Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106  Następna
Autor Wiadomość
#2061 PostWysłany: 15 Paź 2024 23:11 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
kameander napisał(a):
piotrkr napisał(a):
A masz jakieś zdjęcia jak on wygląda w małym i dużym sizerze?

Nie mam, ale przy najbliższej okazji zrobię.
2 lipca powinienem mieć chwilę na lotnisku, to zrobię fotkę.

Czy miałeś możliwość zrobić zdjęcie?
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy na Zakintos 🏝️🌞 4* hotel z all inclusive przy samej plaży za 2299 PLN Greckie wczasy na Zakintos 🏝️🌞 4* hotel z all inclusive przy samej plaży za 2299 PLN
Cypr na przedłużony weekend za 589 PLN 🏝️🌞 Loty do Pafos + ⭐⭐⭐ noclegi Cypr na przedłużony weekend za 589 PLN 🏝️🌞 Loty do Pafos + ⭐⭐⭐ noclegi
#2062 PostWysłany: 16 Paź 2024 21:39 
Awatar użytkownika

srebrny
@piotrkr Wtedy w lipcu poleciałem z małym bagażem, a potem - przyznaję się - zapomniałem o sprawie. Ale że słowo się rzekło, to dziś po robocie pojechałem na lotnisko z plecakiem.

W środku są moje dwa standardowe pokrowce wypchane, czym tam miałem w bagażniku + dodatkowa torba wypchana całą resztą. Kluczowa jest wyjęta szyna - widać ją przy sizerze Wizz.

W przypadku sizera Ryana już tam szczególnie nie układałem szelek, żeby się wyrobić w 10-minutowym darmowym parkingu, ale da się bez problemu.

A parking i tak przekroczyłem o minutę i mnie skasowały ;)

Załączniki:
1000091188.jpg
1000091188.jpg [ 878.24 KiB | Obejrzany 3574 razy ]
1000091187.jpg
1000091187.jpg [ 840.95 KiB | Obejrzany 3574 razy ]
1000091186.jpg
1000091186.jpg [ 940.48 KiB | Obejrzany 3574 razy ]
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2063 PostWysłany: 17 Paź 2024 00:19 

srebrny
Niesamowite, że się zmieścił. Chyba muszę go przetestować.

Rozpakowany wygląda tak:

Załączniki:
plecak-trekkingowy-forclaz-travel-100-50-litrow(1).jpg
plecak-trekkingowy-forclaz-travel-100-50-litrow(1).jpg [ 116.02 KiB | Obejrzany 3534 razy ]
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#2064 PostWysłany: 17 Paź 2024 09:46 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Wiadomo, że bez stelaża i zapakowany w 60-70% (w zależności od litrów) to się tam każdy plecak zmieści :D
Ja nigdy nie zapomnę jak z pełni zapakowanego F40 zszedłem tak, że się upchnął w sizzerze wizza :D
Co ciekawe wystarczyło, że udowodniłem, że jeden się zmieścił - a było nas dwoje :D
Było trochę ciepło w kurtce ale dopłacać nie musiałem :D
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2065 PostWysłany: 17 Paź 2024 10:16 

srebrny
Tylko że on ma grube, mięsiste poduszki na plecach i pas biodrowy, to się nie kompresuje dobrze (albo wcale?), a zajmuje połowę objętości sizera. Dlatego się dziwię. Chyba, że @kameander nie miałeś pasa biodrowego też? Albo masz starszy model który inaczej był zbudowany?

Mój 30l plecak mieści się na styk, a ten jest prawie 2x pojemniejszy.

Załączniki:
plecak-trekkingowy-forclaz-travel-100-50-litrow(2).jpg
plecak-trekkingowy-forclaz-travel-100-50-litrow(2).jpg [ 73.38 KiB | Obejrzany 3448 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#2066 PostWysłany: 17 Paź 2024 10:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

gruby_inversia napisał(a):
Wiadomo, że bez stelaża i zapakowany w 60-70% (w zależności od litrów) to się tam każdy plecak zmieści :D
Ja nigdy nie zapomnę jak z pełni zapakowanego F40 zszedłem tak, że się upchnął w sizzerze wizza :D
Co ciekawe wystarczyło, że udowodniłem, że jeden się zmieścił - a było nas dwoje :D
Było trochę ciepło w kurtce ale dopłacać nie musiałem :D

Ja przypomniałem w styczniu, jak leciałem do SKG ze mam stelaż w plecaku, przy boardingu do FR. Więc szybko do kibla, stelaż zapakowałem w nogawce, i chodziłem jak Penguin do samolotu
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#2067 PostWysłany: 17 Paź 2024 10:35 
Awatar użytkownika

srebrny
@piotrkr Miałem. Jedyna zmiana to wyjęty stelaż. Jak pisałem wcześniej - kluczowe jest wsadzać pasem biodrowym w stronę tylnej ścianki, wtedy się dobrze układa. Konstrukcyjnie plecak złoto na doloty.

@Zeus kto nigdy nie kuśtykał z zapomnianym stelażem w nogawce, niech pierwszy rzuci kamieniem 😂
3 ludzi lubi ten post.

#2068 PostWysłany: 17 Paź 2024 10:56 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
kameander napisał(a):
@piotrkr Miałem. Jedyna zmiana to wyjęty stelaż. Jak pisałem wcześniej - kluczowe jest wsadzać pasem biodrowym w stronę tylnej ścianki, wtedy się dobrze układa. Konstrukcyjnie plecak złoto na doloty.

@Zeus kto nigdy nie kuśtykał z zapomnianym stelażem w nogawce, niech pierwszy rzuci kamieniem 😂

Technika wkładania jest bardzo ważna - trzeba trochę potrenować "na sucho" :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2069 PostWysłany: 17 Paź 2024 13:03 

srebrny
Gorzej jeśli ma się krótkie spodenki, albo zatrzymają za posiadanie niebezpiecznego narzędzia ;)
 Profil Relacje PM off  

#2070 PostWysłany: 17 Paź 2024 20:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Wtedy koszulka w spodenki i wrzucasz na plecy jak wiedźmiński miecz - też raz się zdarzyło 😂 Przejść trzeba tylko arę metrów przy sprawdzaniu biletów - zawsze przerzucam wszystko z powrotem do plecaka jeszcze przed wejściem do samolotu.

#2071 PostWysłany: 11 Lis 2024 14:38 

Cześć

Potrzebuję szybko kupić plecak na wyjazd, ale mam wątpliwości co wybrać i potrzebuję pomocy. Jeszcze nie wiem jaką linią będę leciał, pewnie Ryan, ale nie mam pewności - jak by nie było, wolałbym żeby plecak przydał się jeszcze w przyszłości. Ma to być bagaż pokładowy "duży" - w sensie ten płatny dodatkowo.
Ideałem jaki bym chciał mieć to jakiś plecak typu 40l + 10l w takim kształcie i z takim systemem nośnym, żebym nie musiał go wyjmować przed mierzeniem, ale ten system ma działać :-) w takim sensie, że plecak będzie noszony całymi dniami. Pojemność oczywiście jak największa, ale nie będę go pakował na maksa przed wejściem do samolotu (wiadomo, kurtka na plecach itp), a poza tym na miejscu ma pomieścić dodatkowe rzeczy (woda, jedzenie, dodatkowy sprzęt...). Przeznaczenie to głównie wycieczki pozamiejskie więc wymagana możliwość troczenia dodatkowego sprzętu jak kask czy karimata itp.
Jeżeli chodzi o cenę, to biorę pod uwagę, że jak chcę mieć to co spełnia te wymagania, to nie mogę za bardzo marudzić. Najchętniej wydałbym 300pln, ale jak będzie wart to do 1000pln jestem w stanie na to przeznaczyć.

Na razie chyba najlepsze co znalazłem to Wisport Sparrow 40 https://www.wisport.com.pl/sklep/sparro ... rrency=PLN
Wymiary: 54 x 34 x 24 cm
Zalety:
* "niezniszczalny" (cordura)
* pasy kompresyjne (zakładam, że pozwolą na spłaszczenie plecaka o 4 centymetry?)
* wypinany pas biodrowy (łatwiej będzie zmieścić)
* chyba można dokupić kieszenie boczne
Wady:
* stosunkowo drogi
* 0.5kg cięższy niż plecaki turystyczne
* brak komina

Patrzyłem także na Cabin Zero 44
Wymiary: 52 x 36 x 19 cm
Na papierze wygląda dobrze, ale zupełnie mnie nie przekonuje. Lekki. Ale mam wrażenie, że to jest plecak do przejścia z samolotu do taksówki. Wydaje mi się, że system nośny po zapakowaniu 10-12 kilogramów będzie pełnił tylko funkcję ozdobną. Brak komina.

Kolejna opcja to Osprey Fairpoint 40
Wymiary: 55 x 35 x 23 cm
Niewiele tańszy od Wisporta, a przeżyje pewnie jedynie 20% tego czasu. Lżejszy o jakieś 350gram. Niestety bardzo słabe możliwości troczenia czegokolwiek. Brak komina.

Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z powyższymi plecakami? A nawet jeżeli nie, to co o nich sądzicie? A może jesteście w stanie zaproponować coś innego co spełnia moje wymagania?

Ps. Czy w Wizzair opcja Priority rzeczywiście umozliwia wniesienie tylko walizki? Na stronie www jest napisane wprost: Podręczna walizka na kółkach (dla posiadaczy WIZZ Priority)
 Profil Relacje PM off  

#2072 PostWysłany: 11 Lis 2024 17:53 

srebrny
Cabin Zero bym skreślił, bo nie ma pasa biodrowego.

Farpoint 40 bardzo wygodny, pakowany, wytrzymały, idealnie mieści się w sizerze, klasyka podróżnicza, ale tak jak piszesz mało zewnętrznych kieszeni i miejsc do troczenia. Chyba, żebyś dokupił do niego doczepiany plecak?

Sparrow nie znam. Wygląda dobrze, trzeba by sprawdzić rzeczywistą pojemność i jak się mieści do sizera

Rozważ też Forclaz Travel 100 50L opisywany przez kilka ostatnich postów.
 Profil Relacje PM off  

#2073 PostWysłany: 11 Lis 2024 18:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Cabinzero w wersji classic nie rozważaj przy takich wymaganiach, musisz patrzeć na wersje ADV lub ADV Pro. Classic to typowa transportòwka, a nie plecak do noszenia cały dzień.
Apocalipse lubi ten post.

#2074 PostWysłany: 11 Lis 2024 18:41 

Za mało napisałem, chodziło mi o CabinZero 44 Military - ma "pas biodrowy". Teraz oglądałem ADV Pro - dużo lepszy pas biodrowy, ale mało możliwości troczenia. To dałoby się jakość rozwiązać, ale ogólnie i tak nie jestem przekonany. Czy ktoś go miał, zapakował w opór i chodził z nim kilkanaście godzin?
 Profil Relacje PM off  

#2075 PostWysłany: 11 Lis 2024 18:55 

złoty
@pin54 Wizzair pisze w ten sposób bo często spotykany zestaw podróży to mały plecak i duża walizka. Ale nie ma żadnego problemu gdy zamiast dużej walizki przyniesieś duży plecak.
Poszukaj promocji na plecak Deuter Futura Pro 40. To jest taki leciutki duży worek. Rama na plecach ma jakieś 53-54 centymetry wysokości więc zmieści się do miernika Ryanaira. Do tego ma system nośny typowy dla plecaków turystycznych które nosi się na plecach przez cały dzień.
 Profil Relacje PM off  

#2076 PostWysłany: 11 Lis 2024 19:01 

srebrny
pin54 napisał(a):
Za mało napisałem, chodziło mi o CabinZero 44 Military - ma "pas biodrowy".

Nie wiem, czy nazwałbym to coś "pasem biodrowym"...
 Profil Relacje PM off  

#2077 PostWysłany: 03 Gru 2024 14:58 

Ogólnie w ostatnim momencie zmieniłem koncepcję i postanowiłem pojechać na 15 dni tylko z bagażem podręcznym. Wykorzystałem do tego plecak, który miałem i używam na co dzień czyli:
Wisport Sparrow 20 II
Wymiary: 45 × 30 × 20 cm

Wśród zalet jest oczywiście
* kordura, którą uznaję za praktycznie niezniszczalną - można plecak ciągać po skałach i nie będzie nawet śladu
* troki na zewnątrz plecaka
* system MOLLE
* całkiem wygodny "system nośny"
* dwie kieszenie główne (plus wewnątrz siatkowe)

Żeby plecak wszedł w sizer Wizzaira nie można go spakować na maksa. Można zapakować główną, dużą komorę i zostawić troszeczkę miejsca na górze. Mała kieszeń sugeruję zostawić wolną, lub włożyć coś miękkiego, na płasko. Przy wkładaniu do sizera szelki naramienne trzeba rozłożyć na boki plecaka, tak, że przy wkładaniu będą pod i nad plecakiem.
Przed wyjazdem dokupiłem kilka dodatkowych troków. Dzięki molle można później troczyć w różnych konfiguracjach w razie potrzeb (często miałem przypiętą suszarkę turystyczną, polar, klapki, kurtkę, butelki z wodą itp)
Szwy trzymają, pomimo upychania na siłę ;-)

Podsumowując po wyjeździe: mógłby być większy. Być może pokuszę się o dokupienie dwóch kieszeni MOLLE, które na czas przelotu będą puste i schowane w plecaku - nie wiem czy to się uda. Dałoby to więcej komfortu już w trakcie podróży - upychanie codziennie plecaka do granic jego wytrzymałości jest upierdliwe. Poza tym jestem z niego zadowolony i pewnie jeszcze nie raz ze mną poleci, szczególnie na krótsze wyjazdy.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#2078 PostWysłany: 04 Gru 2024 11:01 

złoty
@pin54 Proponuję mój sposób. Kup lekką torbę składaną, która po złożeniu mieści się do kieszeni np. (mniejsza) https://www.decathlon.pl/p/torba-turyst ... R-p-309862 albo (większa) https://hunt-fish.eu/pl/p/Deerhunter-Pa ... rtowa/7826 . Wtedy gdy potrzebujesz dodatkowej przestrzeni bagażowej rozkładasz tę torbę, wkładasz do niej nadmiarowe części garderoby albo zakupy i przewieszasz torbę przez siebie (na ukos). Taki zestaw z plecakiem bardzo dobrze sprawdza się w praktyce.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2079 PostWysłany: 06 Gru 2024 09:44 

Ogólnie zwykła siatka taka np. materiałowa bardzo się przydaję szczególnie gdy lecimy w cieplejsze miejsce bo można ją nosić w kieszeni a po przejściu gate i kontroli bagażu wrzucam tam wszystkie rzeczy które miałem na sobie, typu polar, kurtka jakieś przedmioty z kieszeni , które już by się nie zmieściły w bagażu. Dzięki temu lot przebiega dość komfortowo a siatkę można związać i wrzucić na górę tak aby wszystko było w jednym miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#2080 PostWysłany: 06 Gru 2024 21:27 

srebrny
Zamiast siatki proponuję składany plecak. Tedy można go użyć do chodzenia po mieście, jak się zostawi gdzieś główny plecak.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot] oraz 2 gości