Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Parking w Lizbonie?
#1 PostWysłany: 14 Lip 2015 21:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś zna może jakieś miejsca w Lizbonie, w których można bezpłatnie/tanio zaparkować samochód?

Właśnie wróciłem z wycieczki trwającej 1,5 godziny, w poszukiwaniu parkingu...
Na strzeżonych, podziemnych itp. w pobliżu centrum życzą sobie 30 euro za dobę i w górę, z kolei wszystkie większe parkingi miejskie, na których parkowanie po 19.00 jest bezpłatne, są obstawione przez czarnych "parkingowych", którzy żądają myta za "przypilnowanie auta" przez noc, do tego jeden nawet proponował mi kokę albo hasz, a policja w tym czasie przechodzi obok i oczywiście ma wszystko centralnie w pompce.

W końcu udało mi się trafić miejsce, ale muszę samochód zabrać z niego przed 9.00 rano i znaleźć inny punkt, w którym nie ma 2-godzinnego limitu zostawiania samochodu...
 Profil Relacje PM off  

Tanio 🔥 City break w Atenach za 411 PLN 😎 Loty (idealne godziny) + hotel z widokiem na Akropol 😍 Tanio 🔥 City break w Atenach za 411 PLN 😎 Loty (idealne godziny) + hotel z widokiem na Akropol 😍
Beztroski relaks z all inclusive na Zanzibarze z Warszawy za 4099 PLN 🌤️🏖️🍸🥂 Beztroski relaks z all inclusive na Zanzibarze z Warszawy za 4099 PLN 🌤️🏖️🍸🥂
#2 PostWysłany: 14 Lip 2015 22:06 

Zajrzyj może tu: portugalia-lizbona-nocka-w-aucie,1374,44507&p=374514#p374514.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Lip 2015 10:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety nie udało mi się znaleźć żadnych porad, więc wymyśliłem własny system:

Po 19.00 parkowanie w żółtej strefie jest bezpłatne do 9.00 nad ranem dnia następnego, więc zostawiałem samochód w jednokierunkowych uliczkach wzdłuż Alei Wolności (czasem trzeba było chwilę pojeździć, żeby znaleźć wolne miejsce), natomiast rano zabierałem auto na parking Lidla, w bocznej uliczce od Alei Admirała Reis, przy okazji mogłem zrobić zakupy, więc przyjemne z pożytecznym ;)

Jak większość rozwiązań budżetowych, ma to złą stronę, bo trzeba się dwa razy dziennie fatygować, ale po pierwsze nie jest to daleko, a po drugie dało mi oszczędności na poziomie 35 euro dziennie, więc z mojego punktu widzenia jest super.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Lip 2015 10:55 
Awatar użytkownika

srebrny
W okolicach Parque Eduardo VII nie powinno być problemu ze znalezieniem parkingu, "stójkowych" też nie ma
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Wrz 2016 11:59 

Witam,
Na przełomie października i listopada wybieram się do Portugalii z dziećmi (10 i 12 lat). Nastawiamy się na wynajem samochodu, bo lądujemy w Lizbonie, ale chcemy trochę podróżować (Sintra, Algarve). Czytając forum nie znalazłem wszystkich poszukiwanych informacji:
1. jak duży problem jest ze znalezieniem darmowego parkingu gdzieś w Lizbonie. Czy to będą duże odległości od np. stacji Restauradores?
2. w jakich godzinach jest strefa płatnego parkowania? My przylatujemy 31.10 ok. 16, zanim się dostaniemy do jakiegoś miejsca noclegowego (jeszcze nie wybrałem, ewentualnie możecie coś polecić) to pewnie będzie koło 17-18. Jeżeli strefa płatna jest np. do 20 to płacę za 2 h i stoję do rana, a rano jadę dalej, ale czy tak jest?
3. czy 1 listopada jest po co jechać do Sintry (czy zamki i ogrody będą otwarte)?
4. czy bilety na komunikację dla dzieci są w tej samej cenie co dla dorosłych?
Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Wrz 2016 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 132
Kilometry: 197 216
niebieski
Ad. 3) Pałac Pena, The Quinta da Regaleira, Pałac narodowy w Sintrze, Zamek Maurów oraz inne obiekty w Sintrze są normanie otwarte w dniu 1 listopada (zgodnie z informacjami zamieszczonymi na ich stronach).
Ad. 4) Bilety jednorazowe i dobowe dla dzieci kosztują tyle samo co dla dorosłych.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Wrz 2016 15:07 

Dzięki za te informacje. Może jeszcze ktoś potrafi odpowiedzieć na 1) i 2) :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Lip 2017 13:09 
Awatar użytkownika

platynowy
Stary temat alme moze komus sie przyda podpowiedz, ze w Lizbonie nie ma sensu korzystac z samochodu. W sezonie korki i trudno zaparkowac, a do tego w centrum parkingi kosztuja! Lepiej jezdzic metrem - dobra siatka polaczen wlaczajac lotnisko. A co najwazniejsze jest tanio. Przy kilu osobach oplaca sie tez taxi/Uber - bo koszt przejazdu to czesto kilka EUR, wiec jak sie jedzie rodzinnie lub grupowo, to czzesto jest taniej niz na biletach za przejazd metrem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] oraz 3 gości