Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 16 Mar 2011 10:22 

Idz do decathlona i kup Forclaz 40 - sprawdzony - na pewno wejdzie ;-)

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#162 PostWysłany: 16 Mar 2011 11:08 

niebieski
Ja mam forclaz 40 i potwierdzam - jest ok.Ponadto ludzie przechodza z takim podrecznym jak moje trzy :-) Nie znaczy to jednak, ze sugeruje to powtarzac. W Pizie zal mi bylo jakiejs dziewczyny, ktora zawrocili 15 min. przed startem samolotu i chocby nie wiem co ze zwoja torba zrobila i ile ubran na siebie nalozyla to by i tak w wymiarach sie nie zmiescila. Usiadla zalamana i nie wiedziala co z soba poczac.

Ale ja jeszcze z innym tematem

Ostatnio majac w plecaku spiwor + taka oto mata
http://allegro.pl/mata-samopompujaca-18 ... 79580.html
(btw. sama mata rewelacja, po prostu super!)
dokladajac do tego jedynie bielizne - plecak byl wypchany do granic mozliwosci.

Planuje jednak na najblizsze tripy do spiwora i maty dolozyc cos takiego:
http://allegro.pl/namiot-iglo-2-osobowy ... 00142.html
lub takiego:
http://allegro.pl/namiot-turystyczny-na ... 19962.html
+ bielizna.

Do uzytkownikow forclaz40: znacie moze jakis myk co zrobic z tym plecakiem, aby wszystko sie zmiescilo?

Lub moze jkais inny plecak, w ktorym wszystko sie pomiesci, a wymiary podrecznego zostana zachowane...
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 16 Mar 2011 12:04 
Awatar użytkownika

niebieski
grimerek napisał(a):
Blackall napisał(a):
grimerek napisał(a):
hej mam pytanko poniewaz planuje pierwsza podroz tylko z bagazem podrecznym nosze sie z zamiarem kupna takiego plecaka dla siebie i dla dziewczyny. Mozecie mi cos polecic na szybko? bo z tego co tu wyczytalem to forclaz40 z decatlonu bedzie dobrym wyborem, a co myslicie o takim zakupie z allegro http://allegro.pl/profesjonalny-plecak- ... 89083.html ale nie wiem czy oplaca sie przeplacac?

malutkie to to strasznie :)

no i ja jakos zaufania do hiteca nie mam.. same zle opinie slyszalem o produktach tej firmy..

no to polec mi cos prosze, ja sie boje ze jak wybiore za duzy plecak to sie nie zmiesci do tego koszyka ;/
nigdy nie lecialem samolotem i moze przesadzam ale naprawde nie chcialbym zeby przy pierwszym razie nie wpuscili mnie na poklad bo plecak jest o 1cm za szeroki ;P
a takie cos http://www.sailandrock.pl/?str=produkt&id=1065

ale ja polecam co druga strone cos.. :)

powtorze jeszcze raz - sam latam z campus maysen 45 litrowy - kilkukrotnie mierzony, ważony, nigdy nie było problemów.
kumpel lata z himountain woodpecker 55 litrów - tez kilkukrotnie mierzony, ważony, jest w zasadzie idealny jeśli chodzi o wymiary i to raczej zapakowany niż luźny.

i tak jak mówie - zawsze lepiej miec plecak wiekszy i nie pakowac go na maxa, niz mniejszy i pozniej nie miec gdzie wlozyc chocby kurtki.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 16 Mar 2011 17:25 

Blackall napisał(a):

powtorze jeszcze raz - sam latam z campus maysen 45 litrowy - kilkukrotnie mierzony, ważony, nigdy nie było problemów.
kumpel lata z himountain woodpecker 55 litrów - tez kilkukrotnie mierzony, ważony, jest w zasadzie idealny jeśli chodzi o wymiary i to raczej zapakowany niż luźny.

i tak jak mówie - zawsze lepiej miec plecak wiekszy i nie pakowac go na maxa, niz mniejszy i pozniej nie miec gdzie wlozyc chocby kurtki.

tego z himoutain nie widze juz do kupienia w necie a z campusa rozumiem ze bez komina latasz... nie ma on wtedy takiej samej pojemnosci niz wspomniany forlaz z decathlona ktory wydaje sie byc tanszy?
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 16 Mar 2011 17:36 
Awatar użytkownika

niebieski
grimerek napisał(a):
Blackall napisał(a):

tego z himoutain nie widze juz do kupienia w necie a z campusa rozumiem ze bez komina latasz... nie ma on wtedy takiej samej pojemnosci niz wspomniany forlaz z decathlona ktory wydaje sie byc tanszy?

jest nieco wiekszy (wyzszy), na dodatek zawsze mozesz wyciagnac komin i masz dodatkowe litry.
aczkolwiek samego plecaka polecac nie chce - jest dosc "kruchy". Kumplowi taki sam rozwalil sie po jednej wyprawie.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 16 Mar 2011 19:31 

niebieski
Ten hi-tec wygląda całkiem nieźle. Też zastanawiam się nad jego zakupem, bo dotychczas jeździłem z walizką na kółkach.

#167 PostWysłany: 17 Mar 2011 11:50 

Witam

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich. Dwa tyg temu odbyłem swoją pierwszą podróż tylko z bagażem podręcznym na trasie Charleroi-Teneryfa-Charleroi. Jako że wcześnij nie miałem doświadczenia w takich wypadach, to trochę się obawiałem właśnie odnośnie bagażu. Ale wszystko poszło gładko, miałem ze sobą plecak campus maysen 45. Spisuje się świetnie, zmieściło się wszystko co potrzebowałem na 10 dni na Teneryfie. Waga 9,88kg i wypchany jak tylko to możliwe.
Buty trekingowe, a nawet mogę powiedzieć, że górski- naturalnie na nogach.
Na lotnisku w Belgii był ważony, a w drodze powrotnej, tylko krótkie spojrzenie-" Pan z plecakiem, prosze dalej", cała reszta z walizkami musiała wepchnąć swój bagaż do skrzynki.
Jedyny minus plecaka, to wydaje się być troche zbyt delikatny-na szczęście nic nie puściło. No i na taki wyjazd, zdecydowanie za mało miejsca. Po zmianie obuwia, "transformacji" odzieży na letnią, plecak wypchany był po sufit i ledwo domknięty.
Myślę, że optimum to byłby plecak w granicach 55-60l, oczywiście z kominem.

#168 PostWysłany: 23 Mar 2011 09:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,
Czytając wszystkie strony dotyczące tego tematu sam nie wiem jaki plecak kupić ;-)
- Forclaz 40 (Dec.)
- EYE 50L
- czy jakiś campusa w cenie max 150zł

a może walizkę na kółkach?

Co wg Was będzie najlepsze? Dodam, że będę chodził cały dzień z bagażem i zwiedzał miasto ;-)

Z góry dzięki za odpowiedzi ;-)

#169 PostWysłany: 23 Mar 2011 12:22 
Awatar użytkownika

BZG napisał(a):
Witam,
Czytając wszystkie strony dotyczące tego tematu sam nie wiem jaki plecak kupić ;-)
- Forclaz 40 (Dec.)
- EYE 50L
- czy jakiś campusa w cenie max 150zł

a może walizkę na kółkach?

Co wg Was będzie najlepsze? Dodam, że będę chodził cały dzień z bagażem i zwiedzał miasto ;-)

Z góry dzięki za odpowiedzi ;-)

Jeśli chcesz chodzić cały dzien i zwiedzać to raczej walizka na kółkach nie zda egzaminu... co do campusa to o wymiarach podrecznego masz Maysena 45 ale nie w tym budżecie...forclaza 40 ma b.duzo ludzi i sa z niego zadwoleni- na prawde wytrzymały sprzet i warty swojej ceny. eye50 nie znam wiec nie wiem.... ja moge polecić swojego kupionego w Gosporcie za 109 zł Adina40, teraz jest ponoc po 99, no i kolezanka ostatnio przed wyjazdem kupiła fajnego HI-Teca 40 rowniez za 99 zł

#170 PostWysłany: 23 Mar 2011 12:59 

m4g1k napisał(a):
no i kolezanka ostatnio przed wyjazdem kupiła fajnego HI-Teca 40 rowniez za 99 zł

a znasz konkretny model tego Hi-Teca? akurat również poszukuję plecaka na podręczny i zbieram różne możliwości :)
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 23 Mar 2011 15:25 

niebieski
Ja mam plecak Outhorn Track 35L i jestem mega zadowolony. Jego wymiary są praktycznie takie jak max. limit podręcznego.

#172 PostWysłany: 23 Mar 2011 16:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za rady ;-)
Będąc dziś w Decathlonie przyjrzałem się temu forclaz'owi 40 i po namyśle zakupiłem go ;-) Był po 99zł z groszami. Mam nadzieję, że będę z niego zadowolony ;-)
Do osób, które go posiadają: Czy wyciągacie ten pręcik metalowy, który utrzymuje go w pionie? Latacie z tym prętem czy bez niego?

Pozdrawiam,
BZG

#173 PostWysłany: 23 Mar 2011 16:39 

Loty: 140
Kilometry: 216 351
Polecam Maysena 45. Wiele tras, Wizzair, Ryanair, Norwegian - bez problemu. Wypchany z kominem wchodzi do kosza.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 23 Mar 2011 18:02 

Ja jestem posiadaczem forlza 40 i bo zapakowaniu rzeczy na 4 dni ( dośc sporo tego było) waży tylko 7 kg;) Polecam,

#175 PostWysłany: 23 Mar 2011 18:27 
Awatar użytkownika

niebieski
black.men napisał(a):
Ja jestem posiadaczem forlza 40 i bo zapakowaniu rzeczy na 4 dni ( dośc sporo tego było) waży tylko 7 kg;) Polecam,

Czy wyciągasz tą metalową blaszkę, która utrzymuje plecak w pionie?

#176 PostWysłany: 23 Mar 2011 18:53 
Awatar użytkownika

niebieski
BZG napisał(a):
black.men napisał(a):

nic nie trzeba wyciagac, nie ma z tym problemów ;)
sprawdzone kilkadziesiąt razy przez kilka plecaków ;)
dzdzoanna napisał(a):
Polecam Maysena 45. Wiele tras, Wizzair, Ryanair, Norwegian - bez problemu. Wypchany z kominem wchodzi do kosza.

a jak z wytrzymałością? Bo mój po kilku solidnych tripach, w porównaniu do innych plecaków, wyglada jakby zaraz mial sie rozpaść (co tez maysen kumpla już uczynił)..
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 23 Mar 2011 21:01 

Loty: 140
Kilometry: 216 351
Blackall napisał(a):
dzdzoanna napisał(a):

a jak z wytrzymałością? Bo mój po kilku solidnych tripach, w porównaniu do innych plecaków, wyglada jakby zaraz mial sie rozpaść (co tez maysen kumpla już uczynił)..

Po kilku solidnych tripach, mimo deszczu, trzyma się bez szwanku. Fakt, pokrowiec trochę mi przemakał, nie wiem czego to wina. Może za dużo deszczu, 4 dni non stop :P

Ostatnio edytowany przez dzdzoanna, 23 Mar 2011 23:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 23 Mar 2011 22:38 
Awatar użytkownika

martoohna napisał(a):
m4g1k napisał(a):
no i kolezanka ostatnio przed wyjazdem kupiła fajnego HI-Teca 40 rowniez za 99 zł

a znasz konkretny model tego Hi-Teca? akurat również poszukuję plecaka na podręczny i zbieram różne możliwości :)

Hi-tec balto 40.. na prawdę imo swietny...

#179 PostWysłany: 23 Mar 2011 23:43 

BZG napisał(a):
black.men napisał(a):

Nie, wygodnie stabilizuje plecak. Ciężki nie jest.

#180 PostWysłany: 24 Mar 2011 11:18 

dzdzoanna napisał(a):

Czegos nie rozumiem plecak ten razem z kominem mierzy okolo 70cm zgodnie z opisami na allegro a restrykcje dotyczace bagazu podrecznego w ryanair to 55cm wysokosci. W jaki sposob Ci to wchodzi do tego koszyka?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości