Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Sie 2015 15:41 

Hej! Super wyprawa! :) Myślimy nad wyjazdem do Australii w grudniu tak jak w waszym przypadku bo są bilety do Melbourne za 2700 zł :D I teraz pytanko czy północy wschód czyli cairns itd... czy zachodnia australia czyli wasza trasa? Z czego się dowiedziałem to jest pora deszczowa akurat w okolicach cairns i się boimy że pogoda może nam wszystko zepsuć dlatego jestem bardziej za zachodem chociaż jeszcze trzeba dodać loty w 2 strony do perth ponieważ przylatujemy i odlatujemy z melbourne.....No cóż ale po zdjęciach widać że warto :) A teraz kilka pytanek: ile wyniosła was wycieczka na osobę po zachodniej aus bez biletów do perth? I dlaczego nie wybraliście campervana? Aha no i ostatnie pytanie: jakoś nie widzę zdjęć z kąpania się....why? Wielkie dzięki za informacje i Pozdrawiam! :)
 Profil Relacje PM off  

☀️ Dwie podróże w jednej ✈️ Porto i Wyspy Zielonego Przylądka za 793 PLN 🌊🌴 ☀️ Dwie podróże w jednej ✈️ Porto i Wyspy Zielonego Przylądka za 793 PLN 🌊🌴
Gorące all inclusive na Riwierze Tureckiej🏝️🍹 Tydzień w 5* hotelu przy plaży za 2679 PLN 😎 Gorące all inclusive na Riwierze Tureckiej🏝️🍹 Tydzień w 5* hotelu przy plaży za 2679 PLN 😎
#2 PostWysłany: 15 Sie 2015 15:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Hamellin Pool Caravan 1 noc - 60 zł
Coral Bay 2 noce – 289 zł
Exmouth 5 nocy – 709 zł
Monkey Mia 1 noc – 100 zł + wjazd na teren resortu ok. 30 zł
Waminda 2 noce – 129 zł
Razem 1317 zł
Samochód z ubezpieczeniem: 560 zł/os
Za to wszystko na osobę wydaliśmy 1877 zł.
W całej podróży paliwo na osobę wyniosło 426 zł, to nie wiem ile z tego przypadło na WA.
Dlaczego nie campervan? Był rozpatrywany ale finansowo było to zbliżone w ogólnym rozrachunku a komfort mieszkania o wiele wyższy w naszej opcji. Przy 5-ciu osobach podróżujących wspólnie, trzeba brać (IMO) pod uwagę to, że człowiek czasem potrzebuje miejsca wyłącznie dla siebie :) a campervan niestety tego nie zapewnia. Odległości pomiędzy poszczególnymi miejscami postoju w naszej podróży były tak duże, że według naszej oceny mieszkania i samochód były lepszym wyborem.
Zdjęć z kąpania się nie ma? :D Chyba dlatego, że człowiek kąpie się w dość ograniczonym stroju :mrgreen:
Ale spokojnie: kąpaliśmy się często. Podczas podróży również zatrzymywaliśmy się, żeby wskoczyć do wody.

#3 PostWysłany: 18 Sie 2015 13:50 

No to fajnie :) Wybieramy się w grudniu i na 99% zrobimy waszą trasę plus sydney i okolice i trochę victorii :) Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Sie 2015 13:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Radzę tylko tak jak sugerowałam w relacji zatrzymać się w okolicach Kallbari National Park - miejsce naprawdę godne polecenia. Życzę miłego pobytu. Zazdroszczę :)

#5 PostWysłany: 20 Sie 2015 16:02 

Czy 13 dni starczy na taką trasę jak wy zrobiliście Gosia? W tą i z powrotem. THX
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sie 2015 19:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Spokojnie wystarczy. My mieliśmy 11 dni w tym dwa dni w Coral Bay i 5 w Exmouth. Mówiąc szczerze to teraz zrezygnowałabym bo rafa w Cape Range National Park zdecydowanie lepsza.
Jeszcze jedna moja podpowiedź - skoro masz aż 13 dni: niedaleko Exmouth (660 km ale w warunkach WA to naprawdę niedaleko :lol: ) jest Karijini National Park. Zdjęcia w sieci zabijają :)
Jeżeli zrobicie trasę Perth - Exmouth- Karijini - Perth to ilość kilometrów jest prawie identyczna z naszą trasą a nie powtarzacie jej i masz kawałek outback'u, o którym pisałeś, że Ci się. marzy. Ja w każdym razie tak bym teraz to chyba zaplanowała. Tylko tu by się raczej przydał samochód 4WD.

#7 PostWysłany: 21 Sie 2015 11:16 

Dzięki za info! :) Chyba jednak rezygnujemy z trasy brisbane-sydney i urulu na rzecz australii zachodniej :D Dodatkowo jeszcze mamy w planach zobaczyć sydney i okolice oraz melbourne :) Masz może gdzieś trasę w mapach google? Jeśli kupimy bilety do perth to bede mial milion pytan do Ciebie ;) THX!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Sie 2015 13:04 

Czyli rozumiem że bardziej polecasz Turquoise Bay niż Coral?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Sie 2015 15:57 
Awatar użytkownika

niebieski
No tak. Jedynym minusem jest to, że nie ma tam miejsc noclegowych. Tzn. można spać na terenie parku jeżeli podróżuje sie kamperem lub w namiocie. Ale nie ma tam wody i całej tej kampingowej struktury.

#10 PostWysłany: 22 Sie 2015 17:21 

Zastanawiamy sie nad noclegami teraz. Czytalem troche o tych campervanach i troche cienko z nocowaniem na dziko bo rangersi podobna scigaja ;) Na jakich portalach szukalas noclegow Gosia? Chodzi nam o tanie noclegi z prysznicem ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sie 2015 18:51 

Australia to nasze marzenie dlatego relacja bardzo mnie wciągnęła. Gratuluje podróży mam nadzieje, że kiedyś do niej jeszcze wrócę by zaplanować naszą podróż. Pozdrawiam:)

#12 PostWysłany: 22 Sie 2015 19:01 

OK juz wiem z airbnb :) Mam jeszcze prosbe do Ciebie. Jak bys zaplanowala tripa ladujac 28.12 i wylatujac 09.01 z Perth? Oczywiscie dodajemy ten park co wspomnialas :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sie 2015 15:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Trudno jest coś doradzić jak nie wiem o której lądujesz w Perth, ile czasu zamierzasz spędzić na rafie, co interesuje Cię najbardziej... Czy bardzo chciałbyś przejechać przez outback pomimo wysokich temperatur i dużego prawdopodobieństwa wszechobecnych much :)
Przede wszystkim poszukałabym opcji wynajmu samochodu w Perth w opcji "one way". Ze zwrotem na lotnisku niedaleko Karijini np. Broome albo Port Hedland i powrót samolotem do Melbourne. Nie wiem jak to cenowo wychodzi i to może być bariera.
Chętnie pomogę ale mam za mało danych :)

#14 PostWysłany: 24 Sie 2015 11:54 

Dzieki za pomysl z lotniskiem w broome :) Rozwazymy ta opcje choc ceny sa 2 x wieksze za bilety. Wychodzi 800$ od osoby :/ Interesuje mnie podobny przejazd do twojego. Te same atrakcje po drodze plus exmouth 5 dni no i oczywiscie Karijini Park. Jesli chodzi o outback to moze nam wystarczy sam przejaz do parku, a noz widelec lizniemy troszke outbacku :P NIedlugo bedziemy kupowac bilety wiec wszystko sie okaze co do godzin :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Paź 2015 14:06 

Własnie dowiedziałem się że w tym okresie grudzień/styczeń występują tam cyklony i zaczyna się mokra pora, choć gorzej jest w Cairns podobno. Czy padało podczas waszego pobytu? Tak czy siak jesteśmy gotowi podjąć te ryzyko ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość