Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 27 Lis 2023 16:31 

Mogę polecić Europcar, Zamówiłem auto klasy Toyota Corolla, dostałem prawie nową Kia Cerato (miała raptem 9 tysięcy km przebiegu) - pod Jebel Shams wjechałem bezproblemowo. Auto bez limitu kilometrów. Ubezpieczenie obejmuje jazdę po drogach szutrowych, nie obejmuje tylko jazdy po wydmach i po wadi. Odbiór i zdanie samochodu szybkie i bezproblemowe. Za 9 dni zapłaciłem 97 OMR.
 Profil Relacje PM off  

Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
#82 PostWysłany: 05 Gru 2023 21:16 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 319 554
Wypożyczałem Renault Duster w listopadzie w Nab Rent a Car, aktualne ceny są na stronie. Płaciliśmy 23 omr za dzień (przy 9 dniach) +5% vat. Za odbiór/oddanie na lotnisku dopłata 5 omr, cdw dodatkowo 2 omr za dzień, + z powodu dużych kolejek przy wyjściu z lotniska (ponad godzinę) zapłaciłem za parking 2 omr. Przejechałem około 1500 km, byliśmy w górach Jebel Shams, Jebel Akhdar, na pustynii, w Wadi Tiwi. Auto miało lekko pękniętą szybę w rogu, pracownik nie wpisał nic w uszkodzeniach, Potem przy oddaniu nikt nie szukał drobiazgowo szkód, podchodzą ze zrozumieniem do drobnych rys, można śmiało wypożyczać.

#83 PostWysłany: 26 Gru 2023 18:45 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Zbanowany
Pamiętasz czy to CDW bylo full bez wkładu własnego?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 02 Sty 2024 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 200
Kilometry: 402 524
złoty
W Salali wypożyczyłem auto Nissan Sunny (najtańsze w ofercie) z wypożyczalni Al Rawasi Car Rental, whatsapp +96899255335. Płatność w gotówce (za płatność kartą doliczają prowizję 2,80 riali), co najważniejsze bez depozytu. Biuro mają w mieście ale odbierają z lotniska, zawożą do biura aby dopełnić formalności i wydać auto. Firmę prowadzą Azjaci. Limit km na dzień to 200 i powyżej liczą sobie 0,08 riali (80baisy)/km. Mają również oddział w Maskacie.

Tak jak się umawialiśmy odebrał mnie z lotniska, w biurze załatwiliśmy formalności. Pomimo wcześniejszych uzgodnień przez whatsapp na miejscu wszystko ustalaliśmy od początku. Dodatkowo umówiliśmy się, że auto oddam w biurze (tak mi było wygodniej), a on odwiezie mnie na lotnisko.
W dniu oddania ja przyjechałem do biura, a on na lotnisko bo miał następnego klienta na auto. Przyjechali, oddałem auto, wydał auto następnemu klientowi, a mi powiedział, że za dodatkową opłatą odwiezie mnie na lotnisko. Ze złośliwością dodał, że jak biorę auto z lotniska to tam je oddaje. Ogólnie zakończyliśmy współpracę z niesmakiem.
Następny klient wracał na lotnisko to się z nim zabrałem.

Tak wyszło, że na plaży wjechałem na duży kamień i utknąłem. Ani do przodu, ani do tyłu. Podnośnik na wyposażeniu był tak zardzewiały, że nie pracował. Użyczył mi swojego inny kierowca.

Znalazłem inną wypożyczalnie w tej samej cenie i bez depozytu (również mają oddział w Maskacie) Cruise Car Hire, whatsapp +96893172008. Tez maja limit 200km/dzień, powyżej którego liczą sobie 50 baisy. Biuro również poza lotniskiem oraz odbiór/dowóz na lotnisko.
Kashpir lubi ten post.

#85 PostWysłany: 02 Sty 2024 20:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 940 338
Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku w Maskacie MCT.

Pośrednik: Economy Car Rentals

Wypożyczalnia: Europcar

Samochód: mieliśmy rezerwację na Mazdę 6 w automacie lub podobny. Dostaliśmy Peugeota 2008. Opcja paliwowa full-full, bez limitu kilometrów, podstawowe ubezpieczenie.

Cena: po rozliczeniach wyszło 191,40 EUR tydzień na przełomie listopada i grudnia; 11,40 EUR zapłacone u pośrednika, dopłata w wypożyczalni 74,66 OMR. Świadomie wziąłem nie najniższą klasę, bo różnica cenowa była na poziomie kilku euro.

Odbiór samochodu: stanowisko Europcar jest w hali przylotów. Papierologia szybko i bezproblemowo, depozyt na karcie kredytowej 157 OMR. Żadnego wciskania ubezpieczenia. Z papierami udajemy się na parking gdzie inny pracownik wydaje samochody - z racji tego, że przyjmuje również zwroty to parę minut musieliśmy poczekać. Peugeot w bardzo dobrym stanie, jedynie brakowało półeczki od bagażnika. Przebieg niecałe 48 tys. km. Generalnie bardzo dobrze się tym samochodem jeździło, wjechaliśmy bez najmniejszych problemów pod Jebel Shams do szlaku Balcony Walk. Łącznie przejechaliśmy prawie 1300 km. Samochód mieliśmy również na czas pobytu w Maskacie, co okazało się dobrym rozwiązaniem, bo odległości między atrakcjami w mieście są dość duże. Niestety miało to również minusy, bo złapałem mandat za brak opłaty za parkowanie pod sukiem Mutrah :evil: 10 OMR więc nie jakaś tragedia - w hotelu powiedzieli, żeby prawdopodobnie zapłacimy w wypożyczalni. Zainwestowaliśmy również 2 OMR w myjnię na koniec, bo po tygodniu samochód był niesamowicie zakurzony i brudny,

Zwrot samochodu: podobnie jak przy odbiorze w Europcar była tylko jedna osoba na parkingu, więc znowu chwila czekania aż będzie można zdać samochód. Sprawdzenie stanu paliwa i uszkodzeń. Mówię, że dostałem mandacik i chciałem opłacić w gotówce, ale pracownik powiedział, że skasują z karty kredytowej. Zrobiłem więc zdjęcie i oddałem kwitek - czekam od 13 grudnia i żadnych obciążeń na karcie jeszcze nie było. W razie czego dam znać jak się potoczyła sprawa.

Podsumowanie: Europcara mogę polecić .

Ogólna uwaga przy szukaniu: przy intensywnym i rozległym planie zwiedzania radzę dokładnie sprawdzać warunki tej samej wypożyczalni u różnych pośredników, bo np.u jednego w Alamo było 175 km dziennie (co w moim przypadku akurat byłoby przekroczone) a u innego pośrednika 2100 km na wynajem.

Drogi w Omanie - główne są nawet 4-pasmowe :shock: jeździło się dobrze. Radarów jak już wcześniej wspominano - mnóstwo, ale tylko na tych głównych drogach. Ale najbardziej irytujące były potykacze :!: większość oznaczona wcześniejszym znakiem ostrzegawczym, ale zdarzyło się kilka razy, że znaku nie było, a potykacz znienacka pojawiał się w miejscach gdzie ograniczenie prędkości było 80 a nawet 100 km/h. Nie za każdym razem udało się odpowiednio wyhamować, ale na szczęście nasz 2008 dał radę :lol:
kameander lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 03 Sty 2024 03:55 
Awatar użytkownika

złoty
Super, dzięki za info. Kilka pytań:
1. Jak wyglądają opłaty za parking (gotówka? karta? apka?)?
2. Mycie - obowiązkowe czy kurtuazyjne? Jakaś konkretna myjnia w pobliżu lotniska?
2. Polecasz jakieś miejsce parkowania przy Balkony Walk?

To wszystko rzeczy, które mogę wygooglować, ale jeśli masz chwilę, będę wdzięczny za info z pierwszej ręki.

#87 PostWysłany: 03 Sty 2024 11:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 940 338
Ad. 1 szczerze mówiąc nie wiem jak dokładnie to działa. Parkomatów nie widziałem, a mandat z wieczornego pobytu odkryliśmy za wycieraczką dopiero następnego dnia rano. Z tablicy którą potem widzieliśmy wynikało że tam jest jakiś system sms-owy, być może dostaje się jakiś link do płatności. Może ktoś inny będzie miał szerszą wiedzę na ten temat.
Ad. 2 generalnie wypożyczalnie w warunkach miewają kary za zwrot samochodów wyjątkowo brudnych, więc to trzeba samemu ocenić czy mycie potrzebne czy nie. Ale jeśli chcesz jechać na Balcony Walk to zaryzykuję stwierdzenie, że samochód czysty nie będzie 8-)
Ad. 3 tam jest po prostu parking w wiosce (Khitaym), wchodzi pewnie z 30 samochodów.
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 03 Sty 2024 19:30 
Awatar użytkownika

złoty
Wielkie dzięki!

Parkowanie faktycznie na SMS-y - oglądam to teraz, więc wrzucam linki, a nuż się komuś też przydadzą:
https://www.friendimobile.com/en-om/rat ... ing-1.html
https://www.vodafone.om/more-services/s ... ic-parking

Z tym myciem to nieprecyzyjnie zapytałem - chodziło mi konkretnie o muskacki Europcar 😂 Przylatuję i wylatuję po północy, więc też będę od nich brać (niewiele widzę opcji 24h), a i z myjnią na koniec może być ciężej o tej porze - ale to już sobie sprawdzę.

#89 PostWysłany: 03 Sty 2024 20:03 

Loty: 39
Kilometry: 65 406
W listopadzie wypożyczałem z Europcar na lotnisku, również bezproblemowo. Też się zastanawiałem, jak ugryźć ten temat wymycia samochodu. Okazało się to dość łatwe do ogarnięcia, około 21 podjechałem na myjnie przy stacji Oman Oil niedaleko lotniska, konkretnie tutaj https://maps.app.goo.gl/x1PcRY2HBDToRL9N7
Kosztowało to jakoś koło 2 OMR, bez kolejki w kilkanaście minut auto było wyczyszczone.
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#90 PostWysłany: 03 Sty 2024 21:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Co do mycia samochodu to nie przez przypadek w każdej wiosce jest parę myjni ręcznych czynnych do późnych godzin. Można dostać mandat za jazdę brudnym autem.

Image
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#91 PostWysłany: 02 Lut 2024 11:32 

Ja natomiast szukałem auta będąc w hotelu oddalonego od hotelu o około ~100km. I uważam że największym rakiem małych wypożyczalni w Omanie jest wszechobecny excess kilometrów :) niestety, jak się chce pojeździć po kraju można spokojnie podwoić kwotę wypożyczenia. Zazwyczaj limit wynosi 200km na dzień - odległości w Omanie są duże i przejechanie dystansu to żaden problem.

Ostatecznie wziąłem auto w wypożyczalni Travz. Są z maskatu, ale doliczyli stosunkowo niewielką opłatę za dowóz auta do hotelu. Wziąłem small-size sedana z at, 13 omr za dzień, dostałem nowe auto (2023 rok), Kię. Jak to mały sedan, silnik i skrzynia super nie były :) ale zdecydowanie wystarczyło. Paliwo na zasadzie ile dostałem tyle oddaje (pół baku), sam odbiór szybki i bezproblemowy, jedynie szybkie sprawdzenie czy nic wielkiego się nie stało. Nie robili też problemu z braku przemycia auta z piasku.

Sama jazda po Omanie została bardzo trafnie opisana przez poprzedników. Wspaniałe ceny paliwa :) (2,30pln/l na styczeń 2024), drogi główne szerokie, równe, bardzo logicznie oznakowane w zakresie ograniczeń prędkości - nie ma wątpliwości z interpretacją. Na drogach głównych i w dużych miastach fotoradary obecne średnio co 2km drogi. Serio, bez oszukiwania :) przejechałem 1500km w 3 dni i minąłem ich na pewno setki. Jednak szczerze, nie uważam tego za problem, limity są jasne i równe na długości całej trasy więc jak ustawisz tempomat na 120 to zapominasz o radarach.
Największy minus dróg, również wspomniany wyżej - progi zwalniające. Czasami oznakowane, jednak nie zawsze. Pół biedy w mieście, z 50 dasz radę wyhamować. Ale na drogach międzymiastowych z limitem do 100, jak się zagapisz to w ułamku sekundy który dzieli Cię od zderzenia modlisz się żeby nie było wielkich szkód :) na szczęście nic negatywnego się nie stało.
Ruch drogowy spokojny, nic szalonego ani nieprzewidywalnego raczej się nie dzieje. Na autostradach już w ogóle, jedyne głupie nawyki do brak zachowania odległości oraz mruganie długimi - oba bardziej nagminne niż w Polsce. Na drogach międzymiastowych, jednopasmowych jeżeli jedziecie zgodnie z limitem to często potrafią wyprzedzić Was w dziwnych miejscach, ale lokalsi są do tego przyzwyczajeni i jadąc z naprzeciwka dają miejsce na zakończenie manewru. Ponownie, nic niebezpiecznego ani nietypowego.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 11 Lut 2024 15:01 

Ja będę w hotelu Barceló Mussanah Resort ok 100km od Muscatu. Czy ktoś tam był i ma doświadczenie w wypożyczeniu samochodu w hotelu? Bezpośrednio albo czy gdzie blisko jest jakaś sensowna wypożyczalnia czy ewentualnie jest możliwość z dostarczeniem auta do hotelu (za jakąś rozsądną cenę)?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 12 Lut 2024 12:29 

Masz odpowiedź post wyżej :) byłem w tym hotelu. Jest wypożyczalnia na miejscu, cenowo trochę drożej niż konkurencja bo ceny zaczynają się od 20OMR za dzień za small-size-sedan,
jednak opłata za dostawę do hotelu w innych wypożyczalniach wyrównuje te różnicę. Największym minusem jest excess ponad dzienny limit kilometrów (200km) - rynkowe stawki to 0,05OMR za 1km, u nich 0,1OMR za jeden kilometr.
Zatem jeżeli będzie jeździł mało, to nie warto szukać gdzie indziej i lepiej brać w hotelu. Natomiast jeżeli planujesz trochę pojeździć (ja zrobiłem w trzy dni 1500km, dzień pierwszy Wadi Shab i zachód słońca na Wahiba Sands, dzień drugi Nizwa i okolice, dzień trzeci Muskat) to bardziej opłacalne będzie skorzystanie np. ze wspomnianego przeze mnie Travz.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 19 Lut 2024 14:53 

Loty: 60
Kilometry: 96 366
Z mojej strony też pozytywne doświadczenie z Europcar.

Samochód oddany rano. Po południu blokada z kredytówki już zdjęta.

Co do mycia to w umowie stało, że samochód ubrudzony to dodatkowa płatność 5 riali, a kompleksowe czyszczenie, gdy uwalony też wewnątrz, to 30 riali.

Wylosowałem myjnię ze względu na bliskość https://maps.app.goo.gl/KTFrPEL3acnj2pn38

Myjnia ręczna - w sumie przeszła przez ok. 6 pracowników (odkurzanie, mycie, suszenie). Całość schodzi ok 40 minut.
Koszt 3 riale.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 20 Lut 2024 20:47 

Generalnie też polecam.
Minusy - samochód miał być "full" a nie był (obsługa pokiwała głową i tyle). I finalnie obciążyli mnie na 10 euro, które było przy rezerwacji i opłaceniu odjęte z racji kodu. Późniejsza korespondencja nie poskutkowała niczym, więc dałem sobie ostatecznie spokój.
Tym bardziej, że upgrade dali naprawdę konkretny.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 23 Lut 2024 00:22 

niebieski
A dla tych co byli ostatnio. Aby dojechać do Jabal Shams, Balony Walk, Wadi Tiwi, Wadi Saab i jakiś camp na Wahiba Sands potrzeba 4x4 czy Rav4 albo zwykły kompakt wystarczy? Zdania na różnych forach mocno podzielone. Wyjazd w ostatnio tydzień kwietnia, o ile ma to znaczenie.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 23 Lut 2024 00:33 

Loty: 39
Kilometry: 65 406
Mieliśmy wypożyczony sedan 2WD, konkretnie Nissan Altima i na Balcony Walk dojechaliśmy bez problemu, jedynym wyzwaniem, choć niezbyt dużym, było kilka kilometrów szutrowych. Wadi Shab też bez problemu. Zjeżdza się z autostrady kilkaset metrów i jest parking a później przesiadka na łódkę. Jeżeli chodzi o camp na pustyni to zostawialiśmy samochód i korzystaliśmy z podwózki właściciela campu.
 Profil Relacje PM off
wercyngetoryx uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 23 Lut 2024 08:51 

niebieski
Potwierdzam. Jabal Shams, Balony Walk, Wadi Tiwi, Wadi Shab bez żadnego problemu dojechałem zwykłym Nissanem Sunny.
W razie deszczu może być problem, ale tam rzadko pada.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 23 Lut 2024 09:58 
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 839 799
złoty
Na pustynię tylko 4x4, ale większość właścicieli kampów oferuje podwózkę.

Wszystkie pozostałe wymienione atrakcje każdym autem bez problemu do zrobienia.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 23 Lut 2024 10:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie zgodzę się, do kampów na pustyni wystarczy osobówka 2WD, owszem jesli ktoś chce na offroadzie pośmigać lub pobawić się na piasku to oczywiste, ale sam dojazd do obozów jest drogą gdzie każdy sobie poradzi w osobówce.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość