Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Gru 2014 02:35 

Od jakiegoś czasu planuję aktywny (i na tyle ile to możliwe - backpackerski) trip na Hawaje, który zamierzam odbyć jakoś pod koniec przyszłego roku lub na początku 2016 i którego główną atrakcją miał być szlak Kalalau Trail na wyspie Kauai.

To miał być właśnie "główny punk programu". Niestety po naczytaniu się rozmaitych opinii o tym, że jest to rzekomo "jeden z 20 najniebezpieczniejszych szlaków pieszych na świecie" i obejrzeniu filmików ze słynnego "Mile 7" zacząłem się poważnie zastanawiać czy to na pewno dobry pomysł (dla kogoś kto nie jest zbyt częstym bywalcem w górach). A w zasadzie nie chodzi o cały szlak, tylko o odcinek z klifami (bo reszta nie powinna stanowić problemu).

Z tego co zauważyłem: z jednej strony szlak ten potrafią przejść zarówno starsi ludzie, widziałem też typków w adidaskach i oczywiście fotografujacych wszystko japońców. Ale z drugiej strony czytałem też opinie jakoby przed wybraniem się tam, dobrze jest przygotować się i potrenować dużo wcześniej na innych szlakach. Opinie o poziomie trudności są więc podzielone.

Moje pytanie do ludzi, którzy przeszli ten szlak (o ile są tu tacy): jak jest naprawdę? Chodzi mi właśnie o odcinek z klifami. Czy faktycznie jest taki niebezpieczny dla zwykłego, sprawnego i aktywnego turysty? A może są jakieś alternatywne trasy, które też pozwolą dostać się do tych malowniczych miejsc na Kalalau Trail?

Czytałem całą (notabene świetną) relację użytkownika timu i jedyne co tam znalazłem na ten temat to: "jeżeli ktoś nie jest pewny swoich umiejętności lub ma lęk przestrzeni nie polecam tego szlaku".

Nie mam lęku przestrzeni, nie mam też lęku wysokości. Ale w praktyce i w zależności od sytuacji różnie się to okazuje. Chodziłem już po klifach (i nie ukrywam, że miałem niezłego stracha), ale nie aż takich i nie na tak długich odcinkach.
 Profil Relacje PM off  

Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱 Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱
#2 PostWysłany: 28 Gru 2014 06:52 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Zwykły, sprawny, aktywny turysta da radę bez problemu. Przeszedłem ten szlak ze znajomym, który był pierwszy raz w górach, a do tego nie miał odpowiedniego obuwia. Dał radę, ale co chwilę musiałem mu pomagać bo się slizgał, no i kondycyjnie odstawał ode mnie sporo. Często marudził, że on nie da rady, że chce wracać i gdybym nie był uparty jak osioł to byśmy zawrócili. Po wszystkim mi dziękował, że nie pozwoliłem mu się poddać. Właśnie o to mi głównie chodziło z byciem pewnym swoich umiejętności. Idź, a nie pożałujesz. Najpiękniejsze miejsce na ziemi.
 Profil Relacje PM off
grzegorz84 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 28 Gru 2014 20:11 

OK, dzięki za informacje, trochę mnie uspokoiłeś :). Może jednak nie jest tak strasznie jak to wygląda ;).

Ogólnie nie boję się szlaku, bo przechodziłem dłuższe, ale boję się tylko tych klifów ;). Na pewno zabiorę swoje ulubione vibram-y, które jeszcze mnie nie zawiodły ;).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sie 2016 11:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli ktoś miałby jakieś pytania, chętnie odpowiem. Szlak polecam z całego serca, choć moje przepalone serce ledwo to wytrzymało.

Starałem się opisać szlak godzina po godzinie: http://dookolakuli.pl/2016/07/24/dzien- ... k-kalalau/
 Profil Relacje PM off
Gregggor lubi ten post.

#5 PostWysłany: 09 Sie 2016 12:22 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
@grzegorz84 niesamowita wyprawa! pięknie tam! choć nie powiem, łapy mi się spociły oglądając filmik :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sie 2016 13:04 
Awatar użytkownika

niebieski
@ara, dzięki! zapomniałem ostrzec. Nie oglądajcie filmiku jeśli chcecie tam pójść.
 Profil Relacje PM off
ara lubi ten post.

#7 PostWysłany: 16 Sie 2016 15:02 

O! Super! Dzięki Grzegorz za tę relację. Poczytam! :) Wybieram się ostatecznie tej jesieni. Właśnie to czego najbardziej się boję to Mile 7... Niestety filmików już się naoglądałem, ale coś czuję, że jak odpuszczę to potem będę strasznie żałować.
 Profil Relacje PM off
grzegorz84 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 16 Sie 2016 17:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja nie patrzyłem w ogóle w przepaść. Mam umiarkowany lęk wysokości. Natomiast moja przyjaciółka, która dużo więcej chodziła po górach, szła dużo odważniej. Nie zmienia to faktu, że też się bała. Polecam Ci zostać na szlaku kilka dni.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość