Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Paź 2023 21:21 
Awatar użytkownika

Cześć, pytam poważnie, czy są tutaj osoby, które wyruszyły w samotną podróż dookoła świata? W przyszłym roku w maju, planuję rzucić wszystko i ruszyć w taką podróż, kierunek wschód. Założenie jest mniej więcej takie, podróż budżetowa, dojechać jak najdalej za uskładane na ten cel pieniądze, jak najwięcej przemieszczać się drogą lądową, samolot jedynie do zmiany kontynentu. Z chęcią poczytałbym doświadczenia innych osób oraz poznał jakieś pro-tipy.
 Profil Relacje PM off  

🔥M-E-G-A❗🔥 Madera z Europy za 167 PLN 🔥🤯 z dolotami z 8 polskich miast od 327 PLN 😍👏 🔥M-E-G-A❗🔥 Madera z Europy za 167 PLN 🔥🤯 z dolotami z 8 polskich miast od 327 PLN 😍👏
Znakomita cena za wyjazd solo na Maltę❗ Tylko 474 PLN za loty i noclegi w hotelu Znakomita cena za wyjazd solo na Maltę❗ Tylko 474 PLN za loty i noclegi w hotelu
#2 PostWysłany: 07 Paź 2023 21:24 

platynowy
To może zacznij od tego, co zostało już napisane. @Darek M. dopiero co wrócił z 6-dniowego RTW w wersji solo.

viewtopic.php?t=172982
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Benias uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Paź 2023 21:26 
Awatar użytkownika

Dzięki za link ale to jest kompletne przeciwieństwo tego o czym ja napisałem.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 10 Paź 2023 19:26, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Paź 2023 21:35 

platynowy
Ciężko spodziewać się innych relacji na forum fly4free..
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Paź 2023 21:38 
Awatar użytkownika

Niekoniecznie, czas pokaże ;)

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 10 Paź 2023 19:26, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Paź 2023 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
Na forum masz wiele relacji z podróży dookoła świata. Krótszych i dłuższych. Czytaj. Planowanie RTW to jak ukladanie puzzli. Wciąga;-)

#7 PostWysłany: 07 Paź 2023 22:25 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Polecam wątek lotow miedzykontynentalnych. Warto mieć taki szkielet np lot Bangkok-Sao Paulo jak zaczynasz w maju to moze na lipiec ? A reszta sie ulozy :)

#8 PostWysłany: 07 Paź 2023 22:32 

HON fly4free
Musisz chyba jednak doprecyzować ile czasu zamierzasz spędzić w tej podróży itp. Ja sam zrobiłem z 5-6 klasycznych RTW i dziesiątki mniejszych i większych kółek nie będących w pełni RTW, no ale ani nie budżetowo (bo na RTW/kółka zawsze latam, przynajmniej w zasadniczej części trasy, w C(F), ani długo (bo raczej moje kółka liczone są w dniach, ewentualnie max 2 tygodniach, a nie miesiącach), ani lądem - bo mam zawsze jeden podstawowy cel - jak najwięcej w czasie takiego czegoś latać, nawet na trasach typu 200 km, o ile tylko są na nich jakieś loty 😅

A wracając do twoich planów - przejrzyj nawet nie tyle relacje z RTW, co ludzi, którzy podróżowali wolno i bardzo budżetowo np. przez parę miesięcy po Ameryce Południowej czy Azji i tam pewnie znajdziesz mnóstwo podpowiedzi czy inspiracji.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 07 Paź 2023 23:50 

niebieski
monkahead napisał(a):
Założenie jest mniej więcej takie, podróż budżetowa, dojechać jak najdalej za uskładane na ten cel pieniądze

Primo: Podróż dookoła świata zakłada chyba, że wracasz do punktu startu, a nie dojeżdżasz jak najdalej.
Secundo: Jak nie wiesz jaki masz budżet to ciężko cokolwiek planować.
Tertio: Czasem lecąc jest taniej niż lądem. Jedzenie, spanie czy wizy także kosztują.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 08 Paź 2023 13:21 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
polecam Every Passport Stamp na Facebooku, znajdziesz tam sporo raportow z podrozy do krajow wschodnich. Poza sprawdzeniem wymagan wizowych po krajow ktore chcesz odwiedzic nie planuj za wiele na wyrost, samo sie ulozy po drodze.
Ja jezdzac rowerem po Ameryce Poludniowej a potem busem po Centralnej informacje co gdzie i jak zdobywalam w hostelach rozmawiajac z innymi podroznikami. Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Paź 2023 16:49 

złoty
Polecam Ci relację @zawiert na forum. Wyprawa byla w trudniejszej opcji (bo z dziećmi) , ale świetnie pokazywała plusy i minusy takiego podróżowania.
IMO od dawna nie do końca jest prawdą, że podróż drogą lądową jest tańsza od latania. W wielu miejscach (np. Azji Pd-Wsch) można kupić loty za grosze. Kupienie podstawowych lotów w promocjach wcześniej jest wielkim ułatwieniem i oszczędnością. Trasa lądowa do Azji Pd-Wsch nie będzie ani tania ani szybka (szczególnie, że przez Rosję się raczej nie da). Przy ograniczonym budżecie poleciałbym od razu np. do Tajlandii i w pierwszym etapie skupiłbym się tym relatywnie tanim i prostym do podróżowania regionie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 09 Paź 2023 22:24 
Awatar użytkownika

marek2011 napisał(a):
Musisz chyba jednak doprecyzować ile czasu zamierzasz spędzić w tej podróży itp.

Zakładam że około roku.

kumkwat_kwiat napisał(a):
Primo: Podróż dookoła świata zakłada chyba, że wracasz do punktu startu, a nie dojeżdżasz jak najdalej.

Racja, źle się wyraziłem, założenie jest zrobić RTW.

kumkwat_kwiat napisał(a):
Secundo: Jak nie wiesz jaki masz budżet to ciężko cokolwiek planować.

Wiem jaki mam budżet, natomiast zawsze chodzi o to głównie ile się wydaje, bo nawet z budżetem 1 mln USD może się nie udać, jak nie panujesz na wydatkami. Podróżuję od 25 lat, w większości sam wszystko organizuję, pracuję jako PM także wiem że dam radę ;)

agnieszka.s11 napisał(a):
polecam Every Passport Stamp na Facebooku, znajdziesz tam sporo raportow z podrozy do krajow wschodnich. Poza sprawdzeniem wymagan wizowych po krajow ktore chcesz odwiedzic nie planuj za wiele na wyrost, samo sie ulozy po drodze.
Ja jezdzac rowerem po Ameryce Poludniowej a potem busem po Centralnej informacje co gdzie i jak zdobywalam w hostelach rozmawiajac z innymi podroznikami. Powodzenia!

Bardzo cenne uwagi, dziękuję. Też zazwyczaj śpię w hostelach, bo tanio i tak jak piszesz, ludzie potrafią sporo pomóc.

jasiub napisał(a):
Przy ograniczonym budżecie poleciałbym od razu np. do Tajlandii i w pierwszym etapie skupiłbym się tym relatywnie tanim i prostym do podróżowania regionie.

Taka opcja na skróty nie wchodzi w grę. Na razie mam takie kamienie milowe w głowie, dotrzeć do Istambułu, stamtąd gdzieś w okolice Uzbekistanu, a reszta sama się potoczy, bo zaplanować się tego nie da.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Paź 2023 15:47 

niebieski
Jeśli Twój plan na RTW ogranicza się na razie do punktów: Istambuł + okolice Uzbekistanu. To Ciężko coś doradzić. Powodzenia.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#14 PostWysłany: 10 Paź 2023 16:59 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
@monkahead Jak widzę, dawno się zarejestrowałeś na forum, choć piszesz niewiele. Miałam nadzieję, że chociaż czytasz, ale i z tym u ciebie marnie. Skoro twój plan to Uzbekistan, a dalej się zobaczy, to znaczy że żadnego planu nie masz, a twoje RTW jest tylko mrzonką w bliżej nieokreślonej przyszłości. My tu na forum lubimy konkrety. A ty nawet nie podałeś ile już uskładałeś na ten cel. Roczne RTW w wersji budżet wyceniam na jakieś 100k PLN. Jak już uzbierasz kasę i nakreślisz przynajmniej ramowy plan podróży, to wtedy szukaj rady u forumowiczów. Zapewniam, że chętnie pomogą.
7 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 11 Paź 2023 20:46 
Awatar użytkownika

Faktycznie akurat na tym forum się nie udzielam. Widzę że mój budżet wzbudza bardzo duże zainteresowanie, proszę się nie martwić o budżet, wystarczy mi w zupełności na zakup nowej Tesli i jeszcze sporo zostanie, nie porywam się z motyką na słońce. Tak jak pisałem wcześniej, można sobie zaplanować taką podróż w całości, jak się ją pokonuje kilkoma rejsami samolotem. Ja mam natomiast inny pomysł na taką podróż i plan początkowy mam, a reszta wyjdzie w praniu. Wiem natomiast które kraje chciałbym odwiedzić po drodze i tyle w temacie. Dziękuję części osób za udzielenie fajnych wskazówek.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości