Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 11 Sie 2014 21:43 

Loty: 263
Kilometry: 396 134
niebieski
gmak napisał(a):
Potwierdzam, że na lotnisku nie da się kupić karty BusPlus.

Są natomiast czasowe bilety 75 minut za 101 dinarów. Te kasowniki są wbrew pozorom dotykowe i można kazać im odjąć z karty 101 zamiast 73. Tylko, że to się do niczego prawie nie przydaje, bo potem zostanie np. 45 dinarów na śmieci.
Chyba, że ktoś używa czasowych wielokrotnie lub przesiadałby się więcej niż raz w ciągu 75 minut.

Czy dobrze rozumiem, że na lotnisku można kupić bilety czasowe za 101 dinarów i na nich jechać autobusem 72? Czy je również kupuje się na karcie z dopłatą 40 dinarów, którą później można doładowywać? I jeśli tak, to czy można jedną kartę wykorzystywać dla dwóch osób?
 Profil Relacje PM off  

Loty do Alicante w megacenie od 160 PLN❗🔥 Zamień kiepską pogodę na słońce Costa Blanca ☀️😎 Loty do Alicante w megacenie od 160 PLN❗🔥 Zamień kiepską pogodę na słońce Costa Blanca ☀️😎
🌊 Tydzień all inclusive w Marsa El Alam 🌴 4* hotel nad laguną za 1738 PLN 🌊 Tydzień all inclusive w Marsa El Alam 🌴 4* hotel nad laguną za 1738 PLN
#42 PostWysłany: 11 Sie 2014 23:49 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
dd89 napisał(a):
gmak napisał(a):
Potwierdzam, że na lotnisku nie da się kupić karty BusPlus.

Są natomiast czasowe bilety 75 minut za 101 dinarów. Te kasowniki są wbrew pozorom dotykowe i można kazać im odjąć z karty 101 zamiast 73. Tylko, że to się do niczego prawie nie przydaje, bo potem zostanie np. 45 dinarów na śmieci.
Chyba, że ktoś używa czasowych wielokrotnie lub przesiadałby się więcej niż raz w ciągu 75 minut.

Czy dobrze rozumiem, że na lotnisku można kupić bilety czasowe za 101 dinarów i na nich jechać autobusem 72? Czy je również kupuje się na karcie z dopłatą 40 dinarów, którą później można doładowywać? I jeśli tak, to czy można jedną kartę wykorzystywać dla dwóch osób?

To raczej chodzi o to, że z karty BusPlus może zostać ściągnięta kwota za pojedynczy przejazd lub jako bilet czasowy 75 minut. Jak już kilka osób się wypowiadało, na lotnisku NIE można kupić karty BusPlus (chyba, że ktoś ma świeższe wieści). Pozostaje zakup biletu (nie karty) u kierowcy.

Co do wykorzystywania karty przez więcej osób:
mashacra napisał(a):
Do przejazdów grupowych naciskamy ikonkę kilku ludzików i wybieramy ile osób jedzie, nie ma potrzeby kupowania dla każdego karty.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Sie 2014 00:26 

niebieski
dokładnie jak powyżej;

chyba najlepiej jest to opisane tutaj:
http://www.belgradian.com/around-belgra ... transport/
m.in. fakt, że papierową BusPlus można doładowywać do kwoty 730 RSD łącznie, czyli 10 zwykłych przejazdów
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 12 Sie 2014 00:27 

niebieski
kevin napisał(a):
można kupić karty BusPlus (chyba, że ktoś ma świeższe wieści). Pozostaje zakup biletu (nie karty) u kierowcy.

Wróciłem przedwczoraj z Belgradu i nigdzie miejsca do zakupu karty na lotnisku nie uświadczyłem.

Warto dodać jeszcze, że za 280 RSD jest możliwość zakupu biletu na 24h po wejściu do środka komunikacji miejskiej, na czytniku klikamy na zegar i potem wybieramy 24h.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 05 Paź 2014 22:20 

Loty: 1
Kilometry: 1 599
Orientujecie się, czy mając kartę Busplus można ją doładować w kiosku na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 05 Paź 2014 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Z tego co wiem to, nie. Przeszedłem w lipcu wszystkie punkty sprzedaży i kart/biletów nie sprzedawali więc tym bardziej nie doładowują.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 05 Paź 2014 23:39 

Pół Belgradu jeździ na gapę ;)
Chciałem kupić bilety i gdy pytałem to zawsze odpowiadano mi, że na tej linii nie trzeba :lol:

Belgrad nigdy nie zasypia! Cudowne miasto ale trzeba mieć czas i odpowiednią wrażliwość aby to zauważyć :idea:
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 06 Paź 2014 06:43 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Ja spotkałem w piątek kanarów właśnie w linii 72 tuż przed mostem na Sawie, na wysokości dawnego parlamentu Jugosławii.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 06 Paź 2014 06:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja na najwięcej kanarów spotykałem na trasach w okolicach szeroko pojętego dworca kolejowego w odległości 2-3 przystanków.

A sugerowanie jazdę na gapę przy tej cenie biletu, zakrawa na skąpstwo :P
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 06 Paź 2014 08:53 

mashacra napisał(a):
A sugerowanie jazdę na gapę przy tej cenie biletu, zakrawa na skąpstwo :P

Uwierz mi, że chciałem taki zakupić wsiadając w wesoły nocny autobus z centrum w kierunku Św.Sawy.
Pasażerowie zawsze informowali mnie, że na tej linii nie trzeba i nie pytaj jaki to był numer bo nie pamiętam.
Serbki są tak urokliwe, że nie miałem serca oponować ;)

Absolutnie nie jestem za tym aby śmigać na gapę :D
Są lepsze rozrywki w tym mieście ;)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Jazda na gapę po Belgradzie to według mnie opcja tylko dla odważnych. Byłem tam niespełna tydzień, a miałem więcej kontroli niż w Warszawie w ciągu roku. Kontrolerzy są oznakowani i chodzą grupami, więc podejrzewam że jak ktoś jest sprytny to w porę ich wypatrzy, ale jak ktoś już zauważył za tą cenę nie warto ryzykować. Nam chcieli wlepić mandat pomimo posiadania biletów. Mieliśmy skasowane 2 bilety na jednej karcie, a kontrolerka upierała się że jest tylko jeden. Pewnie liczyli, że uda im się naciągnąć obcokrajowców na kasę.

#52 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja spotkałem, miłych kanarów, na przystanku zapytałem jak dojechać do... i kazali wsiąść z nimi i podjechać jeden przystanek, i przesiąść się na inny tramwaj, gdy powiedziałem, że się przejdę bo nie chcę kasować biletu na jeden przystanek powiedzieli
Cytuj:
"no problem" jedziesz z nami i wszystko jest w porządku
i było, ale w świetle powyższej historii drugi raz bym się zastanowił. :D
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 10 Paź 2014 10:20 

Łukasz napisał(a):
Pewnie liczyli, że uda im się naciągnąć obcokrajowców na kasę.

Tutaj zaznaczę, że ludzie w Belgradzie są wyjątkowo mili w stosunku do obcokrajowców.
Wręcz starają się pomóc. Oni bardzo dbają o dobry wizerunek wśród obcych turystów i są przy tym skromni :)

Łukasz napisał(a):
Jazda na gapę po Belgradzie to według mnie opcja tylko dla odważnych.

Możliwe, że radośnie wprowadzono nas w błąd bo autobus nocny był wyjątkowo wesoły i pełen młodych ludzi ;)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 18 Paź 2014 03:05 

Loty: 1
Kilometry: 1 599
Uważajcie na kanarów w drodze na lotnisko w autobusie 72 - istny meksyk. Sprawdzali nas 3 razy. Każdy kanar ma obstawę policjanta i nie ma przebacz - wysiadka lub ucieczka z autobusu. Bilet kosztuje kilka pln , więc nie warto ryzykować.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 13 Lis 2014 22:08 

niebieski
Jechałem 72 na gapę z lotniska do centrum, kierowca nie miał papieru w drukarce i nie sprzedał ani jednego biletu. Kazał siadać blisko i tłumaczył, że jak będzie kontrola to dadzą mu papier i sprzeda bilety. Z podróży zrezygnował jeden pasażer, reszta, w tym wszyscy Serbowie (albo inaczej - osoby, które płynnie rozmawiały z kierowcą po serbsku) zdecydowali się jechać.

Autobus zatrzymuje się na wielu przystankach, dość spory ruch, to zwykły autobus miejski z reguły przegubowy i niskopodłogowy. W sobotę z centrum na lotnisko jechałem dokładnie 44 minuty.

Zeleni Venac to po prostu kawałek ulicy na której po obu stronach jest kilka przystanków jeden za drugim. 72 z lotniska zatrzymuje się na początku tego "szeregu" przystanków, wyrzuca pasażerów, podjeżdża kilkadziesiąt metrów dalej na przystanek i zabiera pasażerów na lotnisko.
Oba kursy - z/na lotnisko były punktualne co do minuty.

Załączniki:
Komentarz do pliku: rozkład 72 z lotniska
IMG_4707.jpg
IMG_4707.jpg [ 64.27 KiB | Obejrzany 5909 razy ]
Komentarz do pliku: 72 na lotnisku
IMG_4839.jpg
IMG_4839.jpg [ 119.95 KiB | Obejrzany 5909 razy ]

#56 PostWysłany: 16 Lis 2014 17:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Kilka dni temu wróciłem z BELGRADU z dwudniowej wycieczki (promocja Air Serbia - Jat Airways sprzed kilku tygodni).
Jeżeli ktoś jest zainteresowany - proszę o pytania, chętnie odpowiem.
Z technicznych obserwacji - transport: korzystałem z linii A1. Jej początkowy przystanek znajduje się po lewej stronie bezpośrednio przy wyjściu z terminala. Koszt w jedną stronę 300 dinarów (kurs sprzedaży waluty 10.11 wynosił na mieście ok. 118,5-119 dinarów za Euro, zakupu ok. 121; na lotnisku można znaleźć na parterze - poziomie odpraw - bank w którym można na odrobinę gorszych warunkach wymienić pieniądze, lub na poziomie -1 [przyloty] zrobić to w punkcie informacji turystycznej [przelicznik 1 euro - 115 dniarów]). Autobus jest szybki - do centrum jedzie ok. 40 minut (także przez Nowy Belgrad). Ma dwa przystanki po drodze. Kończy i zaczyna swoją trasę na placu Slavija w centrum miasta. Kursuje co 20 minut od godz. 7.20 do 20.00. Później co pół godziny lub co godzinę (rozkład na zdjęciu).
Autobus 72, o którym pisał Wirecki1, kosztuje 73 dinary (lub 150 u kierowcy - nie jestem tego pewien, bo nie korzystałem, lecz tak jest napisane na stronie belgradian.com, którą polecam przejrzeć przed wyjazdem.) Aby skorzystać z niższej opłaty trzeba kupić BusPlus - kartę trasnportu miejskiego, która kosztuje 40 dinarów i można ją doładowywać.
Ja polecam - jeżeli ktoś ma ochotę dużo jeździć po mieście - bilet 24h, który od momentu pierwszego użycia (dotknięcie terminala/czytnika w pojeździe miejskim) jest ważny przez dobę. Kosztuje 320 (razem z kartą BusPlus) i można dzięki niemu korzystać z nieograniczonej liczby przejazdów. Kartę można kupić w dowolnym kiosku (jest ich bardzo dużo w mieście).
System transportu miejskiego jest bardzo rozwinięty, częstotliwość ich kursowania wysoka (nigdy nie czekałem dłużej niż 10 minut na właściwy nr - ale nie korzystałem z transportu po godzinie 20, więc nie pomogę jak jest później). W mieście działa również transport nocny, ale na osobnych biletach.
Ogólnie miasto jest ładne, ma dużo zabytków i miejsc wartych odwiedzenia. Jest dosyć tanie, baza hotelowa szeroka. Ja trafiłem na piękną pogodę (ponad 20 stopni i słońce) i przez to miasto wydawało mi się bardziej przyjazne, niż np. Warszawa jaką opuszczałem i witałem w mgle i ponurej jesiennej atmosferze.
Air Serbia (Jat Airways) niczym szczególnym mnie nie zdziwiły. Miła obsługa. Rejs Airbusem A319-100 (prawie w całości wypełnionym). Na duży plus zasługuje linia względu na szybką odpowiedź i deklarację zwrotu pieniędzy za nieodbyty lot mojej żony (choroba).

Jeżeli ktoś potrzebuje więcej informacji - proszę o pytania.

T.

-- 16 Lis 2014 18:13 --

I jeszcze dwie obserwacje dotyczące lotniska w Belgradzie.
Lotnisko Nikolau Tesla jest ciekawym przykładem projektu, w którym po pierwsze: odprawa w Air Serbia (Jat Airways) dokonywana jest z 10 stanowisk dla wszystkich lotów tą linią fo których prowadzi jedna kolejka. Na początku byłem trochę zdezorientowany brakiem informacji WAW na monitorakch przy stanowisku, jednak później zauważyłem, że wyświetlają się na nich mniejszą czcionką wszystkie lotniska docelowe.
Druga obserwacja - brak kontroli bagażu przed wejściem na strefę bezcłową. Kontrola jest dopiero przy wejściu do bramek, w których pasażerowie czekają już na wejście bezpośrednie do samolotów. Jest dla nich jedna kolejka (najczęściej do dwóch lotów). Problemem jest, że jest dosyć długa, ale dużą zaletą tego systemu jest możliwość korzystania ze swoich napojów prawie do samego końca oczekiwania na lot. Zakupy w Duty Free muszą być spakowane w zamknięte siatki wydawane przez obsługę sklepów.
Jeżeli ktoś widział taką procedurę na innych lotniskach, proszę się podzielić informacjami na których.

T.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Rozkład jazdy linii A1
A1.jpg
A1.jpg [ 168.42 KiB | Obejrzany 5854 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 24 Lis 2014 12:41 

platynowy
Jeśli ktoś z Krakowa, wybiera się do Belgradu, to mam kartę BusPlus ze środkami na koncie pozwalającymi na zakup jednego biletu (np. przejazd jednej osoby w jedną stronę autobusem 72 z lotniska) - doładowałem sobie na przejazd na lotnisko ale i tak pojechałem taksówką, bo było mało czasu.

W ten sposób nie mając dinarów nie musisz szukać bankomatu na lotnisku, a później przepłacać za bilet u kierowcy (72RSD ściągane z karty BusPlus vs 150RSD u kierowcy) - pytałem we wszystkich kioskach i trafikach w terminalu i tej karty NIE DA SIĘ kupić na lotnisku, wszyscy odsyłają do kierowcy.

Oddam za friko lub za przysłowiowe piwo :)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 24 Lis 2014 13:00 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Czy podróżując po Belgradzie w dwie osoby można mieć jedną kartę BusPlus, czy każdy musi mieć swoją?

#59 PostWysłany: 24 Lis 2014 13:07 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Jeżeli wybierzesz w kasowniku bilet pojedynczy lub minutowy to jest do wykorzystania przez większą ilość osób na jednej karcie. Trzeba kliknąć w kasowniku piktogram grupki ludzi i określić ile osób jedzie na wybranym bilecie.
Natomiast nie ma takiej możliwości już dla biletu dobowego ! Każdy musi mieć wtedy osobną kartę.
 Profil Relacje PM off
Sudoku uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 24 Lis 2014 14:11 

platynowy
Nie udało mi się skasować na jednej karcie dwóch biletów godzinnych. Być może coś robiłem źle, ale standardowo w kasownikach jest opcja wybrania biletu czasowego ALBO dodania większej ilości osób.

Natomiast sama karta kosztuje 40 RSD (~1.5 PLN) więc nie jest to wydatek... plus trudno z góry założyć, że wszyscy będą zawsze podróżować po mieście razem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość