Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Cze 2022 18:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Jakie są realia przekraczania granicy bośniacko (Republika Serbska w Bośni)-czarnogórskiej?
Kolejki, kontrolę? Wszystko idzie sprawnie, czy jakieś wschodnie klimaty i mitrężenie czasu?
Dużo go trzeba na przekroczenie?

Relaks na Maderze 😍 Tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2699 PLN 🍴💚 Relaks na Maderze 😍 Tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2699 PLN 🍴💚
Wypoczynek w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel przy plaży w Benalmadenie za 1760 PLN Wypoczynek w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel przy plaży w Benalmadenie za 1760 PLN
#2 PostWysłany: 06 Cze 2022 19:00 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Del

Edit: odpowiadałem na inne pytanie niż to, które zadałeś. W jugosłowiańskich kwestiach to u mnie to norma. Zaraz po przylocie do Podgoricy w rozmowie ze spotkanym tambylcem mówiłem "u Was w Macedonii"

Ostatnio edytowany przez pabien 06 Cze 2022 23:30, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 06 Cze 2022 19:58 
Awatar użytkownika

srebrny
A przejścia drogowe?

#4 PostWysłany: 06 Cze 2022 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Doświadczenie sprzed 6ciu lat. Sprawnie i szybko, jakies 5-10 minut. Sprawdzenie paszportów chwila na przejściu i jazda dalej

Ostatnio edytowany przez Gaszpar, 06 Cze 2022 23:06, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 06 Cze 2022 22:01 

niebieski
Nas" trzymali" prawie godzinę choć było tylko kilka samochodów.
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 06 Cze 2022 22:03 

Przekraczałem samochodem w 2019 na przejściu Klobuk - Ilino Brdo, szybkie sprawdzenie paszportów, pieczątka i jazda, łącznie jakieś 10 minut.

#7 PostWysłany: 06 Cze 2022 22:37 

niebieski
Kilka lat temu jak wjeżdżałem do Republiki Serbskiej bocznym przejściem, to pani celniczka, jak zobaczyła polską rejestrację, to aż się zerwała na równe nogi i bardzo dokładnie trzepała. Inne auta wjeżdżały bez kontroli...

#8 PostWysłany: 07 Cze 2022 09:58 

srebrny
Przekraczałem granicę we wrześniu 2021 roku w drodze z Mostaru do Kotoru. Jechałem lokalnym busem. Nic nadzwyczajnego. Wszyscy pasażerowie wysiedli i w małym budynku okazywali paszport oraz certyfikat szczepień na COVID (wtedy był jeszcze wymagany). O dziwo celnicy zajrzeli pobieżnie do kilku bagaży losowo wyjętych z luku autobusowego. Wszystko trwało mniej niż godzinę.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 03 Lip 2023 21:39 

niebieski
Ktoś przekraczał ostatnio granicę bośniacko - czarnogórską? Chodzi mi konkretnie o dwa przejścia: Trebinje - Klobuk i Delusa - Vraćenovići. Na którym są większe szanse na sprawniejszą odprawę?

#10 PostWysłany: 03 Lip 2023 22:47 

Wiem że może to niezbyt świeża sprawa, bo przekraczałem granicę w Klobuku w tamtym roku we wrześniu jadąc liniowym busem Niksic - Trebinje, tam i z powrotem.
Przejście na totalnym zadupiu w górach, w jedną stronę byliśmy sami, więc nudzący się pogranicznicy poszli na papierosa z kierowcą.
W drugą stronę było jedno auto i dwóch motocyklistów.
Pogranicznicy dostali od kierowcy busa zamówioną pizze i napoje, więc z uśmiechem na ustach poszło wszystko w dwie minuty, nawet nie zaglądali ile osób jedzie w busie.
Rozumiem że teraz to sezon i może będzie więcej aut, ale myślę że w kolejkach to chyba się tam nie stoi.
Dodam że droga w górach przepiękna widokowo, ale tam to chyba jest normą...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 03 Lip 2023 23:41 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
Też miałem okazję przekraczać granicę w tym miejscu; tak samo busikiem relacji Niksić-Trebinje. Raczej na tej granicy brak korków; Samo przejście jest położone dość wysoko a w pobliżu nie ma nic poza przejściem granicznym;
Pudelek uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 04 Lip 2023 00:40 

niebieski
Obydwa przejścia są chyba położone dość wysoko, ale pytam, bo jeśli chodzi o te mniejsze (Delusa - Vraćenovići) to znalazłem dużo negatywnych wpisów w necie. Bo niby dość malutkie, a obsługa bardzo wolna. W każdym razie dzięki za info, raczej będę przekraczał tym koło Trebinje.

#13 PostWysłany: 04 Lip 2023 07:11 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@Pudelek

W ostatni piątek sierpnia ub. r. na przejściu Vracenovici czekałem ok. pół godziny. Samochodów było trochę ale nie było wielkiego tłumu. Czasowo wyglądało to tak, że z okolic Budvy wyjechałem przed godz. 8 a do Mostaru dotarłem ok. 12. W Mostarze w okolicy słynnego starego były mostu oczywiście tłumy.
 Profil Relacje PM off
Pudelek uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 30 Lip 2023 23:10 

niebieski
No i przejechałem przez Klobuk niecałe 2 tygodnie temu. Odprawa ekspresowa: u bośniackich Serbów byłem jedynym autem, u Czarnogórców dwa przede mną, zajęło to może z pięć minut (plus drugie tyle na zrobienie zdjęć pomiędzy przejściami, bo widoki przednie ;)). Czarnogórzec spytał się mnie jeszcze gdzie jadę i poprosił o dokumenty auta, ale... nawet nie wziął ich do ręki.

Droga po stronie czarnogórskiej wyraźnie lepsza niż w Bośni.

#15 PostWysłany: 01 Lip 2024 09:05 
Awatar użytkownika

platynowy
Przejście graniczne pomiędzy Czarnogórą a Bośnią i Hercegowiną w Šćepan Polje (MNE)/ Hum (BiH) znajduje się na trasie E762/M18.
Trasa jest niezwykle malownicza, ale wymagająca. Po stronie Czarnogóry przemieszczamy się wzdłuż rzeki Piva. Na odcinku do tamy Martinje oglądamy ogromny zbiornik wodny otoczony wysokimi górami. Turkusowy kolor wody sprawia, że nie można oderwać od niego wzroku.
Załącznik:
20240622_193355.jpg
20240622_193355.jpg [ 222.84 KiB | Obejrzany 2385 razy ]

Przejeżdżamy przez wiele tuneli wydrążonych w skałach.
Na przejściu granicznym jest zwykle sporo pojazdów zwłaszcza samochodów osobowych, ale ruch odbywa się bardzo sprawnie. Jadąc busem wszyscy pasażerowie opuszczają pojazd i podchodzą do okienka i przedstawiają swoje dokumenty.
Posterunek BiH znajduje się kilkaset metrów dalej po drugiej stronie rzeki, nad którą przejeżdżamy wąskim mostem (ruch jednokierunkowy naprzemienny).
Załącznik:
20240623_110701.jpg
20240623_110701.jpg [ 306.66 KiB | Obejrzany 2385 razy ]

Tu także należy opuścić pojazd i pogranicznikowi pokazać dokument (dowód osobisty/paszport). Po tej stronie także odprawa jest sprawna.
Tablica informuje, że wjeżdżamy na terytorium Federacji Bośni i Hercegowiny, a kolejna tablica, że znajdujemy się w Republice Serbskiej.
Załącznik:
20240623_110617.jpg
20240623_110617.jpg [ 311.91 KiB | Obejrzany 2385 razy ]

Załącznik:
20240623_110029.jpg
20240623_110029.jpg [ 330.59 KiB | Obejrzany 2385 razy ]

Po stronie BiH droga staje się dużo bardziej wymagająca. W nawierzchni jest sporo ubytków, niekiedy brakuje asfaltu i jest kamienista, występuje wiele stromych podjazdów i ostrych zakrętów. Droga jest wąska, słabo oznakowana i występują liczne mijanki. Przemieszczamy się wzdłuż rzeki Driny
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 01 Lip 2024 14:18 

złoty
Fajny ten opis, tylko trochę nieaktualny.
Jechaliśmy tam autem w zeszłym roku. Ani po stronie bośniackiej ani po czarnogórskiej nie trzeba było wysiadać z auta.
Droga po stronie bośniackiej rzeczywiście była tragiczna, ale ze względu na prowadzone roboty drogowe. Podobno teraz już jest lepiej.

Widoki rzeczywiście przednie. Można zresztą połączyć tę trasę z przejechaniem do Żabljaka spektakularną górską drogą przez Durmitor przez Trsę i przełęcz Prevoj (punt wyjścia dl najkrótszej trasy na Bobotov Kuk). Cały czas dobra droga, OK dla małych aut osobowych, tylko kręta i wąska.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Lip 2024 12:39 

niebieski
Sporo? Ja tam jechałem kilka lat temu i jedyne "wymaganie" to uwaga na ubytki asfaltu po bośniackiej stronie, bo coś tam robili (i wynika z tego, że robią nadal). Droga była spokojnie na dwa auta. Stromych podjazdów ani ostrych zakrętów o Bośniaków nie przypominam sobie w ogóle...

#18 PostWysłany: 03 Lip 2024 07:10 
Awatar użytkownika

platynowy
@Pudelek
to tak dla przypomnienia wrzucam widok fragmentu drogi M18 z Google Earth ;)
https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipOns0n6BAxvAEOcBDdLuQs45dz8kIHtT0laqVHQ=h1440

Załączniki:
M18.JPG
M18.JPG [ 148.98 KiB | Obejrzany 2151 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 04 Lip 2024 00:32 

niebieski
Ja bym to nazwał zakrętami umiarkowanymi ;)

#20 PostWysłany: 04 Lip 2024 00:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Przekraczał ktoś może ostatnio granicę Hum/Scepan Polje autobusem relacji Sarajewo-Podgorica? (zwłaszcza jak chodzi o nocne połączenia)

Czy wygląda to tak, że jest wysiadka z autobusu na granicy, czy zbierają paszporty? (pytam, bo w w/w krajach nie zawsze stemplują, a chciałbym mieć możliwość poproszenia :D )

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość