Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Gru 2016 00:55 

Loty: 71
Kilometry: 170 507
Ostatnio leciałem długą trasą z Azji do Europy. Miałem miejsce przy oknie. Zasnąłem kiedy nadlatywaliśmy nad Syberią. W moim odczuciu słońce nad Syberią świeciło bardzo intensywnie (przebudziłem się, kiedy stewardessa zasłaniała moje okno). Kiedy się zbudziłem w dalszej części trasy czułem pieczenie ucha. W toalecie zauważyłem, że skóra na małżowinie się łuszczy, jest popękana niemal do krwi. Nigdy wcześniej nic takiego nie miałem. Czy możliwe, żeby ucho aż tak 'opaliło się' w kilka-kilkanaście minut od mojego zaśnięcia do zasłonięcia okna? Może jest to wynik wysuszonego powietrza i nienaturalnego ułożenia małżowiny przyciśniętej do jakiegoś twardego elementu? A może zna ktoś jeszcze inne wyjaśnienie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

Ucieknij na Ko Samet ✈️🌴 Grudniowa Tajlandia za 3727 PLN Ucieknij na Ko Samet ✈️🌴 Grudniowa Tajlandia za 3727 PLN
Lato ☀️😎 Wyspa wiecznej wiosny za 1999 PLN 😊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽 Lato ☀️😎 Wyspa wiecznej wiosny za 1999 PLN 😊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽
#2 PostWysłany: 08 Gru 2016 08:46 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Raczej to drugie. Nie słyszałem, żeby się ktoś opalił przez okno.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Gru 2016 09:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Opalił to nie, ale wysuszenie czy 'przypieczenie' mogło wystąpić również od słońca, lub kombinacja z wcześniej wymienionymi. Oczywiście nie można wykluczyć świerzbu na zagłówku ;-)

#4 PostWysłany: 08 Gru 2016 09:45 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
może to chyba być efekt UVA i UVB jeśli masz wrażliwą skórę na to, chociaż okna zatrzymują sporą część promieniowania to nie całą, a jest ono dużo silniejsze na tej wysokości. Piloci są np. narażeni na raka skóry ponad 2x bardziej niż reszta populacji
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Gru 2016 01:12 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
niebieski
Pierdoły gadasz. Ogół pilotów ma mniejsze zachorowanie na raka niż reszta społeczeństwa (głównie poprzez zdrowszy tryb życia) jedybym nowotworem złośliwym gdzie piloci są bardziej narażeni to nowotwór prostaty.

Wielkość dawki skutecznej jest średnio większa niż na ziemi. Wszystko w zależności głównie od 3 czynników: pułapu, szerokości geograficznej i aktywności słońca.

Jednocześnie dawka roczna nie jest przekraczana.

Ekspozycja jest większa dla jednostek naddzwiękowych (pułap powyżej 16000km).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Gru 2016 01:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Pilotów może i tak ale to stewki głównie chorują

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Gru 2016 09:31 
Awatar użytkownika

niebieski
piloci mają dość dobrze ekranowaną kabinę i "przyciemniane" szyby. A stewki niekoniecznie.

#8 PostWysłany: 09 Gru 2016 09:54 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
mahalnet napisał(a):
Pierdoły gadasz. Ogół pilotów ma mniejsze zachorowanie na raka niż reszta społeczeństwa (głównie poprzez zdrowszy tryb życia) jedybym nowotworem złośliwym gdzie piloci są bardziej narażeni to nowotwór prostaty.

ja tego nie wymyslilam :roll: wiec wg Ciebie "pierdoly gadaja" naukowcy ktorzy przeprowadzali badania:

Cytuj:
A recent study in JAMA Dermatology found just one hour at 30,000 feet could expose pilots to the same amount of UV radiation as a 20-minute tanning bed session would. These levels could be significantly higher when flying over thick cloud layers and snow fields, which could reflect up to 85% of UV radiation

Cytuj:
Airplane windshields are commonly made of polycarbonate plastic or multilayer composite glass. UV-B (280-320 nm) transmission through both plastic and glass windshields was reported to be less than 1%. However, UV-A (320-380 nm) transmission ranged from 0.41% to 53.5%, with plastic attenuating more UV radiation than glass.

Cytuj:
CONCLUSIONS AND RELEVANCE:Pilots and cabin crew have approximately twice the incidence of melanoma compared with the general population. Further research on mechanisms and optimal occupational protection is needed.

http://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2019958

oraz cytat za dermatologiem dr Glashoferem
Cytuj:
as a passenger, you’re up against a smaller window and far less cumulative exposure. Still, over time, hours in the sun (yes, even by a window) add up, increasing your risk of skin cancer
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Gru 2016 10:10 

niebieski
W przypadku szkła nieorganicznego, które praktycznie nie przepuszcza promieniowania UV, takie informacje brzmią mało zasadnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości