Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 23 Maj 2011 10:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja po wielkich poszukiwaniach kupiłem plecak F7 PRO FOBOS 45L (http://www.f7.pl/?pro=122)
Po ściągnięciu paskiem spokojnie mieści się w wymiarach, a w razie czego jest do czego wrzucić zakupy.
Test już w przyszły weekend - 5 x low cost.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#222 PostWysłany: 28 Maj 2011 16:11 
Awatar użytkownika

Witam, Wszystkich.
Właśnie rozglądam się za plecakiem (oczywiście podręcznym) i skończyłem czytać wszystkie strony z tego tematu na których jest dosyć dużo informacji.
Najczęściej polecane to:
- Campus Maysen 45
- Forclaz 50

Mnie osobiście interesują:
-Campus Maysen 45 (~200zł)
Wysokość: 54cm (+ komin i klapa 63cm)
Wysokość komina: 11 cm
Szerokość: 29 cm
Grubość: 18 cm
Pojemność: 45L
Waga plecaka: 1.45 kg
Image

-Campus Tuan 55 (~280zl)
Wysokość: 57 cm (+2!) (+ komin i klapa 75cm)
Wysokość komina: 11 cm
Szerokość: 32 cm
Grubość: 21 cm (+1!)
Pojemność: 55L
Image

Tyle tylko że ten Tuan 55 jest minimalnie za duży. Więc jezeli ktoś posiada właśnie ten model to prosiłbym o podzielenie sie doswiadczeniami. (uzytkowanie i "koszyk śmierci")

#223 PostWysłany: 28 Maj 2011 17:28 
Awatar użytkownika

Forclaz 60 - testowany w CSO i LPA - obsługa Ryanair na obydwu lotniskach mierzyła w koszyku. Wcześniej testowo mierzony na KTW. Po ściągnięciu pasków i pełnym wyładowaniu bez problemu wchodzi do kosza ryana (pionowy), do wizza (poziomy) nie ma szans. Polecam plecak na loty ryanem, ponieważ na miejscu po rozkompresowaniu mamy naprawdę duży plecak.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 29 Maj 2011 11:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mam Forclaz 40.
Plecak ten idealnie pasuje do koszyków Ryanair'a. Podróżuję ze śpiworem ultralight 15 przyczepionym do boku tego plecaka. Załadowany plecak ze śpiworem waży ~9,8 kg ;)

#225 PostWysłany: 30 Maj 2011 17:30 

A majac do wyboru Forclaz 40 lub 50 - wziac ten wiekszy? Tez nie bedzie problemu, jak przyczepie sobie spiwor do tego wiekszego?
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 06 Cze 2011 00:02 

niebieski
wntl napisał(a):
mógłby ktoś podać dokładne wymiary Forclaza??
mam jakiegoś zwykłego noname, ale wydaje mi się za wąski właśnie... tak jak Maysen chyba... a forclaz ma te 40cm szerokości podobno, ale za to przemaka, a maysen ma pokrowiec...
Wymiary Forclaza 50:
Część sztywna: 54 cm wysokość, 28 cm szerokość
Obwód zapakowanego "wypchanego plecaka": 100 cm. Wtedy szerokość nie przekraczała 35 cm, grubość nie przekraczała 20 cm.

#227 PostWysłany: 14 Cze 2011 22:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam.

Ja mam dylemat czy na lot Rynairem zapakować się w swoją walizkę, którą zabieram na krótkie delegacje czy plecak.
Wolałbym walizke, ale jest taki problem, że jeden z wymiarów głębokość jest zmienny i trochę przekracza.
Wg strony:
http://www.torbytitan.pl/walizki_na_kol ... db3f07bedf

54x38x22cm

Przy czym z tym ostatnim wymiarem jest tak, że jest on powiedzmy od 18-24 cm, zalezy w ktorym miejscu sie mierzy i jak wypcha walizke, jak sie dobrze wypcha, to pewnie i 30 moze pęknąć :(

Podróżował ktoś już tym przewoźnikiem z tymi walizkami TITAN?

PS. posiada ktoś informacje jakie dokładnie wyjmiary ma ten kosz Ryanaira?
Czy ma restrykcyjne 55 cm x 40 cm x 20 cm czy może zawiara jakąś malą tolerancję?
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 15 Cze 2011 12:38 

Najgorsze są własnie takie walizki całkowicie z PCV, nie jest łatwo je upchnąć. Czy ta twoja się trochę ugina pod naporem? Z materiałowymi nie ma raczej problemu chyba, że się upcha nie wiadomo jak dużo. Jeżeli masz możliwość to zawsze możesz podjechać sobie wcześniej na lotnisko i sprawdzić. Koszę Ryanaira stoją w strefie ogólnodostępnej :)

#229 PostWysłany: 15 Cze 2011 14:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Viktor44 napisał(a):
PS. posiada ktoś informacje jakie dokładnie wyjmiary ma ten kosz Ryanaira?
Czy ma restrykcyjne 55 cm x 40 cm x 20 cm czy może zawiara jakąś malą tolerancję?

bylo juz o tym, wystarczy poszukac..

ale bede mily i odpowiem - tak, koszyki maja ok +2cm na wejsciu.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 03 Lip 2011 01:15 

niebieski
Kupiłem polecany wcześniej Forclaz 60 -> http://www.decathlon.com.pl/PL/plecak-f ... -15442005/ w Koodzy.

Odbyłem nim ostatnio dwa loty Katowice - Bourgas - Katowice Wizzairem i przeszedł bez problemu. Nikt mi nie kazał go wkładać do koszyka, ale jakbym musiał to bym go upchał. Plecak robi wrażenie dużego, ale przy dobrym ułożeniu spokojnie zmieści się w wymiarach.

Dla mnie miazga totalna - teraz na tydzień do Bułgarii spakowałem się z dużym luzem. No ale chyba tak będę miał zawsze skoro zaczynałem od lotów tygodniowych z 20 litrowym Alpinusem :)

Zobaczę za niedługo jak sprawdzi się w górach i w gorszym terenie niż słoneczny kurort.
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 07 Lip 2011 10:06 

Witajcie. Jestem świeżo upieczonym forumowiczem i nurtuje mnie problem rozmiarów bagażu podręcznego. Czy możliwe są odstępstwa od tych rozmiarów rzędu 2-3 cm? np. Ryanair ma obostrzenia 55x40x20, a co jak mój bagaż podręczny będzie miał 48x36x23?
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 07 Lip 2011 10:48 

niebieski
Ale przecież plecak idzie upchać bo jest z materiału.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 07 Lip 2011 10:52 
Awatar użytkownika

Mrcn napisał(a):
Witajcie. Jestem świeżo upieczonym forumowiczem i nurtuje mnie problem rozmiarów bagażu podręcznego. Czy możliwe są odstępstwa od tych rozmiarów rzędu 2-3 cm? np. Ryanair ma obostrzenia 55x40x20, a co jak mój bagaż podręczny będzie miał 48x36x23?

nie ma problemu, zawsze mozesz wypchac sobie Twoja walizke na maxa i podjechac na lotnisko w celu sprawdzenia czy przejdzie przez ten "sprawdzacz"

#234 PostWysłany: 07 Lip 2011 11:08 

też teraz dopasowuje plecak do wymiarów podręcznego, bez tej skrzynki jest to jednak jakiś problem, ale z samą metrówką da się to zrobić
zwłaszcza kiedy, do najbliższego lotniska ma się ponad 100km :-)
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 07 Lip 2011 11:12 
Awatar użytkownika

W ramach bagazu podrecznego polecam plecak na kolkach, idelany bo nie trzeba nosic caly czas, ma osobna, usztywniona przegrode na laptopa (w opisie jest ze dedykowany do 15.4, ale ja mam 11' i trzyma sie idelanie) na pare dni mozna sie spokojnie spakowac(nie dotyczy kobiet), minus taki ze stelaz do tych kolek troche wazy i dluzsze noszenie daje sie we znaki.
http://www.luggageshowroom.com/backpack ... ItemsImage

#236 PostWysłany: 08 Lip 2011 09:24 

mario napisał(a):
[nie ma problemu, zawsze mozesz wypchac sobie Twoja walizke na maxa i podjechac na lotnisko w celu sprawdzenia czy przejdzie przez ten "sprawdzacz"

A co jak będzie "wystawać" te 3 cm? Wiem, że może przesadzam, ale nie wiem jak reagują lienie lotnicze, bo to zawsze okazja do tego by zarobić na bagażu...
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 08 Lip 2011 10:04 

też mam pytanie adekwatnie wymiarów, gdyż zakupiłem walizkę w Carefourze za 80 zł i niby wymiary się zgadzają wszystko jest ok, tylko jak byłem ostatnio na lotnisku to sprawdzając w tym "koszyczku" musiałem delikatnie DOCISNĄĆ ją na dole gdyż kółka się blokowały przy wkładaniu. I tu moje pytanie czy te owe "dociśnięcie" nie będzie uważane jako to że walizka jest za duża? czy musi ona wchodzić gładko czy jednak wystarczy żeby jak już wejdzie nie wychodziła poza przestrzeń tych rurek ?

#238 PostWysłany: 08 Lip 2011 10:18 

Nie musi wchodzić gładko, ważne żeby się zmieściła.

#239 PostWysłany: 09 Lip 2011 18:08 

Zależy gdzie:P Na Fuercie jak wracałem przede mną koleś zapłacił 2x40E, ponieważ Pani miała kaprys i rzuciła hasło "don't push, don't push", więc różnie to bywa.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 20 Lip 2011 09:30 

niebieski
Zależy od tego do skrzynki których linii lotniczych chcesz go włożyć. Każda linia ma inne skrzynki różniące się wymiarami. Na pewno jest skrzynka Wizzair, Lot, Lufthansa - wszystkie z nich widziałem w starym terminalu (tym budowanym w latach 90-tych).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości