Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1069 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54
Autor Wiadomość
#1061 PostWysłany: 28 Lip 2025 21:30 

Cześć,
mam taką sytuację, że mój dowód został unieważniony (zmieniałam nazwisko i nie dopilnowałam terminu na zmianę dokumentu), ale nie widać tego fizycznie na dokumencie, bo jego data ważności jest jeszcze ponad rok. Potrzebuje pilnie polecieć do Włoch i teraz mam dylemat - kupować bilet na stare nazwisko i dane z unieważnionego dowodu? Czy przy odprawie online w Ryanair oni to jakoś sprawdzają w systemie, czy dokument jest aktualny? Bo że fizycznie na lotnisku obsługa sprawdza tylko czy nazwisko na bilecie się zgadza z nazwiskiem na dowodzie i zdjęciem, to wiem.
Czy kupić bilet na nowe nazwisko i zaryzykować i starać się o wydanie paszportu tymczasowego ekspresowego na lotnisku w dniu wylotu?
Czy ktoś miał taką sytuację, lub wie od środka jak to działa?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Zanzibarze 🌊😎 Tydzień w 4⭐️ hotelu z wyżywieniem za 3999 PLN 👙 Relaks na Zanzibarze 🌊😎 Tydzień w 4⭐️ hotelu z wyżywieniem za 3999 PLN 👙
Zimowy city break na Cyprze za 542 PLN 🤩☀️ Loty do Pafos + noclegi 🏖️ Zimowy city break na Cyprze za 542 PLN 🤩☀️ Loty do Pafos + noclegi 🏖️
#1062 PostWysłany: 28 Lip 2025 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Ryanair sprawdzi tylko czy zgadza się nazwisko na karcie pokładowej z dokumentem, który pokażesz.

Więc polecieć możesz.

Ale będzie to nielegal.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1063 PostWysłany: 02 Wrz 2025 08:04 

Prośba o pomoc, czy osoba niepełnoletnia na locie krajowym Ryanairem może okazać legitymację szkolną w mobywatelu jako dokument podróży?
 Profil Relacje PM off  

#1064 PostWysłany: 02 Wrz 2025 08:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Niezależnie od tego, co napiszą forumowicze, radziłbym zapytać bezpośrednio w linii lotniczej, najlepiej tak, żeby można było sobie jej odpowiedź jakoś zachować, by móc ją w przyszłości wykorzystać. Powołanie się na lotnisku (w razie problemu) na opinie pochodzące z tego forum nie przyniosą raczej żadnego efektu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1065 PostWysłany: 02 Wrz 2025 08:41 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie - wymagany jest dokument tożsamości.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1066 PostWysłany: 02 Wrz 2025 09:29 

HON fly4free
@Gooralka90
a co sam ryanair mówi na ten temat?

proszę bardzo - i zakładając, że to polski lot krajowy, to akceptowane są dla dzieci:
Ważny paszport
Ważny krajowy dowód tożsamości (...)
Legitymacja szkolna
Ważny polski mDowód (w aplikacji mObywatel) - powyżej 13 r.ż.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.
Tomo14 uważa post za pomocny.

#1067 PostWysłany: 02 Wrz 2025 15:28 

Kurcze, to że legitymacja tak, to wiem. Ale nie jest napisane, że może być w aplikacji mObywatel. Niestety na czacie Ryanaira nikt nie potrafił mi jednoznacznie odpowiedzieć. Otrzymałam odpowiedź,że legitymacja jest dozwolona ale ze względów bezpieczeństwa lepiej mieć wersję fizyczną.
 Profil Relacje PM off  

#1068 PostWysłany: 02 Wrz 2025 15:37 
Awatar użytkownika

platynowy
A jaki jest problem zabrać ze sobą tą fizyczną legitymację - odpada problem z gdybaniem.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1069 PostWysłany: 02 Wrz 2025 16:11 

Problem jest taki, ze dziś wylatujemy z Gdańska, a fizyczną legitymację Córka w trakcie wyjazdu gdzieś zgubiła. Stąd moje pytanie, a nie z potrzeby gdybania
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1069 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości