Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pegasus
#21 PostWysłany: 18 Sty 2024 14:07 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
@Hose

Tydzień temu leciałem WAW-ESB-WAW

Odprawa zrobiona w apce ale w WAW trzeba podejść do checkin po kartę pokładową + ważenie i opaska na bagaż (podręczny).

Na powrocie z ESB jest mobilna karta i można dodać do Apple Wallet ale z doświadczenia i tak podszedłem do checkin po kartę pokładową, gdyż w tych rejonach pogranicznicy lubią stemplować je ;)

Pod Gate w ESB przeszedłem na mobilnej.

Btw. W części International ESB praktycznie nic nie ma oprócz 2 małych kawiarnii i Duty Free.
W części Domestic jest dodatkowo restauracja jak i Starbucks.
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#22 PostWysłany: 18 Sty 2024 15:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Misiatek napisał(a):
w appce się generują i nigdzie nie ma informacji o konieczności wydrukowania na papierze. Do bramki z nimi doszedłem, więc działają

Martinuss napisał(a):
Odprawa zrobiona w apce ale w WAW trzeba podejść do checkin po kartę pokładową

Chyba musi się wypowiedzieć trzeci rabin ;)

#23 PostWysłany: 18 Sty 2024 15:22 

srebrny
@Hose Myślę, że @Martinuss poszedł do check-in dobrowolnie :) Tak jak pisałem, nie wysyłają żadnej informacji, że mobilne nie działają. A na bramce anonsowali "kto nie ma papierowej BP, niech podejdzie po jej odbiór" i wszyscy z podręcznymi się stawiali, więc to chyba taka procedura. Chociaż wygląda na pozbawioną sensu, bo w Ankarze nikt tych papierowych BP nie chciał od nas. :)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 18 Sty 2024 15:39 

A czy ktoś mógłby wypowiedzieć się jak wygląda procedura odprawy w Krakowie? Czy wystarczy check-in poprzez apkę czy trzeba iść po kartę pokładową do okienka?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 24 Sty 2024 12:14 
Awatar użytkownika

Siemka, wczoraj kupiłem bilety pegasusem (taryfa basic) WAW-IKA no i w baggage allowance mam 55x40x20 i 0kg xd, czytałem na ich stronie i wszystko, ale teraz nie ogarniam, czy ja mam bagaż podręczny maksymalnie 0kg, czy po prostu to się odnosi do braku rejestrowanego czy co się dzieje (sorry niestety mój pierwszy raz pegasusem)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Sty 2024 12:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

9.2.2. To accelerate and facilitate boarding and accommodation inside the aircraft, each Passenger is only allowed to carry one Cabin Baggage with a size of of 55 cm x 40 cm x 20 cm or 40 cm x 30 cm x15 cm personal item free of charge. The weight of the cabin baggage shall not exceed the maximum limit of 8 kilograms. Passengers who have more pieces with them will be requested to deliver the excess bags for loading in the aircraft’s cargo compartment during boarding.

https://www.flypgs.com/en/useful-info/i ... rules#2085
 Profil Relacje PM off
travellista uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 07 Lut 2024 22:57 

Czy ktoś wie jaka jest dopłata za drugi podręczny bagaż? Będę miał na locie Ankara-Kraków oprócz kabinówki (55x40x20) - plecak Cabinzero. Czy dopłata wyniesie tyle co do bagażu rejestrowanego na tej samej trasie? Czy może przymykają na to oko?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 07 Lut 2024 23:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wystarczy zalogować...

https://www.flypgs.com/en/travel-servic ... al-baggage
 Profil Relacje PM off
radomt lubi ten post.

#29 PostWysłany: 06 Mar 2024 18:33 

Cześć, czy wiecie jaki w końcu jest bagaż dla osób które kupiły bilety przed tą zmianą zasad 14.02? Wcześniej na ich stronie był dość wyraźny komunikat, że przysługujee tylko 1 cabin baggage w postaci kabinowki LUB plecaka. Teraz nie widzę nigdzie na stronie takiego komunikatu, widzę natomiast przy mojej rezerwacji taki jak poniżej w załączniku, z czego (moim zdaniem) dość jasno wynika że mogę wziąć 55x40x20 cm , weighing up to 8 kg, in addition to 1 piece of underseat bag, czyli łącznie 2 BAGAZE= kabinówka+underseat bag.
Co więcej, napisałem do nich maila i w zasadzie potwierdzili mi to (załącznik nr 3)- "In total you are allowed to have 1 piece of cabin luggage and 1 piece of underseat bag per person.".

Mimo wszystko ja totalnie im nie ufam, mam wrażenie że już wcześniej nie było jasne jak jest z tymi bagażami, a teraz po tej zmianie z 14.02. gdzie można wziąć tylko 3kg malutki bagaż to mam wrażenie, że już w ogóle nie ogarniają i sami się pogubili i zależy na kogo się trafi.

Czy ktoś z Was ostatnio podróżował tymi liniami (szczególnie z Krakowa i szczególnie na connecting flight np. na wschód)? Będę bardzo wdzięczny za wszelakie info i Wasze doświadczenia.

Załączniki:
pegasus1.jpg
pegasus1.jpg [ 53.96 KiB | Obejrzany 3825 razy ]
pegasus2.jpg
pegasus2.jpg [ 96.07 KiB | Obejrzany 3825 razy ]
pegasus3.jpg
pegasus3.jpg [ 36.9 KiB | Obejrzany 3825 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 06 Mar 2024 19:34 

niebieski
Jak dla mnie to wszystko jest jasno opisane: kabinówka 8kg + personal item. Analogicznie było gdy zasady bagażowe zmieniał Wizz i Ryan, pasażerowie z biletem sprzed zmiany podróżowali na starych zasadach bagażowych.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 06 Mar 2024 19:44 

Loty: 260
Kilometry: 606 093
Leciałem 24.02 z SAW do KWI z biletem kupionym przed zmianą i na karcie pokładowej (PDF z online check-in) miałem zaznaczone, że przysługuje mi duży i mały podręczny. W praktyce przy boardingu nikt tego nie sprawdzał (ja miałem tylko forclaza 50).
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 06 Mar 2024 20:13 

miszla napisał(a):
Jak dla mnie to wszystko jest jasno opisane: kabinówka 8kg + personal item. Analogicznie było gdy zasady bagażowe zmieniał Wizz i Ryan, pasażerowie z biletem sprzed zmiany podróżowali na starych zasadach bagażowych.
- Miszla, bardzo dziękuję! A leciałaś z nimi jakoś ostatnio?
tomlesz napisał(a):
Leciałem 24.02 z SAW do KWI z biletem kupionym przed zmianą i na karcie pokładowej (PDF z online check-in) miałem zaznaczone, że przysługuje mi duży i mały podręczny. W praktyce przy boardingu nikt tego nie sprawdzał (ja miałem tylko forclaza 50).
Tomlesz, bardzo dziękuję! Czyli mówisz, że kabinówka plus plecaczek- to było napisane na karcie pokładowej wprost? W ogóle to da się finalnie zrobić online-check in? Bo na stronie pisze że "online check in is not available for this flight", ale jak wszedłem w apkę, to niby jest info i data od której będę mógł zrobić odprawę (tydzień wcześniej- czy rzeczywiście da się zrobić check-in tak wcześnie za darmo, czy trzeba wybrać miejsce?).
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 06 Mar 2024 20:46 

Loty: 260
Kilometry: 606 093
Było napisane 1 cabin bag oraz poniżej było wyjaśnienie, że na lotach międzynarodowych ci co mają 1 cabin bag, to mają 1 cabin bag i 1 underseat bag.

Online check-in zrobiłem gdzieś na 20h przed lotem, więc nie wiem kiedy się otworzył. Miejsca nie wybierałem wcześniej. Z kartą pokładową z online check-in od razu przez security przechodziłem, nie było potrzeby iść do stacjonarnego check-in w SAW.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 14 Kwi 2024 18:54 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
u mnie na mimo wykupienia 12 kg bagażu za 16 EUR na karcie pokładowej dalej pisze "No Cabin Baggage" - mam rozumiem, że te ten wykupiony za 16 EUR bagaż to jest rejestrowany nadawany do luku?

#35 PostWysłany: 26 Maj 2024 10:02 

Zbanowany
Czy coś się zmieniło pod względem kontroli tego małego bagażu light, do 3kg? Początkowo z tego co przeczytałem bardzo olewczo traktowali, nie sprawdzali. Jak jest obecnie? Sprawdzają wymiary/wagę?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 26 Maj 2024 21:49 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
-- 26 Maj 2024 20:49 --

Tydzien temu w Szymkencie sprawdzali mi wage bagazu 2 razy.

-- 26 Maj 2024 20:49 --

Tydzien temu w Szymkencie sprawdzali mi wage bagazu 2 razy.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Pegasus
#37 PostWysłany: 27 Maj 2024 17:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Ok; opiszę moje doświadczenie na trasie CPH-SAW-FRU-SAW-CPH w dniach 22-27.05.2024

Bilety kupione przed zmianami jakoś w Styczniu 2024.

22.05.2024 CPH-SAW-FRU

Przylot do CPH z GDN (FR) wyszedłem z strefy tranzytowej i udałem się do checkin. Tam otrzymałem Boardingpass (który okazał się być potrzebny w SAW, mobilne karty wygenerowały się na wszystkie odcinki oprócz FRU-SAW).
Odprawa zaczyna się 3h wcześniej.

Przy checkin zostały sprawdzone bagaże jak i waga (miałem 10kg podręcznego ale przeszło).

Po przylocie na SAW udajemy się na strefę tranzytową ale wcześniej jest kontrola bagażu (butelka z wodą przechodzi, nie trzeba nic wyciągać).

Po przejściu i podejściu go gate odrywany jest większy kawałek karty podkładowej.

27.05.2024 FRU-SAW-CPH

Odprawa na lotnisku FRU (Biszkek) również zaczyna się 3h wcześniej. Po wejściu na lotnisku kontrola bagażu. Przy checkin sprawdzenie wagi bagażu. Również przekroczono o 2kg. Pracownik tylko zapytał czy prezenty? Mówię że tak i z uśmiechem puszcza dalej :D

Przed paszportowym kolejna kontrola bagażu na taśmie. Następnie kontrola bagażu właściwa i tutaj trzeba ściągnąć obuwie (zakłada się foliowe jak w szpitalu) i przechodzi dalej. W ramach testu puściłem 2x butelki napojów 0,5l i przeszły o.O

Następnie sprawdzenie Boardingpass i Paszportu + klasycznie w tych stronach stempel na BP ;)

Przy Gate odrywana jest mała część Boardingpassu.
Samolot wystartował z 50min opóźnieniem. Finalnie w SAW po wylądowaniu miałem 25min do rozpoczęcia się boardingu. Biegiem na tranzyt, pracownik Pegasusa otwiera „szlaban” i kontrola bagażu. Nic nie wyciągamy, wszystko przechodzi.
Przy gate dobiegam na styk (boarding opóźniony o 10min). Tutaj odrywają praktycznie cały BoardingPass i zostaje takie świstek :|

Image

Dalej bez przygód, na CPH wracam do GDN landryną, na tranzycie zabierają wodę :roll:
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 27 Maj 2024 18:14 

Loty: 61
Kilometry: 104 650
@Martinuss - ja lecę BER-SAW-FRU i na oba odcinki mam już boarding pass'y mobilne (check in otwarty tydzień przed wylotem! :D ). Myślisz, że muszę iść po drukowaną mimo, że nie nadaję bagażu? Jak mam mieć jakieś problemy w SAW, to sam już nie wiem...Ale sensu w tym za wiele by nie było, skoro mam obie karty mobilne i żadnego info o konieczności drukowania?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 27 Maj 2024 18:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Idź lepiej odebrać. Ja miałem mobilne ale tak jak pisałem powyżej, odrywają. Na SAW nawet nie spojrzeli na mobilną. Każdemu odrywali.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 27 Maj 2024 18:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie narzekaj o delay 50 minutowym. Lecieliśmy tym samolotem z SAW do FRU dzień przed to 90 minut czekaliśmy na start

Co do biletów, ja miałem drukowane, kumpel w boarding passy i tylko w bud musieli sprawdzić przy boardingu czy możemy lecieć do FRU bez wizy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości