Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 361 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 04 Kwi 2023 16:19 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
exert napisał(a):
Czołem. Szukam pomocy w temacie niewpuszczenia mojej żony przez LOT na samolot do Namibii ze względu na posiadanie paszportu tymczasowego i braku wbitej wizy w paszporcie przed wylotem. Bilet został zakupiony w Lufthansie, z sharecodem do Frankfurtu. Cały wyjazd niestety przepadł. Natomiast konsulowie Namibii w Londynie, Berlinie i Wiedniu potwierdzili, że paszport tymczasowy uprawnia do wjazdu i uzyskania wizy on arrival, tak samo jak zwykły paszport. Po zgłoszeniu reklamacji do LOT, ich obsługa najpierw upierała się że takie zdarzenie w ogóle nie miało miejsca. Po udowodnieniu im że kłamią, otrzymałem informację że podjeli taką decyzję na podstawie informacji z IATA TIMATIC. Czy można to jakoś sprawdzić? Jakie dalsze kroki można by podjąć w tej sprawie? Pozdrawiam

Według mnie się należy, agent opiera się na informacji z systemu, które nie są aktualizowane.

Lufthansa ✈ Tanie loty na Maderę 💙🌊 z 3 miast od 729 PLN ☀️ Lufthansa ✈ Tanie loty na Maderę 💙🌊 z 3 miast od 729 PLN ☀️
Majowy tydzień na Krecie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu blisko Hersonissos za 1669 PLN 🌊🍹 Majowy tydzień na Krecie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu blisko Hersonissos za 1669 PLN 🌊🍹
#302 PostWysłany: 04 Kwi 2023 20:53 

Paszport został wystawiony wcześniej, ze względu na nagły przypadek. Chodzi o możliwość wykorzystania go w podróży, w momencie gdy konsulaty Namibii nie widzą problemu z otrzymaniem wizy on arrival, natomiast LOT odmawia wejścia na pokład, powołując się na dane w swoim systemie.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 04 Kwi 2023 21:14 

srebrny
Moim zdaniem jedyne, co możesz zrobić, to pozwać na zasadach ogólnych organ odpowiedzialny za aktualizacje wpisów do systemu
Nie widzę szans na odszkodowanie od przewoźnika.
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 04 Kwi 2023 21:19 

srebrny
@exert

W Timatic nie ma żadnych ograniczeń dotyczących paszportów tymczasowych

Passports and passport replacing documents of all visitors must contain at least 2 unused visa pages for entry/departure endorsements by the Namibian Immigration Service. This does not include the pages reserved for Observations or "Amendments and Endorsements".

#305 PostWysłany: 04 Kwi 2023 22:05 

srebrny
W tym przypadku decydującym czynnikiem jest wylot z Polski, a nie Namibia.
Paszport tymczasowy nie służy do swobodnego i niczym nieograniczonego poruszania się po świecie, tylko po sprawnego powrotu do PL w nagłym przypadku.
Jeśli paszport został wydany za granicą (na 99%), to po powrocie do kraju powinieneś wystąpić o wyrobienie paszportu (zwykłego), a ten zdać.
Dla mnie sprawa przegrana, a agent postapił prawidłowo.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#306 PostWysłany: 04 Kwi 2023 22:19 

srebrny
sprawdzilem na szybko wczesniej ustawe i nie widzialem nic o tym ze tymczasowy ma mniejsze prawa niz zwykly - jedynie pewne kraje moga go nie akceptowac. rozni sie tylko sposobem wydania.
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 04 Kwi 2023 22:29 

srebrny
@jacek96
Nie masz racji, zajrzyj do przepisów. Rację ma @ibartek
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#308 PostWysłany: 05 Kwi 2023 14:18 

platynowy
Abstrahując od tego czy ten paszport tymczasowy by pozwalał na lot czy też nie, to faktem jest że agenci LS w WAW są mega wyczuleni i w razie jakichkolwiek wątpliwości, po prostu nie wpuszczają na pokład. Moją wizę do Iranu ostatnio oglądali po kilka minut, zarówno na check-in jak i na boardingu. Znam też historie osób niewpuszczonych na pokład z innych błahych powodów typu lekko naderwana strona paszportu. Coś co na innym lotnisku by przeszło, w WAW będzie problemem. Być może mieli historie gdzie ktoś rzeczywiście poleciał bez wymaganych dokumentów, zrobił się dym i teraz dmuchają na zimne.
marek2011 lubi ten post.

#309 PostWysłany: 05 Kwi 2023 15:22 

HON fly4free
Agent, w razie wątpliwości, nie podejmuje też decyzji samodzielnie tylko zwykle kontaktuje się z komórką do spraw wizowych linii; w każdym razie LO ma taką (podobnie jak wielu innych przewoźników) i to oni weryfikują zdolność paxa i podejmują ostateczną decyzję - przynajmniej modelowo tak to powinno wyglądać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Gaszpar uważa post za pomocny.

#310 PostWysłany: 05 Kwi 2023 18:30 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
Jeżeli pracownicy LO opierają swoją wiedzę na tym, co podaje MSZ, to niestety różne "kwiatki" mogą potem z tego wyjść.
Zeus lubi ten post.

#311 PostWysłany: 05 Kwi 2023 19:36 

HON fly4free
Podstawą są odpowiednie systemy w tym wspomniany timatic. Praktycznie każda linia się na tym opiera.
To nie znaczy, że agenci (linie) nie robią błędów - bo czasem robią. Ale czasem problem leży też po drugiej stronie - dany kraj mało przejrzyście formułuje zasady, albo co innego wynika z oficjalnych danych (więc i ze wspomnianych systemów), a co innego z "praktyki", która bywa - zwłaszcza w krajach afrykańskich - bardziej "liberalna" i wiele rzeczy na granicy (lotnisku) faktycznie da się załatwić, mimo że oficjalnie są niby wykluczone.
Dla przewoźnika nie jest istotne to, czy ktoś faktycznie zostałby wpuszczony czy nie, tylko czy spełnia określone warunki formalne w chwili odprawy / boardingu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#312 PostWysłany: 05 Kwi 2023 19:56 

srebrny
Z relacji wynika że w tym konkretnym przypadku LOT powołał się na zapisy w Timatic, a nie przepisy krajowe dotyczące paszportów tymczasowych, a wg Timatic dokumenty były wystarczające do podróży.

#313 PostWysłany: 05 Kwi 2023 20:06 

Loty: 38
Kilometry: 106 785
niebieski
Przecież mogą wpuścić na pokład, i tak bilet zapłacony, i niech się pacjent martwi na miejscu. Może tam będą mniej rygorystyczni.
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 05 Kwi 2023 20:08 

srebrny
To tak nie działa, jeśli dokumenty pasażera byłby niewystarczające do wjazdu linia zapłaciłaby karę i poniosła koszty deportacji.
4 ludzi lubi ten post.

#315 PostWysłany: 05 Kwi 2023 21:11 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 159 632
Tak w ramach ciekawostki koszt kary dla linii np. Z Rosii to 5k usd. EU jest łaskawa i kary nie przekraczajà 2k euro.
3 ludzi lubi ten post.
tunczaj uważa post za pomocny.

#316 PostWysłany: 05 Kwi 2023 22:49 

-- 05 Kwi 2023 22:41 --

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że z reklamacji lotu najpierw otrzymałem odpowiedź "Tym samym przekazujemy, że służby lotniska w Warszawie nie potwierdzają, by na ww. rejsie doszło do odmowy wejścia na pokład z opisanych przez Panią przyczyn." a dopiero potem zaczęli powoływać się na IATA TIMATIC.
Napisałem do IATA, ciekawe co odpowiedzą.

-- 05 Kwi 2023 22:49 --

SPLDER napisał(a):
@exert

W Timatic nie ma żadnych ograniczeń dotyczących paszportów tymczasowych

Passports and passport replacing documents of all visitors must contain at least 2 unused visa pages for entry/departure endorsements by the Namibian Immigration Service. This does not include the pages reserved for Observations or "Amendments and Endorsements".

Pozostaje tylko kwestia wizy on arrival, bo problem był w tym, że wg obsługi LOT, gdyby wiza była w paszporcie tymczasowym to nie byłoby problemu, ale żeby ją dostać po przylocie to już się nie dało. A wyrobienie wizy w Nambii to wypełnienie ledwo czytelnej karteczki, kilka dolców i 1 pieczątka więcej w paszporcie.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#317 PostWysłany: 05 Kwi 2023 23:33 
Awatar użytkownika

złoty
Te kilka dolców za wizę to prawie 300 zł jakby ktoś nie wiedział
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#318 PostWysłany: 13 Kwi 2023 08:44 

-- 13 Kwi 2023 08:27 --

Hej wszystkim,
Mam dość nietypową sytuację. Mój lot z Tokio do Franfkurtu został odwołany ze względu na strajk we Frankfurcie. Z tego co się zorientowałem nie przysługują w takim przypadku odszkodowania. Jednak sytuacja się komplikuje, ponieważ został mi zaoferowany lot zastępczy tego samego dnia (kilkanaście godzin później), na który mnie nie wpuszczono z powodu overbookingu. Ostatecznie zostałem zmuszony do pozostania w Tokio, został mi zaoferowany zastępczy lot zastępczy i wyleciałem dopiero kolejnym lotem 3 dni (!) później.
Moje pytanie: czy za overbooking na locie zastępczym należy mi się odszkodowanie? Z tego co rozumiem sytuacja z overbookingiem nie ma już nic wspólnego ze strajkiem i powinno się należeć za to odszkodowanie, jednak Lufthansa odmawia wypłaty zasłaniając się strajkiem. Obecnie poprosiłem o uzasadnienie odmowy wypłacenia odszkodowania, ale może coś źle zrozumiałem w kwestii prawnej. Ktoś coś?

-- 13 Kwi 2023 08:44 --

Footman napisał(a):
Hej wszystkim,
Mam dość nietypową sytuację. Mój lot z Tokio do Franfkurtu został odwołany ze względu na strajk we Frankfurcie. Z tego co się zorientowałem nie przysługują w takim przypadku odszkodowania. Jednak sytuacja się komplikuje, ponieważ został mi zaoferowany lot zastępczy tego samego dnia (kilkanaście godzin później), na który mnie nie wpuszczono z powodu overbookingu. Ostatecznie zostałem zmuszony do pozostania w Tokio, został mi zaoferowany zastępczy lot zastępczy i wyleciałem dopiero kolejnym lotem 3 dni (!) później.
Moje pytanie: czy za overbooking na locie zastępczym należy mi się odszkodowanie? Z tego co rozumiem sytuacja z overbookingiem nie ma już nic wspólnego ze strajkiem i powinno się należeć za to odszkodowanie, jednak Lufthansa odmawia wypłaty zasłaniając się strajkiem. Obecnie poprosiłem o uzasadnienie odmowy wypłacenia odszkodowania, ale może coś źle zrozumiałem w kwestii prawnej. Ktoś coś?

Przepraszam za brak edycji posta, ale nie widzę tutaj takiej opcji, a przypomniała mi się jeszcze jedna informacja.
Mój oryginalny lot był z Lufthansy, Lufthansa zorganizowała mi lot zastępczy za pośrednictwem Air france i ten przelot Air france był zoverbookowany, w rezultacie Lufthansa zorganizowała kolejny lot zastępczy już w ramach swoich linii 3 dni później. Nie wiem czy to, że ten zoverbookowany lot był w Air france ma znaczenie, może powinienem się ubiegać o odszkodowanie od Air france?
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 13 Kwi 2023 11:11 

niebieski
A jakiej decyzji sie spodziewasz jezeli Lufthansa jest sędzią we własnej sprawie? 😅
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#320 PostWysłany: 13 Kwi 2023 11:34 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 159 632
No Panie zlozyles reklamacje so lufy,że nie zabrał Cie AirFrance ? Mają rację. Świadczenia w tym hotel wydaje linia ktora Cie nie zabrała.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 361 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości