Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Sty 2014 18:13 

Szukam towarzysza na podróż transsyberyjską.
Planowana trasa:
Warszawa-Moskwa-Irkuck-Bajkał-Mongolia-Pekin.
Planowany czas podróży- ok 3 tygodni.

Znam biegle angielski i rosyjski, mam duże doświadczenie w organizacji podróży.
 Profil Relacje PM off  

Namibia wzywa 🦒dzika przyroda czeka🐾 🏜️ Loty do Windhuk od 2254 PLN 🔥😍 Namibia wzywa 🦒dzika przyroda czeka🐾 🏜️ Loty do Windhuk od 2254 PLN 🔥😍
🇪🇸 Hiszpańska przygoda 4w1🌞 🤯 Sewilla, Lanzarote , Gran Canaria i Walencja za 591 PLN❗🌴 🇪🇸 Hiszpańska przygoda 4w1🌞 🤯 Sewilla, Lanzarote , Gran Canaria i Walencja za 591 PLN❗🌴
#2 PostWysłany: 28 Sty 2014 18:20 

Loty: 62
Kilometry: 119 293
Szacowałaś może koszta? Tak mniej-więcej oczywiście.

#3 PostWysłany: 28 Sty 2014 18:58 

ja bym liczyl co najmniej 1000€-1200€, zalezy jaka klasa by sie wybral koleja transsyberyjska
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Sty 2014 19:08 

http://www.seat61.com/Trans-Siberian.htm#.UufgqbQweM8 tu masz bardzo dobry poradnik kolejowy z ktorego czesto korzystam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Sty 2014 19:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@Grazyna Golinska:

Myślę że warto napisać coś więcej o sobie i o kosztach. Bo taką wycieczkę można zrobić i w wersji bardzo budżetowej i w trochę droższej, a to może robić różnice ewentualnym chętnym.

A o sobie po to, żeby się nie męczyć przez 3 tygodnie jak się dobierze z kimś z kim nie ma się o czym rozmawiać :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Sty 2014 00:37 

Witam
Ja od dłuższego czasu marze o takiej podróży. Oczywiście nadchodzi moment kiedy należałoby zrealizować to wspaniałe przedsięwzięcie.
Proszę o info kiedy chcialabys wyruszyć? chętnie pogadam o szczegółach.
Jestem z Warszawy.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lut 2014 14:29 

Witam.

Termin wyprawy: 30.04-20.05.2014r.
Trasa: Samolot Warszawa-Moskwa i Pekin-Warszawa. Cena: 2700 zł
Pociąg: Moskwa-Pekin II klasa. Cena: ok 2500 zł
3 wizy: ok 1100 zł
Całość ok 10.000 zł (wolałabym więcej pozwiedzać kosztem komfortowych noclegów).

1. Noclegi: Moskwa, Irkuck- drogie. Pozostałe są tańsze. Na razie szukam optymalnych cen.
2. Zwiedzanie: na własną rękę lub ze skorzystaniem z miejscowych przewodników. Do ustalenia na miejscu.
3. Transfery z lotniska, pociągu do hoteli- bez pośrednictwa biur.
4. Dokładny plan zwiedzania: ogólny zarys już mam, ale wszystko zalezy od tego, jaka będzie pogoda w Irkucku (dotyczy zwiedzania wyspy Olchon na Bajkale- może być podmarznięty). Dalej: Ułan Ude, Ułan Bator, Pekin.

Posiadam dokładny przewodnik tej trasy i ogólną wiedzę na ten temat.

Za mną podróżowanie po: Meksyku, Kubie, Indiach, Nepalu, Egipcie, Libii, dawnych krajach ZSRR, Jordanii, Izraelu, większości krajów europejskich.

Jestem osobą otwartą, urodzoną w czepku niekonfliktową optymistką. Nie przerażają mnie trudne sytuacje. Dzielnie znoszę każde nieprzewidziane trudności podróżowania. Cenię sobie spontaniczność, przygody i poznawanie ciekawych ludzi.

Jestem osobą dojrzałą, w dobrej kondycji fizycznej.

Mój mail: grazyna.golinska.at.gmail.com (.at.=@)
Po więcej informacji zachęcam do kontaktu mailowego.

Pozdrawiam :)

Grażyna
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Maj 2014 20:14 

Zbieramy ekipę na pierwsze 2 tygodnie września do wyprawy nad Bajkał. Najchętniej ludzi ok 25-35 r.z., bo w gronie rówieśników jednak sympatyczniej:) Płeć nie gra roli, liczy się pozytywne nastawienie i trochę odwagi ;) Co do wszystkiego dogadujemy się, organizujemy i załatwiamy razem, po zebraniu grupki chętnych. Nad Bajkał dojazd koleją, powrót samolotem. Koszt szacunkowo chcielibyśmy zamknąć w 4tys zł. Noclegi raczej w hostelach, ale można też rozważyć namiot, aby ciąć koszty. W tej chwili jest nas troje, wszyscy poznaliśmy się przez internet. Miło by było znaleźć kogoś czwartego do ekipy :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Maj 2014 22:16 

Mi się Bajkał zaczął marzyć jak w zeszłym roku pojawiły się dość tanie loty około 1600zł/os z Wawy tyle, że w grudniu więc zima wtedy wygrała ale może kiedyś się wybiorę - tylko trzeba rosyjskiego się nauczyć...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Maj 2014 12:41 

Grudzień to słaba pora na wyjazdy nad Bajkał. To jest Syberia i zimy tak są bardzo srogie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Lip 2014 15:43 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Ktoś już może wrócił z takowej wyprawy by przekazać przydatne info? ceny ...

najbardziej szukam info o cenie pociągu Moskwa-Pekin ...
kolej transsyberyjska Moskwa-Władywostok to wiem i znalazłem i możnaby nawet za 2tyg smigać - koszt ok800pln.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Lip 2014 09:15 

Ja jadę na Syberię i Kamczatkę w sierpniu, to potem mogę podzielić się wrażeniami :)

Pierwsza podpowiedź: bilety na pociąg warto bookować od razu na 45 dni pzred odjazdem, bo potem może już nie być wymarzonych miejsc/konfiguracji itp. Bilety pojawiają się w nocy, a czasami nad ranem - ja czekałem pół nocy i w końcu kupiłem upragnione bilety na 2-osobowy przedział w drugiej klasie - jest tylko 1 taki na cały wagon :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Sie 2014 11:21 

Popieram @alberthus ze bilety najlepiej rezerwowac od razu. Sami tak zrobilismy ostatnio jednak wybralismy platzkarte. U siebie na blogu (www.marcinkonkel.com/photo/) jak i w jednym z watkow na forum (kolej-transsyberyjska,1418,50009&p=413273) dziele sie cenami i kilkoma info o rezerwacji. Ceny sa tegoroczne wiec moze komus sie to przyda.

#14 PostWysłany: 26 Sie 2014 08:56 

Idzik napisał(a):
Ktoś już może wrócił z takowej wyprawy by przekazać przydatne info? ceny ...

Najważniejsza sprawa: nigdy, przenigdy nie spóźnić się na pociąg. On nie czeka - odjeżdża punktualnie. Pociąg zamykany jest na kilka minut przed odjazdem.
To wszystko w przypadku, gdy pociąg się nie spóźnia...
A gdy się spóźnia, to już nie wiadomo, ile będzie stał na danej stacji, więc lepiej nie oddalać się z peronu. Warto mieć też dobre układy z prowadnicą/prowadnikiem, to będzie się miało najlepsze info z pierwszej ręki :)
Ja raz wbiegłem do zamkniętego już pociągu. Po wejściu do pociągu po 5-10 sekundach odjechał. Było blisko :)
Innym razem, gdy pociąg był opóźniony, stał krócej na stacji niż zwykle i ktoś się spóźnil. Pociąg odjechał. Gość nie miał ani dokumentów, ani telefonu. Nic poza drobnymi w kieszeni. Na jego szczęście był Rosjaninem, to sobie jakoś poradzi.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Sie 2014 11:52 

niebieski
alberthus napisał(a):
Ja raz wbiegłem do zamkniętego już pociągu. Po wejściu do pociągu po 5-10 sekundach odjechał. Było blisko :)

Mi się zdarzyło gonić pociąg, który ruszył ;)

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Paź 2014 09:49 

My mielismy sytuacje taka, ze pociag niedlugo mial odjezdzac a poszlismy na skroty przez tory chcac wrocic ta sama droga. Niestety zajechal nam ten skrot towarowy i trzeba bylo biec naokolo przez kladke. Nasz pociag punktualny, minuta pozniej i zostalibysmy na peronie tylko w spodenkach bo z racji upalu bylismy bez t-shirtow i w klapkach ;) Z moich obserwacji 5min przed odjazdem pociag jest juz zamykany. Lepiej byc 10 min przed odjazdem i dopytywac prowodnika o dokladna godzine odjazdu i czy nie ma opoznienia.

#17 PostWysłany: 08 Paź 2014 10:31 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Lepiej trzymać się w miarę blisko pociągu. Właściwie wszystko co potrzebne można kupić na peronie. Z tego co pamiętam (2008rok) raz tylko w czasie drogi skoczyliśmy do sklepu poza stacją ale z grupą "miejscowych" pasażerów i przy długim postoju (ok 30min).

Jechaliśmy najwolniejszym i najtańszym pociągiem a bilety kupowaliśmy z maksymalnym możliwym wyprzedzeniem (45 dni) ale tylko na rosyjska część trasy. Od rosyjsko-mongolskiej granicy kupowaliśmy na bieżąco odcinkami - przez granicę, następnie do Ułan Bator, tam postój, potem do granicy mongolsko-chińskiej, przez granicę autobusem i potem już w chinach autobusem sypialnym do Pekinu. Wychodzi taniej i jest więcej zabawy a przy okazji poznaje się miejscowych ludzi. Pamiętam że sam koszt takiej podróży w 2008roku (lipiec) wyniósł z Warszawy ok 3500zł na osobę (wizy wtedy trzy a teraz już mongolskiej zdaje się nie potrzeba, transport - dojazd do Moskwy i stamtąd do Pekinu koleją i autobusami natomiast powrót samolotem, ubezpieczenie).
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Paź 2014 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 29 684
Hej, mam nadzieje, że nie dostanę po głowie za wrzucanie linków z innych stron. ;)
Pod tym linkiem znajdziecie obszerną relację z podróży mojego kumpla koleją transsyberyjską, ceny mogły się trochę zmienić, ale zestawienie kosztów jest.

http://kolumber.pl/g/141910-Kolej%C4%85 ... 0i%20Chiny

Miłego czytania!

#19 PostWysłany: 08 Paź 2014 11:42 

Zgadzam sie ze wiekszosc rzeczy mozna kupic na peronie. Nie mniej ceny zazwyczaj sa wyzsze i wybor mniejszy. Jesli pociag stoi 40 - 60 min (sa i takie stacje) to warto wyskoczyc do miasta, sklepow blisko dworca. Co do pociagow to faktycznie odcinkami wychodzi taniej. Miedzynarodowe polaczenia sa zawsze drogie do tego rozmowy z localsami sa bezcenne :) My do Ulan Bator jechalismy transportem mocno kombinowanym - busem, busem, taxi, taxi i pociagiem. W pt wrzuce do siebie na bloga opis jakby ktos chcial podobnie jechac lub nie mial innej mozliwosci.

@smieci - 3500 to bardzo tanio, moglbys rozbic tutaj koszty ? robiliscie przystanki ?

@bart89 - dzieki za podzielenie sie :)

#20 PostWysłany: 08 Paź 2014 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Trochę czasu minęło ale tak liczyłem zaraz po powrocie
Etapami to było tak
1/ warszawa - moskwa - ecolines (dwa osobne bilety jeden na litwę drugi z litwy do moskwy wychodziło taniej niż jeden bilet bezpośredni a i tak jest zmiana autobusu)
2/ moskwa - irkutsk - kolej rosyjska pociąg do czity (nr 340) klasa 3 (plackarta)
3/ tutaj przerwa mała tzn autobus do listwianki i odpoczynek
4/ listwianka - sludzianka - prom i pociąg nocny (nie wiem czy jeszcze jeździ ale to była rewelacja)
5/ sudzianka - nauszki - pociąg z irkutska do ułan bator (plackarta)
6/ nauszki - sukhbaatar przejazd przez granice na osobnym bilecie kupionym w nauszkach tym samym pociągiem
7/ sukhbatar - ułan bator - pociąg mongolski (3 klasa tzn taki sam jak w rosji)
8/ tutaj mała przerwa
9/ ułan bator - zamiin uud - pociąg mongolski (3 klasa)
10/ zamiin uud - erenhot - autobus przez granicę
11/ erenhot - pekin - autobus sypialny
12/ ...
13/ pekin - warszawa - samolot

Jak liczyłem po powrocie to taka kombinacja wychodziła za ok 3500zł (2008 rok, sama komunikacja plus wizy i obowiązkowe ubezpieczenie do rosji)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości