Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Maj 2025 16:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam pytanie niejako w temacie odszkodowań - tyle że OC komunikacyjne, ale ponieważ rozpoczynałem ten długi wątek to pozwolę sobie na mały offtop (jakby coś to proszę założyć nowy wątek).

W skrócie dziewczyna parkując dość mocno przyrysowała mi tylny zderzak. Spisaliśmy oświadczenie, miała OC w PZU i PZU zaproponowało mi za to 930 zł w tym 10% potrącenia za wcześniejsze rysy na środku zderzaka. Pierwszy lepszy zakład lakierniczy wycenił lakierowanie na 2300.

W skrócie: Jakie firmy odszkodowawcze polecacie z własnego doświadczenia w celu uzyskania jak największej dopłaty od ubezpieczyciela?
 Profil Relacje PM off  

Tropiki i egzotyka bez wizy 🌴🌞 Langkawi, Penang i Kuala Lumpur w jednej podróży za 2472 PLN ✈🌏 Tropiki i egzotyka bez wizy 🌴🌞 Langkawi, Penang i Kuala Lumpur w jednej podróży za 2472 PLN ✈🌏
Grecki urlop na Zakintos 🏝️🌊 Tydzień w hotelu przy plaży za 1098 PLN ☀️😎 Grecki urlop na Zakintos 🏝️🌊 Tydzień w hotelu przy plaży za 1098 PLN ☀️😎
#2 PostWysłany: 07 Maj 2025 19:03 

srebrny
Wycenę zrobili na podstawie fotek, czy przyjechał rzeczoznawca?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Maj 2025 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 81 683
niebieski
W przypadku takich drobnych szkód nie ma sensu walka, lepiej powiedzieć PZU, że chcesz zrobić bezgotówkowo, niech zaproponują coś ze swojej sieci współpracujących warsztatów lub zgłoś im, że chcesz do ASO oddać.
kittycate lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Maj 2025 19:18 
Awatar użytkownika

złoty
Z tego co się orientuję to lakierowanie jednego elementu to około 500 zł, max 1k przy skomplikowanym i dużym elemencie, więc podejrzewam że ten pierwszy lepszy warsztat to było ASO Porsche albo podobne ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Maj 2025 19:53 
Awatar użytkownika

srebrny
@kostek966 Za 500 to pędzel i Hammerite :)

@kittycate Zakładając, że nie jeździsz 30 letnim Oplem Astrą, koszt lakierowania nie spowoduje szkody całkowitej i zderzak był w oryginale to wstawiać do ASO i niech sie rozliczają bezgotówkowo z ubezpieczycielem sprawcy.

Wątek proponuje wydzielić, zaraz będzie 10 dodatkowych stron.
Zeus lubi ten post.

#6 PostWysłany: 07 Maj 2025 20:00 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 07 Maj 2025 18:58 --

boots napisał(a):
Wycenę zrobili na podstawie fotek, czy przyjechał rzeczoznawca?

Oczywiście z fotek, rzeczoznawca do takich dupereli teraz nie przyjeżdża.

-- 07 Maj 2025 19:00 --

Kri$ napisał(a):
W przypadku takich drobnych szkód nie ma sensu walka, lepiej powiedzieć PZU, że chcesz zrobić bezgotówkowo, niech zaproponują coś ze swojej sieci współpracujących warsztatów lub zgłoś im, że chcesz do ASO oddać.

Tak chciałem zrobić, tylko przez niewielkie rysy które były wcześniej zrobili mi tzw. potrącenie 10% więc jeśli ASO wystawi rachunek na kilka tysięcy bo znajdą pourywane zaczepy itp. to będę musiał 10% dopłacać z własnej kieszeni.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Maj 2025 20:04 

srebrny
A chcesz dostać kasę (ile?), czy naprawiać bezgotówkowo?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Maj 2025 20:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Liczyłem na kasę, ktoś tu wspominał że Pan Heniek mi za 500 zł polakieruje w garażu. Ale teraz widzę że lepiej w ASO z dopłatą 10% z własnej kieszeni za wcześniejsze rysy. Sądziłem że uda się wywalczyć 80% tego co zaśpiewało ASO (czyli 2340), zamiast 940 które zaproponowało PZU.

Dlatego myślałem zrobić cesję do jakiejś firmy która będzie się z nimi użerać pismami w tę i z powrotem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Maj 2025 20:20 

srebrny
Odrzuć ich propozycję i zaproponuj ugodę np. na 2500. Zaoferuj rezygnację z auta zastępczego.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Maj 2025 20:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Skoro naprawa w ASO wynosi mniej więcej 2300 + auto zastępcze to nie wiem czy pójdą na 2500 dla mnie do kieszeni :D ale warto spróbować.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Maj 2025 21:01 
Awatar użytkownika

złoty
@Hose robiłem w zeszłym roku w normalnym warsztacie lakierniczym z ponad 30 letnią tradycją właśnie za 500 zł, było kilka elementów i jeden dodatkowy, minimalna szkoda doszedł po targach za 300 zł, więc można a w małych miejscowościach jeszcze taniej, ASO unikam, chyba że auto na gwarancji
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Maj 2025 05:30 

niebieski
kittycate napisał(a):
Dlatego myślałem zrobić cesję do jakiejś firmy która będzie się z nimi użerać pismami w tę i z powrotem.

Sam napisz odwołanie. W zeszłym roku przerabiałem podobny temat, po jednym piśmie firma podniosła dwukrotnie propozycję. To nie było PZU, ale wszystkie firmy działają podobnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości