Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lis 2013 01:24 

Mój pierwszy post na forum, cześć, Patryk jestem :)

Zaznaczę na wstępie - nadchodzi mój pierwszy lot low-costem i pierwszy lot samolotem w ogóle - proszę o wyrozumiałość, niepewności i obaw jest całkiem sporo :)
Wiele odpowiedzi wyszukałem na własną rękę, ale poniższych nie daję rady.

Miesiąc temu zarezerwowałem 6 miejsc na trasie WMI-STN i z powrotem. Wylot 28.11, powrót 03.12. 59 zł za bilet w jedną stronę.
Okazało się jednak, że leci 5 osób w takim razie odprawiłem 5 osób. Nikt nie posiada bagażu rejestrowanego.

Pojawia mi się jednak kilka pytań.

1. Słyszałem o wprowadzeniu zmian w kwestii bagażu podręcznego - będzie można zabrać z sobą drugi, mniejszy bagaż. Dodatkowo, odlatując z STN można zabrać artykuły z strefy bezcłowej bez dopłat już od jakiegoś czasu. Nawiasem mówiąc, jakie produkty i w jakich cenach można nabyć w strefie duty free?
Pytanie pojawia się jednak tutaj. W aktualnej wersji regulaminu na stronie Ryanair jest już informacja o tym, że można zabrać dwa bagaże - jeden 55x40x20 cm i drugi 35x20x20. Dokładny cytat: "Jeden bagaż podręczny na pasażera* o wadze do 10kg i maksymalnych wymiarach 55cm x 40cm x 20cm oraz dodatkowa mała torebka 35 x 20 x20cm."

To jak, można czy nie można? Byłaby to ogromna różnica. Leciał ktoś z Modlina/w ogóle ostatnio Ryanairem z dwoma bagażami podręcznymi?

Jestem się w stanie założyć, że dniu odprawy takiej informacji nie było (odprawiałem się w poniedziałek, 18.11),a dziś patrzę i się pojawiła.

2. Szczegóły dojazdu do Modlina chyba znam już na pamięć (wylot o 10:25, a startujemy od siebie o 19 dzień wcześniej, takie niestety realia transportu publicznego ;) ).
Coś o samym lotnisku, poza tym, co można wszędzie wyczytać?

Głównie jednak interesuje mnie sam proces podróży.
Pojawiamy się na lotnisku. Jakiś czas przed odlotem w wyznaczonym miejscu pojawia się numer bramki, do której należy się udać. Tam sprawdzą (bądź nie) bagaż , do tego kartę pokładową i dokument. Wszystko jest ok (innej opcji nie przewiduję), przechodzimy do samolotu, zajmujemy miejsca. Startujemy, lecimy, lądujemy. Na miejscu czekamy x czasu na możliwość opuszczenia pokładu. Wychodzimy do hali przylotów - czy w tym miejscu następuje ponowna kontrola dokumentów czy już jesteśmy wolni i możemy iść w siną dal?

3. Płyny.
Wiem, że w woreczku strunowym, 20x20 cm, max 100 ml, max 1 litr w sumie. Czy woreczek może być odrobinę większy, ale nie wypełniony do końca (ew. zmniejszony taśmą klejącą do wymaganych wymiarów czy to już nadgorliwość?). Czy opakowania mogą być szklane (chodzi o perfumy), jeśli nie są większe niż 100 ml? Ciężko będzie je przelać do plastiku.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek próby pomocy - przypomnijcie sobie siebie w sytuacji przed pierwszym lotem ;)
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#2 PostWysłany: 24 Lis 2013 01:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ad.1. można dwie torebki, tak jak zacytowałeś.
w bezcłowych niema niczego czego byś nie kupił po za nimi a ceny są takie sobie. jeśli nie jesteś nałogowym palaczem albo alkoholikiem, myślę, że nie ma sensu zbytnio się na tych sklepach skupiać(szczególnie na trasach wewnątrz unii).

ad.2. lotnisko jest małe i zgrabne. nie zgubisz się.
jak że lecisz do UK to tam też Cię czeka kontrola po wyjściu.

ad.3. szło może być.

#3 PostWysłany: 24 Lis 2013 01:44 

- co do drugiego bagażu, wiążąca jest tu data podróży, czyli będziecie mogli go posiadać jedynie podczas lotu powrotnego bo dopiero od 01.12.2013r. (musicie być przygotowani, że na gate w Modlinie możecie być poproszeni o włożenie wszystkiego do bagażu podręcznego lub uiszczenie opłaty w wysokości 60 euro)
http://www.fly4free.pl/w-ryanairze-bedz ... -wizz-air/
- na stronie głównej kliknij na PORADY, wiele istotnych informacji co do dojazdu do lotniska w Modlinie, bagażu, rezerwacji itp
- mniej więcej opisałeś swój pobyt na lotnisku, ponowna kontrola dokumentów będzie bo lecicie do Anglii, wejdź na youtube wybierając np. Wrocław airport jest wiele filmików jak to przebiega poniżej informacje dla podróżnych ze strony lotniska Wrocław
http://airport.wroclaw.pl/pasazer/na-lo ... -po-kroku/

udanych lotów i samej wycieczki
 PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lis 2013 16:15 

Bardzo dziękuję za rzeczowe odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Lis 2013 18:50 

Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa.

Czy zwykła reklamówka może robić za ten mały bagaż podręczny w drodze powrotnej? Nie widzę teoretycznie przeciwwskazań, ale wolę spytać.

Tapatalk - SGS III i9300
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Lis 2013 18:53 

oczywiście, że TAK o ile będzie w dopuszczalnym wymiarze
 PM off  

#7 PostWysłany: 25 Lis 2013 00:47 

To wiadomo.

Dziękuję raz jeszcze.

Tapatalk - SGS III i9300
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Lis 2013 14:39 

Anonymous napisał(a):
- co do drugiego bagażu, wiążąca jest tu data podróży, czyli będziecie mogli go posiadać jedynie podczas lotu powrotnego bo dopiero od 01.12.2013r. (musicie być przygotowani, że na gate w Modlinie możecie być poproszeni o włożenie wszystkiego do bagażu podręcznego lub uiszczenie opłaty w wysokości 60 euro)
http://www.fly4free.pl/w-ryanairze-bedz ... -wizz-air/

Z jakiej racji to niby obowiązuje od 1 grudnia?
Chyba nie obowiązują nas jakieś informacje marketingowe, tylko regulamin przewoźnika, a w nim jest wyraźnie napisane:

Cytuj:
Ogólne warunki przewozu

Wydane przez:
RYANAIR LIMITED
Data wejścia w życie: 03 kwiecień 2013

BAGAŻ PODRĘCZNY

Jeden bagaż podręczny na pasażera* o wadze do 10kg i maksymalnych wymiarach 55cm x 40cm x 20cm oraz dodatkowa mała torebka 35 x 20 x20cm.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Gru 2013 12:27 

Witam,
mam pytanie odnośnie wagi dodatkowej torebki, czy będzie ważona razem z podstawowym bagażem podręcznym (ma razem z nim ważyć 10 kg), czy jest jakiś oddzielny limit wagowy?
Szukam, szukam i nie mogę znaleźć, z góry dziękuję za pomoc:)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Gru 2013 12:41 

Allymore napisał(a):
Witam,
mam pytanie odnośnie wagi dodatkowej torebki, czy będzie ważona razem z podstawowym bagażem podręcznym (ma razem z nim ważyć 10 kg), czy jest jakiś oddzielny limit wagowy?
Szukam, szukam i nie mogę znaleźć, z góry dziękuję za pomoc:)

Nie ma limitu wagi na dodatkowy mini bagaż podręczny. Jedyny limit to wymiary 35x20x20cm.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Gru 2013 22:43 

Witam , mam pytanko dotyczące bagażu rejestrowanego w Rayanair. A dokładnie chodzi i to czy wystarczy informacja na wydrukowanej karcie o bagażu ? I rozumiem że z kartą udaję się do odprawy bagażowej zgadza się ? Jeszcze jedno pytanko czy to nie problem jesli karta jest po polsku a lot jest z anglii?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Gru 2013 22:58 

pawel20100 napisał(a):
Witam , mam pytanko dotyczące bagażu rejestrowanego w Rayanair. A dokładnie chodzi i to czy wystarczy informacja na wydrukowanej karcie o bagażu ? I rozumiem że z kartą udaję się do odprawy bagażowej zgadza się ? Jeszcze jedno pytanko czy to nie problem jesli karta jest po polsku a lot jest z anglii?

- na lotnisku musisz być 2-1:30 godziny przed lotem, ponieważ lecisz z bagażem rejestrowanym
- po przyjeździe na lotnisko w części ogólnodostępnej na ekranie telewizora ustalisz w którym stanowisku odpraw odprawisz z wydrukowaną kartą pokładową i dokumentem bagaż rejestrowany pilnuj wagi bagażu
- po odprawieniu bagażu rejestrowanego przechodzisz już tylko z małym bagażem podręcznym do kontroli bezpieczeństwa
- w hali odlotów oczekujesz na swój lot i informację o boardingu wtedy też przechodzisz do właściwego gate
- język w którym wydrukowana jest karta pokładowa nie jest ważny o ile kody kreskowe na karcie są zgodne z wzornikiem
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości