Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

[ 1977 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99  Następna
Autor Wiadomość
#1921 PostWysłany: 17 Lip 2023 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 244
Kilometry: 400 789
srebrny
chciałbym zobaczyć te szelki.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#1922 PostWysłany: 18 Lip 2023 08:11 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 366 100
niebieski
@turczy
Image
Image
Image
 Relacje PM off
turczy lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1923 PostWysłany: 18 Lip 2023 10:03 
Awatar użytkownika

Loty: 244
Kilometry: 400 789
srebrny
Już wiem dlaczego ich nie pokazują. 😂
Pomysł dobry ale czekam na lepsze wykonanie systemu nośnego.
 Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#1924 PostWysłany: 20 Lip 2023 13:54 

niebieski
Potrzebuje kupić na bagaż podręczny coś na kółkach

2 modele

Cabin Max Lyon 44l
Cabin Max Greenwich 44l

Czy ktoś użytkuje i może się wypowiedzieć czy warto?

Oba ważą 1.7kg, czy istnieje coś lżejszego o takich wymiarach?

Dziękuję z góry
 Relacje PM off  

#1925 PostWysłany: 20 Lip 2023 14:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 726 600
O lżejsze pewnie będzie ciężko w takich hybrydach. Ten Greenwich waży 1,9 kg. Ale gdybym miał wybierać między tymi dwoma z założeniem, że jednak trochę na plecach czasu spędzi, to brałbym właśnie Greenwich.

#1926 PostWysłany: 20 Lip 2023 18:04 

niebieski
Dzięki
Na stronie cabinmax.com 1.9kg
Na stronie cabinmaxeu.com 1.7kg
Widziałem też jakieś przygotowane przez cabinmax materiały promocyjne gdzie waga była 1.7kg
Jedzie do mnie sztuka to zważę
 Relacje PM off  

#1927 PostWysłany: 21 Lip 2023 20:04 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
niebieski
Wspominamy wcześniej Quechua NH500 30 l
https://www.decathlon.pl/p/plecak-turys ... R-p-329468

Zapakowany na jakieś 90%
W małym sizerze Ryanair'a
Trzeba trochę wcisnąć, ale rozmiar prawie idealny. Trochę wystaje przód - jakbym wyjął 2x okulary z przedniej kieszonki to pewnie by nie wystawało.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
2 ludzi lubi ten post.

#1928 PostWysłany: 23 Lip 2023 13:49 

niebieski
bronek40 napisał(a):
Dzięki
Na stronie cabinmax.com 1.9kg
Na stronie cabinmaxeu.com 1.7kg
Widziałem też jakieś przygotowane przez cabinmax materiały promocyjne gdzie waga była 1.7kg
Jedzie do mnie sztuka to zważę
Waga mi się zepsuła
Ale waży tyle samo co starsza wersja która ważyła 1.7kg
 Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#1929 PostWysłany: 23 Lip 2023 18:44 
Awatar użytkownika

srebrny
piotrkr napisał(a):
Wspominamy wcześniej Quechua NH500 30 l
https://www.decathlon.pl/p/plecak-turys ... R-p-329468

Zapakowany na jakieś 90%
W małym sizerze Ryanair'a
Trzeba trochę wcisnąć, ale rozmiar prawie idealny. Trochę wystaje przód - jakbym wyjął 2x okulary z przedniej kieszonki to pewnie by nie wystawało.

Potwierdzam, też używam i jestem zadowolony. Jest wystarczająco wygodny do chodzenia po mieście, jakby jeszcze miał pas biodrowy to byłby moim ideałem.

Dodam ze swojego doświadczenia, że niewypakowany plecak nie przyciąga wzroku obsługi, więc na wyrywkowych kontrolach właściwie mi się nie zdarza bycie wybranym do mierzenia plecaka.
 Relacje PM off  

#1930 PostWysłany: 23 Lip 2023 21:02 

niebieski
Rzeczywiście, pas mógłby być lepszy.
Dodatkowo jak dla mnie mógłby nie mieć bocznego otwierania. To chyba na laptop/tablet?
Ja bym jeszcze dołożył jakieś uchwyty do troczenia, żeby można było np kurtkę przymocować. Teraz są tylko dwa pionowe na kije trekkingowe - średnio użyteczne.

Porównywałem go z wspomnianym na poprzedniej stronie Quechua NH Escape 500 32L
https://www.decathlon.pl/p/plecak-turys ... mc=8649351
Wybrałem tego (Quechua NH500 30L), bo:
[*] ma boczne kieszenie (pojemne i głębokie - bardzo użyteczne) a tamten nie ma
[*] rozmiar praktycznie ten sam
[*] tamten był zbyt przekombinowany, bardziej jak plecak miejski/laptopowy niż turystyczny
[*] ładowanie niby od góry, ale łatwo/głęboko się rozpina, więc nie było to problemem
[*] oddzielna kieszeń na dole (np na buty) - nie do końca jestem przekonany, ale chyba da się wykorzystywać bez strat miejsca. Dałem tam sandały.

Dodam, że plecak ma pokrowiec przeciwdeszczowy w kieszeni od spodu, ale ja go wyjąłem.
Opinia na podstawie weekendowego wyjazdu, nie łaziłem cały dzień z pełnym plecakiem (tylko z prawie pustym).
Jak na razie jestem zadowolony i kupiłbym jeszcze raz.
l__j lubi ten post.
maciass uważa post za pomocny.

#1931 PostWysłany: 23 Lip 2023 22:29 
Awatar użytkownika

srebrny
@piotrkr Dobre podsumowanie.

piotrkr napisał(a):
Dodatkowo jak dla mnie mógłby nie mieć bocznego otwierania. To chyba na laptop/tablet?

Dokładnie, też z niego nie korzystam.
 Relacje PM off  

#1932 PostWysłany: 04 Sie 2023 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 226 750
złoty
Żeby nie zaśmiecać forum tworzeniem nowego tematu.
Poszukuję walizki kabinowej ALE nazwijmy to "jednokomorowej".
Miałem przez 3,5 roku Wittchen ale już nadaje się do wymiany. Co mnie trochę irytowało to dwie komory otwierane. Zależy mi na:
- Jedna komora
- 4 kółka
- żeby nie była materiałowa
- blokada
Jest coś w dobrej cenie i wytrzymałego?
 Relacje PM off  

#1933 PostWysłany: 06 Sie 2023 12:57 

piotrkr napisał(a):
Wziąłem sobie tego Quachua Escape 32L na przymiarkę. Wielkościowo wysoki jak CabinZero Military 36L, trochę od niego węższy. Wyraźnie mniej można zapakować, przynajmniej do komory głównej. Być może nadrobiłby różnymi kieszeniami, nie próbowałem do nich nic pakować. Duże funkcjonalne boczne kieszenie siatkowe. Pas biodrowy jest węższy niż w CabinZero, gorzej mi podtrzymywał plecak.

W sumie po tych wszystkich moich przymiarkach chyba zdecyduję się na CabinZero Military 36L. Z jednej strony łatwiej go wcisnąć do małego sizera więc będę miał większy komfort psychiczny, z drugiej strony trochę szkoda większej pojemności wersji 44L, ale w sumie to nie wiem czy będę potrzebował takiej pojemności, a po drugie ten 44L jest dokładnie na wymiar, więc jeśli okaże się że 36L rzeczywiście nie wystarcza, to mógłbym poszukać czegoś w rodzaju 50 czy 55L - trochę większego niż sizer. A jeśli chodzi o wygodę to 36L i 44L wydają się podobne, przynajmniej przy krótkim używaniu...

@piotrkr trochę odkop po prawie roku :) a widzę, że jesteś chyba najaktywniejszym "testerem plecaków" w tym wątku. Również rozważam CabinZero Military 36L - poszukuję plecaka, który upchnie się do sizera na mały bagaż podręczny w Wizzair i Ryanair, a jednocześnie będzie wygodny (pas biodrowy, żeby odciążyć ramiona przy dłuższym chodzeniu).

Korzystasz z niego jeszcze? Wchodził bez problemu do obu sizerów? W Internecie widzę zdjęcia, że wersja 28L (3cm węższa i krótsza) wchodzi do sizera Ryanair, ale ten model nie ma pasa biodrowego :(
I na ile oceniłbyś jego wygodę? W dalszych postach pisałeś, że mógłby być wygodniejszy, a co dokładnie Ci w nim doskwierało?

#1934 PostWysłany: 14 Sie 2023 11:54 

Odpowiem sam sobie, bo zakupiłem ten plecak i przetestowałem w sizerach na lotnisku.

Chyba się nada, nie? ;)

jackrabbit uważa post za pomocny.

#1935 PostWysłany: 25 Sie 2023 14:01 

Hej, wybieram się na kilkumiesięczną podróż w różne rejony świata i poszukuje uniwersalnego plecaka trekkingowego najlepiej około 50l, który nada się jako bagaż podręczny w samolocie.
Zamówiłam testowo dwa plecaki z Decathlonu:
- Forclaz MT100 Easyfit 50 l
- Forclaz MT500 Air 45+10 l
Niestety oba mają troszkę zbyt duży stelaż - mierząc centymetrem około 57cm. Ma ktoś doświadczenia z tymi plecakami? Czy przejdą jako bagaż podręczny w tanich liniach?

Chętnie też poznam Wasze sugestie jaki plecak wybrać tak aby zmieścić wszystko co potrzebne na około półroczną podróż dookoła świata, a jednocześnie nadawał się na trekking, dobrze trzymał plecy no i bez większych problemów zmieścił się jako bagaż podręczny (głównie chodzi o wysokość stelaża).
Nie chcemy inwestować w bagaż rejestrowany bo to drastycznie zwiększy koszty całej naszej podróży.
Będę bardzo wdzięczna za rady! :)
 Relacje PM off  

#1936 PostWysłany: 25 Sie 2023 15:00 

niebieski
Chyba najpopularniejszy plecak, który ciągle się przewija w sieci, to Osprey Fairview/Farpoint. Wersja mieszcząca się w sizerze nie jest trekkingowa, ale podobno jest wygodny. Rozważałaś go? Jest też wersja trekking, ale chyba się nie mieści w sizerze.

#1937 PostWysłany: 25 Sie 2023 17:04 

niebieski
Mam fairpoint 40. Plecak całkiem fajny, ale ma dziwny kształt na dole, tak jakby się zwężał. Ma za to fajne chowanie pasków, dostęp do bagażu jak walizka. Do standardowego sizera na podręczny wejdzie, ale ma usztywnione plecy i do małych sizerow typu Wizz czy Ryanair nie ma szans. W noszeniu wygodny, nie jest idealnie trekkingowy ale ujdzie.

Nieco mniej wygodny w noszeniu, ale bardziej pakowny i bardziej kształtny jest Osprey Daylite carry on. Jest praktycznie miękka walizka z szelkami, 44 litry pojemności, bardzo dobry dostęp do wnętrza, idealny jako zastępstwo kabinowki. Tak jak fairpoint, tylko jako "duży" podręczny. Na trekking się nie nadaje.

Poza tym zawsze jako duży podręczny biorę forclaza 50. Po wyjęciu szyn usztywniajacych na siłę w sizer się wciśnie, a daje rezerwę na większe wypakowane, gdy się przemieszczam nie samolotem. Polecam. Chyba najbardziej trekkingowy
 Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#1938 PostWysłany: 25 Sie 2023 19:25 

niebieski
Oczywiście Farpoint 40 miałem na myśli ten większy sizer (55 x 40 x 23 cm). Chyba żaden plecak zapakowany na pół roczną podróż w taki nie wejdzie ;)

A tego Farpointa masz z którego roku? Oni w tym lub poprzednim trochę go zmienili, chociaż nie wiem czy też kształt.

Ten Daylite carry on chyba nie ma pasa biodrowego, wiec moim zdaniem odpada.

#1939 PostWysłany: 25 Sie 2023 20:30 

niebieski
Mam farpointa 40 sprzed liftu, kupiłem w 2022 roku, ale model poprzedni. Zmiany jednak w nim są jak dla mnie nieistotne. To o czym mówiłem zaznaczyłem na zdjęciu. Ciężko ten kawałek dobrze wypchać a jak się to wypełni, to trochę od dołu jest niekształtny.

Dla mnie to dobry plecak na krótsze wyjazdy (takie do kilku tygodni), ale na trekking wolałbym jednak coś bardziej wyprawowego. Image
 Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#1940 PostWysłany: 25 Sie 2023 22:06 

niebieski
Problem w tym, że te trekkingowe są węższe i dłuższe, często za długie przy takiej samej objętości :(

[ 1977 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości