Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: odszkodowanie?
#1 PostWysłany: 09 Paź 2010 20:34 
Awatar użytkownika

niebieski
witam,

lot krk - stn w srode byl opozniony 3 godziny z powodów 'dodatkowej kontroli technicznej' - czyli po prostu samolot sie zepsul. Przy czym zaloga podala czas opoznienia 2.5h z tego wzgledu, ze tak dolecielismy - w koncu ryan troche dodaje do czasow przelotow ;)

i teraz pytanie jak ubiegac sie o 250e? i jak sprawdzic ile jest z krk do stn? flightmemory podaje mniej niz 1500km wiec jesli lot byl opozniony >2h powinnismy dostac odszkodowanie... jak z nimi walczyc? i jak udowodnic ze to mniej niz 1500km? bo zaloga uparcie twierdzila ze jest ok 1600km - teraz kwestia czy mowimy o linii prostej czy o faktycznym locie - co jest podstawa? Bo w zasadzie nigdy nie bedziemy wiedziec ile dokladnie jest km..

ps. inna sprawa ze przez to nie zdazylismy na kolejny lot na korsyke, ale wiadomo - to sie nie liczy :)

ps2. i przez to zwiedzamy anglie ;-)

ps3. co, jak sie wczoraj okazalo, uratowalo nam troche du.e, bo odwolali nam lot 12.10 powrotny do stn z powodu strajku zabojadow, a gdybysmy byli na korsyce maila odczytalibysmy za pozno, by zdazyc na wczesniejszy lot (dzisiejszy..) - wiec musielibysmy wracac 14.10 i kupic dodatkowy lot z londynu do polski za... za duze pieniadze.

crazy euro trip.. :P
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
 Temat postu: Re: odszkodowanie?
#2 PostWysłany: 10 Paź 2010 14:23 

Zbanowany
opierasz sie na tym co pisze flightmemory - on ponoc ma dobre odleglosc

najpierw skladasz skarge do przewoznika, w wypadku braku odpowiedzi w ciagau 30 dni , badz niezadowalajacej odpowiedzi, masz prawo zwrocic sie do ULC odpowiedniego w stosunku do kraju wylotu - w tym wypadku do polskiego ULC

wypelniasz formularz i czekasz :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Paź 2010 15:38 
Awatar użytkownika

niebieski
ok a gdzie sie zwrocic (jaki adres, maila?) do ryana o odszkodowanie 250e w zwiazku z opoznionym o 2h lotem? ktos juz walczyl, widzial podobny temat, pismo, formularz?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Paź 2010 15:41 

Zbanowany
odleglosc liczy się wg. "lotniczej" metody, zapomnialem jej nazwy - ale jak przypomne to dam znac :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Paź 2010 16:30 

niebieski
Blackall napisał(a):
ok a gdzie sie zwrocic (jaki adres, maila?) do ryana o odszkodowanie 250e w zwiazku z opoznionym o 2h lotem? ktos juz walczyl, widzial podobny temat, pismo, formularz?

Na stronie ryanair jest informacja gdzie wysyłasz i w jakiej formie (list - nie email, lub faks). Walczę.

#6 PostWysłany: 11 Paź 2010 11:37 
Awatar użytkownika

niebieski
hmm moze ja nie widze ale tam jest wszystko o zwrot kosztów, a nie o 250e... a zwrotu nie dostane bo lot byl opozniony. chodzi tylko o odszkodowanie ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Paź 2010 11:53 

niebieski
Jest taki tekst na stronie "W przypadku skarg dotyczących odwołania i opóźnienia EU261" (http://www.ryanair.com/pl/pytania/kontaktowanie-sie-z-biurem-obslugi-klientow). I masz tam podany adres lub faks na który wysyłasz skargę, a zarazem żądanie odszkodowania. Jeśli nie znajdziesz to jest on następujący:

W przypadku skarg dotyczących odwołania i opóźnienia EU261
EU Passenger Compensation Dept
PO Box 11451
Swords
Co Dublin
Ireland
Fax +353 1 508 1702

#8 PostWysłany: 11 Paź 2010 19:26 

Przez ten opóźniony lot chłopaki nie dolecieli do mnie na czas do Londynu no i na Korsykę poleciałem sam...trochę szkoda że spotkanie ludzi z fly4free nie doszło do skutku, ale wierzę że nie była to ostatnia tego typu okazja. Tym niemniej wyjazd okazał się później jeszcze bardziej pechowy z/w na strajk żabojadów...ehh, oni by tylko strajkowali (w tym czasie diesla na korsyce też z powodu strajku kupić się nie dało). Jestem już w domu...ciut wcześniej niż planowałem, ale co nieco udało mi się zwiedzić...za to musiałem kupić jeden lot ekstra więcej (niestety już nie tak całkiem 4free ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Paź 2010 22:37 
Awatar użytkownika

niebieski
czyli rozumiem ze mam po prostu sam napisac pismo i wyslac?
to tak trzeba bedzie zrobic..
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Paź 2010 08:58 

niebieski
Dokładnie tak, Najlepiej wyślij faksem.

#11 PostWysłany: 14 Paź 2010 15:53 
Awatar użytkownika

niebieski
hmm teraz juz zgłupiałem - czytam i czytam i wychodzi na to, ze 250€ jest tylko dla odwołanych lotów? A dla opoznien nie ma?

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 261:PL:PDF

ehh, szkoda, wazne ze chociaz oddali (albo raczej potwierdzili ze oddadza) całe... 12€ za lot powrotny z FSC ktory sie nie odbył
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Paź 2010 16:17 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
http://www.fly4free.pl/lot-opozniony-al ... z-o-swoje/

#13 PostWysłany: 14 Paź 2010 18:29 

A ja mam takie może głupie pytanie. Czy na zwrot kosztów ma wpływ to czy dokonaliśmy odprawy online?
Miałam taką sytuację, że nie mogłam wykorzystać kupionego tanio biletu i zastanawiałam się czy mimo tego się nie odprawić. Zawsze jest możliwość że samolot nie poleci lub się spóźni, można to w minutę sprawdzić w necie ;) Nie wiem czy w takiej sytuacji mogłabym mieć jakieś problemy z odszkodowaniem z tego powodu, że się nie odprawiłam. Przypuszczam że nie, ale może ktoś ma pewne informacje.
Tak z ciekawości pytam.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Paź 2010 21:53 

niebieski
Hej,
w sobote wrocilem z Alicante i zgubili mi bagaż! Co moge teraz zrobic?
Sytuacja wygladala tak, ze na lotnisku przy odlocie z Alicante do Krk pracownik Ryanair przy odprawie powiedzial mi ze mam o 5cm za duzy bagaz i mam zaplacic 35 Euro! Zaplacilem wkurzony bo z Krk nic nie placilem jak lecialem do Alicante!
Dostalem taki kwitek ze bagaz idzie do samolotu i zebym go normalnie odebral przy przylocie!
Problem w tym ze bagazu niebylo a tam byl laptop nowy SONY :(
Gadalem z pracownikiem z lotniska i on mi powiedzial ze musze tam napisac list lub wyslac fax, ze on nic nie moze zrobic!
Jakie sa szanse na jakies odszkodowanie?!
Dzieki i pzdr

#15 PostWysłany: 25 Paź 2010 22:04 

niebieski
tak trochę nie na temat? pozwolili Ci lapotopa przewieźć w bagażu rejestrowym?????? Mi jak się zdarzyło że cofali mnie z podręcznym to zawsze padało pytanie o elektronikę typu laptopy i aparaty. To wchodzi tylko w podręczny. Zresztą w regulaminie masz zapis o tym że nie można przewozić w bagażu rejestrowym laptopów, więc odszkodowanie może dostaniesz za zgubiony bagaż ale nie liczyłbym że to będzie odszkodowanie za laptopa.

no i dlaczego piszesz o tym w trzech wątkach?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 25 Paź 2010 22:08 
Awatar użytkownika

srebrny
cz4444 napisał(a):
Hej,
w sobote wrocilem z Alicante i zgubili mi bagaż! Co moge teraz zrobic?

wpisać się jeszcze w pięciu innych wątkach na tym forum

na pewno przysporzy Ci to sympatii użytkowników a tym samym ułatwi rozwiązanie problemu
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Paź 2010 22:28 

niebieski
Przepraszam!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości