Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Nettbuss.no
#1 PostWysłany: 22 Sty 2015 11:12 

Cytuj:
Hi andiron, We are sorry to inform you but we do not accept non-Scandinavian visa or credit cards on our web site. You may book the tickets by calling our customer support, + 47 05070 or
+47 815 81 105.
Zatem zmienili zasady i jak ktos chce kupic bilet w lepszej cenie niz u kierowcy - trzeba dzwonic na infolinie, gdyz na stronie platnosc tylko kartami wydanymi w Skandynawi. Ponoc doliczaja wtedy 10%.
-----
Dopis:
Dzwonilem do nettbussa zeby zabookowac bilet z Rygge E6 do Oslo Bus Terminal i zamiast 45 NOK ze strony (taryfa promocyjna dla ludzi ponizej 29 lat) zaplacilem 48 NOK - biora mala prowizje telefonicznie, ale karty zagraniczne przechodza bez problemu.
 PM off
Raphael lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Nettbuss.no
#2 PostWysłany: 28 Sty 2015 09:16 

niebieski
A bilety wysyłają mailem?
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Sty 2015 18:10 

Czyli telefon do nettbussa i po kilku minutach mamy bilet na mailu, koszt 23zl za trase lotnisko Rygge (no prawie :P) - Oslo centrum:

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 13 Mar 2015 23:14 

Loty: 143
Kilometry: 265 353
Dobrze, że to przeczytałem; późno bądź późno ale teraz już wiem jak kupić bilet bo już trzema kartami próbowałem.
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Mar 2015 23:35 

srebrny
nie no spoko, to tylko 3 korony wiecej tj. 48 nok jest cena jak najbardziej ok na takiej trasie,
szkoda tylko ze trzeba niewiadomo po co dzwonic po jakis infoliniach.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Mar 2015 23:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Mogę pomóc z płatnością skandynawską kartą > PW. :D
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 14 Mar 2015 16:08 

Witam,

Chciałbym sie dowiedziec w jaki sposób dokonuje się płatności zamawiając bilety przez Infolinię Nettbuss-a ( Rygge E6 - Oslo bussterminal). Czy da radę to załatwić również przez e-mail, który jest dostępny na stronie: 05070@nettbuss.no . Znacie może jakiś inny sposób transportu w powrotnym kierunku? Nettbuss swój pierwszy kurs ma o 8:07, a to trochę komplikuje sprawę jeśli lot jest o 7;). Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Mar 2015 14:01 

Tylko telefonicznie badz uzywajac kogos kto ma karte skandynawska (ktos powyzej o tym wspomnial), ze niby jak przez maila? Ze podasz wszytskie dane karty i wyslesz mailem :) ? Mi babka na telefonie mowila ze to jakeis zabezpieczenia przed.. oszustwami i tylk odlatego akceptuja karty skandynwskie.

Tu mowimy o tanim dojezdzie, nettbus jest jedyna tania linia operujaca na tym kierunku (przystanek nie jest pod lotniskiem a 20 minut z buta w kierunku autostrady w sinym polu), oczywiscie ze sa inne sposoby dojazdu ale musisz liczyc koszt ze 100zl za taka przyjemnosc - pzeszukaj sobie inne tematy w tym watku o dojazdach w Norwegi, sa poruszane. Po wyladowaniu samolotu wszysycy poszli z mojego na autobus lotniskowy (nie wiem ile ksoztowal ale pewnie ze 100zl) a ja jako jedyna osoba udalem sie w las na moj przystanek.
 PM off  

#9 PostWysłany: 16 Mar 2015 15:05 

Chodziło o samą rezerwacje miejsc przez maila. Jak wygląda w takim razie kwestia płacenia przez infolinie? Wtedy już polskie karty kredytowe są akceptowane? I tak po prostu podaje się dane karty? Jakoś nie mogę tego sobie wyobrazić.
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Mar 2015 21:55 

Loty: 76
Kilometry: 78 662
ja też właśnie tego nie rozumiem, a chciałbym się dowiedzieć jak to działa, bo nie ukrywam, że może się przydać taka wiedza :D
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Mar 2015 22:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślę że przejdzie tylko karta z dwuskładnikową autoryzacją (sms lub secure 3d).

#12 PostWysłany: 27 Mar 2015 13:51 

Ktoś jeszcze rezerwował telefonicznie:D?

głupie pytanie... podajecie nr karty, date ważności i cvc a potem kod jaki przyjdzie w celu potwierdzenia 3dsecure? :)
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 27 Mar 2015 14:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja rezerwowałem, bilet droższy o kilka procent niż to co na stronie da się wyklikać. U mnie wyszło jakieś 6,5% drożej, także ciągle dużo taniej niż innymi środkami transportu (dla osób under28).

A jak to działa? Normalnie, dzwonisz, mówisz jaki bilet, podajesz nr tel, maila (wysyłają Ci potem bilet) i na koniec podajesz nr karty, datą ważności i kod zabezpieczający. Koniec. Normalnie z tej karty mi przychodzi smsa do potwierdzenia, ale tym razem nic nie przyszło, płatność poprawnie zaksięgowana, wszystko się zgadza.

Czy to dziwne? Kiedyś tylko tak się płaciło zdalnie. Dinersa, który jest uważany za pierwszą kartę typu dzisiejszej kredytowej, za pierwowzór założono w 1950 roku, a Amexa w 1958 roku. Dzisiejsza VISA też wystartowała w 1958 roku, MasterCard w 1966 roku. To jak oni tym niby wcześniej płacili? Przecież nie było internetu, powszechnie dostępnych komputerów, ani terminali. Zdalnie, telefonicznie płaciło się podając nr karty, zaś stacjonarnie były imprinter, czyli urządzenie do kopiowania danych karty na kalkę. Po to właśnie karty kredytowe były wypukłe.

Czy to bezpieczne? Przy karcie kredytowej tak. Oni mają jakieś niby certyfikat bezpieczeństwa, coś takiego Pani mówiła przez telefon, zresztą to Norwegia, ostoja praworządności. Jeśliby jednak oni Cię oszukali to robisz chargeback. Wtedy oni zwrócą się do tego kto obciążył i oni aby udowodnić, że poprawnie obciążyli będą mieli zapis rozmowy, a w nim będzie że zgodziłeś się tylko na płacenie za te konkretne bilety.

Największy problem potencjalnie to opłata za połączenie. Mi całość zajęła zdaje się 9 minut. Także lepiej próbować przez jakieś voipy. Mam nadzieję, że rozwiałem trochę wątpliwości. Choć jakbym dzisiaj potrzebował to odezwałbym się od osób ze skandynawską/norweską kartą, a co najmniej 2 takie ogłosiły się ostatnio w odpowiednim dziale. Wtedy te kilka procent możecie im w formie napiwko odpalić, a jesteście do przodu o opłatę za telefon i niepokój związany z podawaniem danych karty przez tel.
 Relacje PM off
dajkamienia uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 27 Mar 2015 18:55 

Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie :)

Bilet na jednodniówkę mi wykupili ale na pewno polecę w najbliższym czasie, bo 28 roczek czai się za rogiem :twisted:

Na stronie Playa jest symulacja ile wyniesie koszt połączenia do danego kraju, za 10 minut wychodzi 23zł :evil:
Trzeba będzie szybko mówić ;)
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Mar 2015 19:16 
Awatar użytkownika

niebieski
23 zł to i tak mniej niż to co zaoszczędzić na biletach. Szczególnie jak się leci w więcej niż jedną osobą. Ale jak już mówiłem, najlepiej próbować przez Skype, Viber itp. itd. Choć ja akurat się nie mogłem dodzwonić przez to, a potrzebowałem biletów na już (tj. na kolejny dzień), więc też za wiele czasu nie poświęciłem na próbowanie.
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:38 

Loty: 187
Kilometry: 334 665
niebieski
Próbował ktoś płacić za pomocą PayPal'a za bilety? Przechodzi?

#17 PostWysłany: 02 Kwi 2015 10:37 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Wybieram się w kilka osób na jednodniówkę i mam pytanie odnośnie sprawdzania wieku, gdyż dwie osoby są na pograniczu 28/29, rocznikowo 29, ale formalnie wciąż jeszcze 28. W związku z tym nie wiem czy dla tych osób przysługują te bilety w niższej cenie? Macie jakieś doświadczenia?
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Kwi 2015 11:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Nikt o dowód nie pytał. Pokazaliśmy bilet, kierowca kiwnął głową i po temacie. Potem w pociągu z centrum do OSL też w sumie było podobnie. Choć akurat w naszym przypadku wszystko się zgadzało.

Oczywiście żadnej gwarancji nie daję, ale jak ludzie wyglądają młodo to myślę, że szczególnie w tym autobusie nikt nie będzie szukał dziury w całym. Wszak to Norwegia, kraj gdzie zwolnienie chorobowe bierze się do 3 dni na słowo, bez wizyt u lekarz i L4 ;)
 Relacje PM off
Karolina_s lubi ten post.

#19 PostWysłany: 02 Kwi 2015 17:08 
Awatar użytkownika

Wiek "rocznikowo" liczy się u dzieci mających (lub nie) iść do I klasy. ;) W przypadku ulg i innych praw (np praw wyborczych) liczy się je do lub od dnia ukończenia określonej liczby lat. Skoro tak jest u nas, to tym bardziej w Norwegii.
Jedyne co bym radził, to mieć przy sobie dokument poświadczający wiek (np dowód osobisty).
:)

#20 PostWysłany: 02 Kwi 2015 18:30 

Potwierdzam, przed chwilą 4 bilety zakupione przez paypala :)
 Relacje PM off  

[ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość