Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 21 Maj 2023 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@Nvjc

Czy mógłbyś podzielić się wrażeniami z Los Guatuzos? Zatrzymywałeś się u Aillen i Armando?
Po przeczytaniu różnych wpisów w internecie wynika, że jest to lepsze miejsce niż Indio Maiz jeśli chodzi o zwierzęta.

Mam tylko problem jak to ogarnąć logistycznie. Wylatuję z Liberii i pomimo, że to tylko ok 60km w linii prostej od Los Guatuzos to dojazd jest dość skomplikowany.
Czy wiesz może czy możliwe jest przekroczenie granicy w jednym z tych dwóch miejsc?

Załącznik:
granica.png
granica.png [ 388.62 KiB | Obejrzany 1525 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#42 PostWysłany: 21 Maj 2023 17:27 

złoty
mordek napisał(a):
@Nvjc
Czy mógłbyś podzielić się wrażeniami z Los Guatuzos?

W tym tygodniu wróciłem, dosłownie w ciągu najbliższych kilku dni zamierzałem to zrobić w obszerniejszej formie, bo jest to miejsce naprawdę niesamowite i warto, żeby na tym forum był jego opis. Skoro jest Ci to potrzebne, to przyspieszę to i napiszę więcej dziś wieczorem lub jutro.

W tym miejscu po lewej fizycznie da się przekroczyć granicę, jest normalna droga, ale nie ma tam punktów granicznych, czyli po przekroczeniu granicy nie zostaje żaden ślad. Miejscowi przekraczają ją tam codziennie, praktycznie poza jednym budynkiem migracyjnym oznaczonym w google maps jako "oficinas de aduana y migración y extranjeria" nie ma tam żadnej wskazówki, że przekracza się granicę. Od strony kostarykańskiej jest znak "witamy w Los Guatuzos", ale nie ma ani słowa, że witają w Nikaragui ;) Czyli fizycznie da się bez żadnego problemu, ale raczej legalne to nie jest i na pewno nie jest możliwe, jeśli chciałbyś później wyjeżdżać z Nikaragui przez jakiś oficjalny punkt graniczny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 21 Maj 2023 17:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Super! Czekam na wskazówki bo wylot mam już w czwartek
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 21 Maj 2023 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Uważaj na sprzęt foto, akurat tam jest spory problem i się czepiają.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 21 Maj 2023 22:35 

złoty
@zawiert Ale piszesz ogólnie o Nikaragui?

Ja przylatywałem do Managui i tam każdy bagaż przejeżdżał przez skaner. Mnie odesłali do jakiejś kontroli, poczekałem z 30 minut w kolejce, okazało się, że nawet nie zamierzają sprawdzać bagażu, tylko od razu pytają o lornetkę. Małą, żaden tam profesjonalny sprzęt. Do wwiezienia lornetki podpisywałem trzy różne formularze, potem wzywany był policjant, który wypisywał jakieś pozwolenia. Jeśli dobrze podpatrzyłem, to miałem pozwolenie na 21 dni, choć nikt nie pytał, ile zamierzam spędzić w kraju. Podpisałem mu to pozwolenie i byłem wolny. Natomiast w tym samym plecaku miałem bezlusterkowca z dwoma obiektywami i nikt w ogóle o to nie pytał, choć przybliżenie na długim obiektywie jest zdecydowanie większe, niż w tej lornetce ;) W każdym razie potwierdzam, normalne rzeczy potrafią tam stanowić problem. U mnie skończyło się tylko na 45 dodatkowych minutach na lotnisku i formalnościach, bez większych komplikacji.
 Profil Relacje PM off
naimad lubi ten post.

#46 PostWysłany: 22 Maj 2023 08:15 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
nie chcę rzucać tekstem znam się ale nie wypowiem, ale jest taka dziewczyna na ig z którą korespondowaliśmy podczas naszego RTW- dodoknitter, jechała ona sobie przez wszystkie republiki bananowe i opisywała duże problemy z wjazdem do Nikaragui. Najwięcej problemów w regionie to właśnie w tym kraju miała. Wiadomo, tak jak moja opinia o Bali, jej uwagi o Nikaragui to obserwacja subiektywna, ale na pewno oni coś na granicy cudują z papierami i sprawdzaniem, zwłaszcza, jak wjeżdża się lądem/wodą.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 22 Maj 2023 09:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Przekraczałam lądową granice w Penas Blancas, bez żadnych cyrków. Rozmowa bardziej z ciekawości pograniczników niż szukanie problemu.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 22 Maj 2023 10:09 

srebrny
Przejeżdżałem swego czasu z Kostaryki przez Nikaraguę do Hondurasu (i dalej do Gwatemali i Belize), zero problemów. Podróżowałem komunikacją lokalną, czyli chicken busem do granicy, przejście pieszo, dalej kolejnym chicken busem. W Nikaraguii spotkałem w tym regionie najmilszych ludzi na mojej drodze.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 22 Maj 2023 10:15 

złoty
Choć to o o czym piszecie zależy też pewnie od konkretnej osoby, tego jaki ma dzień itd. Ja nadziałem się na problem z lornetką, a osoba, z którą byłem, przeszła bez żadnego problemu (ale bez lornetki w bagażu ;) ). Dziewczyna opisywana przez @zawiert miała cyrki ze sprzętem foto, u mnie i wielu innych osób na to nie zwrócili uwagi. Myślę, że zdecydowana większość osób przekroczy granicę bez żadnego problemu, ale uwaga jest jednak cenna, bo warto być ewentualnie przygotowanym (choćby czasowo) na jakieś jakieś przestoje. To jak z Kostaryką - mnie przy wjeździe nawet nie zapytali o bilet wyjazdowy, a @mmaratonczyk pisze w innym dziale, że nie chcieli go wpuścić z biletem wylotowym z Panamy.

No i warto pamiętać, że do Nikaragui nie wpuszczają z dronami. Zakazy dronów były akurat bardzo widoczne na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 22 Maj 2023 10:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Był jakiś czas, w trakcie Covidu, gdzie rząd Ortegi sprawdzał dość mocno przybyszów zagranicznych. Linie lotnicze musiały wysyłać dokumenty pasażerów lecących do Managui, i wielu zagranicznych turystów dostali deny boarding za to ze są zagraniczny, tak jak dziennikarz Tomasz Surdel

https://twitter.com/TomekSurdel/status/ ... 4237029379

Casha tez mocno trzepali na granicy jak dobrze pamiętam.
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.

#51 PostWysłany: 22 Maj 2023 13:17 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
ja przekraczałam granicę lądową w listopadzie miedzy Hondurasem i Nikaraguą i też wspominam jako najgorsze doświadczenie ever. Bagażu nie trzepali, ale sama kontrola trwała ponad 2h mimo iż w łacznie 6 obcokrajowców chciało przekroczyć ta granicę. Przy okienku stałam ponad 30min, koleś na zapleczu sprawdzał pewnie to i owo i wypytywał o zatrudnienie i inne sprawy. Jako że on nic po angielsku, a mój hiszpański mocno podstawowy to był dość upierdliwy. mnóstwo jakiś kwitów, kontroli i w ogóle przerost formy nad treścią. Gorzej wspominam tylko lotnisko w Hawanie. Chodzi głównie o czas, bo nic nieprzyjemnego mnie nie spotkało.
2 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 24 Maj 2023 01:01 

złoty
Obiecany przeze mnie kilka postów wyżej opis Los Guatuzos zajął mi tyle miejsca, że nie chcąc zaśmieć tu wątku uznałem to bardziej za relację, ale gdyby ktoś poza @mordek był zainteresowany tym kierunkiem, to podrzucam link:

https://www.fly4free.pl/forum/los-guatuzos-nikaragua-natura-w-najczystszej-formie,211,171412
 Profil Relacje PM off
mordek lubi ten post.
mordek uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 19 Cze 2023 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 969
Kilometry: 2 124 232
HON fly4free
Mam bilety do Miami na styczeń i tak się zastanawiałem nad kupieniem przelotu do Nikaragui na tydzień. Normalnie to bym się nie zastanawiał, ale będę z rodziną 2+2, gdzie najmłodszy syn będzie miał niecałe 3 lata.
Myślałem o trasie na północ do Leon, wulkan Telica, Cerro Negro, oraz laguny przy Managua, Grenada i Ometepe.

Wynajęcie samochodu widzę po 2k na 7 dni :shock:
Chickenbusy są pewnie dostępne.

Pytania:
1. czy są jakieś tańsze wypożyczalnie
2. czy na miejscu łatwo kupić jednodniowe wycieczki na wulkany, laguny, itp - czy są przystępne cenowo, bo muszę jednak liczyć x4
3. czy wulkany są dostępne dla małego dziecka. Tzn. czy da się jakoś podejść z wózkiem czy jednak muszę brać jakieś nosidełka. Zasadniczo wystarczą mi punkty widokowe, ale fajnie byłoby zobaczyć lawę w Telica
4. czy ta trasa do dobry pomysł - co brakuje i warto zobaczyć

#54 PostWysłany: 19 Cze 2023 15:57 
Awatar użytkownika

srebrny
1- nie wiem
2-tak
3-nie, jak bierzesz smyka to go nosisz albo popyla samodzielnie
4-moim zdaniem nie, lepiej się skup na okolicy Granady i San Juan del Sur
tu bez problemu poruszając się komunikacja ogarniesz Omepete z wulkanem a w San Juan plaże i super żarcie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
cart uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 19 Cze 2023 16:00 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
ad 3. na wulkan Masaya jest droga asfaltowa do samego krateru :) wycieczka kupowana o 14, wyjazd o 16, bez problemu z dostępnością w listopadzie. Wycieczką też trudno to nazwać - potrzebny jest tylko taksówkarz.
Na Ometepe spędziłam 3 dni i było co robić, w leon i Grenadzie po 1 dniu jest ok.
cart lubi ten post.
cart uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 20 Cze 2023 00:40 

złoty
cart napisał(a):
2. czy na miejscu łatwo kupić jednodniowe wycieczki na wulkany, laguny, itp - czy są przystępne cenowo, bo muszę jednak liczyć x4
3. czy wulkany są dostępne dla małego dziecka. Tzn. czy da się jakoś podejść z wózkiem czy jednak muszę brać jakieś nosidełka. Zasadniczo wystarczą mi punkty widokowe, ale fajnie byłoby zobaczyć lawę w Telica
4. czy ta trasa do dobry pomysł - co brakuje i warto zobaczyć

Też nie znam tematu wypożyczalni, ale odniosę się do reszty.

Leon ok, ale wulkan Telica z dziećmi to może być ciężka sprawa. Nie wiem jak będzie w styczniu, ale w kwietniu tam wilgotność + temperatura dawały we znaki niesamowicie. Dla mnie najgorzej odczuwalne miejsce w trakcie całej podróży po Nikaragu i Kostaryce. Więc oprócz samej długości trasy warto wziąć ten aspekt pod uwagę. Lawę też ciężko zobaczyć.

Jak już było wyżej wspomniane, jak chcesz zobaczyć lawę w łatwy sposób, to na wulkan Masaya podjeżdżasz na sam punkt widokowy autem.

Koszt wycieczek w okolicach Leon to trochę kasowanie białasów ;) Moim zdaniem to są świetne okolice, ale dla aktywnego zwiedzania, a z dziećmi po pierwsze może być ciężko fizycznie, po drugie przy czterech osobach drogo. Natomiast zgadzam się z @becek, okolice Granady i Ometepe są łatwiejsze do poruszania się, a atrakcje są mniej wymagające. Jakbym jechał bez dzieci, zdecydowanie chciałbym odwiedzić Leon i okolice, ale z dziećmi już bym się mocno zastanowił, bo chyba to co najciekawsze, poza samym miastem, będzie jednocześnie dość ciężkie do zrobienia. Mało tam miejsc i rzeczy do zrobienia, które nie wymagają wysiłku.

Co do samego poruszania się, to działa tam aplikacja InDrive. Coś jak Uber, ale podajesz swoją propozycję kwoty za trasę, którą kierowcy akceptują lub proponują swoją kwotę. Można sobie wcześniej, nawet w Polski, sprawdzić jakie kwoty są akceptowalne dla kierowców na danych trasach i po prostu nie akceptować ich propozycji. Przy braku auta, rozważyłbym czy na jakieś małe trasy nie próbować szukać kierowców w ten sposób. Przy czterech osobach może się całkiem opłacać.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość