Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: FILIPINY -Palawan
#1 PostWysłany: 08 Wrz 2014 22:37 

Dzięki za szybką odp.
Mam PADI OWD. Zastanawiam się właśnie czy by nie zrobić AOWD na Filipinach..
Sporo dobrego słyszałem o Coron jako miejscu do nurkowania. Jak nie znajdę dobrego połączenia do Coron(loty RT z Manili od ok 400 pln :( ) W dodatku godziny lotów takie, że musiałbym nocleg w Manili ogarnąć...a na Puerto Princesę (jak nie będzie obsuwy) dotrę tego samego dnia. Dla mnie to ważne bo po lotach trzeba zrobić 24 odstępu od nurkowania, cyba że na nitroxie(12h).
Chodzi mi też po głowie dolot do Puerto Princesy a powrót z Coron do Manili. Wtedy mógłbym mieć 2-3 dni w El Nido + 2-3 dni w Coron.. Sam nie wiem
Apo Islands też wchodzi w grę ale tu taka sama historia - odchodzi jeden dzień w Manili.. A przy tygodniowym wypadzie to sporo.
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 22 Wrz 2014 08:12 
Site Admin

Żeby nie było że tylko temat wydzielam, to dodam od siebie trochę o nurkowaniach na Filipinach.
Po pierwsze - jeśli nurkujesz - leć, nie zastanawiaj się. Jest to cudowny kraj z cudownymi miejscami nurkowymi, jednymi z lepszych na świecie.
Gdzie warto nurkować?
Coron - najlepsze nurkowania wrakowe ever - tu dopiero poznasz znaczenie tego słowa. 130m japońskie giganty położone na przystępnych głębokościach (od kilkunastu do ok 40m). Jeśli nie nurkowałeś tu to nie wiesz czy lubisz nurkowania wrakowe - a polubisz na pewno ;) Ze względu na głębokości by w pełni docenić wraki należy mieć AOWD lub ten dziwny twór zwany Adventure deep dive do OWD. Tak czy inaczej(pomijając samą głębokość i specyfikę wrakową) już trochę trudniejsze nurki - widoczność to maksymalnie jedynie 5-10m, są obecne też prądy. Moje ulubione miejsca - Olimpia maru (super widokowo, ustawiona horyzontalnie, ale nie penetruje się wnętrza raczej) i Morazan maru (wejścia z kilku poziomów i 4 ładownie zapewniają pełną zabawę w eksploracji wnętrza). Jak ktoś chce odpocząć od wraków jest też zawsze barracuda lake - jezioro z wodą termalną i dobrze widoczną termokliną, coś innego. Ale spokojnie można spędzić kilka dni pod rząd codziennie nurkując na samych wrakach.
Z kim warto nurkować? Zdecydowanie polecam Fun&Sun - są najtańsi (2750 peso za 3 nurki, 2900 z obiadem), mają największą i najnowocześniejszą łódź nurkową, załoga dive masterów jest bardzo zabawna ale profesjonalna - no i mieliśmy całą łódź i 2 masterów tylko dla siebie :) gdy w innych firmach panował tłok pod wodą (szczególnie uważajcie na koreańskie i chińskie grupy - zejście z nimi w błękit to koszmar)
Co do dostania się - loty da się ogarnąć już za 60-70zł OW, na łódkę z Palawanu nie ma zbytnio co liczyć (często odwołują ze względu na pogodę, zaś przy dobrej też kursuje co parę dni). Odstępem czasowym między lotem bardzo bym się nie martwił - jeśli nurkuje się rekreacyjnie, czyli bezdekompresyjnie, to te 24h po są znacznie przesadzone - aczkolwiek najlepiej mieć lot dopiero następnego dnia.
Apo island - wspomniana wcześniej malutka wysepka z setkami żółwi (snorklując z brzegu można wręcz się potknąć o nie, tyle ich jest) i świetnymi rafami. Niestety na skutek tajfunu najlepsze miejsce nurkowe (sanctuary) już nie istnieje (obecnie jest w stanie sztucznej odnowy), ale nadal są to najlepsze rafy na Filipinach. Szczególnie polecam miejsca Rock West (przepiękne twarde i miękkie korale), jak i Coconut (obecnie chyba najciekawsze miejsce na wyspie) - tyle ryb że czujesz się jak w akwarium. Nurkowania technicznie łatwe (dobre miejsce dla nienurkujących na zrobienie kursu OWD), choć w kilku miejscach występują prądy, i bardziej zaawansowane osoby na pewno bardziej docenią ;)
Z kim nurkować? Macie ogromny wybór, całe 2 konkurencyjne firmy ;) Maria i Liberty - prowadzone przez brata i siostrę. Ja polecam Liberty - po pierwsze są tańsi dla fun divów (1000 peso za nurkowanie vs 1150 u Maria, choć chyba kursy mają droższe), po drugie - tam obecnie pracuje Michał (którego serdecznie pozdrawiam!) - nasz rodak, instruktor (w pełni profesjonalny pod wodą, a na lądzie dobry kompan ;) - wcześniej jak wspomniał bartas pracował na Panglao), no i po trzecie jako jedyni mają możliwość płacenia kartą.
Sama wysepka zaś jest rajem dla Robinsonów - kąpiele w deszczówce, prąd przez 3h dziennie, ale za to widoki pod i nad wodą cudowne, a ludzie przesympatyczni. Miałem być tam 3 dni, zostałem ponad tydzień ;)
Sprostuję jednak info podane powyżej - na wyspie nie można rozbić się na dziko, jest to zabronione od paru lat.
Malapascua - jeśli nie nurkujesz, nie masz po co tu przyjeżdżać (płaska i mała wyspa, z dość ładnymi plażami, ale zniszczonymi przez tajfun - nuuda). Jeśli nurkujesz to na pewno przyjechałeś tu zobaczyć thresher sharki - i słusznie, bo masz to (jako to określił jeden dive master) "100% sure but not guarantee" ;) By je zobaczyć potrzeba mieć AOWD lub wspomniany wcześniej adventure deep dive - swoje stacje czyszczącą mają bowiem na około 30m głębokości. No i musisz wstać przed 5 rano ;) Ale zobaczenie kilku tych gigantów przepływających parę metrów od ciebie - bezcenne i niezapomniane przeżycie. Poza tym czeka niedaleko super rafa na Gato island (zwykle wypływa się tam na 2 nurkowania, bo to całodzienna wycieczka). No i Malapascua jest blisko Cebu, jedynie 4-5h jazdy busem i 45min łódką, co czyni ją jednym z łatwiej dostępnych miejsc nurkowych. Jeśli chodzi o wybór centrum nurkowego - jest ich kilkadziesiąt (oO!), najtańszy jest zblazowany Dan (1175 peso, siedzibę ma w wiosce, tuż obok guesthousu BB, myślę że zabrał by też na rekiny bez wymaganych kwalifikacji głębokościowych), ale ja nurkowałem akurat z Sea explorers (najdroższa firma na wyspie, ale z okazji 25 lecia miała promocję - jedyne 800 peso za fun dive! ogólnie spoko, sprzęt bardzo nowoczesny, ale trochę za tłoczno i mimo że sympatyczni dive masterzy robią co mogą to czasami to za mało - byłem np na nocnym nurku gdzie przypadało 6 osób na jednego..)

Miejsc bardzo dobrych do nurkowań oczywiście jest wiele. Czasu nie ma się jednak nieograniczonego, dlatego tu przedstawiłem tylko kilka które wybrałem jako najlepsze;) W sezonie (grudzień do marca) koniecznością jest Donsol i rekiny wielorybie! Poza nie ma jednak co tam jechać.. Ogólnie na Filipinach są też bardzo fajne nurkowania makro (osobiście niezbyt lubię, może jestem za mało spostrzegawczy :P) - praktycznie w większości miejsc można wyruszyć nocą na poszukiwanie mandarin fish :) (z koników morskich słynie zaś Cabilao koło Boholu - rafy tam też są piękne).

Mam nadzieję że mój post trochę pomoże nurkowym fascynatom, zaś resztę przekona do spróbowania tego pięknego sportu właśnie na Filipinach ;)
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 22 Lis 2014 22:27 
Awatar użytkownika

niebieski
mam pytanie odnośnie nurkowania w el nido, są tam jakieś ciekawe miejsca, będę w okresie świąteczno noworocznym i nie wiem jak będzie z dostaniem się na coron,
jezeli odpowiedz będzie twierdząca to czy mozecie polecić jakąś konkretną firmę ?

chodzi mi głównie o rafy i faunę

pozdrawiam
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Lis 2014 22:52 

michal_stg napisał(a):
najlepsze to Apo Reef , aczkolwiek zeby tam nurkowac to juz trzeba jechac na 4-5 dniowe wypady na lodzi (Liveaboards). Miejsce w ktorym nurkowalem moge jak najbardziej polecic super rafa koralowa , ogromne zolwie i wiele zroznicowanych gatunkow ryb. Wracajac jeszcze do Apo Reef to musisz byc conajmniej PADI (advanced). To jest to miejsce w ktorym bylem http://mariosscubadivinghomestay.com

Można tam zanurkować także z jednym noclegiem na prywatnej wyspie k. Sablayan, skąd rano są organizowane jednodniowe wycieczki wyczarterowaną łódką ośmioosobową. Niestety z tego co zaobserwowałem (listopad 2013), dla właścicieli centrum nurkowego bardziej liczą się pieniądze niż kwalifikacje uczestników. Wymagają dodatkowego nurkowania "weryfikacyjnego", po czym nie tylko nie wymagają niczego więcej niż OWD, ale nawet nie jest dla nich problemem, że ktoś nie bardzo potrafi poruszać się w wodzie bez nieustannego wymachiwania rękami... Czyli wiadomo o co w tym wszystkim chodzi. Sprzęt też wygląda na najlepiej konwersowany - początkowo dali mi nieszczelny automat oddechowy... Ale same rafy są godne polecenia
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Lis 2015 19:50 

Cześć,

dziękuję z góry za ewentualne odpowiedzi.

Mam plan zrobić OWD podczas zbliżającej się nieuchronnie podróży na Filipiny. Na nurkowanie chcę przeznaczyć ok tygodnia czasu (ląduje w Cebu). Wstępnie wybrałem Dauin ale mam kilka pytań z tym związanych.

Przeglądnąłem kilka firm oferujących swoje usługi (Sea Explorers, Mike's Dauin Beach Resort, Aqua Adventure, Harold's Mansion, Liquid Dumaguete, Dive Diba, Dumaguete Divers), ceny OWD kształtują sie w przedziałach:

-ok 13000p za 3 dniowy OWD (z e-learningiem)
-od 16000 (3 dni OWD zwykly) przez 18000p (4, 5 dni) do 19000p (OWD 4 dni w tym dwa dni kursu na Apo)
- 19000 - 4 dni OWD na Apo

1. Czy warto obniżyć cenę i zrobić wcześniej e-learning ? Czy jest on może tak ważny, że lepiej posłuchać wykładu kogoś na miejscu?
2. Który wariant może być ciekawszy/ bardziej ekonomiczny:
- nocleg w Dumaguete, codzienne wyjazdy do Dauin (niższe koszty noclegu?)
- nocleg w Dauin
- nocleg na Apo (koszty wzrastają ze względu na słabą bazę noclegową)
3. Czy warto wybrać kurs OWD z 2 nurkami na Apo ? (wersja 19000p) (zaraz po kursie OWD zamierzam i tak tam ponurkować, szczególnie w miejscach polecanych przez Washingtona)
4. Czy duże znaczenie ma długość trwania kursu (3,4,5 dni)?
5. Z samym OWD raczej ciężko na Malapascua i thresher sharki ?
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Lis 2015 12:50 

Nie ma co kombinowac z noclegami w Dauin. Dowoz z Dumaguete na miejsce nurkow jest w cenie kursu, przynajmniej takie zasady panuja u Snoopiego - Dumaguete Divers (Scuba Ventures). Daleko tez nie jest, okolo 15-20 min od Dumaguete.
Harold ma hostel, podpytaj czy dadza Ci jakas znizke jezeli bedziesz u nich nocowal i robil kurs. Dodatkowo Harold's Mansion to bardzo fajne miejsce backpakerskie i nurkowe.

Jezeli 19k kosztuje 2x Apo a 18k bez, to rachunek jest prosty, 500 doplaty za dzien na Apo oplaca sie.

Co do dlugosci kursu to chyba sam musisz zdecydowac co Tobie bardziej odpowiada.

Tresher Shark i Malapascua, nikt mnie nie pytal chyba o to czy mam AOWD czy OWD, przynajmniej nie przypominam sobie, do tego to ogladanie rekinow to jak dla mnie troche przereklamowane. Zazwyczaj tabun ludzi z aparatami, schodzisz na 30-35m siedzisz i czekasz az podplyna na cleaning station, troche nudne jak dla mnie... ale sa tam tez inne bardziej ciekawe miejsca.

Pozdrawiam
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Lis 2015 13:12 

Po analizie wszystkiego wybralem Bongo Bongo Divers ktorzy maja dodatkowo domki w Dauin (kurs 16k + 700p za nocleg). Nocleg typowo backpakerski, opinie calkiem calkiem. Zobacze po przyjezdzie co i jak :)

Co do kursow e-learning - obniza on cene kursu stacjonarnego, ale i tak trzeba zaplacic za niego robiac go online. Takze cena wychodzi taka sama. Pozostaje oszczednosc czasu :)
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Lis 2015 18:58 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 138 005
Podepne sie pod temat. Czy jest szansa w okolicach Boholu "sprobowac" nurkowania? W wiekszosci miejsc ktore sprawdzalam wymagany jest certyfikat. Niestety nigdy nie nurkowalam (tylko snorkeling) a bardzo chcialabym sprobowac. Wiem, ze mozna zrobic podstawowy kurs w PL ale po pierwsze nie zdaze (wyjazd w styczniu a w mojej okolicy to martwy sezon na kursy) a po drugie szkoda mi troche kasy jesli mi sie nie spodoba (malo prawdopodobne) lub co gorsza nie ogarne ;) Czy znacie moze jakies sprawdzone miejsca wlasnie na Panglao lub Boholu gdzie jak "typowy turysta w egipcie" sprobuje nurkowania? Z gory dzieki za wszelkie odp
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Lis 2015 19:13 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Jasne.

Normalne nurki zaczynaja sie od 2500za 2 zejscia.

Bez PADI z instruktorem to koszt 4600 za 2.

Szybka "instrukcja obslugi" i nurkujesz.
 Relacje PM off
gemmab uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 19 Lis 2015 07:07 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 138 005
Dzieki:)
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Wrz 2018 15:15 

Loty: 30
Kilometry: 78 993
Podpinam się pod temat - możecie polecić jakichś polskich instruktorów ? Które miejsca są najciekawsze na Filipinach dla początkującego nurka?
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Paź 2018 15:32 

Osobiscie (jeszcze!) nie nurkowalam na Filipinach, ale jesli chodzi o polskich instruktorow to znam dwoch - Krzysiek z GoDeep na Panglao, Bohol (Alona Beach) oraz Rafal na Siquijor (niestety nie wiem w jakiej firmie pracuje, ale kontakt do niego mozna znalezc na jego blogu - "Szukajac Przygody" :) )
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Sty 2019 11:54 

Witam,
Jade na Filipiny na miesiac. Chcialbym ze cztery dni ponurkowac troszke. Nigdy nie nurmowalem. Rozumiem, ze mowimy albo a nurkowaniu z butla albo snorkeling. Mysle, ze w moim wypadku, poczatkujacy, 4 dzionki tylko to tylko snorkeling. Jak to to gdzie?:) I czy sprzet zabrac ze soba z Polski? bo cos czytalem na forumach ze raczej tak. Jezeli z Polski to moze podpowiedzcie co takiego. Zaden ze mnie professional:) po prostu chce sprobowac, tylko nie raz a pare dzionkow razy pare godzin.

Wielkie dzieki, pozdrawiam w AD 2019.
Leszek
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Lis 2019 04:23 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Pierwszy raz wczoraj nurkowalem z tymi ludzmi https://www.andascubadiving.com/ discover scuba diving praktyka w basenie potem open water przez 40 min 4000 PHP. Z a j e b i s c i e

Sent from my CLT-L09 using Tapatalk
 Relacje PM off  

[ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości