Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Sie 2025 11:41 
Awatar użytkownika

Loty: 1352
Kilometry: 2 764 931
platynowy
Byłem przejazdem na Dominikanie i wpadłem na pomysł odwiedzenia Parku Narodowego Cotubanama. Miałem wypożyczony samochód więc było to proste.
Jedną z atrakcji parku jest zwiedzanie jaskini del Puente (Cueva del Puente). Można to zrobić samemu i zajmie to około 2,5 - 3 godzin.
Krótka instrukcja dla chętnych:

Należy podjechać aż pod bramę parku i zostawić samochód (za free). Zaznaczyłem krzyżykiem na mapie punkt:

Image

Zobaczymy bramę parku wraz z otwartą furtką i niskim murkiem. Za bramą taka tablica:

Image

Idziemy w prawo ścieżką około 5-8 minut aż do wybrzeża. Tam będzie kilka budynków i zainteresuje się nami strażnik. Bilet kosztuje 250 peso od osoby czyli około 15zł (tylko gotówka, pewnie można też w dolarach)

Za budkami zaczyna się ścieżka do jaskini, dobrze oznaczona tabliczką:

Image

Ja sugeruję iść równolegle plażą bo widoczki super ale nie tracić tej ścieżki z oczu

Image

Image

Po około 15-20 minutach trzeba wrócić z plaży na ścieżkę bo dokona ona gwałtownego zwrotu w kierunku lądu

Image

Rozpoczyna się ścieżka w lesie. Podłoże to zwietrzałe koralowce. Sugeruję jakieś zamknięte obuwie typu "adidasy" lub wzmocnione sandały, oby nie klapki

Image

Co jakiś czas tablice przypominające, ścieżka biegnie w większości w lesie

Image

Po około 45-50 minutach teren zacznie się znacznie wznosić, to znak, że jest już blisko. od momentu podejścia w górę jest tylko około 5-10 minut do jaskini. Na górze taka tablica, trzeba iść w lewo:

Image

I mamy wejście do jaskini. Trzeba wziąć własne źródło światła - najlepiej latarki ale lampki od komórek też dadzą radę:

Image

Eksploracja w środku to już wedle własnego uznania. Jaskinia jest prosta w przejściu i niegroźna (wg mnie)

Image

Image

Image

Image

Powrót jest równie prosty. Całość zajęła nam 2,5 godziny od bramy parku plus spędziliśmy z żoną trochę czasu na plaży Dominicus.
Wchodziliśmy o 15. Na całej trasie nie spotkaliśmy nikogo (sierpień 2025). Oficjalnie park jest czynny do 17.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość