Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62
Autor Wiadomość
#1221 PostWysłany: 26 Lip 2025 21:28 

Kri$ napisał(a):
To nie żart/trolling, to irytacja podejściem linii lotniczych, które robią wszystko, aby korzystając z aktualnych przepisów oraz lobbując za nowymi, nie płacić w żaden sposób pasażerom i zdejmować z siebie odpowiedzialność.
Mgła/śnieg/wichury w obszarach podbiegunowych w zimie? No kto by się spodziewał :lol:
"A słońce wysoko, wysoko świeci pilotom w oczy" i to też może okazać się problemem w lądowaniu :mrgreen:

PS. @boots - jeśli kupię dwa niezależne bilety w tej samej linii (dwa różne PNR) i pierwszy lot mi się opóźni, linia stwierdzi, że "siła wyższa", to czy ta sama linia mnie poklepie po plecach w przypadku drugiego lotu i go bezpłatnie przełoży "bo siła wyższa"? :lol:

MiSięNależyzm

Wrzuć na luz i ciesz się, że w UE masz przynajmniej prawo do opieki w takich sytuacjach
 PM off
Zeus lubi ten post.

Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
#1222 PostWysłany: 27 Lip 2025 05:44 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@Kri$ To że linie często w sposób skandaliczny (czyt. olewka) nie wypłacają odszkodowań to jedno, ale czy da sie bezpiecznie lądować to zupełnie inna sprawa. Przecież takiej linii absolutnie zależy, żeby wylądować aniżeli robić drivert.
2 ludzi lubi ten post.
Maciek737 uważa post za pomocny.

#1223 PostWysłany: 27 Lip 2025 05:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Powielanie dydaktyką

@Kri$ To że linie często w sposób skandaliczny (czyt. olewka) nie wypłacają odszkodowań to jedno, ale czy da sie bezpiecznie lądować to zupełnie inna sprawa. Przecież takiej linii absolutnie zależy, żeby wylądować aniżeli robić drivert.viewtopic.php?t=134159
 Profil Relacje PM off  

#1224 PostWysłany: 27 Lip 2025 08:38 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
-- 27 Lip 2025 07:22 --

Co do zapoznawania się z regulacjami - racja, od tego trzeba zacząć, najlepiej od definicji. W rozporządzeniu 261/2004/WE nie ma wyłączenia z powodu "przyczyny niezależnej od linii" a jest mowa o nadzwyczajnych okolicznościach, które są zdefiniowane.
A czy śmierć pilota poza bazą przewoźnika jest niezależne od linii? Pewnie wielu, w tym linia, powie, że tak. Ale TSUE zdecydował, że nie jest objęte zakresem pojęcia „nadzwyczajne okoliczności” w rozumieniu przepisu w rozumieniu art. 5 ust. 3 rozporządzenia 261/2004/WE.

-- 27 Lip 2025 07:38 --

Zeus napisał(a):
Jakby kogoś interesowało, metar mgły z GOH: BGGH 251250Z 21008KT 0450 R22/1000D FG VV002 04/04 Q1001

Widzialność 450 m, RVR 1000 i spada, widzialność pionowa/pułap 200 stóp - obecna technika pozwala bezpiecznie i zgodnie z przepisami lądować przy gorszych warunkach. Tu widzialność i RVR większa niż minima cat II ale wysokość decyzji dla cat II taka, jak wskazana w metarze widzialność pionowa - ale jak wiadomo, może pogorszyć się. Metar to tylko raport wydany na określona godzinę a pilot leci i w pewnym momencie przed pasem na wysokości decyzji tę decyzję podejmuje. Niemniej są nawet w Polsce dwa lotniska, które pozwalają lądować przy gorszej pogodzie.
Ciekawe, jakie pomoce nawigacyjne i minima ma lotnisko Nuuk.
 Profil Relacje PM off  

#1225 PostWysłany: 04 Wrz 2025 12:26 

boots napisał(a):
Kieruj do Etihad

Zatem odp z Etihad

"Thank you for contacting us regarding your recent experience. We apologize for the incorrect name mentioned in our previous communication and appreciate your understanding.

We are sorry to hear that your flight to Abu Dhabi was canceled, and this affected how you plan your trip.

As you may be aware, Etihad Airways has arrangements with other carriers known as "Code Shares". This means that even if you have a reservation with Etihad and hold a ticket where Etihad or airline designator code (EY) is indicated as the carrier, another carrier may operate the aircraft.

On this particular occasion, flight EY1000 was operated by Air Seychelles. According to the airline agreement, any issues related to ground services or flight operations must be handled by the operating carrier.

In light of the circumstances, we regret to inform you that we are unable to provide compensation in this instance.

As the disrupted flight was not operated by Etihad Airways. For this reason, we invite you to contact the operating airline directly, as they are in a better position to assist you.

Thank you for giving us the opportunity to address your concerns.
 Profil Relacje PM off  

#1226 PostWysłany: 04 Wrz 2025 14:07 

srebrny
Zatem spróbuj:
Cytuj:
Air Seycheles kazało się zwrócić do swojego ubezpieczyciela
 Profil Relacje PM off  

#1227 PostWysłany: 05 Wrz 2025 21:01 

Dzień dobry
Pytanie z natury hipotetycznych. Mam bilety na wizzair i przyjmijmy, ze odwolali mi lot do Polski z powodu strajku/usterki samolotu itp. A zaproponowali lot alternatywny za kilka dni co oczywiscie mi nie pasuje. Co wowczas zrobic?
1)Odmowic alternatywnego lotu, zakupic bilety innego przewoznika i liczyc, ze oddadza pieniadze za lot alternatywny oraz bilety co mialem na pierwotnym locie?
Czy
2)Wybrac alternatywny lot i zrzec sie pieniedzy za pierwotny lot a mimo wszystko kupic nowe bilety i wystapic do wizzair o oddanie kasy za nowe bilety.
Bede wdzieczy za informacje poniewaz jestem laikiem jezeli chodzi o odwolane loty a wolabym wiedziec na przyszlosc co najlepiej zrobic.
 Profil Relacje PM off  

#1228 PostWysłany: 05 Wrz 2025 21:06 

złoty
@Matpiecz

1.Czy dobrze rozumiem, że chcesz dwa zwroty i lecieć za darmo?
 Profil Relacje PM off  

#1229 PostWysłany: 05 Wrz 2025 21:10 

-- 05 Wrz 2025 20:10 --

Tak, ze linia odda mi pieniadze za lot ktory sie nie odbył oraz odda mi za lot alternatywny ktory kupilem na wlasna reke. Jezeli zle to rozumiem to bede wdzieczy za pomoc jakie jest najlepsze postepowanie w przypadku jezeli lot ktory zaproponuje linia bylby za kilka dni a ja nie moge tak dlugo czekac

-- 05 Wrz 2025 20:10 --

Tak, ze linia odda mi pieniadze za lot ktory sie nie odbył oraz odda mi za lot alternatywny ktory kupilem na wlasna reke. Jezeli zle to rozumiem to bede wdzieczy za pomoc jakie jest najlepsze postepowanie w przypadku jezeli lot ktory zaproponuje linia bylby za kilka dni a ja nie moge tak dlugo czekac
 Profil Relacje PM off  

#1230 PostWysłany: 05 Wrz 2025 21:17 

złoty
Zapomnij, że linia zasponsoruje ci transport.

W wielu przypadkach opisanych na tym forum W6 nie zgodzi się na alternatywnego przewoźnika.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1231 PostWysłany: 05 Wrz 2025 21:21 

-- 05 Wrz 2025 20:21 --

Czyli najlepiej zrezygnowac z ich lotu alternatywnego aby chociaz czesc kasy odzyskac i kupic samemu bilety lotnicze od innej lini?

-- 05 Wrz 2025 20:21 --

Czyli najlepiej zrezygnowac z ich lotu alternatywnego aby chociaz czesc kasy odzyskac i kupic samemu bilety lotnicze od innej lini?
 Profil Relacje PM off  

#1232 PostWysłany: 05 Wrz 2025 21:57 

Byłem niedawno dokładnie w takiej sytuacji jak opisujesz. Odwołany lot Wizzair z północnych Włoch. Miałem następujące opcje do wyboru:
1. Za darmo zmienić lot wizzairem na następny, miejsca wylotu/przylotu te same. Taki lot był dopiero za kilka dni, więc mi to nie pasowało.
2. Za darmo zmienić lotnisko wylotu/przylotu (dalej lot linią Wizzair) co też zrobiłem i miałem wylot następnego dnia z innego miasta. Transport, jedzenie, nocleg sam opłaciłem, później linia na podstawie paragonów mi zwróciła koszty.
3. Wziąć zwrot pieniędzy za ten bilet i szukać samemu lotu inną linią, z tym, że zazwyczaj loty na ostatnią chwilę są znacznie droższe w lowcostach. Wizzair za to nie zwraca kosztów (poza kosztem anulowanego biletu).
 Profil Relacje PM off
Matpiecz lubi ten post.
TIT uważa post za pomocny.

#1233 PostWysłany: 07 Wrz 2025 16:09 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
na miłość boską wybór to macie w art.8 261/2004. jeśli jest tego samego dnia lot swiss,lh i kosztuje 5tys to wizzair powinien przebukowac na ten lot, oczywiscie tego nie zrobi i zwrot środków może nastąpić później i zapewne na drodze sądowej, ale jak komus bardzo zależy to niech wie co moze dostać
trocha lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1234 PostWysłany: 07 Wrz 2025 18:58 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
A jak to się ma od strony praktyczno-formalnej? O co trzeba zadbać żeby później w sądzie było łatwiej? Akurat nigdy nie miałem takiej sytuacji, więc nie wiem w jaki dokładnie sposób Wizz informuje o odwołaniu, ale jak się domyślam kierują na jakąś stronę z opcjami do wyboru. Jak na takiej stronie jest lot za kilka dni, to taki screenshot jest wystarczającym dowodem i można w miarę bezpiecznie bookowac inną linie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości