Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Gru 2018 17:49 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Przejazd tą trasą uznawany jest za atrakcję samą w sobie. to włączyłem ją w swoje plany. Będę jechał właśnie w tą stronę - czyli do Ella (niektórzy proponują odwrotną kolejność bo mniej ludzi).
Czytałem, że jest spore zamieszanie z kupieniem biletu. Często najlepsze godziny są porezerwowane od dawna. I słowo "porezerwowane" mnie zastanawia.
Bo wygląda na to, że nie da się zarezerwować przez internet.
Zatem jak to w praktyce wygląda? Jakieś polecane rozwiązanie problemu :-)?
 Profil Relacje PM off  

Włoski urlop z widokiem na morze 🏖️🌊 4* hotel nad Adriatykiem za 1963 PLN Włoski urlop z widokiem na morze 🏖️🌊 4* hotel nad Adriatykiem za 1963 PLN
Rajski wypoczynek na Seszelach 🏝️🌴 Tydzień w resorcie przy plaży za 5909 PLN 😎 Rajski wypoczynek na Seszelach 🏝️🌴 Tydzień w resorcie przy plaży za 5909 PLN 😎
#2 PostWysłany: 09 Gru 2018 02:00 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 463 037
niebieski
Jeżeli będziesz w Kandy 2 - 3 dni to spróbuj kupić bilet od razu po przyjeździe, oczywiście jeżeli zależy Ci na 2. klasie z rezerwowanymi miejscami. Ze swojej strony polecam jednak 3. klasę, do której zawsze się jakoś wepchniesz mimo tłoku, a przynajmniej dużo się dzieje (sprzedawcy jedzenia, niekiedy jakiś niewidomy muzykant itp). No stress ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Gru 2018 21:13 

Loty: 31
Kilometry: 49 848
Ja jechałam w odwrotną stronę, czyli z Elli. Bilety bez problemu kupione dzień wcześniej. Trzecia klasa jest super, nie ma sensu przepłacać :D A, z tego, co pamiętam, w trójce też jest opcja rezerwacji miejsc. Choć i tak to nie bedzie istotne, bo całą trasę spędzisz stojąc z rozdziawioną gebą w drzwiach :D
Jeśli jednak musisz z Kandy, tak jak napisano wyżej, zainteresuj sie tematem ze dwa dni wcześniej
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Gru 2018 21:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeździłem tą trasą kawałkami Kandy > Hatton > Haputale > Ella > Badulla i z powrotem. Bilety kupowane bez żadnej rezerwacji na bieżąco choć nie w szczycie sezonu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Gru 2018 23:47 
Awatar użytkownika

niebieski
kat_lee napisał(a):
[...] z tego, co pamiętam, w trójce też jest opcja rezerwacji miejsc.[...]

W trójce nie ma takiej opcji. Z kolei w dwójce są osobne wagony z rezerwacją i bez. Raz mieliśmy taką sytuację (właśnie w Kandy, jadąc do Haputale), że nie udało nam wcisnąć do 2. klasy bez rezerwacji, jedyna opcja to barowa trójka, w której z czasem stopniowo zwalniały się miejsca siedzące. Od tego czasu zawsze kupowaliśmy 3. kl. i było git.
W przypadku tłoku Lankijczycy chętnie ścieśniają się robiąc trochę miejsca, szczególnie widząc kobietę albo dziecko.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Gru 2018 00:08 

Znalazłam bilety i okazuje sie, że dobrze pamiętam. Kupowałam bilety w kasie na dworcu w Elli na 3. klasę z opcją rezerwacji miejscówki. Marzec 2017. Może sie coś pozmieniało, a może istnieją różne trzecie klasy ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Gru 2018 00:15 
Awatar użytkownika

niebieski
No popatrz, a ja jeździłem tam w lutym 2017, a potem w 2018 :) Może to kwestia konkretnego pociągu i inaczej jest w tych chińskich niebieskich, a inaczej w tych czerwonobrązowych ? Widocznie coś przegapiłem ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Gru 2018 00:38 

A to możliwe, że co pociąg, to obyczaj :D Pamiętam też, że na trasie Kolombo-Galle pan w kasie bez pytania dał bilety na drugą klase. Widać nie wyglądaliśmy na jedynke, a na trójkę turystom nie sprzedawali:D Rezerwacji miejsc jednak nie było i całą drogę trza było siedzieć na podłodze. Nie narzekam jednak - trasa wzdłuż oceanu cudna :D
Tak czy siak, wracając do adremu i autora wątku - jeżeli bedziesz elastyczny terminowo, wszystko powinno sie udać załatwic w kasie na dworcu ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Gru 2018 13:50 

Byłem w 2016i 17, pociągami jeździłem dosyć sporo. Nigdy nie zdarzyło się abym nie kupił biletu,a kupowałem tuż przed odjazdem. Jeżeli chodzi o trasę Kandy-Ella to tam jeździ taki pociąg turystyczny z wagonami które mają duże okna i jedzie jako ostatni w składzie. Prawdopodobnie na ten wagon trzeba rezerwować wcześniej bilet. Według mnie przyjemniej jest podróżować 2-3 z lokalsami, niż w zamkniętym wagonie z turystami.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Gru 2018 17:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Najlepszy klimat w starych wagonach z drewnianymi siedzeniami z listewek (jak kiedyś u nas w tramwajach - choć nie wszyscy mogą to pamiętać).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość