Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Lis 2013 14:18 

Witam

Od dłuższego czasu przeszukuje internet i księgarnie w poszukiwaniu jakiś szczegółowych map Nowej Zelandii.
Może ktoś z was ma coś do odsprzedania lub może mnie pokierować do jakiegoś sklepu on-line.

Z góry wielkie dzięki

Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹 Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹
Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥 Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥
#2 PostWysłany: 16 Lis 2013 16:03 
Awatar użytkownika

z mapami szczegółowymi będzie ciężko, bo nie są one w ogóle potrzebne do poruszania się po Nowej Zelandii ;)

przy wypożyczeniu auta możesz sobie z półki zgarnąć za free rozkładaną mapę regionu. np. północna wyspa (na odwrocie centra miast), pd i pn cześć południowej wyspy (na odwrocie główne miasta). jeśli nie będzie w wypożyczalni (cieszą się dużą popularnością), to w hostelach i centrach turystycznych z reguły do zgarnięcia.

ani razu się nie zgubiliśmy, a zrobiliśmy ok. 2,5 tys. km :mrgreen:

jeśli będzie ci zależeć na znalezieniu jakiegoś adresu w małym miasteczku, którego na mapce nie ma, to wierz mi, na ulicy ludzie ci powiedzą, gdzie znajdziesz Pana Xińskiego...

wcześniej radzę ci sprawdzić sobie za to stacje paliw na twojej trasie. są rejony, gdzie przez 100 -150 km stacji nie znajdziesz.

#3 PostWysłany: 16 Lis 2013 18:14 

A nie wiesz jak to jest z dłuższym łazikowaniem w górach wyspy południowej. Nie chciałbym się gdzieś w górach pogubić, a planuje z żoną kilka dni w górach pod namiotem spędzić.

I jeszcze jedno pytanie ktoś wie jak to jest z biwakowaniem na dziko w NZ?

#4 PostWysłany: 16 Lis 2013 20:02 
Awatar użytkownika

jeśli chodzi o góry na południu, to mogę Ci tylko ogólnie doradzić.

w pln części południowej wyspy muszko-komary 'sandfly' są najbardziej dokuczliwe. kup w lokalnych marketach sporo odstraszaczy na te muchy. polecam też kremy z filtrem UV 2-w-1 z odstraszaczem. bierzcie koniecznie czapki na głowy - słońce wyjątkowo mocno operuje w NZ. opaliło nam odsłonięte i nieposmarowane filtrem dłonie podczas treekingu po Hooker Valley :P

jeśli chodzi za to o ogniska - to różnie bywa...
my zakupiliśmy małą butlę gazową w Christchurch (taniej jak w Polsce! hehe) - składany, uniwersalny palnik przywieźliśmy z Polski. Dwa razy na zajazdach (są co kawałek wzdłuż drogi) podczas piknikowania 'rangerzy' nam pomachali, ale raczej pozytywnie niż negatywnie. Trzeba pamiętać, że w tym czasie była susza i zakaz palenia otwartego ognia. Jak to mówią wszystko dla ludzi, ale trzeba było zachować ostrożność. W drodze powrotnej, zużyty do połowy palnik podarowaliśmy grupce bardziej potrzebujących ;)

byłam w Oparara - tam szlaki dobrze oznaczone (dojazd drogą przez las - jeśli będzie padać to nie radzę), ale dalej np. przez Kahurangi National Park do Abel Tasman, typowo przez góry, to nie umiem ci powiedzieć.
Hooker Valley (Mt. Cook) - świetnie wyznaczone trasy (choć 1 most był zamknięty ze względów technicznych, ale za to od razu wyznaczona nowa trasa). W hostelach mapy szlaków (robisz fotkę i już masz mapy).
W Bealy (Arthur's Pass) - też te łatwiejsze szlaki ładnie wytyczone (i wydeptane).
W Te Anau (Milford Sounds), Queenstown, Wanaka podobnie...

Na pewno dobrze jest za każdym razem wstąpić do informacji turystycznej. Ogólnie w takich punktach spotkałam bardzo dużo trekkerów, więc to jest dobre miejsce startowe. Tam pamiętam trafiały się takie papierowe mapy gór. Będziesz też mieć prognozę pogody i sporo rad od strony obsługi co i jak znaleźć. :) Nowa Zelandia w sumie żyje 'łazikowaniem', więc na pewno jeśli dobrze poszukasz i wcześniej coś na sieci poczytasz to nie będziesz mieć niespodzianek. :)

biwakowanie na dziko? głęboko w górach to przecież ci nikt mandatu raczej nie wlepi, a na nizinach to są punkty, gdzie się można rozbić namiot za free albo za parę $ (max. 7 $). ogólnie jest 'camping freedom', ale są miejsca objęte restrykcjami - wtedy mandat 200 $.

Polecam ci stronę 'Department of Conservation' - do ściągnięcia PDF z mapką 'DOC campsites' PLUS punkty INFO.

podaj mi swój e-mail w PW do mnie - podeśle Ci PDFy z "Tramping_in_New_Zealand6th_Edition_November_2006" - chyba że masz już ściągnięte. wszystko po angielsku, wiadomo...

chyba tyle. będą informacje dla potomnych 8-)

#5 PostWysłany: 16 Lis 2013 20:27 
Awatar użytkownika

nie zmieściło się, więc ostatecznie poszedł e-mail z linkiem do materiałów. :)

#6 PostWysłany: 11 Paź 2017 00:06 
Awatar użytkownika

Jesli ktos jest zainteresowany to posiadam mapy drogowe NZ (2017) na GPS Garmin. Info na PW
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Lis 2017 01:39 

moli516 napisał(a):
Jesli ktos jest zainteresowany to posiadam mapy drogowe NZ (2017) na GPS Garmin. Info na PW

Hej, niestety nie mogę jeszcze przesłać pw na tym forum, a bardzo jestem zainteresowana tymi mapami. Jeśli można, proszę info na mejla ss-84@wp.pl
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość