to gdzieś w pomorskim. W tym przypadku Airbnb nie jest miejscem wycieku danych, gdyż chociaż mam u nich aktywne rezerwacje, to używałem do nich innej karty. Więc ta lewa nie jest powiązana z moim kontem. Co ciekawe, karta została przeze mnie użyta zaledwie kilka razy, bo poprzednia wygasła z końcem marca. Numery są (czy w zasadzie były) takie same, jak poprzedniej, ale inne CVV i data ważności. Robiłem nią tylko 3 rezerwacje w Norwegii i płatność była w NOK, więc któreś z tych miejsc jest źródłem kradzieży danych.
meczko napisał(a):
Chyba że scam jest bardziej piętrowy i host jest wydmuszką, do którego trafi kasa z kilku takich rezerwacji, po czym zniknie z AirBnB.

Obstawiam na ten scenariusz, bo choć głupota ludzka nie zna granic, to jakoś nie wyobrażam sobie, że ktoś zrobiłby dla siebie rezerwację kradzioną kartą i potem się pojawił w obiekcie.
Zastanawiam się teraz tylko, czy z uwagi na idiotyczny upór Airbnb w tej sprawie nie zgłosić tego mimo wszystko na policję, aby uniknąć potencjalnych komplikacji z bankiem?
meczko lubi ten post.

#735 PostWysłany: 04 Kwi 2024 10:58 

złoty
@Sudoku, no to tym bardziej idiotyzm Airbnb, bo skoro znany im klient zgłasza im ze swojego konta, że ktoś inny zrobił z innego konta rezerwację jego kradzionym numerem karty, to sprawa jest ewidentnie nie halo.

Nie wiem, jakie wymogi ma Twój bank. Ja miałem kilka lat temu problem z nieautoryzowaną transakcją kartą i bank od razu wysłał mnie na policję - że kwit z policji był potrzebny do reklamacji transakcji. Zgłoszenie na policję ma oczywiście zerową przydatność i traci się tylko czas, ale z punktu widzenia odsiania lewych zgłoszeń to ma sens.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#736 PostWysłany: 04 Kwi 2024 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 562 413
niebieski
Sudoku napisał(a):
A że niedawno robiłem jakieś rezerwacje w Norwegii w związku ze zbliżającym się tam wyjazdem, więc pewnie wyciek nastąpił tam.

te rezerwacje robiłeś na AirBnb czy innym portalu?

#737 PostWysłany: 04 Kwi 2024 12:48 

platynowy
@Olencjaaa Nie. Tu są miejsca, gdzie robiłem/zmieniałem rezerwacje używając tej karty, może się komuś przyda:
Booking (czyli w pewnym sensie standardowo podwyższone ryzyko)
Smart Hotel Tromso
Hertz
2 ludzi uważa post za pomocny.

#738 PostWysłany: 04 Kwi 2024 19:06 

złoty
Z bookingiem jest ten problem, że w każdym przypadku, kiedy sami nie obsługują płatności, a rezerwacja wymaga danych karty, to oni przekazują dane karty do rezerwowanego obiektu i kompletnie tracą nad nimi kontrolę. Czyli mogą leżeć na recepcji, być przechowywane w komputerze, do którego mają dostęp pracownicy itp. Tak jak piszesz, to jest podwyższone ryzyko - korzystając z booking.com po prostu trzeba się liczyć z tym, że prędzej czy później może dojść do próby nieautoryzowanego użycia karty i wiedzieć, jak zareagować.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.
Olencjaaa uważa post za pomocny.

#739 PostWysłany: 04 Kwi 2024 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
@Sudoku
Byłem w Smart Hotel Tromso w 09/2023 także, tutaj raczej był wyłączył ten hotel. Nie doszło do przechwycenia.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#740 PostWysłany: 04 Kwi 2024 21:48 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
meczko napisał(a):
Nie wiem, jakie wymogi ma Twój bank. Ja miałem kilka lat temu problem z nieautoryzowaną transakcją kartą i bank od razu wysłał mnie na policję - że kwit z policji był potrzebny do reklamacji transakcji. Zgłoszenie na policję ma oczywiście zerową przydatność i traci się tylko czas, ale z punktu widzenia odsiania lewych zgłoszeń to ma sens.

ło matko, co to za bank? u mnie w dwóch różnych bankach ostatnio (w przeciągu poł roku) wystarczyła słowna deklaracja przez telefon, że nie ja zrobiłem transakcje moją kartą, że jej nie rozpoznaję i, że nie udostępniłem danych karty nikomu itd
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 771 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości