Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pireus
#1 PostWysłany: 01 Wrz 2022 21:27 

Hej!

Pod koniec września moi rodzice zatrzymują się na tydzień w Pireusie - udało mi się znaleźć noclegi w dobrej cenie, a zamiast centrum Aten woleli wypocząć w spokojniejszej miejscowości z dostępem do plaży :) Zastanawia mnie, czy 5-dniowa karta na transport miejski (Ath.ena Ticket), obowiązuje również na zielonej linii metra, która dojeżdża z Pireusu do centrum Aten?

Z tego co wyczytałem, karta ta nie obowiązuje jedynie na linii M3 jadącej z lotniska - chciałbym się upewnić, czy na pewno tak to właśnie wygląda :)

Dodatkowo - czy Pireus zalicza się jakby do Aten pod względem obowiązywania tej karty? Jak rozumiem, można dzięki karcie używać transportu miejskiego (autobusy, tramwaje, metro) bez żadnych limitów. Jednakże wszędzie gdzie czytam jest napisane, że karta obowiązuje w Atenach - czy jest jakoś wyznaczony rejon obowiązywania tej karty i czy Pireus podlega pod ten rejon?

Głupio mi brzmią te pytania, ale w końcu kto pyta nie błądzi :P

Przy okazji chciałbym się również dowiedzieć, czy polecacie jakieś wycieczki z portu w Pireusie? Czytałem, że można się wybrać na jednodniowe rejsy na wyspy - może ktoś ma coś sprawdzonego do polecenia? :)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 02 Wrz 2022 12:31 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Polecam jednodniowy wypad promem na Eginę. Duża wyspa z własnym transportem autobusowym. Promy pływają często. Bilet kupuj w porcie w kasie. Dwa lata temu kupiłem przez neta i później latałem i szukałem odpowieniej przystani. W kasie powiedzą konkretnie co, gdzie i kiedy. Na Eginie można kupić bilety na mini prom na wyspę Moni Eginas (pawie, jelenie, kamienista plaża). Nie byłem, ale w sezonie letnim prom kursował. Szukaj połączeń na te wyspy na stronie rome2rio. Znajdziesz nazwy przewoźników, ich strony i rozkład promów. W Pireusie mieszkaliśmy w Scorpios sea side Hotel i naprzeciwko była super zatoczka z kamienistą plażą. Można się kąpać, ale buty obowiązkowe. Co do komunikacji, to żadnych kart nie używaliśmy tylko bilety jednorazowe, do centrum Aten oraz po plażach na wybrzeżu. Pireus ma super klimat, polecam.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Pireus
#3 PostWysłany: 02 Wrz 2022 20:07 

niebieski
woytishoon napisał(a):

Zastanawia mnie, czy 5-dniowa karta na transport miejski (Ath.ena Ticket), obowiązuje również na zielonej linii metra, która dojeżdża z Pireusu do centrum Aten?

Tak

woytishoon napisał(a):

Z tego co wyczytałem, karta ta nie obowiązuje jedynie na linii M3 jadącej z lotniska - chciałbym się upewnić, czy na pewno tak to właśnie wygląda :)

Precyzując obowiązuje prawie na całej niebieskiej M3, poza do/ze stacji „lotnisko”
 Profil Relacje PM off
woytishoon lubi ten post.
woytishoon uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Pireus
#4 PostWysłany: 03 Wrz 2022 15:35 

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Wszystko jasne!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości