Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pekin
#1 PostWysłany: 02 Lut 2011 22:56 

niebieski
Witam,
mam zamiar w maju sie wybrac na 3 pelne dni do pekinu.
Co tam warto zobaczyc?
Ile kosztuje wiza i gdzie ja moge kupic?
Dziekuje i pozdrawiam

All inclusive na Rodos 🏝️ 7 nocy w hotelu niedaleko Faliraki za 1859 PLN All inclusive na Rodos 🏝️ 7 nocy w hotelu niedaleko Faliraki za 1859 PLN
Postaw na mniej popularny kierunek 🗺️ Lato nad Jeziorem Bodeńskim za 379 PLN 🌊 Postaw na mniej popularny kierunek 🗺️ Lato nad Jeziorem Bodeńskim za 379 PLN 🌊
 Temat postu: Re: Pekin
#2 PostWysłany: 03 Lut 2011 11:01 

niebieski
Wizy:
tu masz wszystkie informacje http://www.chinaembassy.org.pl/pol/lsyw/
cena wizy wydawanej w standardowym trybie to 220 zł.

Ogólnie w Pekinie i okolicach jest mnóstwo rzeczy do zobaczenia i 3 dni to stanowczo za mało.
Najsłynniejsze zabytki jak Zakazane miasto, Świątynia Nieba czy Letni Pałac są imponujące i warto je odwiedzić ale niestety są też bardzo zatłoczone więc najlepiej się tam wybrać wcześnie rano zaraz po otwarciu. Wtedy jeszcze tłumy są względnie małe.
Polecam pokręcić się trochę po starszych dzielnicach Pekinu - hutongach
Warto też wybrać się na pobliskie odcinki Wielkiego Muru, ale nie ze zorganizowaną wycieczką tylko na własną rękę, najlepiej po południu.
Wtedy masz szansę pokontemplować na murze w samotności a nie w towarzystwie setek turystów :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Lut 2011 17:42 

Podlaczam sie pod pytanie. Czy ktos moglby polecic jakies atrakcje w okolicach Pekinu - zabytki, przyroda itd. Myslac o "okolicach" moze byc to dosc daleko, ale zeby dojezdzala tam np. szybka kolej. Sa jakies fajne tanie chinskie linie operujace z Pekinu? AirAsia niestety tam nie lata. Przepraszam, ze te pytania sa takie ogolne, ale Chin nie planowalem na najblizsza przyszlosc, wiec nie czytalem zbyt duzo. Ostatnio jednak pojawilo sie sporo fajnych promocji Aeroflata (niemieckie biuro ma dalej blad, ale tym razem z Berlina - dla mnie to nawet lepiej niz z Wawy).
Planowalismy z zona w tym roku Indonezje, ale jesli Pekin udaloby sie wyrwac za pol ceny Indonezji to czemu nie. Moja zona jednak podchodzi sceptycznie do tego Pekinu, wiec prosilbym o podanie jakis hitowych miejscowek w okolicach, zebym mogl jej pokazac, ze warto tam jechac:)
Pozdro

#4 PostWysłany: 09 Lut 2011 18:15 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 532
Kilometry: 1 264 907
O tanich liniach w Chinach jest oddzielny wątek, i tego tu nie mieszajmy. Poświęćmy ten na dyskusje stricte turystyczne. Sam tez jestem ciekaw propozycji. Na razie moje dwudniowe badania pokazały, ze 12 dni na krótki wypad do Chin (w moim przypadku) to o 12 za mało :).

#5 PostWysłany: 10 Lut 2011 11:44 

3 dni to zdecydowanie za mało, 12 dni na sam Pekin już powinno być ok. bez okolic dalszych. Ja spędziłem tam 8 dni i nie udało mi się zobaczyć wszystkiego co warto w samym choćby Pekinie. Zakazane Miasto czy Pałac Letni to zdecydowanie opcje na pół dnia zwiedzania. Ja za to od takich typowych atrakcji wolałem po prostu chodzić po Hutongach i zachodzić do małych knajpek na pierożki i wino ryżowe :) Warto też wypożyczyć rower (można ro zrobić w małych hostelach w Hutongach) i z tysiącami Chińczyków pokręcić po ulicach..

Z okolicy zdecydowanie polecam Simatai! - odcinek muru chińskiego. Dojazd możliwy na własną rękę. Ja ze znajomymi wynająłem kierowce z busikiem. Można też pomyśleć o wypadzie nad Morze Żółte - gdzie Mur Chiński styka się z brzegiem.. niestety na to ostatnie nie starczyło czasu. Trzeba było pakować się w pociąg i przez Mandżurię wracać na Syberię:)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Lut 2011 16:00 

@Kamil - znalazlem watek o tanich lotach w Chinach - dzieki za info
@KubaaJ - dzieki bardzo za ciekawe informacje i inspiracje:)
Tymczasem poluje na bilet.... :)

#7 PostWysłany: 11 Lut 2011 16:03 

Simatai robi wrażenie.... Nad morze też rzut beretem...

#8 PostWysłany: 03 Mar 2011 09:15 

Jurassic napisał(a):
Simatai robi wrażenie.... Nad morze też rzut beretem...

Też przygotowuję wyjazd do Chin, wylatuję 18 kwietnia Aeroflotem do Pekinu i wiem, że fragment muru w Simatai jest zamknięty od czerwca ubiegłego roku z powodu renowacji. Miała trwać minimum 2 lata.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Mar 2011 11:34 

No niestety nie wiedziałem o tym. Simatai odwiedziłem prawie 4 lata temu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Cze 2011 17:23 

Hej, będę pojutrze w Pekinie, spędzę tam 3 dni i jeden z nich chciałbym przeznaczyć na Chiński Mur. Ze względu na ograniczony czas i fundusze zdecydowałem się na Badaling, bo jest chyba najbliżej miasta i dojazd powinien być w miarę prosty... I tu moje pytanie: jak najszybciej na własną rękę dojechać pod Mur? Wiem, że są organizowane jednodniowe wycieczki, ale nie chcę zwiedzać pod presją czasu a dodatkowo słyszałem że podczas takich wycieczek obowiązkowo odwiedza się jakieś fabryki i manufaktury żeby dodatkowo naciągnąć turystów. Czy autobus 919 to jedyna opcja jeśli chce się skorzystać z komunikacji publicznej? Proszę o wszelkie wskazówki gdyż niedługo nie będę już mieć dostępu do sieci. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Lip 2011 23:34 

Na prośbę kazik_1983 moje wrażenia z Pekinu. Komunikacja miejska dobrze zorganizowana, nie ma problemu z poruszaniem się. Bilet na autobus kosztuje 1 Yuana, na metro 2 Yuany. Można kupić sieciówkę i wtedy ma się zniżkę na autobus 60%. Bardzo fajne parki, Wzgórze Węglowe i White Dagoba. Zakazane Miasto rozczarowujące. Wielki Mur podobał mi się również średnio, byłem w Mutianyu. Sporo ludzi i brak atmosfery, wyobrażam sobie co się dzieje w Badaling. Temple of Heaven można obejrzeć, ale też nie jest to wielka rewelacja, nie byłem w Pałacu Letnim, więc nie mam zdania. Najlepiej mając kilka dni przejechać się do Datong i tam zobaczyć Hanging Monastery, Wooden Pagodę i Groty Yungang. Szanghaj podobał mi się dużo bardziej niż Pekin.
Zbyszek
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Lut 2012 15:24 

Aviator : Właśnie wróciłem z 10dniowego pobytu w Pekinie więc odnośnie Twojego pytania o dojazd do Badaling: najlepszą opcją jest pociąg S2 ze stacji Beijing North, bilet kosztuje całe 6 juanów (około 3,5zł) w jedną stronę. Bilety na S2 są sprzedawane tylki i wyłącznie w kasie numer 8. Pociąg nowy , bardzo długi skład, ale lepiej przyjśc prędzej żeby mieć możliwość zajęcia miejsca siedzącego. Czas przejazdu około 1h , w pociągu jest wrzątek za darmo oraz mały sklepik, m.in. z zupkami chińskimi:) Konduktor sprzedaje także popcorn. Więc w porównaniu z autobusem 919 to dzień i noc.

Jeżli ktoś ma jakiegolkwiek pytania odnośnie Pekinu, komunikacji itd , chętnie pomogę, proszę pisać na prv.
Piotrek

#13 PostWysłany: 06 Lut 2012 09:47 

Loty: 16
Kilometry: 78 770
Byłem widziałem i zgadzam się z Zbyszkiem.
moje zdanie:
1) BADALING TO KASZANA jakich mało,
2) Wielki Mur super, ale należy wybrać odległe miejsce, ja na WM jechałem autobusem 960 a potem "taxówką" było super wyrąbiście, 10 osób na całym murze - PUSTKI - a odcinek w połowie wyremontowany, a w połowie oryginalny - ładniejszy ;)
3) Zakazane Miasto do bani...
4) ogólnie w Chinach jak zobaczysz jedną pagodę to więcej nie musisz, wszystkie są takie same.
5) Datong - jak przyjedziesz na stację kolejową, będzie pełno taksówek, szukaj SIMONA - mówi po angielsku, za ok. 350-400 zorganizuje prywatnym samochodem wycieczkę do wiszącego klasztoru i grot, myśmy z drewnianej pagody zrezygnowali, bo jest taka sama jak inne, a na samą górę nie można wejść.
6) skoro kolega poruszył, Szanghaj na pierwszy rzut oka wydaje mi się bogatszy od NYC. Szanghaj dla mnie jest pokazem Chińskich możliwości. KOSMOS.
7) miłych własnych wspomnień
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Lut 2012 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
W związku z faktem, że LOT zacznie wozić pasażerów z wykupionymi biletami na lot do Hanoi przez Pekin (Pekin -> Hanoi liniami wietnamskimi) pojawia się pytanie o możliwość zwiedzenia Pekinu "przy okazji". Czy słyszał ktoś o wizach 24h na wyjście ze strefy tranzytowej i postawienie stopy w Pekinie? Czytałem gdzieś, że są takie. Czy przyznają je każdemu? Ile kosztują?
Czy zdobycie wizy turystycznej samodzielnie w Warszawie faktycznie jest takie problematyczne, jak to opisują pośrednicy wizowi?

#15 PostWysłany: 21 Lut 2012 14:56 

Zdobycie wizy nie jest problematyczne. Musisz po prostu odstać swoje w kolejce pod Ambasadą, i to 2 razy - przy składaniu wniosku i przy odbieraniu wizy. Teraz już nie ma opcji błyskawicznej odbierania wizy tego samego dnia. Jeśli nie jesteś z Warszawy opłaca się czasami skorzystać z pośrednika- trzeba policzyć ile kasy i czasu będzie Cię kosztować 2-krotna wycieczka do stolicy, i czy nie będzie to więcej niż usługa pośrednika.Jja z pośredników nie korzystałam przy wizie. Za to korzystałam przy zakupie biletów do Pekinu, bo okazało się, że oni mieli taniej bilety niż gdy sama szukałam przez internet, a sprawdzałam wszystko bardzo dokładnie. / Agnieszka

PS Na odcinku Wielkiego Muru w Simatai jest BOSKO :) Ale rzeczywiście teraz nie ma możliwości wejścia tam z uwagi na renowację. Polecam stronę http://www.travelchinaguide.com. Tam znajdziecie zawsze aktualne informacje, szczegóły dojazdu do atrakcji turystycznych, opinie.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 07 Paź 2012 18:34 

niebieski
Gdzieś obiło mi się o uszy, że na krótką wizę (kilkudniową) można dostać bezpośrednio na lotnisku w Pekinie. Prawda to czy trzeba jechać do Warszawy?

Bartek
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Gru 2012 16:38 
Awatar użytkownika

kiedyś pojawiło się coś takiego...
może o to Ci chodzi:

http://www.fly4free.pl/do-pekinu-bez-wi ... 2-godziny/

#18 PostWysłany: 18 Gru 2012 18:54 
Awatar użytkownika

niebieski
100krotka napisał(a):
kiedyś pojawiło się coś takiego...
może o to Ci chodzi:

http://www.fly4free.pl/do-pekinu-bez-wi ... 2-godziny/

zobacz na date posta ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 18 Gru 2012 19:08 
Awatar użytkownika

:D lepiej późno niż wcale....
nadrabiam zaległości na forum :D

#20 PostWysłany: 02 Cze 2013 15:56 

Loty: 123
Kilometry: 304 081
Witajcie,

Mam pytanie odnośnie Muru Chińskiego. Wielokrotnie słyszałem już o Badaling i Simitai. Pierwszy odpada gdyż strasznie tłoczno, drugi też za mną nie przemawia. Czy może ktoś polecić inny odcinek muru niedaleko Pekinu gdzie nie ma tylu turystów i przede wszystkim widoki są równie piękne ?? Obiła mi się o uszy Forteca Żółtego Kwiatu , podobno tam widoki na i z muru są niesamowite. Tylko tutaj pojawia się zasadnicze pytanie. Jak tam dojechać bądź w inne interesujące odcinki muru ??

Proszę o pomoc i wskazówki osób które już tam były i mogą podzielić się wiedzą.
Dzięki !!!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość