Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zasada NO SHOW nie funkcjonuje w ' tanich liniach '
Ryanair, Wizz, itp
można wykorzystać 'powrót' nie lecąc 'tam'

Również w przypadku Pegasusa opuszczenie pierwszego odcinka lotów łączonych na jednej rezerwacji NIE WPŁYWA na kolejny odcinek.

Scoot - odpuszczenie odcinka kasuje kolejne

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 936 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47  Następna
Autor Wiadomość
#901 PostWysłany: 27 Lut 2024 00:22 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
tomekfutbol napisał(a):
Czy odbyłeś już ten lot?

Wkrótce na jednej rezerwacji lecę do Ankary i chciałbym opuścić odcinek z i do Teheranu (wiedziałem w momencie zakupu biletu o ,, niedogodnościach w podróży do USA”. W czasie dzisiejszej rozmowy z konsultantem również dostałem zapewnienie, że lot z Ankary do Krakowa nie zostanie anulowany. Jednak praktyka da mi pewność.

Nie, lecę za tydzień, a wracam za dwa. Dam znać co i jak, jeśli nadal Cię to będzie interesowało, choć widzę, że już tunczaj potwierdził, że mu się to udało kiedyś.
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#902 PostWysłany: 15 Mar 2024 15:56 

niebieski
Nasz narodowy przewoźnik, czy na OW TAS-WAW-LHR mogę bez konsekwencji zakończyć w WAW?
 Profil Relacje PM off  

#903 PostWysłany: 15 Mar 2024 16:06 

Loty: 376
Kilometry: 539 680
niebieski
Tak, możesz. Jeśli masz bagaż nadawany poproś o odprawienie tylko do Warszawy.
 Profil Relacje PM off
elpatafiano lubi ten post.
elpatafiano uważa post za pomocny.

#904 PostWysłany: 20 Mar 2024 23:27 

niebieski
Lecimy w 4 osoby LO na jednej rezerwacji. Jak jedna osoba w ogóle nie może lecieć to jej nie odprawiamy, lecimy bez niej i na powrocie możliwość odprawienia tylko tej jednej osoby zostanie zablokowana, reszta normalnie będzie mieć odprawę i tyle? Czy może po wylocie dostaniemy jakąś nową rezerwację już bez tej osoby, ale np. z nowym nr rezerwacji? Nie mam pojęcia jak to wygląda, zwłaszcza że rezerwacja była robiona przez pośrednika - Booking.com
 Profil Relacje PM off  

#905 PostWysłany: 21 Mar 2024 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
Dokładnie tak jak piszesz, inaczej mogłoby to prowadzić do patologii w stylu szantażu grupy osób przez jedną "Jak ja nie polecę to wy też" :D
4 ludzi lubi ten post.

#906 PostWysłany: 16 Kwi 2024 06:21 
Awatar użytkownika

srebrny
W przypadku Pegasusa opuszczenie pierwszego odcinka lotów łączonych na jednej rezerwacji NIE WPŁYWA na kolejny odcinek.
Potwierdzone w transfer desku jak również empirycznie. Miałem KWI-SAW-BUD, wylatałem tylko SAW-BUD.
kubus95 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#907 PostWysłany: 18 Kwi 2024 11:57 

Mam pytanie w sprawie naliczania mil i no show. Mam podróż LOTem KRK-WAW-ICN i powrót tak samo, ICN-WAW-KRK. Pierwsza część podróży już się odbyła. Podczas powrotu chciałabym wysiąść w WAW. Czy jeśli nie stawię się na lot do KRK, to czy mile za odbytą część podróży się naliczą, czy całość mil zostanie skasowana?
 Profil Relacje PM off  

#908 PostWysłany: 18 Kwi 2024 12:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nalicza się za odcinki które przeleciałeś.
A jak będziesz miał szczęście (szanse niewielkie) i to za lot no show.
 Profil Relacje PM off  

#909 PostWysłany: 07 Cze 2024 00:37 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
tomekfutbol napisał(a):
Czy odbyłeś już ten lot?

Wkrótce na jednej rezerwacji lecę do Ankary i chciałbym opuścić odcinek z i do Teheranu (wiedziałem w momencie zakupu biletu o ,, niedogodnościach w podróży do USA”. W czasie dzisiejszej rozmowy z konsultantem również dostałem zapewnienie, że lot z Ankary do Krakowa nie zostanie anulowany. Jednak praktyka da mi pewność.

Loty odbyte w kwietniu. CRL-SAW-EBL + EBL-SAW-AMS, wykorzystane tylko CRL-SAW i SAW-AMS, żadnych problemów po drodze. Złożyłem potem wniosek na ich stronie o zwrot podatków za niewykorzystane odcinki, po dwóch dniach pieniądze oddane. Swoją drogą to była świetna okazja, bo gdy kupowałem, to sam Stambuł był drogi, właśnie ten Irbil jakimś cudem obniżał cenę, a podatków oddali całkiem sporo (34 EUR za osobę jakoś), więc wyszło naprawdę jak za grosze.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#910 PostWysłany: 06 Lip 2024 19:17 
Awatar użytkownika

Loty: 136
Kilometry: 265 808
Witam, czy można rozpocząć podróż pomijając pierwszy odcinek w locie z 2 przesiadkami kupionymi na 1 bilecie ?
przy bagażu nadawanym na logikę wiadomo że nie ma szans ale zabierając tylko podręczny ?
 Profil Relacje PM off  

#911 PostWysłany: 06 Lip 2024 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Nie podałeś żadnych szczegółów, więc ciężko odpowiedzieć, ale w zdecydowanej większości przypadków nie można pominąć pierwszego lotu i było już o tym wiele razy na forum.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#912 PostWysłany: 16 Lip 2024 22:55 

HON fly4free
Ktoś gdzieś pytał, czy można opuścić odcinek realizowany pociągiem w Austrii. Zatem odpowiadam z praktyki: tak, można, nie powoduje to no show na kolejnych odcinkach lotniczych ani pocią. Uzasadnienie: właśnie zrealizowałem podróż OS: KRK-VIE + OBB: VIE-ZSB i powrót. Na odcinku VIE-ZSB konduktor w ogóle nie sprawdzał biletów. Bezproblemowo mogłem się odprawić na podróż powrotną. Na powrocie konduktor już skanował bilety. Minus tej sytuacji jest taki, że mile i punkty statutowe (20 pkt) naliczyło automatycznie za pociąg gdzie bilety były skanowane. Za ten nieskanowany pewnie będę musiał reklamować...
Wniosek: można tego typu konstrukcję potraktować jako swego rodzaju optymalizację cenową. Przykład ilustracyjny. Bilet na weekend w Wiedniu, lot realizowany OS z Krakowa. Cena na stronie Austrian 581 zł (to co widać na zrzucie ekranu to cena z G2G).
Załącznik:
_n1.png
_n1.png [ 47.87 KiB | Obejrzany 12018 razy ]

Ten sam lot + jeszcze pociąg za 425 zł... takie kombo do kupienia tylko na stronie Austrian.
Załącznik:
_n2.png
_n2.png [ 55.2 KiB | Obejrzany 12018 razy ]

Podobnież z Warszawy: przykładowo 30.08 - 2.09 trasa WAW-(VIE)-ZSB /rt jest za 364 zł, natomiast WAW-VIE /rt 487 zł.
(oczywiście wiem, że Ryanair też lata do VIE... ale każdy ma swoje priorytety i FR z bagażem niekoniecznie wyjdzie taniej)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#913 PostWysłany: 01 Paź 2024 19:52 

niebieski
Niestety, nie ma nic w miarę nowego i potwierdzonego na ten temat . Czy w LEVEL NO-SHOW powoduje skasowanie powrotu?
 Profil Relacje PM off  

#914 PostWysłany: 01 Paź 2024 20:07 

złoty
@bo76
Cytuj:
Flights sold under the LEVEL name are operated by Iberia. The conditions of carriage applicable to your flights booked on flylevel.com will depend on the operator of your flights.

https://www.iberia.com/us/bills/conditions/

A z powyższego wynika, że nie skasują powrotu, ale wyliczą domiar.
 Profil Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 17 Paź 2024 17:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć - zastanawiam się nad zakupem biletu w DELTA na trasie:  LIM-ATL-CDG-BUD.
Czy opuszczenie ostatniego odcinka CDG-BUD w tym wypadku jest możliwe i czy robią z tym jakiś problem lub czy trzeba kogoś o tym informować ?
Może głupie pytanie dla niektórych, ale nigdy tego nie robiłem
Będę miał tylko bagaż podręczny.
 Profil Relacje PM off  

#916 PostWysłany: 17 Paź 2024 17:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Możesz odpuścić.
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.
DERKER uważa post za pomocny.

#917 PostWysłany: 17 Paź 2024 17:04 
Awatar użytkownika

niebieski
... a czy trzeba kogoś o tym informować ?
Nie chciałbym żeby cały samolot za mną czekał
 Profil Relacje PM off  

#918 PostWysłany: 17 Paź 2024 17:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie trzeba.
Mówisz Au revoir do stewardesy i tyle.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#919 PostWysłany: 17 Paź 2024 18:29 

Można (w stosownym momencie) skasować odprawę na ostatni odcinek. Wtedy będą wiedzieć ponad wszelką wątpliwość, że pasażer nie leci.
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.

#920 PostWysłany: 21 Paź 2024 23:39 

chris0o napisał(a):
Lecimy w 4 osoby LO na jednej rezerwacji. Jak jedna osoba w ogóle nie może lecieć to jej nie odprawiamy, lecimy bez niej i na powrocie możliwość odprawienia tylko tej jednej osoby zostanie zablokowana, reszta normalnie będzie mieć odprawę i tyle? Czy może po wylocie dostaniemy jakąś nową rezerwację już bez tej osoby, ale np. z nowym nr rezerwacji? Nie mam pojęcia jak to wygląda, zwłaszcza że rezerwacja była robiona przez pośrednika - Booking.com

Jeśli jedna osoba nie leci, po prostu nie może zostać odprawiona na lot. Oznacza to, że pozostałych trzech pasażerów odprawi się i poleci normalnie. Bilet dla czwartego pasażera po prostu nie zostanie wykorzystany.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 936 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości