Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Wrz 2024 17:45 

Loty: 226
Kilometry: 574 766
niebieski
Cześć
W grudniu lecimy do Ameryki Południowej na 40 dni, startujemy z Santiago de Chile.
Wstępny plan wrzucam poniżej (mam kupione już loty do Puerto Natales i do Calamy).
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś z własnego doświadczenia dałby nam jakieś wskazówki dotyczące tego planu.

9.12 Przylot o 12:10 do SCL
Wypożyczenie auta (9-13)
• Mendoza
• Confleuncia Base Camp, Christ the Redeemer of the Andes
• Valparaíso

13. nocleg niedaleko lotniska/ na lotnisku
14. Rano przelot 5:27 z SCL do Puerto Natales wypożyczenie auta (3-4 noce okolice Puerto Natales, 2 noce El Chalten)
o Torres del Paine
o Perito Moreno
o El Calafate
o Okolice El Chalten: Laguna de los Tres, Fitz Roy

• Punta Arenas:
o Rejs wieloryby https://www.soloexpediciones.com/?lang=en

20. przejazd z Argentyny i nocleg w okolicach Puerto Natales (lot kolejnego dnia rano)

21 Lot do Calamy + nocleg (przylot o 19, czytałem że wypożyczalnie są do 19 więc dlatego nocleg w Calamie)
22 Rano wypożyczenie auta, San Pedro de Atacama 4 noce
24. Święta BN w San Pedro de Atacama

26. Przejazd do Uyuni (https://www.ticketsbolivia.com/) 6:00- 14:00 lub 9:00-16:00 1 nocleg w Uyuni

27-29 wycieczka z biura 2noce/3 dni Salar de Uyuni

29. po wycieczce bus z Uyuni do Potosí 1 nocleg
30. Sucre nocleg/lot do La Paz lub lot do La Paz 31 grudnia
31. Sylwester w La Paz

2.01 południu bus do Copacabana 1 nocleg 3.01 Rejs jezioro Titicaca + wieczorem bus do Arequipa
LUB
2.01 rano bus do copacabana rejs po jeziorze wieczorem bus do Arequipa

3.01 lub 4.01 rano wypożyczenie auta 2-3 dni (Alkila Rent a Car)
• kanion Colca z Cabanaconde nocleg na dole kanionu
• Chivay
• Cruz del Condor
• Mirador De Los Volcanes
• Laguna de Salinas

5.01 zwiedzanie Arequipy + lot do Cuzco 18:00 lub 6.01 rano (5-6 nocy)
• Palcoyo Rainbow Mountain lub Vinicunca+ Red Valley
• Ollantaytambo + święto 3 króli
• Machu Picchu
• Cusco: Sacsayhuaman, Tipon, Písac, Chinchero, Maras, Moray

11. Lot do Santiago (możliwe że przez Limę z krótkim zwiedzaniem)
12. Rano Lot z Santiago na Wyspę Wielkanocną 3noce
15 Lot do Santiago
16.01 Santiago + lot do Toronto o 20:50
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

Czarterowe loty do Dubaju i 7 nocy w hotelu ibis z basenem na dachu za 2346 PLN 🌤️🏖️👣 Czarterowe loty do Dubaju i 7 nocy w hotelu ibis z basenem na dachu za 2346 PLN 🌤️🏖️👣
Relaks w egzotycznym Omanie 🌤️🏖️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 3668 PLN Relaks w egzotycznym Omanie 🌤️🏖️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 3668 PLN
#2 PostWysłany: 12 Lis 2024 22:53 

Loty: 159
Kilometry: 422 387
srebrny
Ad. Torres del Paine. Podstawowe wejściówki są albo do 3 dni, albo powyżej 3 dni i ta pierwsza opcja spokojnie wystarczy. Największy highlight to oczywiście trzy wieże i dojście pod Mirador base de las Torres. Szlak może nie jest jakiś trudny, ale trzeba pamiętać, że na górę i z powrotem to ponad 20 km trekkingu i około 1000m przewyższenia. Warto wziąć pod uwagę, że 3 dni pod rząd takich trekkingów może załatwić nogi :) Dla bardziej ambitnych jest trasa W i O, ale tutaj potrzebne jest więcej dni (zwłaszcza dla trasy O, która ma ponad 100 km).
Załącznik:
Komentarz do pliku: Mapa z patagoniahero.com
route.png
route.png [ 637.09 KiB | Obejrzany 976 razy ]

Ad. Perito Moreno. Punkt obowiązkowy w tej części świata :) Jeśli zdecydujecie się na rejs przy lodowcu to najprawdopodobniej można się od razu udać do Hielo & Aventura (https://maps.app.goo.gl/BWwXLweN1oEqYiS16), gdzie inne agencje również kupują u nich wycieczki i cena będzie taka sama lub droższa.

Ad. El Chalten i Laguna de los Tres. Fajny trekking o podobnej trudności jak ten pod Mirador base de las Torres (Torres del Paine). Trasa chyba była nawet krótsza. Minus, to ostatnie zmiany, gdzie jeszcze w 2023 roku park był zupełnie za darmo, a teraz trzeba za niego zapłacić za 3 dni 90 USD :( Nieco więcej info w viewtopic.php?p=1734410#p1734410

Ad. San Pedro de Atacama. Przy 4 nocach da radę zobaczyć wszystko co jest w okolicy i tutaj wydaje się, że można to skrócić nawet do 3 noclegów, ale z intensywnym zwiedzaniem.

Ad. Potosi i Sucre. Jeśli tutaj potrzebne by było oszczędzenie dodatkowego dnia, to myślę, że da się spokojnie wcześnie rano wyjechać z Uyuni, zwiedzić Potosi i wieczorem dojechać do Sucre.

Ad. Arequipa. To jest pkt, który ja akurat pominąłem i zwiedziłem Puno, wyspy Uros oraz Cutimbo (chciałem Sillustani, ale akurat był strajk). Zaoszczędzone dni na kanionie Colca i Arequipe można po Cuzco i Machu Picchu przeznaczyć na (tylko jeśli lot powrotny z Limy):
- Nazca i Nazca Lines,
- Ica, oaza Huacachina oraz pustynia Ica (fajne i tanie aktywności).

Ad. Rainbow Mountains. Jeśli będziecie szukać wycieczki, to pewnie chodzi Wam o widok z Vinicunca (5036 m) i warto pytać o Montaña de siete colores lub po prostu Vinicunca. Znajmi kupili wycieczkę na Rainbow Mountains i wylądowali w zupełnie innym miejscu :)

Ad. Cuzco i Machu Picchu. W okolicy polecali mi jeszcze Parque Arqueologico de Choquequirao, ale osobiście nie byłem, bo jest trudno dostępne i nie miałem już więcej czasu. Na plus na pewno mała liczba turystów.

Dodatkowo. W całej podróży brakuje mi jednego (Tierra del Fuego), ale chyba nie ma gdzie tego zmieścić :( Ushuaia, Parque Nacional Tierra del Fuego, rejs po kanale Beaggle'a, Reserva Natural Pinguino Rey oraz Pinguinera Cabo Virgines to były bardzo fajne miejsca, ale na to potrzeba kilka dni (sama droga z El Calafate do Ushuaia to prawie 900 km).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
YeahBunny uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Lis 2024 07:45 
Awatar użytkownika

platynowy
YeahBunny napisał(a):
[...]
14. Rano przelot 5:27 z SCL do Puerto Natales wypożyczenie auta (3-4 noce okolice Puerto Natales, 2 noce El Chalten)
o Torres del Paine
o Perito Moreno
o El Calafate
o Okolice El Chalten: Laguna de los Tres, Fitz Roy

• Punta Arenas:
o Rejs wieloryby https://www.soloexpediciones.com/?lang=en

20. przejazd z Argentyny i nocleg w okolicach Puerto Natales (lot kolejnego dnia rano)
[...]

Co do powyższego, mam pytanie o rejs - czy dobrze rozumiem, że chodzi konkretnie o ten: https://www.soloexpediciones.com/ballenas?lang=en ? Brzmi ciekawie i zastanawiam się, czy nie dorzucić tego do planu na 18 dni w Chile, ale byłbym tam dopiero ok. 10.03, więc (pomimo tego, że rejsy są do 31.03), obawiam się trochę, że mogłoby to być już mniej atrakcyjne, niż w Twoim terminie.
I jeszcze jedno... Piszesz, że dzień 20. to "przejazd z Argentyny", ale przed tym masz Punta Arenas, czyli Chile. Coś się tu omsknęło, czy planujesz zrobić wypad do Punta Arenas z Argentyny i potem do niej wrócić?

A na zakończenie, a propos Arequipy, przekaż Raquel i Cesarowi serdeczne pozdrowienia od Bartka z Polski :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lis 2024 09:19 

srebrny
W okolicach Punta Arenas można zobaczyć mnóstwo pingwinków na wyspie Magdalena. Mi bardzo podobał się też Park Pali AIke z niesamowitymi krajobrazami .
No i faktycznie na liście brakuje Ushuaia a tam Park Tierra del Fuego, Laguna Esmeralda i rejs po Kanale Beagle
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Lis 2024 15:45 

niebieski
@tetr1s dzięki za wskazówki
Przy tak dużej ilości dni w podróży ciężko jednak cały czas być na pełnych obrotach a dodatkowo wysokość na której znajdują się te miejsca może pokrzyżować plany. Dlatego wolę w niektórych miejscach mieć więcej dni na regeneracje i na ewentualną walkę z wysokościówką.

Wstępnie mam napisane zwiedzanie Potosi i Sucre ale im więcej czytam to chyba zrezygnuje z tych dwóch miejsc, bo może mi braknąc czasu żeby się wyrobić ze zwiedzaniem. Najpóźniej 31 grudnia rano chciałbym już być w La Paz żeby tam świętować Nowy Rok.

@tropikey
Chodzi dokładnie o ten rejs
Tam mam napisane skróty myślowe które chyba tylko ja znam ;)
Po przylocie mam 4 noclegi w Puerto Natales, chcę najpierw skupić się na Torres Del Paine (w planach co najmniej 2 pełne dni w parku, wszystko zależy od pogody). Jak już uda się pooglądać wszystko w TDP to będę chciał pojechać do Punta Arenas na rejs i następnie na Argentyńską część na 2 noclegi.

tropikey napisał(a):
A na zakończenie, a propos Arequipy, przekaż Raquel i Cesarowi serdeczne pozdrowienia od Bartka z Polski :)

przekażę, to chyba z Twojej relacji wyczytałem i wpisałem ta wypożyczalnie w plan;)

Kiedyś chciałbym rejs na Antarktydę więc Ushuaia i Ziemia Ognista muszą poczekać na tamtą wycieczkę
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#6 PostWysłany: 13 Lis 2024 16:28 

niebieski
Sucre jest mile i chilloutowe ale jakas wielka atrakcja Boliwii bym go nie nazwal. Potosi jest na jeden dzien i wedlug mnie glowna atrakcja to zobaczenie tamtejszych kopalni.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.

#7 PostWysłany: 22 Gru 2024 02:44 

niebieski
W Cusco polecacie wypożyczyć auto i pozwiedzać okolice samemu czy lepiej z biur brać wycieczki?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Gru 2024 11:54 

niebieski
Wypożyczyć i pozwiedzać samemu. Jedyny problem to wyjechać z miasta, jeśli macie nocleg w centrum. Trzeba też płacić za parking. Poza miastem samemu zwiedza się świetnie.
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.
YeahBunny uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość