Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Wrz 2023 18:36 

tropikey napisał(a):
I jeszcze jedno... Skoro jesteś na miejscu, a nie czytałeś mojego wpisu tu: nowy-jork-na-7-dni-lub-krocej-co-warto,761,44356&p=1644719#p1644719,
to oferta jest aktualna.

Pewnie że chce, jeśli mogę.

Japonka, przejazd single teraz 3.25 kosztuje. Chyba że 2.90 jest jeśli doładuje plastikowy metro card i to ów benefit
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨ Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨
Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨ Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨
#62 PostWysłany: 23 Wrz 2023 18:48 
Awatar użytkownika

złoty
Kolego, masz same potrzeby, a jakoś ciężko ci odpowiedzieć na pytania ?
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#63 PostWysłany: 24 Wrz 2023 04:37 

Kolego, na wyjeździe nie jestem non stop na telefonie lub nie mam czasu by usiąść i napisać coś na odczepne. Pytanie o bezpieczeństwo chodzi za mną odkąd je przeczytałem.

Otóż...

W ny zarówno ja, jak i żona czuliśmy się mega bezpiecznie. Spaliśmy na Manhattanie w końcu. Byliśmy na meczu Jankesów na bronxie gdzie ta najgorsza patologia i? I było zayebiscie chodziliśmy sobie po meczu w okolicy i nie było tam nic złego. W samym ny mówili nam że będzie ćpanie smród moczu i bezdomni. Serio kpili z nas więcej jest ich w okolicy pałacu kultury. Czuć tu i ówdzie zielone ale to bez przesady, taki ich lokalny smaczek. Za to zero alkoholu i papierosów :)

Jest ekstra nie bójcie się. Nas mieli okraść na rambli w Barcelonie i było ok, w Paryżu na przedmieściach miała stać się krzywda było ok, w Wenecji miało śmierdzieć z kanałów i nie śmierdziało a teraz ny i zero zastrzezen.

Nikt nawet na nas nie spojrzał, serio. Jedna pani obcięła żonę i się okazało że Polka... :))

A jeślichodzi o przejazd to karta mi nie szła w automacie i fdny mi podszedł i mówi idź sobie przyłóż kartę do omny na bramce przyłożyłem poszło zbliżeniowo X2 osoby a skasowało mnie to na 2.90+1.00 USD także coś tanio wyszło, zobaczę jutro
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 01 Paź 2023 14:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie wiedziałem gdzie wrzucić, a mowa m.in o metrze w NY więc informacyjnie: wielka ulewa przeszła przez miasto, lekki potop, wyłączone cześć stacji i lotnisko La Guardia.
https://next.gazeta.pl/next/7,172392,30 ... 6014260491
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 11 Lis 2023 20:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Kilka informacji na temat kolejki PATH

Bylem tydzien w NY i mialem hotel w NJ wiec potrzebowalem dojezdzac codziennie kolejką PATH:
-kolejka jezdzi 24h/dobe 7 dni w tygodniu
-mozna kupic tygodniową nielimitowaną karta na jazdy ale wtedy trzeba kupic karte za 1$ dla kazdego plus koszt 7dniowego passa (36$)
-mozna kupic 1 karte za 1 dolara doładowywać 10 przejazdami w cenie 26$. Wowczas wszyscy moga korzystac z tej jednej karty. Poprostu przechodzac przez bramki odbijacie tą samą karte np 4 razy po kazdej osobie ktora wchodzi z wami do kolejki.
-kolejka jezdzie pomiedzy Manhattanem (Empire state building jedna linia, WTC druga linia) a stacją NEWARK. Ale UWAGA nie dojezdza do lotniska NEWARK. Aby dostac sie na lotnisko trzeba dojechac kolejnym airtrainem (ponoc 8 $ za osobe) lub tak jak my wzielismy Lyfta na 4 osoby zaplacilismy jakies 15$ za taksówke.

Generalnie polecam, szybko, czysto, jezdzi czesto.

Aktualne stawki PATH mozecie znalezc tutaj:
https://www.panynj.gov/path/en/fares.html

Załączniki:
ScreenHunter_934 Nov. 11 19.38.jpg
ScreenHunter_934 Nov. 11 19.38.jpg [ 85.54 KiB | Obejrzany 1120 razy ]
marek1984 lubi ten post.
marek1984 uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 15 Lut 2024 08:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć,
Mamy nocleg w North Bergen. Mapy pokazują ze dojedziemy na Manhattan (konkretnie Times Square) bezpośrednio autobusem 127. Czy ta linia wchodzi w skład metro card które chemy kupic (nie pamietam czy mozna na 7 czy 10 dni).
Czy na ten bus 127 obowiązuje inny bilet (cos mi swita ze to podchodzi pod NJ transit. Jesli tak to kojarzycie jaka jest teraz cena jednorazowego przejazdu tym busem NJ transit ? Mozna u kierowcy zapłacic gotówką ?
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 31 Mar 2024 00:29 

Czy ktoś w czasie pobytu w NY korzystał z systemu płacenia za przejazdy kartami/urządzeniami zbliżeniowymi czyli OMNY ?
Konkretnie chodzi mi o OMNY 7-day fare cap ., wzór 7-Day Unlimited MetroCard.

Jak jest liczony ten okres?, czy jest to faktycznie 7 dni liczone od dowolnego dnia tak jak jest napisane na ich stronie? np:
W piątek jest pierwszy przejazd , w poniedziałek 12ty przejazd i do czwartku nie nalicza już opłat ?

Say hello to an easier, more equitable way to pay your fare: the 7-day fare cap with OMNY!

Effective August 20, you can start any day of the week: pay for 12 rides in a 7-day period and any additional rides are free. And, unlike with MetroCard, you don’t have to pay upfront. Just tap and pay as you go.

Use the same device or card all 7 days and you’ll automatically ride free after your 12th paid fare.

No need to pre-pay like when you buy a 7-Day Unlimited MetroCard. Tap with your own mobile wallet enabled device or contactless bank card, and you pay only for the trips you take. The more you ride, the sooner you’ll earn free trips.

Na niektórych stronach jest informacja że tydzień oznacza poniedziałek-niedziela, więc cup obowiązuje tylko do niedzieli ,
a od poniedziałku znów nalicza opłaty za przejazd od początku, czy to prawda ?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 01 Kwi 2024 16:45 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 171 198
Do 20 sierpnia 2023 faktycznie 7 dni liczone było od poniedziałku, natomiast od 21.08 zmieniono to na dowolne siedem dni:

https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_transit_fares

Between February 28, 2022, and August 20, 2023, Monday-to-Sunday fare capping applied on OMNY. Users of OMNY paid the base fare on buses, subways, and the Staten Island Railway until they had paid a total amount equal to the cost of the 7-Day Unlimited MetroCard option for fares within a single week (from Monday to Sunday), upon which they did not pay fares for subsequent trips. ... When the base fare was raised to $2.90 on August 21, 2023, the 7-day cap was modified to apply to any consecutive seven-day period. In addition, the fare cap was raised to $34, so riders paid $2.90 for their first 11 trips and $2.10 for their 12th trip
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 02 Lip 2025 12:02 

maarcin1938 napisał(a):
Cześć,
Mamy nocleg w North Bergen. Mapy pokazują ze dojedziemy na Manhattan (konkretnie Times Square) bezpośrednio autobusem 127. Czy ta linia wchodzi w skład metro card które chemy kupic (nie pamietam czy mozna na 7 czy 10 dni).
Czy na ten bus 127 obowiązuje inny bilet (cos mi swita ze to podchodzi pod NJ transit. Jesli tak to kojarzycie jaka jest teraz cena jednorazowego przejazdu tym busem NJ transit ? Mozna u kierowcy zapłacic gotówką ?

Cześć, Jak wyszło z tym dojeżdżaniem z North Bergen ? Też mam tam mieszkać.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 04 Lip 2025 12:36 
Awatar użytkownika

niebieski
marecki1 napisał(a):
maarcin1938 napisał(a):
Cześć,

Cześć, Jak wyszło z tym dojeżdżaniem z North Bergen ? Też mam tam mieszkać.

Musze powiedziec, że byłem bardzo miło zaskoczony.
Autobus 127 kursował dość często, nawet w godzinach szczytu dojazd nie był jakiś dlugi. Z tego co pamietam to srednio w około 30-50 minut bylismy zawsze na Manhattanie od wyjscia z hotelu. Ja osobiście polecam.
Można zapłacić u kierowcy, a na tym dworcu do którego dojezdza 127 mozna tez kupic od razu sobie pakiet np 10 biletów i wtedy wychodziło cos taniej.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 05 Sie 2025 13:51 

U mnie w końcu odbyło się inaczej. Spod Super 8 w North Bergen kursują prywatne busiki za 3.5 USD (gotówką) . W 20 minut jesteś na Port Authority. Powrót tak samo. Nie jeżdzą między 24 a 4 rano.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość