Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 29 Cze 2023 19:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy w NYC warto korzystać ze specjalnych aplikacji transportowych (np. MyTransit) zamiast zwykłych Google Maps?
Będziemy tam 6 dni i mamy zamiar poruszać się na tygodniowym passie, więc żeby zoptymalizować jego koszt, będziemy się starać korzystać mozliwie często z metra i autobusów. Zależałoby mi w związku z tym na aplikacji, która da jak najdokładniejsze wskazówki dot. przejazdów i jak najwięcej alternatywnych połączeń na interesujących nas trasach.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨ Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨
Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨ Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨
#42 PostWysłany: 29 Cze 2023 21:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Na temat innych aplikacji nie mogę się wypowiedzieć, ale mnie Google Maps nie zawiodło podczas kilkudniowego pobytu w NYC. Jeździliśmy tylko metrem więc nie wiem jak jest w przypadku autobusów- podejrzewam, że również solidnie.
tropikey lubi ten post.

#43 PostWysłany: 29 Cze 2023 21:26 

platynowy
Jeżeli chodzi o Manhattan, to nawet nie potrzebujesz mapy. Rozkład ulic i alej jest banalny, a na każdym skrzyżowaniu masz oznaczenie gdzie aktualnie się znajdujesz. Wystarczy ci mapa z atrakcjami i papierowa mapa metra, którą dostaniesz w każdym hotelu.

Poza Manhattanem mapy googla sprawdzają się bardzo dobrze.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#44 PostWysłany: 29 Cze 2023 21:27 
Awatar użytkownika

platynowy
W ub. roku byłem tam po raz pierwszy i korzystałem tylko z GM, ale prawie wcale nie korzystałem z komunikacji publicznej (tyle co z i na lotnisko). Reszta przez 3 dni na piechotę :D
Teraz, będzie nieco gorsza lokalizacja hotelu (poza Manhattanem) i stąd większa potrzeba korzystania z komunikacji. Główne linie metra GM na pewno ogarnia bardzo dobrze, ale mam obawy, jak to wygląda w odniesieniu do autobusowych, zwłaszcza podrzędnych.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#45 PostWysłany: 29 Cze 2023 21:38 
Awatar użytkownika

Loty: 1347
Kilometry: 2 751 039
platynowy
@tropikey rzeczywiście żadna nawigacja nie jest imho potrzebna. Sieć metra jest bardzo gęsta i połapiesz się gdzie co i jak jeździ w 10 minut. Wszędzie są tablice metra i dowolne miejsce można dojechać nim na kilka sposobów - zwłaszcza na Manhattanie.
Niektóre pociągi na tych samych liniach są pośpieszne - zatrzymują się co kilka stacji co też jest bardzo dobrze opisane na peronach.
Co do autobusów to pamiętaj, że większość dnia wszędzie są mega korki więc jeżdżenie nimi to powinien być plan b zawsze.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#46 PostWysłany: 29 Cze 2023 21:51 

HON fly4free
Tak jak pisze hiszpan: "visual approach" + ewentualne wspomaganie zwykłym googlem dla orientacji w zupełności wystarczy. Z resztą przy takim zapasie czasu jak tydzień + dobrej pogodzie w tym okresie to w ogóle sugeruję częściowe porzucenie komunikacji na rzecz własnych nóg zwłaszcza na M. Tylko wtedy można zobaczyć jak on jest niejednorodny przechodząc najlepiej zygzakiem przynajmniej raz o własnych siłach np. od FiDi za Central P.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#47 PostWysłany: 29 Cze 2023 22:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak, tak, ten etap mam już zaliczony :)
Teraz będę z córką, która aż takim zamiłowaniem do łażenia na piechotę nie pała :)
Co do autobusów, to chciałbym z nich korzystać głównie w Astorii, gdzie mamy zakwaterowanie (nowe-hotele-sieci-marriott-worldwide,1617,146814&p=1624251#p1624240). Nie jest to rejon, który jakoś nadzwyczajnie zachęca do przemieszczania się na piechotę, więc autobusy przydadzą się (zwłaszcza wieczorem, czy w drodze z/na lotnisko) na trasie hotel - metro (lub odwrotnie), albo np. gdy trzeba będzie skoczyć po jakieś zakupy do Food Bazaar. Zgadzam się jednak, że nie będzie to pierwszorzędny środek transportu.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 30 Cze 2023 01:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Korzystałem z GM zarówno w metrze, jak i autobusach - w obu wyśmienicie. Chyba największą zaletą GM w tym przypadku jest właśnie dobieranie optymalnej trasy z A do B transportem publicznym. Nie pamiętam, czy śledziło też pojazdy w czasie rzeczywistym, ale jeśli nie, to wszystko trafiło nam się przez tydzień rozkładowo.
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 30 Cze 2023 13:58 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@tropikey GM jest ok, ale ja wolałem korzystać z aplikacji Transit. Jej plusem jest pokazywanie dokładnej lokalizacji wejścia do danej stacji metra oraz (dla Ciebie może nie będzie to tak istotne, ale my byliśmy z dzieckiem w wózku) które wejście posiada windę i czy dana stacja w ogóle jest dostępna dla wózków (dziecięcych bądź inwalidzkich).
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 30 Cze 2023 14:43 
Awatar użytkownika

srebrny
vincenz napisał(a):
@tropikey GM jest ok, ale ja wolałem korzystać z aplikacji Transit. Jej plusem jest pokazywanie dokładnej lokalizacji wejścia do danej stacji metra oraz (dla Ciebie może nie będzie to tak istotne, ale my byliśmy z dzieckiem w wózku) które wejście posiada windę i czy dana stacja w ogóle jest dostępna dla wózków (dziecięcych bądź inwalidzkich).

To jest faktcznie minus GM, a te zejścia do metra w NYC jakoś szczególnie nie rzucają się w oczy. Takie dość kameralne :D

#51 PostWysłany: 02 Wrz 2023 23:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba nie bylo w tym temacie wiec dorzucam New Jersey trip planner.

Dzieki niemu mozecie dowiedziec sie dokladnie jaki bedzie koszt przejazdu czas itd.

https://www.njtransit.com/trip-planner-to

#52 PostWysłany: 03 Wrz 2023 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 500
Kilometry: 780 802
platynowy
Czy bilet tygodniowy Metro Card będzie działał też na autobusy na Staten Island ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 03 Wrz 2023 13:13 

Zbanowany
@Tomo14, tak.

https://www.statenisland.guide/sections ... /train-bus
Tomo14 lubi ten post.
Tomo14 uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 10 Wrz 2023 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 500
Kilometry: 780 802
platynowy
Pytanie o bilety jednorazowe odbijane telefonem - z tego co wyczytałem jeden bilet jest ważny przez 2 godziny i można się na nim przesiadać.

O ile przy dojeździe z lotniska zadziałało prawidłowo i za autobus Q10 i później metro pobrało tylko jedną opłatę (przy pierwszym odbiciu w autobusie), o tyle wczoraj pobrało m dwukrotnie opłatę za przesiadkę z metra na metro (z wychodzeniem ze strefy bramkowej).

Myślałem, że mogę przejechać metrem, wyjść i np. za godzinę ponownie wejść do metra i opłata nie będzie pobrana - a jednak skasowało.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 10 Wrz 2023 21:44 

Z metra do metra tylko w ramach bramek, po wyjsciu to osobny przejazd.

Cytuj:
With OMNY or a pay-per-ride card: You get one free transfer within two hours of paying your fare. You can transfer from subway to bus, bus to subway, or bus to bus.

https://new.mta.info/fares
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 23 Wrz 2023 04:01 

A ja mam takie inne pytanie bo mnie to intryguje. Single ride teraz chyba stoi po 3.25$, skończyła mi się właśnie tygodniowa karta unlimited którą mogę sobie doładować. Jaki interes jest ją doładować zamiast kupić kilka single ride'ow bez ryzyka że nie wykorzystam tego co zostaje na karcie? Taki trochę bez sensu tryb w moim odczuciu nie masz żadnego benefitu robiąc ze swojej karty karnet względem pojedynczych przejazdow.

A druga sprawa to się zdziwiliśmy dzisiaj bo kupiliśmy tydzień temu jutro licząc te karty unlimited o godzinie 13 więc powinny być do jutra do godz 13 a metro card reader pokazuje nam że do końca dzisiejszego dnia będą aktywne. Źle pokazuje czy takie krzywdzące zaokrąglenie czasu stosują?

Btw
Jak ktoś będzie chciał odkupić metrocard z 6 przejazdami jfk - miasto to dysponuje takową kartą. Na jednej karcie mogą się poruszać 4 osoby odbijając każdej osobie jeden przejazd oczywiście
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 23 Wrz 2023 06:31 

platynowy
Karta jest ważna EoD.

Cytuj:

The 7-Day Unlimited Ride option is valid from the first use of the card until Midnight on the 7th day.

W twoje obliczenia dotyczące opłacalności zakupu kart nie wchodzę. Każdy sam musi sobie policzyć, czy bardziej opłaca mu się 7-day czy single use.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 23 Wrz 2023 09:31 
Awatar użytkownika

złoty
Trochę ot, ale skoro jesteś już tydzień w ny to opisz jak z bezpieczeństwem, o które pytałeś w tak wielu postach ?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 23 Wrz 2023 10:00 
Awatar użytkownika

platynowy
I jeszcze jedno... Skoro jesteś na miejscu, a nie czytałeś mojego wpisu tu: nowy-jork-na-7-dni-lub-krocej-co-warto,761,44356&p=1644719#p1644719,
to oferta jest aktualna.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Dzia11 uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 23 Wrz 2023 10:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Pojedyńczy przejazd to $2,90.
7 dniowa karta to $34

Wszystko zależy od ilości planowanych przejazdów oraz o Twojej wygody, czy chcesz za każdym razem kupować bilet.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość