Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sie 2014 18:58 

Cześć wszystkim.

Mój problem jest trochę długi, ale mam nadzieję, że ktoś z Was dotrwa do końca i pomoże.
Pierwszy raz jadę sama na wakacje. Rezerwowałam hostel przez hostelworld.com w styczniu na koniec września. Pobyt 3 noce w Londynie, później 3 noce w Paryżu. Wybrałam tę stronę, bo można było wpłacić tylko zaliczkę, a nie całą sumę, a resztę po przyjeździe.
Niestety dziś napisał do mnie ktoś z hostelu w Paryżu, że próbowali preautoryzować moją kartę i nie udało się to. Faktycznie, wszystkie środki były na lokacie, więc przelałam z innego konta i napisałam, że pieniądze są już dostępne.
Pierwsza (nieudana) preautoryzacja była na kwotę 307 PLN (za 1 nocleg), ale nie przeszła z braku środków - natomiast na koncie wtedy miałam 100 PLN i pobrało 97 PLN. Napisałam do nich, że przelałam środki ale już zablokowali mi te 97 PLN, więc żeby pobrali różnicę (307 - 97 ). Niestety zablokowali całość kwoty. W rezultacie mam dwie blokady - jedną na 97 i drugą na 307 PLN.

Napisałam do nich, ale oni twierdzą, że nie mają zablokowanej kwoty 97 PLN i wysłali mi ksero z terminala o odrzuceniu tej pierwszej pre autoryzacji. Mówią, że nie widzą tej blokady na 97 PLN.

teraz kilka pytań, bo pogubiłam się w tym wszystkim.

1. Jak to się w ogóle stało, że chcieli pre autoryzować mi kartę skoro hostelworld nic takiego nie pisał ? (miałam zapłacić resztę pieniędzy odliczając zaliczkę po przyjeździe, na miejscu - i hostel w Londynie nic nie blokował)

2. Jeśli się nie mylę to preautoryzacja znaczy zablokowanie środków na określony czas, na wypadek mojego no-show, a nie ich przejęcie. Bank powiedział, że jeśli oni tego nie rozliczą w ciągu 14 dni to pieniądze zostaną mi zwrócone - to w takim razie po co pre-autoryzowali mi środki, skoro ja przyjeżdżam dopiero za miesiąc? W takim wypadku jeśli nie pobiorą tych pieniędzy one automatycznie wrócą na konto, więc po co im pre autoryzacja? Tylko, żeby sprawdzić, że jestem wypłacalna, czy po tych 14 dniach jak bank mi zwróci to i tak zablokują znów na 14 dni?

3. Jeśli po przyjeździe za miesiąc te środki nadal będą zablokowane to jak wygląda płatność? Czy mam zapłacić już tylko pozostałą sumę (całość za przyjazd minus zaliczka dla hostelworld i preautoryzacja) czy całość, a oni dopiero później zdejmą blokadę?

Ja już nie wiem co myśleć, proszę o pomoc.
Dzięki z góry :)
 Profil Relacje PM off  

Zobacz najładniejsze miasto Szkocji 😎🤗 Loty Ryanair i nocleg w centrum za 719 PLN Zobacz najładniejsze miasto Szkocji 😎🤗 Loty Ryanair i nocleg w centrum za 719 PLN
Tygodniowa Gran Canaria z wyżywieniem 🌤️⛱️⛰️ Wypoczynek za 2200 PLN ☕🥐 Tygodniowa Gran Canaria z wyżywieniem 🌤️⛱️⛰️ Wypoczynek za 2200 PLN ☕🥐
#2 PostWysłany: 26 Sie 2014 19:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Spokojnie, niektóre hotele maja zwyczaj preautoryzować kartę. Blokada (blokady) zniknie do 2 tygodni.
Czemu to robią, to inna kwestia, nikt tego nie lubi.
Chyba im się wydaje, że w razie No-show będzie to działać tak samo i sobie odbiją.
Nie wiedzą chyba, ile my tu mamy prepaidów i innych pomysłów.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Sie 2014 19:06 

Czyli będzie tak jak bank powiedział ? Że oni tego nie rozliczą, bo nie mogą (jeśli dobrze myślę, że pre autoryzacja znaczy tylko czasową blokadę) i ona zniknie, a do przyjazdu czyli 2 tyg września te pieniądze będą znowu dostępne a oni nie zabezpieczeni? Bez sensu :(

PS. ja mam kartę debetową, nie pre paid.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości