Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zasada NO SHOW nie funkcjonuje w ' tanich liniach '
Ryanair, Wizz, itp
można wykorzystać 'powrót' nie lecąc 'tam'

Również w przypadku Pegasusa opuszczenie pierwszego odcinka lotów łączonych na jednej rezerwacji NIE WPŁYWA na kolejny odcinek.

Scoot - odpuszczenie odcinka kasuje kolejne

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 936 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 06 Cze 2016 23:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Może tak, może nie. Wszystko zależy od pracownika handlingu w KUT. 99% nie będzie, ale zawsze jest ten 1%
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
#282 PostWysłany: 06 Cze 2016 23:21 

Loty: 1080
Kilometry: 1 068 671
platynowy
Może być, choć pewności nie ma.

Był na forum przypadek człowieka, który miał powrót (chyba z USA do Budapesztu) LOT-em z przesiadką w WAW i zamiast lecieć na Węgry, kupił bilet do Krakowa, który został anulowany.

Czy w UIA będzie podobnie? Ryzyko jest.

#283 PostWysłany: 07 Cze 2016 00:01 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
niebieski
Czy coś w tej sytuacji można w ogóle poradzić? Chciałbym polecieć właśnie w tym dniu (ewentualnie dnia następnego rano awaryjnie) do TLV i ceny są dobre. Lepiej przeczekać w KBP i polecieć rano (wtedy chociaż miałbym pewność, że nie anulują mi lotu skoro to następnego dnia). Mogę też polecieć do WAW i stamtąd LO, ale miałbym tylko ponad 2.5 godziny na przesiadkę co przy locie na różnych biletach jest chyba sporym ryzykiem. Czy warto w ogóle pytać linii lotniczej o to czy anulowaliby mi taki lot?
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 07 Cze 2016 00:35 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jaka różnica cenowa?

Sprawdzam z ciekawości, a bilet z KUT do TLV via KBP, jest o 20 euro droższy. Ja bym kupił nowy z KUT i miałbym święty spokój. ;)
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 07 Cze 2016 00:51 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
niebieski
13/14.09 z KBP jest 330zł, z KUT >500. Jest też inną linią z KBP ale czy to mnie ratuje? No cóż, chyba po prostu polecę za 800 z WAW 14.09 (ale tu cena za RT, chociaż przesiadki tragiczne).
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 10 Cze 2016 15:05 

Loty: 53
Kilometry: 108 437
Jak tak patrzę to z Air France nie przechodzi ten numer? Czy jest tu ktoś komu się to udało z tą linią? :) Mamy lot LAX-CDG-OSL i chcielibyśmy w Paryżu się wymknąć na inny samolot ;)
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 10 Cze 2016 15:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Beż bagażem to spoko. Z odbiorem bagażu to może być ciężko.
Zależy ile godzin macie przesiadki w CDG.
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 10 Cze 2016 15:25 

2 dni temu wróciłem z JFK bilet a Airberlin. Przesiadka w DUS
Nie ma żadnej możliwości nadania bagażu do DUS mimo miałem czas ma przesiadka prawie 7 godzin
Walczyłem w kilkoma osobami i są nie ugieci ,
Także niech ci którzy jeszcze maja podróż przed sobą niech przygotują powrót lotniska końcowego
 Profil Relacje PM off
Geelot lubi ten post.
Geelot uważa post za pomocny.

#289 PostWysłany: 10 Cze 2016 17:06 

Loty: 53
Kilometry: 108 437
Zeus napisał(a):
Beż bagażem to spoko. Z odbiorem bagażu to może być ciężko.
Zależy ile godzin macie przesiadki w CDG.

Niestety bagaż będzie (lecimy na dość długo, w między czasie zaliczając ślub więc wypada wziąć ze sobą garnitur, sukienkę itd), a czas na przesiadkę to 5 godzin.
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 08 Lip 2016 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
Czy teoretycznie, zgodnie z prawem, istnieje możliwość usunięcia odcinka (z początku biletu łączonego) przez linię lotniczą?

Sytuacja ma się następująco. Jakiś czas temu kupiłem bilet OJ PRG-LIS-BSB/GIG-LIS-MUC. Wylot 16.01.2017 z PRG z 5:30 stopem w LIS. Wszystko operowane przez TAP. WAW-PRG dokupiłem sobie by LO, dokupię jeszcze hotel w PRG przy lotnisku a z MUC powrót by SK przez CPH w ramach biletu-nagrody za mile EuroBonus. Wczoraj niechcący zauważyłem na CheckMyTrip, TAP anulował początek mojej podróży i przepisał na kolejny dzień. Lot z PRG do LIS będzie 16.01. wieczorem, oferują mi hotel (ale dopiero zabookują w listopadzie, po podpisaniu umów) a o 10:00 17.01. lot z LIS to BSB. Niestety, planowo wyląduję tam dopiero o 17:45, a teoretycznie o 12-tej powinienem zaczynać już pracę (według bookowanego scenariusza miałem być o 6:30 rano). Dodzwoniłem się do TAP, gdzie poinformowano mnie, że w sumie mogą jedynie przesunąć +/- dzień lub dwa. W poniedziałek (16.01.) natomiast nie ma lotu z LIS do BSB, jest w niedzielę rano lub we wtorek. Niedziela ogranicza mnie tym, że pracuję do południa, a poza tym musiałbym po prostu kupić kolejny LO z WAW do PRG (no chyba, że coś przypadkiem by się zmieniło w siatce połączeń). Absolutnie nie godzą się na zmianę na inne linie lotnicze nawet w ramach sojuszu (znalazłem np. przez FRA do LIS i potem z LIS to GIG by TAP i dalej jakimiś brazylijskimi liniami). Byłbym o 8-mej, byłoby ok.

Nie bardzo wiem, jak z nimi walczyć. Anulować bilet za 2500zł. (stracić też ten LO) i kupować za ponad 5000zł. by LH, czy np. udałoby się anulować część biletu (np. w tamtą stronę), niech już nie zwracają żadnych pieniędzy ale aby pozostałe odcinki się nie skasowały i dokupić sobie OW z PRG przez AMS albo z MAD Iberią i byłbym rano przed 9-tą (17.01.) w BSB za ok. 3000zł.?

Warszawa (TAP) twierdzi, że oni nie mogą, ale że kupowałem bilet na stronie TAP (nie przez agenta), to powinienem zadzwonić do LIS i z nimi rozmawiać. Tyle tylko, czy mogę ich na to naciskać, w razie czego? Czy absolutnie prawo daje taką możliwość, aby linia lotnicza sobie zmieniła rezerwację z tak dużym wyprzedzeniem i pasażer ma zaakceptować albo kupować sobie inny, dwa-trzy razy droższy bilet.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 08 Lip 2016 20:12 

srebrny
Obowiązkiem linii jest zmiana rezerwacji na lot w najwcześniejszym możliwy terminie (dowolnymi liniami), bądź dowolny inny lot za porozumieniem.
Czyli masz bezwzględne prawo do pierwszego możliwego lotu, albo inne tak jak się dogadacie.

Tyle przepisy - z ich wyegzekwowaniem może być gorzej. Masz dużo czasu, jak masz na piśmie odmowę zmiany na lot innego przewoźnika, możesz wysłać skargę do czeskiego ULC.

Myślę, że jest szansa na zmianę na na lot TAP z Warszawy przez Lizbonę, ale musiałbyś lecieć w sobotę, więc pewnie Cie nie urządza.

#292 PostWysłany: 18 Lip 2016 17:05 

Myślicie, że mogłabym opuścić pierwszą część trasy biletu łączonego? Chciałam polecieć WAW-MXP, ale znacznie taniej (różnica to 1000zł) byłoby mi kupić bilet KRK-WAW-MXP. Myślicie, że mogłabym opuścić pierwszą część tej trasy i dosiąść się w Wawie?
Chciałam lecieć LOTem i z bagażem rejestrowanym. Teoretycznie można odprawić bagaż w Wawie w Złotych Tarasach na 24h przed odlotem (ale nie wiem, czy to działa też dla lotów z innych lotnisk).

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 18 Lip 2016 17:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie, nie możesz.
 Profil Relacje PM off
vee uważa post za pomocny.

#294 PostWysłany: 18 Lip 2016 17:35 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Skoro różnica wynosi aż 1000 PLN to proponuję wsiąść w Pendolino do Krakowa (3 godziny i 100 PLN) i tam wsiąść na lot KRK-WAW-MXP.

Ale najlepiej to polecieć WAW/WMI-BGY i za 5 EUR i godzinę czasu dojechać do Mediolanu.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 22 Lip 2016 12:42 

Tomo14 napisał(a):
Skoro różnica wynosi aż 1000 PLN to proponuję wsiąść w Pendolino do Krakowa (3 godziny i 100 PLN) i tam wsiąść na lot KRK-WAW-MXP.

Ale najlepiej to polecieć WAW/WMI-BGY i za 5 EUR i godzinę czasu dojechać do Mediolanu.

Przejażdżka do Krakowa to mój plan B - mimo wszystko zajmuje trochę czasu. A z Krakowa mogę też polecieć bezpośrednio do MXP. Pytanie, czy gdybym wybrała ten lot z przesiadką, to czy mogłabym mój bagaż odprawić dzień wcześniej w Warszawie, czy musiałabym go tachać ze sobą. BGY mi nie do końca pasuje, bo z MXP miałabym już zapewniony transport (nie wybieram się do samego Mediolanu, tylko w okolice MXP).

Inna sprawa to bagaż rejestrowany - jeśli polecę Ryanairem lub EasyJetem, to będę musiała za niego dodatkowo zapłacić...

Chyba przejażdżka Pendolino będzie najlepszym wyjściem. Ktoś coś wie na temat odprawiania bagażu w Warszawie na lot z Krakowa?
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 22 Lip 2016 12:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W Locie też trzeba dopłacić za bagaż, jak nie ma Szalonej Środy.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 22 Lip 2016 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
@vee

Bagaż nadajesz tam gdzie startujesz czyli w Krakowie.

Więc w Pendolino do Krakowa, potem pociąg na lotnisko, nadajesz bagaż i lecisz z powrotem do WAW :D

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
vee uważa post za pomocny.

#298 PostWysłany: 23 Lip 2016 11:15 

Loty: 10
Kilometry: 9 470
Witam,
posiadam 2 rezerwację w liniach Germanwings.
Jedna rezerwacja jest(jedna osoba) na lot z TXL do LHR i powrót z LHR na TXL (2 bilety)
Druga rezerwacja jest (dwie osoby) na lot z LHR do TXL i powrót z TXL na LHR (4 bilety)
Czy mogę wykorzystać te rezerwację częściowo,(z samych powrotów)? tzn. skorzystać tylko z lotu z TXL na LHR(dla dwóch osób) z drugiej rezerwacji oraz z LHR do TXL (jedna osoba)na pierwszej rezerwacji.
Czy jest możliwość, że jeśli nie pojawię się na pierwszym odcinku tzn. wylocie to z automatu będzie anulowany powrót?
Jak to dokładnie wygląda?
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 23 Lip 2016 12:04 
Awatar użytkownika

Tak,jak nie polecisz pierwszym odcinkiem,to drugi anulują.Tylko piszesz "2 bilety" i "4 bilety".Jeśli te "2 bilety" kupowałeś w jednej rezerwacji jako bilet w dwie strony,to powrót przepada.Jeśli "2bilety" rozumiesz jako 2 oddzielne bilety robione na 2 oddzielnych rezerwacjach (wtedy nie przepadnie powrót).
Doczytale dokładnie. Masz pierwszy wariant,czyli powrót przepadnie.

Ostatnio edytowany przez ZENNNEK 23 Lip 2016 12:16, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
diabeelek uważa post za pomocny.

#300 PostWysłany: 23 Lip 2016 12:06 

Loty: 10
Kilometry: 9 470
Czyli krótko mówiąc jeśli nie stawię się na wylot to bilet powrotny na tej samej rezerwacji jest anulowany tak?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 936 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot] oraz 7 gości