Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 11 Sty 2024 12:58 

niebieski
Masz na miejscu 14 dni.
Manaslu odpada
EBC w opcji dolotów do/z Lukli da Ci praktycznie dzień zapasu na złą pogodę.
ABC na luzie i jeszcze zostanie Ci kilka dni na inne rejony Nepalu.
 Profil Relacje PM off
marceli uważa post za pomocny.

Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️ ⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️
#122 PostWysłany: 11 Sty 2024 13:05 

srebrny
ibartek napisał(a):
mozesz odbic na Poon Hill, co da kolejne 2-3 dni

@marceli
propozycja ibartka by trasę ABC ewentualnie rozszerzyć o Poon Hill (wioskę Ghorepani) jest fajny. I faktycznie będziesz miał parę dni na spokojne swiedzanie Daliny Katmandu i Pokhary. To dobra decyzja.
Cytuj:
Annapurna Circuit chyba odpada bo teraz się idzie większość drogą.

Niekoniecznie. Spora część treku ma alternatywne trasy wiodące poza drogą.
Cytuj:
...lot z Wiednia przez New Dehli do Katmandu i powrotny też przez New Dehli - ale wszystko na jednym bilecie Air India. Hinduskiej wizy nie potrzebuję?

Nie potrzebujesz wizy. Przesiadasz się w strefie tranzytowej lotniska w Delhi
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 11 Sty 2024 20:08 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
marceli napisał(a):
Annapurna Circuit chyba odpada bo teraz się idzie większość drogą. Zastanawiam się czy warto ryzykować trekking do EBC który wydaje się trudniejszy i jest ryzyko że samolot z Lukli nie poleci przez pogodę i nie zdążymy na samolot powrotny do Europy... Z drugiej strony ten trekking do ABC jak sobie go wbiłem do mapy.cz wydaje się banalny i do zrobienia w 6-7 dni a nie 12 :D Ale to zostawia nam czas na zwiedzanie innych rzeczy - Pokharę, Kathmandu...

Nie przesadzajmy. Droga owszem jest, ale na większości odcinków są obejścia. Mimo tych odcinków, gdzie ich nie ma, szlak jest świetny i polecam. O trasie ABC akurat nie słyszałem dobrych opinii na szlaku. AC ponoć lepsze no i można dodatkowo zrobić Tilicho Lake lub Poon Hill, albo tematy najlepiej :)
Przy dobrej kondycji spokojnie do zrobienia.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#124 PostWysłany: 12 Sty 2024 00:23 

jaszon napisał(a):
@marceli
propozycja ibartka by trasę ABC ewentualnie rozszerzyć o Poon Hill (wioskę Ghorepani) jest fajny. I faktycznie będziesz miał parę dni na spokojne swiedzanie Daliny Katmandu i Pokhary. To dobra decyzja.

Tam się idzie przez Ban Thanti? Bo domyślnie mapy.cz pokazują żeby iść na około przez Birethanti ale to chyba bez sensu.
Potem do Pokhary skąd można dotrzeć? z Hile/Sudame?

Cytuj:
Nie potrzebujesz wizy. Przesiadasz się w strefie tranzytowej lotniska w Delhi

Na pewno nie trzeba zmienić terminalu ? Bo w Delhi między terminalami to tuk-tukiem chyba :D

#125 PostWysłany: 12 Sty 2024 02:15 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
-- 12 Sty 2024 01:46 --

Jest jeszcze jedna niedogodnosc ktora trzeba koniecznie rozwazyc planujac EBC trek w wysokim sezonie, czyli paz-lis, oraz marz-kwiecien. Samoloty do Lukli w wysokim sezonie NIE lataly od kilku sezonow z KTM. Leca z Ramechap, ktore jest oddalone od KTM o ok 5-7 godzin jazdy. Busy wyjezdzaly z zajezdni ok 1-2 w nocy.
Warto dobrze policzyc czy to sie uda, szczegolnie przylatujac na 2 tygodnie lub mniej.Jest watek na TP odnosnie jak tam dojechac i wrocic. Poza sezonem lataja noromalnie z KTM

ps.loty tylko w wysokim sezonie paz-lis oraz marz-kwiecie, tak bylo w kwietniu 2023 - nie wiem jak jest teraz.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 12 Sty 2024 02:30 

srebrny
marceli napisał(a):
Tam się idzie przez Ban Thanti? Bo domyślnie mapy.cz pokazują żeby iść na około przez Birethanti ale to chyba bez sensu.

przez Ghandruk, a z Poon Hill prosta trasa w dol i bus z Naya Pul jesli dobrze pamietam
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 12 Sty 2024 09:21 

ibartek napisał(a):
marceli napisał(a):

przez Ghandruk, a z Poon Hill prosta trasa w dol i bus z Naya Pul jesli dobrze pamietam

Znalazłem jakis opis szlaku (Poon Hil w drodze tam a nie z powrotem) to idą przez Tadapani do Chhomrong bezpośrednio, nie przez Ghandruk. Od Hile do Nayapul jest teraz droga (przynajmniej na mapie) i pokazuje przystanek autobusowy i stację jeepów w Hile. Myślę że aktualnie można by stamtą do Pokhary już się zabrać. Ktoś był tam ostatnio?

#128 PostWysłany: 12 Sty 2024 10:26 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, byłem tam kończąc Annapurna Circuit. W Hile zaraz przy ostatniej kontroli w parku stoją taksówkarze. Są skłonni do niezłych negocjacji i zawiozą od razu do Pokhary.

Ja zapłaciłem 2000 NPR za taxi z Nayapul do Pokhary.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 12 Sty 2024 10:36 

Darek M. napisał(a):
Tak, byłem tam kończąc Annapurna Circuit. W Hile zaraz przy ostatniej kontroli w parku stoją taksówkarze. Są skłonni do niezłych negocjacji i zawiozą od razu do Pokhary.

Ja zapłaciłem 2000 NPR za taxi z Nayapul do Pokhary.

Ale to jechałeś sam? Bo czytam że do Samrung kosztowało w listopadzie 1300 miejsce w jeepie. A busem za 600 idzie dojechać ponoć.
A może generalnie drożej liczą za powrót (mniejsza konkurencja?) ?

#130 PostWysłany: 12 Sty 2024 15:59 
Awatar użytkownika

złoty
Cena wyjściowa była oczywiście odpowiednio wyższa. Trzeba się targować. Tak, byłem sam
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 12 Sty 2024 21:28 

Inne pytanie - czy przy planowanym lądowaniu w Kathmandu o 14:55 jest szansa załapać się na nocny bus do Pokhary? Z tego co widzę ostatni jest o 20:30 (tylko jeden).
Jak w miarę tani i szybko dostać się na Gongabu Bus Park? Stamtąd wszystkie busy do Pokhary jeżdżą ?

#132 PostWysłany: 13 Sty 2024 10:38 
Awatar użytkownika

złoty
Szybciej i taniej to motocyklowe taxi przez aplikację. Co do busów nocnych to nie mam pojęcia ale tymi drogami po ciemku bym nie chciał jechać
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#133 PostWysłany: 13 Sty 2024 11:21 

Darek M. napisał(a):
Szybciej i taniej to motocyklowe taxi przez aplikację. Co do busów nocnych to nie mam pojęcia ale tymi drogami po ciemku bym nie chciał jechać

Będziemy w 4 osoby to motocykl raczej odpada :D Chyba że jakies tuk-tuki 4-osobowe też mają? Jak nie motocykl to jakieś inne taxi? Co tam działa bolt? Zwykłe taxi na lotnisku nie będzie w tej samej cenie?
Bo nie planujemy kupna karty sim lokalnej ...
A co do nocnych busów - zaryzykujemy :P

#134 PostWysłany: 13 Sty 2024 11:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wiesz ze można odpalić apki bolta/ubera i sprawdzić czy działają w KTM.
Już nie wspomnę o coś takiego jak google: https://taximandu.com/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#135 PostWysłany: 13 Sty 2024 12:33 
Awatar użytkownika

złoty
Możesz za stała stawkę zamówić taxi na lotnisku (800-1000 NPR) lub użyć aplikacji Taximandu i inDrive.

Czemu nie chcecie kupić karty SiM? Moim zdaniem warto mieć coś do netu a esim na Nepal są strasznie drogie i tylko z jednej sieci
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#136 PostWysłany: 13 Sty 2024 13:03 

za 15 dni będziemy 12 na trekkingu gdzie podejrzewam zasięgu i tak nie będzie. Te 3 dni w Kathmandu, Pokharze i pomiędzy jakoś bez neta przeżyjemy. Przyda się 2 tygodnie odwyku :D
Mapki offline oczywiście będą ściągnięte wcześniej :)

A ile trwają formalności na lotnisku? Ile trzeba liczyć od lądowania do wejścia do taksówki ?

#137 PostWysłany: 13 Sty 2024 13:43 
Awatar użytkownika

złoty
Ja godzinę po lądowaniu miałem już pozwolenie ACAP, ale siedziałem w drugim rzędzie economy i wyszedłem jako jeden z pierwszych za biznes klasą i pędziłem szybko zapłacić za wizę / kontrole. Także udało się mega sprawnie ale kolejne osoby stały już w długiej kolejce (nie było też nikogo z poprzednich samolotów).

W sumie to wszędzie jest WiFi co do kontaktu ze światem.
 Profil Relacje PM off

#138 PostWysłany: 13 Sty 2024 13:52 

Ale to w Nepal Tourism Board Office ? Czy na lotnisku też sie da załatwić ACAP teraz też ?
Ja myślałem załatwiać już w Pokharze bo tam będziemy mieć cały dzień przed trekkingiem (o ile pojedziemy nocnym busem)

#139 PostWysłany: 13 Sty 2024 14:27 
Awatar użytkownika

złoty
Oczywiście w centrum w ich biurze. Tzn. po godzinie od lądowania miałem złożony wniosek i jeszcze ze 20 minut czekałem na odbiór.

Wy będziecie już za późno, żeby tego dnia załatwić dokumenty.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 13 Sty 2024 14:57 

Tak, my już w Pokharze będziemy załatwiać.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość