Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Lip 2012 12:06 

Witam,
Jako iż pierwszy na wakacje wybieram się w sposób bardziej zorganizowany (tj. wcześniejsza rezerwacja) chciałbym zapytać osoby bardziej doświadczone. Jakie praktyki stosowane są przez prywatne osoby przy wynajmowaniu pokojów we Włoszech. Mam na myśli oczywiście zasady płatności. Rezerwując lokal kilka miesięcy temu zgodnie z ustaleniami wpłaciłem 30% wartości, jednak teraz zbliża sie termin pokrycia pozostałej części kwoty (miesiąc przed przybyciem). Jednak coś mnie tknęło by zapytać was o rady. Jak się zabezpieczyć przed oszustwem? I czy wymóg płatności miesiąc przed przybyciem to norma?
 Profil Relacje PM off  

Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
Odpocznij blisko Malagi od piątku do wtorku za 799 PLN 🌤️🌊👣 Loty z Warszawy i dobry hotel Odpocznij blisko Malagi od piątku do wtorku za 799 PLN 🌤️🌊👣 Loty z Warszawy i dobry hotel
#2 PostWysłany: 05 Lip 2012 15:01 
Awatar użytkownika

To już zależy, u kogo/na jakiej stronie dokonałeś rezerwacji.
Jedni pośrednicy życzą sobie zaliczkę (np. 30%), inni tylko opłatę transakcyjną (np. 2-20 EUR), a reszta kwoty przy zameldowaniu, inni jeszcze będą sobie życzyć całość kwoty przy samej rezerwacji.

Nie panikuj :D , poczytaj regulamin oraz:

najlepiej sprawdź w sieci jakie oceny, wiarygodność (rating) ma twój pośrednik i może poczytaj opinie na forach. wujek google Ci powinien doradzić ;)

#3 PostWysłany: 05 Lip 2012 16:37 

To nie pośrednik tylko prywatny właściciel jednego domku. Problem w tym że mało o nim w necie, a na stronie z ofertami na której znalazłem ogłoszenie są tylko 3 opinie. (które jak każdy się domyśla, można dodać samemu)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lip 2012 19:01 
Awatar użytkownika

zielczi napisał(a):
To nie pośrednik tylko prywatny właściciel jednego domku. Problem w tym że mało o nim w necie, a na stronie z ofertami na której znalazłem ogłoszenie są tylko 3 opinie. (które jak każdy się domyśla, można dodać samemu)

Podaj może twoją stronę/wyszukiwarkę ofert. Czytałeś regulamin rezerwacji?

#5 PostWysłany: 05 Lip 2012 20:02 

Jest to strona z ogłoszeniami więc co ma regulamin strony do pojedyńczej oferty? Zresztą jest tam informacja że strona nie odpowiada za zamieszczone w niej ogłoszenia.
http://www.holidaylettings.co.uk/rental ... nia/160004
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Lip 2012 20:21 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
4 razy wynajmowałem domek bezpośrednio od właściciela (Szwajcaria, Norwegia, Czarnogóra, Hiszpania). Wpłacałem zaliczkę 20-50% i nigdy nie miałem najmniejszych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Lip 2012 23:16 
Awatar użytkownika

zielczi napisał(a):
Jest to strona z ogłoszeniami więc co ma regulamin strony do pojedyńczej oferty? Zresztą jest tam informacja że strona nie odpowiada za zamieszczone w niej ogłoszenia.

dobrze, że podałeś link ;) - poczytałam w regulaminie strony/pośrednika, i tak:

Wiarygodność:
- strona jest podpięta pod TripAdvisora, więc to może dobrze wróżyć
- tak, POŚREDNIK nie odpowiada za treści ogłoszeń i ich zgodność z rzeczywistością
- właściciel lokalu podanego w linku jest zarejestrowany na tej stronie od 13/04/2011. Podejrzewam, że w tym czasie skorzystały z tej oferty więcej niż 3 osoby (są poskreślane daty w kalendarzu). Gdyby coś było nie tak, koś wysmarowałyby negatywny komentarz i skontaktował się z pośrednikiem.

Bezpieczne finanse (?):
- formy płatności w umowach (częściowe, potem całkowite + depozyty) są ustalane niestety wg humoru właściciela lokalu
- całą kwotę z reguły wpłaca się na 8 tygodni przed terminem wynajmu
- w momencie, gdy już zgodzisz się/podpiszesz umowę, oznacza to, że zgadzasz się na warunki właściciela. możesz w tym momencie dokonać wpłaty zaliczki i dalej powinieneś się zastosować do wytycznych i terminów w umowie, bo inaczej twoja rezerwacja Ci przepadnie. o tym warto pamiętać.

- najbezpieczniej płacić kartą kredytową. jeśli właściciel nie wywiąże się z zawartej umowy, z teorii wynika, że łatwiej Ci będzie potem odzyskać pieniądze

Depozyt:
- pośrednik nie odpowiada za zniszczenia i twój depozyt - w przypadku jakiś uszkodzeń, sprawa jest załatwiana przez Ciebie bezpośrednio z właścicielem

Strona wygląda solidnie, właściciel jest już długo tam zarejestrowany, były rezerwacje, a twoje płatności wyglądają na zgodne z ogólnie przyjętą formą. Mam nadzieje, że to Cię trochę uspokoi. Ja bym spała spokojnie i była pozytywnej myśli. ;)

Wysokich lotów i udanych wakacji hehehe :D

#8 PostWysłany: 05 Lip 2012 23:17 
Awatar użytkownika

korzystałam z podobnych stron i pośredników i nie miałam żadnych problemów

#9 PostWysłany: 06 Lip 2012 07:32 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Trochę smutne, że lata życia w Polsce przyzwyczaiły nas do takiego podejścia, że wszędzie szukamy jakiegoś szwindlu. Jak rozmawiałem ze znajomym Norwegiem, to mówił, że w życiu by mu to głowy nie przyszło.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Lip 2012 08:37 

Troche smutne, ze niektorzy tego typu sytuacje oceniaja z punktu widzenia "my polacy to jestesmy gorsi bo na zachodzie to nikt tak nie pomysli".

Moj kolega sie np tak nacial na nocleg we Wloszech. Przyjechal na miejsce i okazalo sie ze wlasciciel wynajal pokoj komus innemu. Kolega zaliczke odzyskal, ale troche stresu ze znalezieniem noclegu na miejscu "na juz" mial.

Tak jak nie ma co popadac w paranoje, tak mysle ze troche ostroznosci i trzezwe spojrzenie nie zaszkodzi.

#11 PostWysłany: 09 Lip 2012 08:41 

Gdy zapytałem go o umowę otrzymałem następującą odpowiedź:
"We don't use a contract with our customers, because we are not a society and it hasn't legal value in Italy."
Nie jestem w stanie dobrze zrozumieć sensu tego zdania, może mi ktoś wyjaśnić co autor miał na myśli w drugiej części zdania?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Lip 2012 10:14 

Wydaje mi się że gość pisze że nie ma osobowości prawnej, przez co jego kontrakt z klientem (takim jak ty) nie miałby prawnego umocowania wg włoskiego prawa. Ale głowy nie dam, szczególnie że nie jestem prawnikiem :)

#13 PostWysłany: 29 Sie 2012 15:52 

A więc już po urlopie, wypada napisać że każda negatywna myśl była błędna. Powiem więcej czuliśmy się tam lepiej niż u siebie. Bardzo miły i pomocny syn właścicielki który zajmował się nami od początku do końca. Szczerze polecam, warunki bardzo dobre a biorąc pod uwagę cenę-znakomite.
Link do oferty:
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Wrz 2012 14:14 
Awatar użytkownika

zielczi napisał(a):
A więc już po urlopie, wypada napisać że każda negatywna myśl była błędna. Powiem więcej czuliśmy się tam lepiej niż u siebie. Bardzo miły i pomocny syn właścicielki który zajmował się nami od początku do końca. Szczerze polecam, warunki bardzo dobre a biorąc pod uwagę cenę-znakomite.
Link do oferty:

Wystaw komentarz na stronach ratingowych, że warto skorzystać :)

#15 PostWysłany: 14 Lut 2013 01:38 

Ja mam inne pytanie. Otóż rezerwowałem nocleg przez Easytobook.com i po podaniu swoich danych należało również podać dane karty kredytowej. Takowej nie posiadam, więc wpisałem dane mojej Mastercard Prepaid Debit...rezerwacja została przyjęta, potwierdzona. Tylko czy nie będzie z tym problemu później? Bo ta karta kredytowa to jest zabezpieczenie dla hostelu, żebym inie nawiał lub w razie niestawienia się - to wiem. Tyle że na mojej MC Prepaid jest suma około 20 zł, a rezerwacja na ponad 300. Zatem na nic im się moja karta nie przyda nawet jeśli mogliby sobie sprawdzić czy odpowiednia suma na niej jest w razie W. Jakies sugestie? Będę bardzo wdzięczny, chcę mieć pewność że bilety lotnicze i noclegi mam już z głowy, zaklepane ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość