Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obszarów zagrożonych , aktualizowana co piątek
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html
English https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

informacja odnośnie darmowych testów (dzięki @manyaky)

antygen Berlin: https://schnelltestberlin.de/
niemcy-covid,1467,154246?start=1640#p1496415

- Berlin: Coronatest.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1520#p1491322
- NRW: Novida-test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1488748
- Berlin: 100test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1489257

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niemcy 2020 covid
#161 PostWysłany: 02 Lis 2020 10:34 

Zbanowany
niebieski
@Dziade.kJanusz...bardzo fajnie , że możesz wspomagać nas info bezpośrednio z Niemiec. Moja uwaga tylko na temat Brandenburgii. Mieszkam w Szczecinie a więc strefa przygraniczna(mały ruch przygraniczny) i jak pokazuje strona OderCenter Schwedt na Facebook (sprwadz) można wjechać na shopping do 24h. Dopisane dla Polaków...nie potrzebujecie testów ani nie obejmuje was kwarantanna. :P Mam nadzieję , że to jest prawda gdyż się tam wybieram w sobotę. Pamiętam , że od 2.11 w Niemczech ponownie jakieś zmiany zachodzą i będę wdzięczny jak ,,dostarczysz" kolejne info. :P
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#162 PostWysłany: 02 Lis 2020 16:29 

Hej,
Czy wg aktualnych przepisów można wjechać z terenu PL do Niemiec, udać się prosto na lotnisko i wsiąść w samolot? Z testem czy bez?
Gdzie można takie informacje znaleźć?
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 02 Lis 2020 17:27 

@natalka2109 czekam na info, wylatuje w czwartek.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 03 Lis 2020 08:21 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
jacek96 napisał(a):
Od 08.11.2020. W tym wątku są podane wszystkie informacje. Patrz posty z ostatnich dwóch tygodni.

Posty patrzyłem, ale na stronach niemieckich nic nie widzę, chyba że źle szukam.

#165 PostWysłany: 03 Lis 2020 11:27 

srebrny
https://www.auswaertiges-amt.de/de/quar ... se/2371468
To już było wklejane, ale jeśli masz jakieś konkretne pytania, to pytaj. Oby tylko nie po raz setny o tranzyt, jak większość wpisów na poprzednich stronach ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#166 PostWysłany: 03 Lis 2020 11:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@jacek96 nie, nie - tranzyt mnie nie interesuje :-)

O to mi chodziło - "prawdopodobnie od 8 listopada" - czyli jeszcze nie jest to pewne
Cytuj:
Future quarantine regulations (presumably as of 8 November)
Under the new specimen regulation, the following changes are expected:
A stay in a risk area means a stay in the area concerned at any point within 10 days prior to entry.
After arriving at their destination in Germany, the respective individuals must self-isolate at home for 10 days.
If no other grounds for exception apply, these individuals may only be released from the obligation to self-isolate at home – no earlier than 5 days after entering Germany– if they provide proof of a negative test result.
The regulations will be implemented by the Länder. The relevant information should therefore always be obtained from the Land to which an individual will be travelling.

Interesuje mnie głównie Nadrenia-Palatynat - jakie będą regulacje. Akurat mama leci 8 listopada ;-)

#167 PostWysłany: 03 Lis 2020 11:57 

srebrny
-- 03 Lis 2020 11:52 --

To jest pewne. Rząd Niemiec w porozumieniu z rządami landów ustalił i wprowadził w życie regulacje o których była mowa powyżej.
Będę obowiązywały na terenie całych Niemiec, w niektórych landach mogą być dodatkowe restrykcje, ale nie mniejsze.
"Prawdopodobnie", gdyż zostawili furtkę na wcześniejsze wprowadzenie w życie przepisów.

-- 03 Lis 2020 11:57 --

W interesującym Cię landzie nie jest źle, więc zapewne jedynie ogólnokrajowe restrykcje będą obowiązywać.
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 03 Lis 2020 12:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyki gdyby leciała dzień wcześniej byłoby dużo lepiej :/

#169 PostWysłany: 03 Lis 2020 12:26 

srebrny
Jeśli leci z PL, albo innych miejsc wysokiego ryzyka, to wiele się nie zmienia. Już teraz są restrykcje wobec tych podróżnych.
Największa zmiana dotyczy podróżujących z bezpiecznych miejsc.

Ostatnio edytowany przez jacek96, 03 Lis 2020 12:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 03 Lis 2020 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Teraz , z tego co wiem, lecąc z Polski można zrobić test np na lotnisku od razu
i po otrzymaniu wyniku jest zwolnienie z kwarantanny*. A po zmianie, jeśli dobrze odczytałem można będzie zrobić go po 5 dniach od wjechania do kraju?

*
viewtopic.php?p=1387999#p1387999

Ostatnio edytowany przez Abcn, 14 Lis 2020 10:16, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 03 Lis 2020 12:31 

srebrny
To prawda, tu jest istotna zmiana procedur.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 03 Lis 2020 12:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli jednak ten dzień wcześniej spowodowałby zyskanie tygodnia czasu, przy negatywnym teście. Człowiek jak rezerwował bilety nie mógł mieć zielonego pojęcia, trudno się mówi.

#173 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:49 

Zbanowany
niebieski
-- 04 Lis 2020 14:31 --

Jako mieszkaniec Szczecina żywotnie :lol: zainteresowany wjazdem do Brandenburgii informuję , że zaktualizowane od 3.11 wiadomości wjazdu do tego kraju związkowego są nadal pomyślne czyli...spokojnie do 24h na shopping możliwy. Potwierdzenia na facebook OderCenter Schwedt. Niestety nie ma info na temat wjazdu do Meklemburgii ale będę szukał :P

-- 04 Lis 2020 14:49 --

Dobra strona dla uzyskania info ,,MyPolacy.de
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 04 Lis 2020 15:46 

kamilbee napisał(a):
@natalka2109 czekam na info, wylatuje w czwartek.

Lecieliśmy z Tegel, nikt nas o nic nie pytał, skąd jedziemy, nic o testach, kiedy przyjechaliśmy, także u nas ok ?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#175 PostWysłany: 04 Lis 2020 19:29 

pawi napisał(a):
Teraz , z tego co wiem, lecąc z Polski można zrobić test np na lotnisku od razu
i po otrzymaniu wyniku jest zwolnienie z kwarantanny.

No właśnie, że nie. Przechodziłem przez to, bo mieszkam w NRW. Na lotnisku mogłeś za darmo zrobić wymaz. Później od razu miałeś obowiązek przyjechać do miejsca docelowego (np. do domu) i rozpocząć kwarantannę. Zgłaszasz to w miejscowym Gesundheitamt, można wypełniając internetowy formularz.

Później przychodzi wynik testu. U mnie po 22 godzinach.

Zgłaszasz, że masz ujemny wynik testu. Nadal jesteś w kwarantannie!

Czekasz na telefon z Gesundheitamtu, który oznajmia ci, że jesteś z kwarantanny zwolniony.

Ujemny wynik testu nie zwalnia z kwarantanny. Z kwarantanny zwalnia telefonicznie urzędnik Gesundheitamtu.
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 04 Lis 2020 19:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak czy inaczej powinno być o te kilka dni szybciej? P. S. Długo czekałeś na telefon?

#177 PostWysłany: 04 Lis 2020 19:37 

niebieski
Nie wiem, jak w NRW ale w Hesji:
https://soziales.hessen.de/gesundheit/c ... inreisende

"Wenn Ihre Einreise aus einem Risikogebiet am Frankfurter Flughafen erfolgt, wird Ihre Aussteigerkarte an das für Sie zuständige Gesundheitsamt übermittelt. So kann sichergestellt werden, dass alle Einreisenden aus Risikogebieten nachverfolgbar sind. "

...czyli nie musisz zglaszac sie do zadnego urzedu.

"Auch nach Einreise aus einem Risikogebiet kann ein negatives ärztliches Zeugnis die Quarantäneregelung aufheben. Auch hier stellt ein negativer PCR-Test einen ausreichenden Nachweis dar."

...czyli sam test zwalnia z kwarantanny.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 04 Lis 2020 19:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Jestem słabo biegły w niemieckim podrzucie info odnośnie Nadrenii-Palatynat? Z góry dziękuję

#179 PostWysłany: 04 Lis 2020 19:50 

niebieski
Was passiert, wenn Ihr Testergebnis negativ ist?
Wenn Sie sich im Testzentrum am Flughafen Köln/Bonn, am Hauptbahnhof Köln oder im Infektionsschutzzentrum 3 (ISZ 3) des Gesundheitsamtes haben testen lassen, können Sie mittels persönlichem QR-Code (bei Testung ausgehändigt) nach 48 bis 72 Stunden Ihr Testergebnis über die Corona Warn App einsehen. Bitte beachten Sie die Anleitung, die Ihnen hierzu ausgehändigt wurde. Den vollständigen Befundbericht können Sie über die Seite befund.wisplinghoff.de nach Eintrag der Identifikationsnummer (GUID) herunterladen. Ihr negatives Testergebnis dient Ihnen zur vorzeitigen Entlassung aus der Quarantäne. Sie brauchen sich nicht mehr beim Gesundheitsamt Köln zu melden.

https://www.stadt-koeln.de/artikel/69436/index.html

Wynik pierwszy z brzegu, akurat o Kolonii. Wynika z niego, ze tez nie trzeba kontaktowac sie z Gesundheitsamtem i wynik testu zwalnia z kwarantanny. Nie wiem tylko z ktorego dnia jest ten artykul.

Bo drugi z brzegu link mowi:

https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen ... s#70088aff

Ja. Jeder, der aus einem Risikogebiet nach Nordrhein-Westfalen einreist, muss das zuständige Gesundheitsamt kontaktieren und auf den Aufenthalt in dem Risikogebiet hinweisen.

...czyli niby trzeba sie kontaktowac.

Die Quarantänepflicht gilt nicht, wenn ein negativer Corona-Test vorliegt, der höchstens 48 Stunden vor der Einreise vorgenommen worden ist. Maßgeblich für die Frist ist der Zeitpunkt der Feststellung des Testergebnisses. Der Test kann in Deutschland nachgeholt werden; allerdings müssen dann bis zum Erhalt des Testergebnisses die Quarantäneregeln eingehalten werden.

..i test caly czas zwalnia.

Czyli taki maly chaos w tym landzie :)

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 05 Lis 2020 21:04 

Wszedłem u siebie i czytam: https://www.land.nrw/sites/default/file ... assung.pdf

I interesujący jest paragraf 3, bo z jednej strony:

Von den Verpflichtungen nach Absatz 1 nicht erfasst sind Personen, die keine Symptome aufweisen, die auf eine Erkrankung mit COVID-19 im Sinne der dafür jeweils aktuellen Kriterien des Robert Koch Instituts hinweisen und über ein ärztliches Zeugnis in Papier- oder digitaler Form in deutscher oder in englischer Sprache verfügen, welches bestätigt, dass keine Anhaltspunkte für das Vorliegen einer Infektion mit dem Coronavirus SARS-CoV-2 vorhanden sind, und dieses dem zuständigen Gesundheitsamt auf Verlangen unverzüglich vorlegen.

I tu pytanie, skąd ma się pojawić żądanie? Bo czytam paragraf 2, Meldepflichten i tam jest jasno, że wszyscy muszą swój powrót zgłosić. Ja mówię o swoich doświadczeniach. Wracałem w piątek, test we FRA po 14, w sobotę wynik, negatywny. Zgłosiłem wszystko przez internet. Telefon z Gesundheitamtu był po 14, babka spytała, jak się czuję i powiedziała że od tej pory jestem zwolniony z kwarantanny. Wyszło, jakby test zwalniał, ale po potwierdzeniu przez Gesundheitamt.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość