Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Lut 2023 22:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek, bo bardziej odpowiada temu, co chcę przekazać.

Po wizycie na Islandii we wrześniu 2022 r., postanowiłem sobie, że przy następnej wizycie w zimie, zarezerwuję nocleg z przeszklonym widokiem na niebo, marzeniem było zobaczyć wtedy zorzę.

Tyle, że jak w lutym (na noclegi w lutym) doszło do researchu, to prawie spadłem z krzesła :D Po pierwsze, tych miejsc nie ma tak dużo (a przynajmniej ja nie umiałem znaleźć), a po drugie to albo wszystko było już zajęte albo zwyczajnie ceny były zaporowe...

Znalezione noclegi:

1) Panorama Glass Lodge
Link: https://panoramaglasslodge.com/

Chodziło mi głowie coś takiego, ale już nie było miejsc na wybrany przez nas termin - choć cena 599 EUR za dobę i tak była na tyle wysoka, że nie zabookowałbym tego (jest ryzyko, że pogoda będzie słaba).

2) Eyja Mörk Cabin + Bubble
Link: https://www.icelanddomes.com/book-eyja- ... bin-bubble

Znalazłem to zupełnym przypadkiem, chyba na bookingu. Próbowałem bookować to na tydzień przed, bezpośrednio, ale wcześniej miałem kilka pytań. Tarabaniłem mailowo, na instragramie, na whatsappie, dosłownie zero odpowiedzi. Daty miałem sztywne, bo potrzebowałem noclegu na 25-27 lutego (sobota-poniedziałek), czyli dwie noce. A polityka tego przybytku ma to do siebie, że minimum na które można się zatrzymać to właśnie dwie noce. I mają bardzo dziwny sposób bookowania noclegu, bo na 4-5 dni przed daną datą znika możliwość zabookowania konkretnych dat, mimo, że w teorii są wolne.
Odezwał się do mnie w końcu ich pracownik w środę o 18, na 6h przed bezpłatną możliwością odwołania innego noclegu, bliżej Vik. Napisał, że cena za dwie noce wyniesie 399 EUR, specjalnie o to pytałem, bo pisałem mu, że musi mi dać znać odpowiedź jak najszybciej, bo muszę anulować inny nocleg i wtedy zostanę bez - cusomer service na tyle beznadziejny, że nawet nie odpisywał mi na swoim whatsappie, który miał w stopce mailowej.

W każdym razie w czwartek przyklepałem nocleg na dwie doby - 399 EUR, ale sam się musiałem przypominać i dzwonić. W sobotę o godzinie 15 dostaję telefon od tego chłopaka, że on się pomylił, bo tam miała być cena 399 EUR, ale za dobę. Przekazałem mu, że pisał mi o cenie za dwie doby, specjalnie odwoływałem nocleg w innym miejscu, żeby brać u nich, a gdyby miał cenę 800 EUR, to nie zawracałbym mu głowy i bym odpuścił. Przeprosił, powiedział, że to jego wina i pogada ze swoim szefem - więcej nie wracali do tematu, mieliśmy nocleg za 399 EUR.

Mieliśmy domek cały dla siebie - finalnie może tam spać 6 osób (3 pary), z czego jedna może spać w bańce na zewnątrz. My właśnie korzystaliśmy z bańki.
Domek jest super wyposażony, wszystkie potrzebne rzeczy do gotowania są, na zewnątrz jest miejsce na posiedzenie przy grillu, z ogrzewanymi lampkami. Do tego jest jacuzzi, a domek jest pośrodku niczego - udało nam się złapać zorzę.
Spanie w bańce to naprawdę ciekawe doświadczenie, ale wiele zależy od warunków pogodowych - nam przez pierwszą noc mocno padało, nie skorzystaliśmy też z dodatkowych kocy, więc było chłodniej niż powinno. Widok na gwiazdy super, ale też z braku przyzwyczajenia do takich warunków człowiek się budził częściej niż powinien - więc jakość snu nie była jak w normalnym łóżku, ale i tak było warto. Przez szkło jest na pewno lepszy widok niż przez dmuchaną bańkę, ale dawała radę.

Wiem, że dla wielu te 600-700 EUR za dwie doby to cena zaporowa (bo takie widzę ceny na ich stronie) - natomiast piszę o tym tutaj, bo jeżeli ktoś jedzie paczką 5-6 osób, to już cena robi się znacznie przyjemniejsza. A domek był naprawdę super, wyposażony we wszystko co potrzebne (również w olej, kawę, cukier, sól - co by nie trzeba było kupować na miejscu).

Wrzucam fotki robione przez nas, bo na necie można znaleźć zdjęcia całego obiektu:
Załącznik:
bąbel 2.JPG
bąbel 2.JPG [ 148.2 KiB | Obejrzany 1408 razy ]
Załącznik:
bąbel 1.JPG
bąbel 1.JPG [ 81.25 KiB | Obejrzany 1408 razy ]
Załącznik:
zorza 1.jpg
zorza 1.jpg [ 87.72 KiB | Obejrzany 1408 razy ]
Załącznik:
zorza 2.jpg
zorza 2.jpg [ 99.52 KiB | Obejrzany 1408 razy ]
8 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

W drogę po ogień i lód 🚘❄️ Fly & drive z weekendem na Islandii za 764 PLN 🌋✈️ W drogę po ogień i lód 🚘❄️ Fly & drive z weekendem na Islandii za 764 PLN 🌋✈️
Od drapaczy chmur do ryżowych tarasów 🏙️🌾 Singapur i Bali w sezonie za 2417 PLN ✈️🌴 Od drapaczy chmur do ryżowych tarasów 🏙️🌾 Singapur i Bali w sezonie za 2417 PLN ✈️🌴
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość