Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Piwo craftowe
#1 PostWysłany: 25 Lis 2025 16:38 

platynowy
To już chyba czas, aby zauważyć że rewolucja kraftowa na dobre dotarła również do Chin. W zeszłym roku w listopadzie w prowincji Guangxi znalazłem tylko jedno piwo craftowe (Jack Panda, dostępne też w sklepach w Chengdu, więc podejrzewam że raczej warzone w Syczuanie).

Image

W tym roku na wiosnę w Yunnanie już kilka, łącznie z przepysznymi tybetańskimi ale'ami, które absolutnie warto spróbować, jeśli się jest w autonomicznej tybetańskiej prefekturze Diqing (dostępne w Lijiangu, Shangri-La i okolicach, łącznie z knajpami na szlaku w Wąwozie Skaczącego Tygrysa).

Image
Image

Jak się przedwczoraj dowiedziałem w Pekinie, w tym roku nastąpiła prawdziwa "eksplozja" zarówno browarów jak i taproomów, a obecnie tylko w stolicy znajduje się ponad 150 lokali z kranami i właściwie co weekend otwierane są nowe. Taproom Zao (szczegóły poniżej), który randomowo odwiedziłem podczas layoveru, został otwarty tydzień temu - byłem ponoć pierwszym klientem spoza Chin.

Ale nie o tym, nie o tym. Wrzucajcie godne polecenia lokale, gdzie można się napić złocistego płynu w opcjach innych niż standardowy chiński sikacz o mocy 2.5-3% (zdecydowana większość "dużych" marek oferuje napoje o ekstrakcie 8-10 BLG). W trakcie ostatnich dwóch tygodni miałem okazję odwiedzić taproomy w kilku miastach, jakościowo piwa nie odbiegają od poziomu jaki znamy z Polski i Europy. Cenowo jest bardzo różnie, od śmiesznie tanich prostych styli typu wheat, do cen wręcz zaporowych nawet w porównaniu z naszymi krajowymi.

Beer Nest (Chengdu)
https://maps.app.goo.gl/yFnEdX9HwBEDMVTa7
Skromny wybór, ale dobre ceny plus zależało mi na spróbowaniu piwa warzonego w mieście.

Image
Image

Inne lokale łatwo znaleźć na Amap, wystarczy wpisać craft beer. Przykładowa oferta innych taproomów w Chengdu, bez pinezek bo nie znalazłem ich na Google Maps.

Image
Image
Image
Image
Image

Zhengdian Craft, Nanchuan
Nieobecny na Google Maps, ale znajdziecie go tu https://maps.app.goo.gl/mZfeSdJQMMdYKs8f7
Barmanem jest piwowar pracujący dla jednego z lokalnych browarów. Spróbowałem kilku piw i wszystkie były bardzo dobre, przegląd od pozycji lubianych przez Chińczyków czyli okolic 3% ABV, aż po double IPA 8%, wszystkie w absolutnie rewelacyjnych cenach, nawet jak na Chiny. Tam też byłem chyba jedynym klientem spoza Chin od dawna, bo gdy poprosiłem o rachunek, okazało się że wynosi on zero i że piłem "on the house".

Image
Image
Image
Image

Qingpi Xiongjingniang Beer House, Chongqing
https://maps.app.goo.gl/CC9QbbKR5MEy8eLh7
Mikro taproom zlokalizowany w przyziemiu budynku Creatme Concepts Center. Piwa bardzo dobre, aczkolwiek cenowo już czuć że jesteśmy w dużym mieście :) Nie jest to także typowy pub, i trochę brakuje tam klimatu - siedzi się trochę jak w fast-foodzie w centrum handlowym.

Image
Image
Image

Zao Cafe & Taproom, Pekin
https://maps.app.goo.gl/6Shq7msBoEGrruPp7
Wspomniany dopiero co otwarty taproom w jednej z bocznych uliczek niedaleko stacji Beixinqiao. W ofercie bardzo dobre piwa oraz cidery, a barman chętnie częstuje testowo różnymi pozycjami w menu przed zakupem. Kilka pozycji typu "gelato", łącznie ze zwariowanym błękitnym nr 18 czyli Blues Mint Coconut Milk Lemon Ice Cream Sour Ale. Okolica strategiczna, ponieważ z tej stacji startuje kolejka na lotnisko PEK. Można zatem spokojnie sobie siedzieć i sączyć piwo aż do 22:00 (ostatnia kolejka odjeżdża bodajże o 22:26). Wg Amap w promieniu 10-15 minut piechotą od stacji znajduje się kilka barów "wielokranowych".

Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊 Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊
All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość